Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση Επιστημονικά Υπευθύνων 18 ΑΝΩ: Το 18 Άνω ενώνει τη φωνή του με τους κρατούμενους των φυλακών



Αθήνα, 11/4/2014

Το 18 Άνω ενώνει τη φωνή του με τους κρατούμενους των φυλακών

Το 18 ΑΝΩ, η μεγαλύτερη Μονάδα Απεξάρτησης του Ε.Σ.Υ., που παρά τις τεράστιες δυσκολίες προσφέρει σημαντικό έργο στους φυλακισμένους χρήστες ουσιών, εδώ και χρόνια, ενώνει τη φωνή του με όσους διακηρύσσουν ότι η σημερινή κατάσταση στις φυλακές καταλύει κάθε έννοια σεβασμού στην ανθρώπινη υπόσταση και τα δικαιώματά της.
Τα τελευταία γεγονότα στο νοσοκομείο των φυλακών - και σε άλλα καταστήματα κράτησης, οι αυτοκτονίες, οι απεργίες πείνας καθώς και η δολοφονία κρατούμενου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, δεν επιτρέπουν σε κανέναν μας να παραμείνει σιωπηλός και απαθής.
Ως Μονάδα Απεξάρτησης, που υποστηρίζει θεραπευτικά εξαρτημένους κρατούμενους, που αποτελούν τον μισό πληθυσμό των φυλακών, καταγγέλλουμε:

1) Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο των φυλακών, την απουσία μόνιμου ιατρικού και άλλου υγειονομικού προσωπικού, την υπερσυγκέντρωση τεράστιου αριθμού κρατουμένων, και μάλιστα πασχόντων από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα (aids κλπ), χωρίς την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους.
2) Τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των κρατουμένων, που στοιβάζονται κυριολεκτικά χωρίς τα στοιχειώδη, ακόμα και χωρίς επαρκή τροφή.
3) Το ασφυκτικό κλίμα καταστολής που κυριαρχεί όλη αυτήν την περίοδο, εντός και εκτός σωφρονιστικών καταστημάτων .
4) Τις τεράστιες δυσκολίες που συναντά το 18 ΑΝΩ στο έργο του, και ιδιαίτερα την ελλιπή ενημέρωση του προσωπικού (ως προς τα προγράμματα απεξάρτησης) καθώς και την έλλειψη χώρων, ώστε να μπορέσει να επεκτείνει αυτό το έργο σε επίπεδο θεραπευτικής παρέμβασης – αίτημα που διατυπώνεται με αγωνία και από τους ίδιους τους κρατούμενους χρήστες ουσιών.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ισχύουν σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Ζητάμε από τους αρμόδιους να δώσουν άμεσα λύσεις σε όλα αυτά, αντί να ετοιμάζουν φυλακές τύπου Γ’, ένα ελληνικό Γκουαντανάμο. Ζητάμε από τη Δικαιοσύνη κάθε νομοθετική πρόβλεψη για εναλλακτικά μέτρα για εξαρτημένους χρήστες καθώς και εντατική συνεργασία με τους φορείς της Απεξάρτησης.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να συνταχθεί μαζί μας, και με όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στο απαράδεκτο καθεστώς των φυλακών.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ 18 ΑΝΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: