Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Θεσμοθετείται "κόφτης" για την υπέρβαση των δημοσίων δαπανών



    Θεσμοθετείται "κόφτης" για την υπέρβαση των δημοσίων δαπανών




    Στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ αποσκοπεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή με τον τίτλο "Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων". Επίμαχα ζητήματα για τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείονται αλλαγές ως την ψήφισή του είναι οι 100 δόσεις (να είναι δυσκολότερη η απώλεια του ευεργετήματος), η εκχώρηση ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο και η περαιτέρω αυστηροποίηση των προστίμων για φοροδιαφυγή, όμως όχι σε βαθμό τέτοιο που να φαλκιδεύονται οι εισπράξεις και να εκτοξεύονται τα ληξιπρόθεμα χρέη προς την εφορία. Παράλληλα, εισάγονται και νέα προαπαιτούμενα, όπως η σύσταση Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής.
    Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, μπαίνει αυτόματος "κόφτης" στις δαπάνες για τους σπάταλους φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι οποίοι, αν δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες, θα πρέπει για ένα τρίμηνο να αντεπεξέλθουν στις ταμειακές υποχρεώσεις τους με το 40% των πιστώσεων του προϋπολογισμού. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, καμία άλλη δαπάνη, πλην των πληρωμών για μισθούς και συντάξεις, δεν θα θεωρείται νόμιμη.
    Με το σχέδιο νόμου ο κεντρικός λογαριασμός του Δημοσίου μετονομάζεται σε Ελληνικό Δημόσιο - Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου (Ενιαίος Λογαριασμός) και έως την 31.12.2015 όλοι οι λογαριασμοί της Κεντρικής Διοίκησης τηρούνται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και εντάσσονται στον Ενιαίο Λογαριασμό.
    Στα φορολογικά μέτρα καθορίζεται ρήτρα ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις. Ο φορολογούμενος χάνει το ευεργέτημα αν δεν έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.
    Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:
    * Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης στην κλίμακα του εισοδήματος από ενοίκια. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15% και για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ αυξάνεται από το 33% στο 35%. Η αύξηση των συντελεστών ισχύει αναδρομικά από τα φετινά ενοίκια.
    Ειδικότερα, προβλέπεται από 1/1/2016 αύξηση φορολογίας σε εισόδημα από ενοίκια ως εξής:
    * Εισόδημα έως 12.000 ευρώ: Φόρος 15% (από 11%).
    * Εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ: Φόρος 35% (από 33%).
    * Αναδρομικός φόρος: Σε ανείσπρακτα ενοίκια (από 1/1/2015).
    * Θα πληρώνεται ΕΝΦΙΑ ακόμη για 1 ευρώ φόρο. Προηγούμενο όριο 5 ευρώ.
    * Συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα.
    * Επέρχεται κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο που έπρεπε να εισπραχθούν από την 1.1.2015 και μετά, αλλά δεν εισπράχθηκαν, με στόχο την αύξηση των εσόδων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξει άμεσα νέα νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει το νέο φορολογικό πλαίσιο για τα ενοίκια με πρόθεση να μην επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος για εισοδήματα που δεν έχει εισπράξει.
    * Μειώνεται από τα 5 στο 1 ευρώ το όριο του ποσού του ΕΝΦΙΑ που δεν θα αναζητείται από το Δημόσιο για είσπραξη. Με την κατάργηση του συμψηφισμού ποσού έως 5 ευρώ με τον ΕΝΦΙΑ επόμενων χρόνων λύνεται το μηχανογραφικό πρόβλημα που είχε προκύψει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις φορολογούμενοι είχαν υποβάλει περισσότερες από μια δηλώσεις στοιχείων ακινήτων και έτσι συσσωρεύονταν μη βεβαιωμένα ποσά προς το Δημόσιο, τα οποία και αύξαναν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτό.
    * Δέσμευση θυρίδων: Παραμένει σε ισχύ η διάταξη του 2014 για δέσμευση του 50% των καταθέσεων και του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων (αλλά και του συνόλου του μη χρηματικού περιεχομένου) για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ (ΦΠΑ, ΦΚΕ, φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων, επιρριπτόμενων φόρων, τελών και εισφορών καθώς και είσπραξη επιστροφής των παραπάνω φόρων κατόπιν παραπλάνησης της φορολογικής διοίκησης), αλλά επικαιροποιείται με τις νέες διατάξεις περί εγκλημάτων φοροδιαφυγής.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: