Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2008

Από την Συνάντηση με την κα. Παπαρήγα


Πρώτη ανάγκη η διεύρυνση της πρόληψης


Με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα


Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό


Η ανάγκη συντονισμού και άμεσης παρέμβασης απέναντι στη δήθεν «αντιναρκωτική» πολιτική που τινάζει την πρόληψη στον αέρα, μετατρέπει σε πελάτες τις λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τοξικοεξάρτησης, φιμώνει την έρευνα και υπονομεύει την πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, αναδείχτηκε χτες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) κατά των ναρκωτικών.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι έκλεισε το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών στην πρόληψη, ενώ σήμερα αναγγέλθηκε ότι κλείνει και ο τομέας της έρευνας που έχει σχέση με την πρόληψη των ναρκωτικών, την απεξάρτηση και με τη μελέτη της πορείας της επαγγελματικής επανένταξης. Ολα αυτά δείχνουν ότι σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής είναι είτε να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας, είτε να περάσει στα χέρια των ιδιωτών, υπολογίζοντας πια να έχουν πελατεία τις δυστυχισμένες λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της ναρκομανίας και της απεξάρτησης. Για μας, πρώτα απ' όλα κριτήριο είναι η διεύρυνση του τομέα της πρόληψης. Επιπλέον, καταγγέλλουμε ότι χρωστούν στους εργαζόμενους στον τομέα της πρόληψης πάνω από έξι εκατομμύρια το υπουργείο Υγείας και πάνω από ένα εκατομμύριο το υπουργείο Εσωτερικών.
Θεωρούμε, λοιπόν, υποχρέωσή μας - και θα το κάνουμε - να ενημερώσουμε ευρύτερα τον ελληνικό λαό και να υπάρχουν συντονισμένες και άμεσες ενέργειες για να αποτραπούν τα χειρότερα. Προτάσεις υπάρχουν. Εμείς έχουμε προτείνει ενιαίο φορέα, δημόσιο φορέα, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που περιλαμβάνει όλους τους τομείς που έχουν σχέση με τη ναρκομανία, ξεκινώντας από την πρόληψη, που βεβαίως η παρακολούθηση αυτού του τομέα, η χρηματοδότησή του από το κράτος, οι δωρεάν υπηρεσίες μπορούν να συντελέσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος πέρα από τις άλλες κοινωνικές και πολιτικές αιτίες που παίζουν ρόλο.
Στα πλαίσια αυτά, προτείνουμε τα Κέντρα Πρόληψης να είναι καθαρά δημόσιου χαρακτήρα, με μόνιμο προσωπικό που θα πληρώνεται από το υπουργείο Υγείας. Εκεί πρέπει να ανήκει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα της ναρκομανίας είναι πρόβλημα υγείας ή ψυχολογικό. Και σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υπάρχει μια συγκέντρωση δυνάμεων για να διευρυνθεί η προσφορά του τομέα της πρόληψης, αλλά σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε τη συρρίκνωση και κυρίως το να αφεθεί αυτός ο τομέας στα χέρια των ιδιωτών, κλινικαρχών και οποιωνδήποτε άλλων
».
Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου...
«Η πρόληψη δεν είναι αρρώστια για να ενταχθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ποιος γονιός θα πάρει από το ΙΚΑ παραπεμπτικό για να συμμετάσχει σε ομάδες γονέων;» «Η πλειοψηφία των εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης είναι σε εργασιακή ομηρία, απλήρωτοι εδώ και μήνες, δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας». «Η αναλογία των 400 στελεχών στα ΚΠ είναι ένας για 80.000 πολίτες...» «Η χρήση των ναρκωτικών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, οι αιτίες είναι βαθύτερες» «Η ενημέρωση δεν είναι πρόληψη, είναι ένα κομμάτι της». «Προάγεται η ατομική ευθύνη ως αιτία για τα ναρκωτικά και αυτή την αντίληψη είχαν αρχίσει να την αλλάζουν τα Κέντρα Πρόληψης. Να ξεφύγουμε από την αντίληψη ότι η τοξικοεξάρτηση είναι αρρώστια».
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης και σκιαγράφησαν τα προβλήματα που δημιουργεί η νοσηρή κυβερνητική πολιτική, με τους εργαζόμενους να ζητούν την ενδυνάμωση του ρόλου της πρόληψης, τη θεσμική και οικονομική υποστήριξη της πρόληψης, η οποία, όπως τόνισαν, πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν.
Ο Αλέξης Σταθακιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, σε δήλωσή του, ευχαρίστησε το ΚΚΕ «για την υποστήριξη που παρέχει στα εργασιακά μας θέματα και όχι μόνο, αλλά και στην αποσαφήνιση του ρόλου μας στην κοινωνία και στην ανάδειξη της αναγκαιότητας της πρόληψης. Ακούσαμε με προσοχή τις προτάσεις του ΚΚΕ για την πρόληψη, μεταφέραμε και εμείς κάποιες δικές μας προτάσεις και πραγματικά αισθανθήκαμε ότι βρεθήκαμε σ' ένα χώρο όπου υπάρχουν ανοιχτά αυτιά για τα προβλήματά μας, αλλά και για τη θεσμοθέτηση της πρόληψης».


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 25/1/2008 από όπου και η φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια: