Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Εκπαιδεύσεις στο 18 ΑΝΩ - Προγράμματα και Αιτήσεις Συμμετοχής



Θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Η εξάρτηση, ως σύνθετο και δυναμικό φαινόμενο αποκτά στην εποχή μας νέα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, έτσι που να καθιστά αναγκαία την συνεχή θεωρητική και κλινική εξειδίκευση.
Στο σεμινάριο που διοργανώνει η Μονάδα Απεξάρτησης – 18 Άνω θα παρουσιασθούν: Το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της εξάρτησης, η θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και το πλαίσιο της, τύποι εξαρτήσεων και η θεραπευτική προσέγγισή τους, όπως επίσης τα θεραπευτικά Προγράμματα απεξάρτησης, η ψυχοθεραπεία στην απεξάρτηση και η διαδικασία της Κοινωνικής Επανένταξης. Ακόμη θα παρουσιασθούν ειδικά θέματα όπως: Τέχνη και θεραπεία, εξαρτημένα άτομα με ψυχοπαθολογία, εφηβεία και εξαρτήσεις, εξαρτημένη γυναίκα – μητέρα.
 Το σεμινάριο απευθύνεται σε εργαζόμενους Προγραμμάτων απεξάρτησης, σε γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. σε Μονάδες Υγείας, σε τελειόφοιτους ή μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε σπουδαστές σχολών ψυχολογίας και κοινωνικών επιστημών.
Το θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου θα πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Τρίτη 16.00-20.00, από Νοέμβριο του 2015 έως Ιούνιο του 2016, στο χώρο εκπαίδευσης της Μονάδας, επί της οδού Κεφαλληνίας 71 στην Αθήνα.
Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια κάθε ενότητας του σεμιναρίου θα αναλαμβάνουν (1-2 εξ αυτών) να αναπτύξουν υπό μορφή γραπτής εργασίας, θέματα σχετικά με την ενότητα, ενώ μετά το πέρας αυτής, θα αφιερώνονται συναντήσεις για συζήτηση πάνω στις εργασίες. Στόχος είναι κάθε εκπαιδευόμενος να αναλάβει 1 ή 2 εργασίες κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Στο τέλος του σεμιναρίου θα γίνει συζήτηση επί όλων των εργασιών, όπως επίσης μία συνολική εκτίμηση του έργου.
Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνεται πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων, σε δομές της Μονάδας Απεξάρτησης (3 ώρες εβδομαδιαίως κατ’ ελάχιστο – πρωί ή απόγευμα) υπό την εποπτεία εμπείρων θεραπευτών.
Σημείωση: σε περίπτωση περισσοτέρων των 3 απουσιών, δεν θα είναι δυνατή η παρακολούθηση του σεμιναρίου.
 Ο αριθμός των συμμετεχόντων ορίζεται στους 15 και η επιλογή τους θα γίνει κατόπιν συνέντευξης. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν και με την ολοκλήρωσή του θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Προϋποθέσεις συμμετοχής: αίτηση και σύντομο βιογραφικό σημείωμα.
Υπεύθυνοι του σεμιναρίου είναι ο κος Υφαντής Δημήτρης διδάκτωρ κοινωνιολογίας, , Επιστημονικά Υπεύθυνος του τμήματος Εκπαίδευσης ,Έρευνας και Τεκμηρίωσης του 18 Άνω και η Κατερίνα Μάτσα διδάκτωρ ψυχιατρικής και οργανωτική επιτροπή οι κ. Κουτζανίδου Αναστασία και Μπερτάνη Ερμιόνη του κέντρου Εκπαίδευσης του 18 Άνω.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στo τηλέφωνο 210-8622914 ενώ αιτήσεις συμμετοχής, όπου θα αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου προς παρακολούθηση, ημερομηνία, ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, επαγγελματική εμπειρία τηλέφωνο και email μπορείτε να στέλνετε ­συμπληρώνοντας την παρακάτω επισυνατπόμενη φόρμα.
Η αποστολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση:ekpaideusis18ano@gmail.com ή στο fax: 210 8611255 μέχρι την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 μ.μ.

Γυναίκα και χρήση ουσιών

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σε Νοσοκομεία, Δήμους καθώς και σε υπηρεσίες και φορείς που δραστηριοποιούνται στο τομέα της απεξάρτησης τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης και πρόληψης όσο και σε επίπεδο άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής με άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης (Εισαγγελείς ανηλίκων, μαιευτήρια, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, ιδρύματα, σχολεία κλπ.).
 Ως χώρος υλοποίησης του σεμιναρίου ορίζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης του 18 ΑΝΩ επί της οδού Κεφαλληνίας 71 στην Κυψέλη. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις 2 Νοέμβρη του 2015, θα έχουν διάρκεια 7 εβδομάδες και θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, , κάθε Δευτέρα πρωινές ώρες. Αναλυτικότερα οι ημερομηνίες υλοποίησης του σεμιναρίου έχουν ως εξής: 2/11, 9/11, 16/11, 23/11, 30/11, 7/12, 14/12
Το σεμινάριο είναι δωρεάν και όλοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης, με την ολοκλήρωση του.
Υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι η κα Σφηκάκη Μαρία, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη του τμήματος Εξαρτημένων Μητέρων και Παιδιών του 18 Άνω και οργανωτική επιτροπή οι κ. Κουτζανίδου Αναστασία του κέντρου Εκπαίδευσης του 18 άνω και Σφενδουράκη Μαρία του Τμήματος Μητέρων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στo τηλέφωνο 210-8622914 ενώ αιτήσεις συμμετοχής, όπου θα αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου προς παρακολούθηση, ημερομηνία, ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, επαγγελματική εμπειρία τηλέφωνο και email μπορείτε να στέλνετε ­συμπληρώνοντας την παρακάτω επισυνατπόμενη φόρμα.
Η αποστολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση:ekpaideusis18ano@gmail.com ή στο fax: 210 8611255 μέχρι την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 μ.μ.

Προβληματική Χρήση του Διαδικτύου

To Τμήμα Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου του 18 Άνω δημιουργήθηκε προκειμένου να καλύψει μια νέα ανάγκη του γενικού πληθυσμού, δηλαδή την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαδικτυακού εθισμού.
Αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης που λειτούργησε στην Ελλάδα απευθυνόμενο αποκλειστικά σε ενήλικες χρήστες του διαδικτύου και η λειτουργία του βασίστηκε στην πολυετή εμπειρία του 18 Άνω στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Με την πάροδο των χρόνων, η εμπειρία που αποκτήσαμε, έχοντας αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αριθμό περιστατικών και παρακολουθώντας την διεθνή βιβλιογραφία, μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό τμήμα που προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα επιστημονικά δεδομένα, με απόλυτο σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εξαρτημένων από το διαδίκτυο ενηλίκων.
Η παραπάνω εμπειρία μας επιτρέπει να είμαστε σε θέση να διοργανώσουμε για τρίτη φορά ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που απευθύνεται σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας, στο χώρο των εξαρτήσεων, της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όλους τους απόφοιτους τμημάτων ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και επιστημών υγείας.
Στόχος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι να ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με τα νεώτερα δεδομένα που αφορούν τον εθισμό στο διαδίκτυο με βάση την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία. Στο πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνονται θέματα όπως: η κατανόηση του εθισμού στο διαδίκτυο από εφήβους και ενήλικες (επικράτηση, αιτιολογία, κλινική εικόνα, διπλή διάγνωση, διαγνωστικές μέθοδοι, θεραπευτικές προσεγγίσεις), η περιγραφή των εθιστικών διαδικτυακών εφαρμογών με παρουσίαση ανάλογου κλινικού περιστατικού, η πρόληψη των διαδικτυακών κινδύνων και τέλος θέματα που αφορούν και το διαδικτυακό έγκλημα.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεωρητικά μαθήματα, να αλληλεπιδράσουν σε μικρές ομάδες αλλά και να συμμετάσχουν σε μία βιωματική συνάντηση.
Ως χώρος υλοποίησης του σεμιναρίου ορίζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης του 18 ΑΝΩ επί της οδού Κεφαλληνίας 71 στην Κυψέλη. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις 29 Οκτωβρίου του 2015, θα έχουν διάρκεια 6 εβδομάδες και θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, , κάθε Πέμπτη πρωινές ώρες. Αναλυτικότερα οι ημερομηνίες υλοποίησης του σεμιναρίου έχουν ως εξής: 29/10, 5/11, 12/11, 19/11, 26/11, 3/12, 10/12
Το σεμινάριο είναι δωρεάν και όλοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης ,με την ολοκλήρωση του
Υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι η κα Χρηστίδη Στέλλα, Ψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνη του τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου του 18 Άνω και οργανωτική επιτροπή οι κ. Κουτζανίδου Αναστασία και Μπερτάνη Ερμιόνη του κέντρου Εκπαίδευσης του 18 Άνω.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στo τηλέφωνο 210-8622914 ενώ αιτήσεις συμμετοχής, όπου θα αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου προς παρακολούθηση, ημερομηνία, ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, επαγγελματική εμπειρία τηλέφωνο και email μπορείτε να στέλνετε ­συμπληρώνοντας την παρακάτω επισυνατπόμενη φόρμα.
Η αποστολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση:ekpaideusis18ano@gmail.com ή στο fax: 210 8611255 μέχρι την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 μ.μ.

Η ιστορία της εξάρτησης στην Ελλάδα

Τίτλος σεμιναρίου : Η ιστορία της εξάρτησης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της στην Ελλάδα
Η εξάρτηση από ουσίες, συνιστά φαινόμενο της νεοτερικότητας αποτέλεσμα πολλών αιτιολογικών παραγόντων, με βαθύ κοινωνικό χαρακτήρα, που βρίσκεται όπως και η κοινωνία σε συνεχή εξέλιξη.
Η ιστορική διαδρομή της εξάρτησης στην Ελλάδα όπως και οι μέθοδοι θεραπευτικής αντιμετώπισής, που εφαρμόστηκαν στη πορεία του χρόνου έχουν ιδιαίτερη αξία, διότι αναδεικνύουν τους προβληματισμούς, τις θεωρητικές και κλινικές αναζητήσεις και απαντήσεις κάθε εποχής αναλόγως του πολιτισμικού πλαισίου και των αναγκών της κοινωνίας.
Η μελέτη της ιστορικότητας του φαινομένου δίνει τη δυνατότητα για μια ολιστική οπτική, ανάγνωση και κατανόηση της σημερινής πραγματικότητας. Όμως, ουσιαστικά απαντά σε μονοσήμαντες προσεγγίσεις της εποχής μας, οι οποίες αποϊστορικοποιούν την εξάρτηση και την παρουσιάζουν ως άλλη μια επιδημία με βιολογικά χαρακτηριστικά, που αντιμετωπίζεται κυρίως με ιατρικά και νομικά μέσα και μέτρα.
Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο θα παρουσιασθεί η εξέλιξη της εξάρτησης στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τις ημέρες μας και οι θεραπευτικές προτάσεις κατά κύριο λόγο των τελευταίων 30 ετών.
Ως χώρος υλοποίησης του σεμιναρίου ορίζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης του 18 ΑΝΩ επί της οδού Κεφαλληνίας 71 στην Κυψέλη. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις 21 Οκτωβρίου του 2015, θα έχουν διάρκεια 6 εβδομάδες και θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, , κάθε Τετάρτη πρωινές ώρες. Αναλυτικότερα οι ημερομηνίες υλοποίησης του σεμιναρίου έχουν ως εξής: 21/10, 4/11, 11/11, 18/11, 25/11, 2/12.
Το σεμινάριο είναι θεωρητικής εκπαίδευσης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση από μέρους των συμμετεχόντων ενώ όλοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι ο κος Υφαντής Δημήτρης, διδάκτωρ κοινωνιολογίας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του τμήματος Τεκμηρίωσης ,Έρευνας και Εκπαίδευσης του 18 Άνω
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στo τηλέφωνο 210-8622914 ενώ αιτήσεις συμμετοχής, όπου θα αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου προς παρακολούθηση, ημερομηνία, ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, επαγγελματική εμπειρία τηλέφωνο και email μπορείτε να στέλνετε ­συμπληρώνοντας την παρακάτω επισυνατπόμενη φόρμα.
Η αποστολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση:ekpaideusis18ano@gmail.com ή στο fax: 210 8611255 μέχρι την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 μ.μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: