Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

A.KΟΚΚΕΒΗ: "πολύ σημαντική υπήρξε η συμβολή των προγραμμάτων των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν τη δράση τους". (ΑΥΓΗ)

Αυγή
Πίνουν πολύ, αλλά δεν μεθούν οι Έλληνες μαθητές
09/04/2009
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Από τα χαμηλότερα ποσοστά στη χρήση ναρκωτικών και καπνού, αλλά από τα υψηλότερα στην κατανάλωση αλκοόλ εμφανίζουν οι έφηβοι μαθητές στην Ελλάδα, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Πάντως, η μέθη μεταξύ των εφήβων μαθητών εμφανίζει επίσης πολύ χαμηλή συχνότητα στην Ελλάδα, στοιχείο που δείχνει ότι το αλκοόλ στη χώρα μας συνδέεται με πολιτισμικούς παράγοντες κοινωνικότητας και δεν καταναλώνεται με σκοπό τη μέθη, όπως συμβαίνει αντιθέτως στη Βρετανία, την Αυστρία ή την Ιρλανδία.
Αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα της διευρωπαϊκής έρευνας ESPAD για τη χρήση ουσιών από μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 13 - 18 ετών, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2007. Την έρευνα διενήργησε στη χώρα μας το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και το εθνικό δείγμα αποτέλεσαν 10.445 μαθητές και μαθήτριες της ηλικίας - στόχου. Τα αποτελέσματα της έρευνας περιλαμβάνονται στο υπό έκδοση βιβλίο των Α. Κοκκέβη, Α. Φωτίου και Γ. Κίτσου με τίτλο "Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από εφήβους μαθητές: Νεότερα στοιχεία από την έρευνα ESPAD στην Ελλάδα και σε άλλες 34 χώρες". Τα στοιχεία για τη χώρα μας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής και ακαδημαϊκός Κ. Στεφανής, διευθυντής του ΕΠΙΨΥ, και η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας για την Ελλάδα Α. Κοκκέβη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χαμηλά η χρήση ναρκωτικών

Χρήση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κάνναβης, τουλάχιστον για μία φορά στη ζωή τους δηλώνουν ότι έχουν κάνει το 12% των Ελλήνων μαθητών του δείγματος της έρευνας, ενώ περισσότεροι από τους μισούς μαθητές οι οποίοι αναφέρουν χρήση ναρκωτικών έχουν επαναλάβει τη χρήση. Η συνολική χρήση ναρκωτικών (πειραματική, περιστασιακή και συστηματική) φθάνει έτσι το 22% για τους Έλληνες μαθητές του δείγματος, ποσοστό που είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των 35 ευρωπαϊκών χωρών της έρευνας ESPAD.
Στην Ελλάδα, μάλιστα, παρατηρείται διπλασιασμός του ποσοστού της διάδοσης της χρήσης ναρκωτικών στα αγόρια μεταξύ του 1987 και του 2007, αλλά όχι στα κορίτσια.
Αντίθετα με τα ναρκωτικά, η χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς ιατρική συνταγή παρουσίασε σημαντική μείωση στο ίδιο διάστημα, γεγονός που η Α. Κοκκέβη απέδωσε στην καθιέρωση αυστηρότερης νομοθεσίας για τη συνταγογράφησή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υψηλότερα συνολικά ποσοστά χρήσης ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης, μεταξύ των μαθητών στη χώρα μας εμφανίζονται το 1998, χρονιά που παρατηρούνται επίσης τα πιο υψηλά ποσοστά στη διάδοση της αντίληψης περί δήθεν ακίνδυνου χαρακτήρα της χρήσης κάνναβης.
Η Α. Κοκκέβη τόνισε ότι "για τη μείωση της αντίληψης περί του ακίνδυνου της χρήσης ναρκωτικών, και ιδιαίτερα της κάνναβης, πολύ σημαντική υπήρξε η συμβολή των προγραμμάτων των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν τη δράση τους".

Δεν πίνουν για να μεθύσουν

Για να διασκεδάσουν περισσότερο (63,8%), για να νιώσουν πιο ομιλητικοί (56,2%), για να χαλαρώσουν (53,6%), για να νιώσουν χαρούμενοι (52%), αλλά πολύ λιγότερο για να μεθύσουν πίνουν αλκοόλ, και πίνουν πολύ, οι έφηβοι στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένας στους επτά μαθητές πίνει αλκοόλ με συχνότητα 2 - 3 φορές την εβδομάδα. Επίσης, το 42% των μαθητών αναφέρει υπερβολική χρήση αλκοόλ, δηλαδή 5 ή περισσότερα ποτά στη σειρά μέσα στον τελευταίο μήνα, και το 15% έχει κάνει το ίδιο πάνω από τρεις φορές, ενώ το 14,9% των αγοριών και το 9,5% των κοριτσιών έχουν μεθύσει μέσα στον τελευταίο μήνα.
Από το 1984 έως σήμερα, στη χώρα μας παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των αγοριών που κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ αύξηση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο παρατηρείται αντιθέτως μόνο στα κορίτσια.

Χαμηλά και στο κάπνισμα

Σχεδόν οι μισοί μαθητές τους δείγματος έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ ένας στους πέντε είναι καθημερινός καπνιστής και ένας στους δέκα είναι "βαρύς καπνιστής", δηλαδή καπνίζει περισσότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το κάπνισμα παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, στη συνέχεια μικρές διακυμάνσεις με νέα τάση μείωσης την περίοδο 2003 - 2007. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών μαθητών, αλλά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το βαρύ κάπνισμα...
Συντάκτης : Βενιζέλος Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: