Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η ομιλία του νέου Προέδρου ΟΚΑΝΑ στη Βουλή: Μετεξέλιξη ΟΚΑΝΑ σε Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων κ.ά.

Σχόλιο Ιστολόγου:

Η τοποθέτηση του Μ. Κατρίνη, στην ακρόασή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας διατύπωσης γνώμης των Κοινοβ. Κομμάτων ως προς την πρότασή του, από τον Υπουργό Υγείας, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ (19/03/2014).

Στην τοποθέτησή του αναφέρει, ως πολιτικές που θα ακολουθήσει ως διορισμένος Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, όλα όσα αναφέρονταν στο "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2008-2012", το οποίο συντάχθηκε επί Υπουργίας Αβραμόπουλου. Το Σχέδιο αυτό δεν υλοποιήθηκε. Τότε δεν υπήρχαν μνημόνια. Σήμερα υπάρχουν μνημόνια και το Σχέδιο επανέρχεται απ' τον Κατρίνη: σε συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (που, άλλωστε, τον διόρισε) ή "χωρίς τον ξενοδόχο"; Όπως και νά 'χει, φτιάχνει ζήτημα.

Οι δέκα άξονες πολιτικής προτεραιότητας που θέτει (και μπορείτε να τους βρείτε γραμμένους στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2008-2012):

1). 1'.43''-2'.27'': "Διεύρυνση της πολιτικής του ΟΚΑΝΑ" - "Μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ σε Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων"

2). 2'.27''-3'.07'': "Ανεκτικότητα και συμμαχία με την κοινωνία των πολιτών" - Όσοι καλοί προσέλθετε, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ αλλά και "του κόσμου της παραγωγής και της εργασίας" (προφανώς εννοεί ΓΣΕΕ, Επιμελητήρια και λοιπό "κόσμο της παραγωγής", που τα τελευταία χρόνια βάζουν πλάτη στο ξεθεμέλιωμα των εργασιακών σχέσεων και την υποκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών από "προγράμματα").

3). 3'.09''-3'.53'': "Πρόληψη" - "Μέσα από την υποχρεωτική εκπαιδευτική διαδικασία" - Κάλυψη όλων των νομών με Κέντρα Πρόληψης ("ξεχνούν" ξανά τον Πειραιά) - "Επίλυση προβλημάτων σχετικών με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων" (η γνωστή καραμέλα ή θα δαγκώσουν με μνημονιακή μασέλα;)  

4). 3'.54''-5'.20'': "Θεραπευτικός πλουραλισμός" - Όπου "η ουσιοεξάρτηση είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και οι υπόλοιπες χρόνιες παθήσεις" - "Οργανική σύνδεση των Προγραμμάτων υποκατάστασης με τα στεγνά Προγράμματα" - Συνταγογράφηση υποκαταστάτων "στους σταθεροποιημένους ασθενείς" αρχικά από ΟΚΑΝΑ, κατόπιν και από γιατρούς του ΕΣΥ.

5). 5'.22''-6'.12'': "Φυλακισμένοι χρήστες" - Προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές - "κάρτα υγείας φυλακισμένων για τα λοιμώδη νοσήματα".

6). 6'.13''-6'.49'': "Επανένταξη" - "Με εθελοντική κοινωφελή εργασία" μεταξύ άλλων.

7). 6'.50''-7'.19'': "Διεπιστημονική και Διατομεακή Συνεργασία" - Εκκλησία, Αστυνομία, Υπουργεία - "Συνέργεια" με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών.

8). 7'.20'' - 7'.56'': "Αξιολόγηση, Διαφάνεια και Εκπαίδευση Δυναμικού" - Μάλιστα, η αξιολόγηση δεν θα αφορά τον ΟΚΑΝΑ, αφού "Προτεραιότητα θα δοθεί στην αξιολόγηση των Κέντρων Πρόληψης και των συνεργαζόμενων με τον ΟΚΑΝΑ υποστηρικτικών φορέων".

9). 7'.57''-8'.47'': "Διεύρυνση Χρηματοδοτικής Βάσης (του ΟΚΑΝΑ)" - Πέραν του κρατικού προϋπολογισμού.

10). 8'.48''-9'.01'': "Ενεργός Συμμετοχή (του ΟΚΑΝΑ) σε Διεθνείς Οργανισμούς"



Το βίντεο ----> ΕΔΩ


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: