Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008

Στα δύσκολα θυμούνται τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών. Απάντηση Υφυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή του ΚΚΕ


Αντιγράφουμε από τα πρακτικά της Βουλής
Η’ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΒ’
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΗ’
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Θα συζητηθεί τώρα η τέταρτη με αριθμό 439/15-1-2008 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Πρωτούλη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά των ναρκωτικών κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:«Από τα τελευταία γεγονότα σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά η ανεπάρκεια μονάδων απεξάρτησης που θα καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας, καθώς και η πρόθεση της Κυβέρνησης «να παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο των ναρκωτικών», δηλαδή η πρόθεση ιδιωτικοποίησης και στο χώρο της απεξάρτησης.
Παράλληλα αναδείχθηκε η ανεπάρκεια πρόληψης καθώς τα κρούσματα αφορούσαν σε ιδιαίτερα μικρές ηλικίες.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση προκειμένου να θεσμοθετήσει ένα επαρκές δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο δίκτυο απεξάρτησης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης; Ειδικότερα για τη βόρειο Ελλάδα τι προγραμματισμός υπάρχει;
Τι μέτρα θα πάρει για ουσιαστική πρόληψη που δεν θα ταυτίζεται μόνο με καμπάνιες ενημέρωσης;».
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Πρωτούλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντόπουλος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Κύριε συνάδελφε, φέρνετε στη Βουλή ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, το οποίο, όμως, δυστυχώς τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας ελάχιστες φορές και με αφορμή θεαματικά γεγονότα. Βλέπετε και η μονοθεματικότητα των ημερών έχει κρύψει πολλά παρόμοια γεγονότα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω με αφορμή την ερώτησή σας ότι όλες οι παροχές υπηρεσιών απεξάρτησης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης χρηστών σε όλη την Ελλάδα είναι δωρεάν και θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν.
Το ως άνω δίκτυο παροχής δωρεάν υπηρεσιών εφαρμόζεται από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι επίσης είναι πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Δεν το θίγεται στην ερώτησή σας, αλλά είναι πραγματικότητα ότι ο αριθμός της λίστας μεθαδόνης έχει αυξηθεί, επειδή υπάρχει τεράστια προσέλευση, επειδή έχει τετραπλασιαστεί και ο αριθμός, δυστυχώς, των συμπολιτών μας που επιζητούν θεραπεία υποκατάστατων.Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την κατάσταση η οποία υπάρχει. Είναι ένα δύσκολο θέμα, με το οποίο θέλω να ξέρετε ότι παλεύουμε καθημερινά και θα αυξηθούν τα κέντρα υποκατάστατων στη χώρα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εντός του 2008 για τη Μακεδονία-Θράκη που αναφέρετε θα λειτουργήσουν κέντρα και νέο κέντρο στη Θεσσαλονίκη και στη Ξάνθη, στην Καβάλα και στην Κατερίνη, όπου υπήρχε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου και έκλεισε. Υπάρχει μια τεχνογνωσία, υπάρχουν ψυχίατροι, υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και έτσι δημιουργείται ένα νέο κέντρο Ο.ΚΑ.ΝΑ.. Αυτό το Νοσοκομείο κάλυπτε τη Θεσσαλία και τους Νομούς Πιερίας, Κοζάνης και Γρεβενών και θα συνεχίσει να καλύπτει την ίδια γεωγραφική ενότητα. Δημιουργούνται, λοιπόν, κέντρα Ο.ΚΑ.ΝΑ. και σ’ αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, τα Κέντρα Πρόληψης τα οποία είναι εβδομήντα δύο σήμερα στη χώρα μας –μας λείπουν δύο νομοί μόνο, όπου θα δημιουργηθούν και νέα Κέντρα Πρόληψης- δεν περιορίζονται μόνο στην ενημέρωση, αλλά και σε δράσεις ολοκληρωμένες και στους έφηβους, στα σχολεία, στην Εκκλησία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, παντού, με πολλά ελλείμματα, με πολλές ελλείψεις. Είναι ένας, συνεχής, πόλεμος και όποιος πει ότι τον κέρδισε αυτό τον πόλεμο, θα είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης.Εμείς αυτό τον πόλεμο τον συνεχίζουμε στο χώρο των ναρκωτικών. Παίρνουμε ό,τι καλύτερη πρακτική υπάρχει σε όλο τον κόσμο και τη μεταφέρουμε και στη χώρα μας. Δουλεύουμε ακόμη και στους δρόμους και ξέρετε πολύ καλά ότι το street work έχει αποδώσει. Και αυτά τα κάνουμε και με έγκυρες κοινωνικές οργανώσεις και με τις ψυχιατρικές μας κλινικές στα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία, αλλά και με όλο τον κόσμο ο οποίος μάχεται κατά των ναρκωτικών. Δεν πρέπει να αδικούμε ούτε τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. ούτε το ΚΕ.ΘΕ.Α. ούτε το «18 ΑΝΩ» ούτε όλες αυτές τις δράσεις, οι οποίες είναι στη διάθεσή σας για να τις συζητήσουμε όποτε θέλετε για να δείτε ότι γίνεται μια ουσιαστικά δουλειά και αυτή η δουλειά θα επεκταθεί και μέσα στο 2008 και θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):
Το λόγο έχει ο κ. Πρωτούλης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το επόμενο διάστημα θα κάνουμε μία ουσιαστική προσπάθεια να φέρουμε πιο ολοκληρωμένα το θέμα στη Βουλή, γιατί πραγματικά έχει, όπως είπατε και εσείς, πολύ μεγάλο βάθος. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια τώρα το πρόβλημα των ναρκωτικών αντιμετωπίζεται και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με κεντρικό στόχο τη διαχείριση του προβλήματος, τον περιορισμό της βλάβης, με στόχο να μη φαίνεται το πρόβλημα και όχι στην ουσία να μην υπάρχει.
Συνεχίζετε και η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, το ζήτημα της πρόληψης να το καταλαβαίνετε μόνο σαν διαφημιστικές καμπάνιες καλοπληρωμένες, προγράμματα κοντόφθαλμα, χωρίς μια ευρύτερη στρατηγική και βέβαια αφήνοντας απέξω τις ουσιαστικές αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά.
Κατά τη γνώμη μας, το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι ιατρικό, δεν είναι νόσος του εγκεφάλου. Έχει πριν και πάνω από όλα κοινωνικές αιτίες και εσείς αφήνετε απέξω όλες αυτές τις κοινωνικές αιτίες. Είναι τυχαίο, ότι τα ναρκωτικά πάνε «χέρι-χέρι» με την ανεργία; Ιδιαίτερα οι περιοχές που αυτή τη στιγμή έχουμε τα κρούσματα, είναι οι περιοχές –πρωταθλήτριες στην ανεργία. Είναι τυχαίο ότι τα ναρκωτικά πάνε «χέρι-χέρι» με τη σχολική διαρροή; Ιδιαίτερα σε αυτές περιοχές όπου είχαμε αυτά τα θανατηφόρα κρούσματα –τους θανάτους νέων παιδιών, για να μη τα λέμε κρούσματα- είναι «χέρι-χέρι» η σχολική διαρροή με αυτήν την κατάσταση.
Μιλάμε για μια περιοχή όπου έχουν κλείσει πάνω από δύο χιλιάδες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, έχουν πεταχτεί στο δρόμο πάνω από σαράντα χιλιάδες εργαζόμενοι και η ανεργία βασιλεύει.Απέναντι σε αυτά δεν είναι αλήθεια ότι δεν θεσπίζετε την ιδιωτικοποίηση. Τη θεσπίζετε. Στο προτεινόμενο νέο εθνικό σχέδιο δράσης μιλάτε με σαφήνεια. Προτείνετε σύσταση εθνικής επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Και παρακάτω, μιλάτε για παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο των ναρκωτικών.Δηλαδή, τι θα γίνει; Θα αρχίσουμε και τις μπίζνες στην απεξάρτηση; Θα αρχίσουν ορισμένοι επιτήδειοι να πλουτίζουν πάνω στον ανθρώπινο πόνο των χρηστών και των οικογενειών τους;Τέλος, θα θέλαμε να απαντήσετε με σαφήνεια τι θα κάνετε σε σχέση με αυτό που σήμερα απαιτείται. Και αυτό που απαιτείται είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού, δημόσιου φορέα πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, ενταγμένου στο Υπουργείο Υγείας, πλήρως επανδρωμένου με κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντόπουλος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρωτούλη, ας τολμήσουμε στο χώρο των ναρκωτικών να βάλουμε όλοι το δάκτυλό μας επί τον τύπον των ήλων. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι σε κάθε «όχι» στα ναρκωτικά, που φωνάζει ο επιστημονικός κόσμος, ο πολιτικός κόσμος, υπάρχουν εκατοντάδες «ναι» με έμμεσο, κυρίως, τρόπο.Ξέρετε πολύ καλά ότι πρωτοσέλιδα ολόκληρα υπάρχουν με πρότυπα στους νέους, σαν και αυτό τον νέο στην Πτολεμαϊδα, ο οποίος οδηγήθηκε ουσιαστικά στο θάνατο. Ο νέος βλέπει πρότυπα, μοντέλα ή οποιονδήποτε άλλο, τα οποία έρχονται από διάφορους χώρους, που εξακολουθούν να είναι πρότυπα, και είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά. Και με έμμεσο τρόπο ουσιαστικά διαφημίζονται τα ναρκωτικά.Και εδώ οι ευθύνες είναι συλλογικές, όλων μας ουσιαστικά. Τι πρότυπα δίνουμε στους νέους; Πώς καλλιεργούνται αυτά τα πρότυπα; Πώς τα Μέσα όλα, και η τηλεόραση και ο κινηματογράφος και η τέχνη, προβάλλουν αυτά τα πρότυπα; Και αυτούς, όλους οι οποίοι είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά, τους προβάλλουν. Και μετά τις καταδίκες τους και μετά τη δημοσιοποίησή τους συνεχίζουν να είναι πρωτοσέλιδα.Έτσι, δεν φτάνουν τα δικά μας «όχι». Χρειάζονται και τα «όχι» της κοινωνίας. Μεγάλα «όχι». Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας παρά πολύ σωστά. Θα διασφαλίσουμε και διασφαλίζουμε τη δωρεάν απεξάρτηση, τη δωρεάν μεθαδόνη, δωρεάν υποκατάστατα. Θα αυξάνουμε τα κέντρα πρόληψης, θα αυξάνουμε τα κέντρα υποκατάστατων. Σας είπα ότι δημιουργούμε τρία νέα κέντρα στη βόρεια Ελλάδα.Γνωρίζουμε το πρόβλημα. Αλλά εδώ χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία όλων και της πολιτικής και του καλλιτεχνικού κόσμου, όλων των αστείρευτων δυνάμεων της κοινωνίας, ώστε τα νέα παιδιά μας να ξέρουν πού βρίσκονται σήμερα, τι πρότυπα τους δίνουμε ουσιαστικά. Εκεί είναι το πρόβλημα.Θέλω να σας πω με την ευκαιρία αυτή ότι εδώ στην Αττική μόνο η μονάδα απεξάρτησης «18 Άνω» λειτουργεί συνολικά σε είκοσι έξι δομές. Εμείς δημιουργήσαμε δεκαοκτώ προγράμματα απεξάρτησης τον τελευταίο χρόνο μόνο, μέσα από το ειδικευμένο κέντρο κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης, που εδρεύει εδώ στην Αθήνα και έχει και παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.Όλα αυτά πώς γίνονται; Είναι μέσα από τον ιδιωτικό τομέα; Όλος αυτός ο στόλος, τον οποίο έχουμε στη χώρα με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., μαζί με τα κέντρα πρόληψης, με το Ε.Κ.Ε., όλες αυτές τις μονάδες όπως το «18 Άνω», το ΚΕ.ΘΕ.Α., όλα αυτά είναι ιδιωτικοί φορείς; Κοιτάξτε και στον προϋπολογισμό μας, τι δίνουμε.Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν φτάνουν όλα αυτά. Δεν φτάνουν γιατί στους νέους δυστυχώς δεν φτάνουν αυτά, στο νέο άνθρωπο των δεκατεσσάρων, δεκαπέντε και δεκαέξι ετών. Αυτός ο άνθρωπος κάθεται δέκα-είκοσι ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Οι έρευνες αυτό μας δείχνουν. Δυστυχώς, από αλλού επηρεάζονται. Άλλοι δημιουργούν επικίνδυνα μυαλά καθημερινά.Εμείς, όσο μας το επιτρέπουν η πολιτική και οι πολιτικοί, θα επιμένουμε να δίνουμε τη μάχη μας. Σας επαναλαμβάνω ότι είναι ένας πόλεμος κατά των ναρκωτικών, τον οποίο συνεχίζουμε. Ξέρουμε πού βρισκόμαστε, ξέρουμε πού πηγαίνουμε, ξέρουμε τι όπλα έχουμε.ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υφυπουργέ, πρέπει να ολοκληρώσετε.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ δεν είπατε όμως λέξη για τα χρέη του Υπουργείου σας (πάνω από 6 εκατ. Ευρώ) σε αυτά τα 72 Κ.Π. που όπως είπατε δεν κάνουν απλή ενημερωση.
Σίγουρα τα πολλά ελλείματα και οι ελλείψεις είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης, και της ανεπαρκούς θεσμικής θωράκισής τους, αφού κι εκεί που έχουν να πληρώσουν μισθούς κι άλλες ανελαστικές δαπάνες. περικόπτουν δράσεις γιατί δεν ξέρουν, αν αύριο θα υπάρχουν!
Να σας υπενθυμίσουμε ότι λόγω της εργασιακής ανασφάλειας περίπου το 1/3 του προσωπικού τους, κάθε χρόνο φεύγει.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι η ειδική εκπαίδευση και η συνεχής επαγγελματική κατάρτιση που υπήρχε για αυτά τα στελέχη από το 2006 σταμάτησε με ευθύνη του υπουργείου σας.
Περιμένετε και σε λίγες μέρες σας περιμένει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: