Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Όχι παραπλάνηση και υπερβολή, αλλά υποδομές και στρατηγική

Δελτίο Τύπου 10/1/08

Με αφορμή την επικαιροποίηση του κοινωνικού προβλήματος της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών μέσα από το δραματικό γεγονός του θανάτου της έφηβης κοπέλας από την Πτολεμαϊδα, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Ο ανθρώπινος πόνος, το δράμα, η παραπλάνηση και η υπερβολή δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά η αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται υποδομές και στρατηγική.
Η τοπική κοινωνία εγείρεται και διεκδικεί μόνο όταν το πρόβλημα χτυπάει την πόρτα.
Η επίκληση της πρόληψης για άλλη μια φορά χρησιμοποιείται ως πασπαρτού για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την καθυστέρηση ενός ουσιαστικού κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα.
Όλοι μιλάμε για πρόληψη, λίγοι όμως υποστηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες με πρώτο ανακόλουθο στη πράξη το Ελληνικό Κράτος.
Τα στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ στην τελευταία Ετήσια Έκθεση του για την κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα 2006 αναφέρει μείωση των δαπανών του ΟΚΑΝΑ κατά 19% στην πρόληψη το διάστημα 2004 – 2006 και των δαπανών του ΚΕΘΕΑ κατά 38,1%!!
Μέσα σ' όλα τ' άλλα ας προστεθούν τα οφειλόμενα του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης που ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια ευρώ και του υπουργείου Εσωτερικών που ανέρχονται στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ και έχουν ως αποτέλεσμα την μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι καθώς και την μη κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών των Κέντρων που απειλούνται με κλείσιμο! Εδώ και 2 χρόνια τονίζουμε την ανυπαρξία πολιτικής στο ευαίσθητο ζήτημα των ναρκωτικών αλλά οι πολιτικοί αρμόδιοι κωφεύουν, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης σιωπούν μέχρι τον επόμενο θάνατο που με την κατάλληλη δραματοποιητική επεξεργασία θα πουληθεί σαν προϊόν. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι από εσάς να μην γνωρίζετε αναφορικά με την λειτουργία των 72 Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα, που ως στόχο έχουν την παρέμβαση ειδικών επιστημόνων πριν την εκδήλωση τέτοιων άτυχων και δυστυχώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμων περιστατικών.
Τα Κέντρα Πρόληψης, τα οποία παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινότητες, όπου εδρεύουν, προσπαθούν μέσα από την συμβουλευτική ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή των οικογενειών αυτών να τα κινητοποιήσουν να αναζητήσουν θεραπεία σε οργανωμένες και δημόσιες θεραπευτικές δομές, αλλά και να παρέχουν μέσα από βραχείες ή μακροπρόθεσμες ομάδες εφήβων την δυνατότητα να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν όλες εκείνες τις συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται οι νέοι, προκειμένου να είναι σε θέση να αντισταθούν στην χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (τσιγάρο – αλκοόλ - ναρκωτικά), αλλά και να προαχθεί, ευρύτερα, η ψυχοκοινωνική τους υγεία. Τα Κέντρα Πρόληψης συνεργάζονται όμως και με τους σημαντικούς ενήλικες στην ζωή των παιδιών μας, όπως είναι οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί τους, επιμορφώνοντας τους με σεμινάρια σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να συμπαρασταθούν καλύτερα στα παιδιά, αναγνωρίζοντας και βοηθώντας στην επίλυση των προβλημάτων, πρώτα από όλα και των ίδιων αυτών σημαντικών ενηλίκων. Και η δουλειά των Κέντρων Πρόληψης συνεχίζεται και με ομιλίες ανοικτές στην κοινότητα, επιμορφώσεις στρατιωτικών, οργάνωση ομάδων εθελοντών, ευαισθητοποίηση διοικητικών και δημοτικών συμβουλίων προς κάθε δομή και υπηρεσία. Δυστυχώς όμως τα Κέντρα Πρόληψης, τα οποία αποτελούν συνεργασίες της Αυτοδιοίκησης και του Οργανισμού Κατά Των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και με ειδικότερη ευθύνη των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, και παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά τους έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ως εξέχουσα στην μείωση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στον νεανικό, αλλά και τον γενικό πληθυσμό, ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ!!!
Και ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ επειδή ίσως για κάποιους "υπευθύνους", φαντάζει τεράστιο το κόστος των 45 ευρώ ετησίως ανά άτομο που δέχεται υπηρεσίες στα Κέντρα Πρόληψης, που θα μπορούσαν, ίσως, να σώσουν την ζωή της δεκατετράχρονης μαθήτριας... Επειδή ίσως το να καλύπτονται οι ανάγκες των Κέντρων Πρόληψης, που κυμαίνονται γύρω στις 150.000 ευρώ ετησίως για κάθε Κέντρο είναι περιττές... Επειδή ίσως το να υπάρχουν σήμερα οφειλές στα Κέντρα Πρόληψης... στην πρόληψη για την ίδια μας τη ζωή... που αιμορραγεί με γύρω στις 75.000 ευρώ ανά Κέντρο είναι σίγουρα αδιάφορη... Επειδή ίσως το προσωπικό που εργάζεται σε αυτές τις δομές διαρρέει κατά το 1/3 ή και κατά το 1/2 μην μπορώντας να αντεπεξέλθει στην έλλειψη μισθοδοσίας, αλλά και της πιστοποίησης των κέντρων όπου εργάζεται... Νιώθοντας τόσο ο ίδιος όσο και οι άνθρωποι που εξυπηρετεί ως το μεγαλύτερο πείραμα στην ελληνική πραγματικότητα με τον φερόμενο τίτλο: "ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ: ΠΟΤΕ ΠΕΘΑΝΕ, ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ...". Τι λέτε, λοιπόν, θα πάμε όλοι, συνεύθυνα, να τη ζήσουμε την ταινία ή θα αλλάξουμε τον τίτλο;
Το Δ.Σ. του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης

Το Δελτίο αυτό ή μέρος του αναδημοσίευσαν οι Εφημερίδες "Αυγή" & "Ριζοσπάστης" στις 11/1 , "Ελευθεροτυπία" & η "Ημερησία"¨σήμερα 15/1.
Επίσης δημοσιεύτηκε σε πολλά επαρχιακά ΜΜΕ (π.χ. Δωδεκάνησα) , αλλά και σε εισειογραφικά site, σαν το Press-gr (που έχει πολύ μεγάλο αριθμό επισκέψεων καθημερινά), στον κόμβο της "Πυξίδας", αλλά και στο GREECE-SALONIKA.blogspot.

Επίσης στον Κυριακάτικο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, δημοσιεύτηκαν δηλώσεις του Γ.Γ. του Σωματείου, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε:
"Επιπλέον, το Κέντρο Εκπαίδευσης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής του ΟΚΑΝΑ για τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης, σταμάτησε να λειτουργεί τον περασμένο χρόνο, ...
«Κάνουμε την πρόληψη κτήμα όλης της κοινωνίας»
Η πρόληψη κατά των ναρκωτικών απευθύνεται στον πληθυσμό που δεν κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε κάποιες κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες του πληθυσμού προκειμένου να αναπτύξει εκείνα τα αντισώματα που θα του επιτρέψουν να αντισταθεί στην πίεση για χρήση ουσιών», τονίζει ο Π. Τριανταφύλλου.
Τα Κέντρα Πρόληψης στις τοπικές κοινωνίες είναι ο πυρήνας της πρόληψης. Ο ειδικός προσπαθεί να εκπαιδεύσει κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, που κοινωνικοποιούν το νέο άνθρωπο: Τους γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας, γενικότερα εργαζόμενους, τα σώματα ασφαλείας, το στρατό. «Αφού πάρουν αυτοί τα εφόδια, τότε θα μπορούν να εκπαιδεύσουν αντίστοιχα και τα παιδιά», εξηγεί ο Π. Τριανταφύλλου. «Διευρύνουμε την πρόληψη, την κάνουμε κτήμα όλης της κοινωνίας. Πρέπει να φτάσουμε εμείς στην κοινωνία, δεν περιμένουμε να μας προσεγγίσει ο κόσμος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: