Σάββατο 4 Απριλίου 2009

επερώτηση τριάντα δύο Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα των ναρκωτικών














ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡIΖ΄
Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

……………………………………..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη των

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 64/19/18-3-2009 επερώτηση τριάντα δύο Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρίων Εμμανουήλ Σκουλάκη, Αικατερίνης Περλεπέ – Σηφουνάκη, Ιωάννη Αμοιρίδη, Μιλτιάδη Βέρρα, Κωνσταντίνου Γείτονα, Λεωνίδα Γρηγοράκου κ.ά. αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα των ναρκωτικών.

Σας γνωρίζω ότι με επιστολή τους προς το Προεδρείο τα Κόμματα όρισαν τα εξής: Από τη Νέα Δημοκρατία ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον κ. Αδρακτά, Βουλευτή Νομού Ηλείας, από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τον συνάδελφο κ. Θεόδωρο Δρίτσα, Βουλευτή Α’ Πειραιά και από το ΛΑ.Ο.Σ. τον κ. Βαΐτση Αποστολάτο, Βουλευτή Α’ Πειραιά.

Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών, κ. Εμμανουήλ Σκουλάκης.
Αγαπητέ, κύριε Σκουλάκη, έχετε δέκα λεπτά. Είναι γνωστό ότι δεν κάνουμε χρήση του χρόνου της δευτερολογίας πλέον. Σας ευχαριστώ.

Έχετε το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα που μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία εγκαλούμε την Κυβέρνηση για την καταστροφική πολιτική που άσκησε στον τομέα καταπολέμησης των ναρκωτικών. Νομίζω ότι έπρεπε να είναι και άλλοι Υπουργοί εδώ. Εφτά συναρμόδιοι Υπουργοί υπάρχουν.

Δεν θέλω, κύριε Υφυπουργέ, να υποβαθμίσω τη δική σας παρουσία, αλλά εδώ έπρεπε να είναι και εσείς που έχετε την αρμοδιότητα, αλλά και ο Υπουργός Υγείας για να του διαβάσουμε τι έλεγε το 2006 όταν εδώ πολλές φορές και το 2006 και το 2007 κάναμε, έλεγχο στο Υπουργείο Υγείας για την ασκούμενη πολιτική –τη μη πολιτική- και είχε πει απίστευτα πράγματα.
Είχε πει απίστευτα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει.
Κύριε Υπουργέ, σας εγκαλούμε σήμερα, γιατί τα πέντε χρόνια δεν βάλατε ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που βρήκατε από εμάς. Συνειδητά είχαμε κτίσει με πολλές προσπάθειες από το 1994 μέχρι το 2004 ένα δίκτυο υπηρεσιών και πρόληψης και θεραπείας και επανένταξης. Και όμως, εσείς κάνατε ό,τι είναι δυνατόν να το απορρυθμίσετε αυτό το σύστημα. Συνειδητά.
Πέραν από την υποχρηματοδότηση, πέραν από την υποστελέχωση, δεν υπήρχε πολιτική βούληση, γιατί –δεν ξέρω- ακούγατε τη λέξη ΟΚΑΝΑ και θυμόσασταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο έφταιγε για όλα, με αποτέλεσμα τα 63 κέντρα πρόληψης που παραδώσαμε να τα κάνετε μετά κόπου 72, αλλά να κινδυνεύουν και τα 72 να κλείσουν, λόγω υποχρηματοδότησης.
Προχθές στην ημερίδα που έγινε στο Ζάππειο πολύ σωστά ο Πρόεδρος μας είχε την πρωτοβουλία και παρέμεινε τρεις-τέσσερις ώρες και διαβουλεύτηκε με τους επιστήμονες και τους εργαζόμενους. Κατατέθηκε η κραυγή αγωνίας του συλλόγου των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης. Τι είπε ο άνθρωπος; Ότι η πολιτεία οφείλει 15 εκατομμύρια ευρώ από το 2007, από το 2007 και από το 2008.
Έλεος, κύριε Υπουργέ! Μην μας πείτε πάλι ότι και εδώ φταίει η διεθνής κρίση! Θα τρελαθούμε. Το 2006, το 2007 και το 2008 υπόλοιπα ήταν αυτά. Το Εθνικό Παρατηρητήριο, που διασυνδέει τη χώρα μας με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο έκλεισε για ένα εξάμηνο το 2008, λόγω υποχρηματοδότησης. Ξανάρχισε η χρηματοδότηση, αλλά τώρα πάλι κινδυνεύει να κλείσει, όπως κατέθεσε εκπρόσωπος του Εθνικού Παρατηρητηρίου στην ημερίδα. Έχει κλείσει, κύριε Υπουργέ, από το 2006 το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Πρόληψης, λόγω μη χρηματοδότησης. Ε, είναι ή δεν είναι αυτή καταστροφική πολιτική; Είναι ή δεν είναι συνειδητή επιλογή;
Για όνομα του Θεού! Τι πράγματα είναι αυτά, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο σε δύο εκθέσεις του τονίζει ότι στην Ελλάδα άρχισαν να φαίνονται θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα από την απόδοση των κέντρων πρόληψης μέσα σε μια δεκαετία.
Πάμε παρακάτω, στα θεραπευτικά. Φέρατε το 2006 ένα προεδρικό διάταγμα για τα θεραπευτικά. Το στείλατε στο Συμβούλιο Επικρατείας και σας το επέστρεψε πίσω ως απαράδεκτο και έκτοτε δεσμευτήκατε στη Διακομματική Επιτροπή ότι θα το ξαναφέρετε και δεν ήρθε ποτέ.
Για τα θεραπευτικά, λοιπόν, να πω δυο λόγια. Θυμούμαι τον Πρωθυπουργό της χώρας που μιλούσε για τη λίστα της ντροπής. Τη λίστα των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων που περίμεναν στη σειρά να ενταχθούν στα προγράμματα υποκαταστάτων την είχε βαπτίσει λίστα ντροπής. Δεσμεύτηκε ότι στο τέλος του 2004 θα την εξαφανίσει. Όμως, όχι μόνο δεν την εξαφάνισε, αλλά σήμερα ξεπερνά το νούμερο «5 χιλιάδες», που σημαίνει ότι ένας που περιμένει σήμερα να ενταχθεί στα προγράμματα υποκαταστάτων μπορεί να ειδοποιηθεί και μετά από πέντε χρόνια, αν ζει, βέβαια. Αυτή είναι η αλήθεια.
Τι να σας πω για το πρόγραμμα των φυλακών που ήταν για 300 άτομα. Το ξεκινήσαμε το 2002. Σας το παραδώσαμε με 50 φυλακισμένους προς απεξάρτηση και εξακολουθεί να παραμένει στην ίδια δυναμικότητα των 50 θεραπευομένων.
Το πρόγραμμα πρώτων βοηθειών στην Ομόνοια εγκαταλελειμμένο το έχετε και δεν υλοποιήσατε την πρόταση της Διακομματικής για δημιουργία ενός αντίστοιχου κέντρου στη Θεσσαλονίκη, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη η Βόρεια Ελλάδα.
Είπα δυο φορές για τη Διακομματική. Συνειδητά την υποβαθμίσατε. Τη μετατρέψατε σε εργαλείο, διακομματικό άλλοθι της κυβερνητικής απραξίας.
Ομόφωνα πορίσματα. Ειδικά το τελευταίο ήταν ομόφωνο. Όλα ήταν ομόφωνα στην ουσία. Αλλά δεν υλοποιήσατε τίποτε από αυτά. Και τώρα αντικαταστάθηκε από μια υποεπιτροπή. Εν πάση περιπτώσει, πρόθεσή μας είναι να μην αφήσουμε να μετατραπεί και πάλι αυτή η διακομματική υποεπιτροπή σε διακομματικό άλλοθι της απραξίας σας.
Εθνικό σχέδιο δράσης:
Έλεος! Πέντε χρόνια μας λέτε ότι θα φέρετε το δικό σας εθνικό σχέδιο δράσης, κύριε Υπουργέ. Το φέρνετε, το ξαναφέρνετε, διαβούλευση, ξανά διαβούλευση. Και σήμερα έμαθα ότι το αναρτήσατε, λέει, στο site, του Υπουργείου. Τι κάνατε δηλαδή; Το φέρατε προς ψήφιση; Ισχύει αυτό; Θα μας το φέρετε στη Βουλή, στη διακομματική; Επαίρεσθε βλέπω με τη χειρονομία σας ότι το φέρατε μετά από πέντε χρόνια. Μπράβο σας! Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης επαίρεσθε με χειρονομία, έτσι επιδεικτικά, ότι το έχετε. Τι έχετε δηλαδή; Έχετε ένα από τα δεκαέξι εθνικά σχέδια δράσης, τα οποία έχετε αναρτήσει στο site του Υπουργείου. Θα καταθέσω τον πίνακα στα Πρακτικά.
Είναι φοβερό! Δεκαέξι εθνικά σχέδια δράσης είναι αναρτημένα, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε. Να τα διαβάσετε μετά. Και παρακαλώ πολύ και εσείς και ο Υπουργός στην τοποθέτησή του να μας πείτε ποιο από αυτά τα δεκαέξι εθνικά σχέδια δράσης υλοποιείτε. Όχι ποιο υλοποιήθηκε, αλλά αν υλοποιείτε κανένα από αυτά.
Ξέρετε τι λέτε εδώ; Λέτε: «Εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο, Εθνικό σχέδιο δράσης για την πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων, Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά και τις λοιμώξεις». Και παρακάτω τι δεν μας λέτε: «Εθνικό σχέδιο δράσης» –είναι το τελευταίο- «για την ταξιδιωτική υγεία, 2008-2012». Διαβάστε το, σας παρακαλώ και πείτε μου ποιο από αυτά τα δεκαέξι υλοποιείτε. Όχι αν υλοποιήθηκε κάποιο. Κανένα δεν υλοποιείτε. Όλα είναι ψέματα. Δημόσιες σχέσεις κάνετε και όχι δημόσια υγεία. Επιτέλους να σοβαρευτείτε! Τι πράγματα είναι αυτά;
Εν πάση περιπτώσει, περιμένουμε απαντήσεις. Και προσέξτε αυτά που θα πείτε να μην είναι σε αντίθεση με αυτά που έχουν πει οι προϊστάμενοί σας Υπουργοί μέχρι τώρα, γιατί τα έχουμε εδώ και θα σας τα διαβάσουμε. Να μας πείτε τι πρόκειται να κάνετε στα Χανιά, το χωριό μου, την πατρίδα μου. Σήμερα που έστειλαν τον πίνακα των χρεών του Κέντρου Πρόληψης και ντρέπομαι για όλους εκεί που ασχολούνται. Τα οφειλόμενα από το 2004 μέχρι σήμερα είναι 593.000 ευρώ. Αυτή είναι η κατάσταση. Ποιες είναι οι άμεσες υποχρεώσεις του Κέντρου Πρόληψης; Είναι 179.000 ευρώ. Θα τα καταθέσω στα Πρακτικά. Αυτή είναι η κατάσταση. Στα Χανιά είναι εκατόν πενήντα στη λίστα. Τι να τους κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους; Και είναι όλοι από το Ηράκλειο, από την Ανατολική Κρήτη. Σας φωνάζουμε τρία χρόνια: «Φτιάξτε δεύτερη μονάδα υποκαταστάτων στο Ηράκλειο». Την εξαγγέλλετε, δεν τη δημιουργείτε.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ολοκληρώστε, κύριε Σκουλάκη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Θα κρατήσω τη δευτερολογία μου.
Θα σας παρακαλέσω, κύριε Υφυπουργέ -πάρτε και τους προϋπολογισμούς, γιατί μας λέτε άλλα αντ’ άλλων- μην αναφέρετε νούμερα που δεν ισχύουν. Έχω πάρει από τους προϋπολογισμούς τις χρηματοδοτήσεις και του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ. Και βρήκα έναν άλλο κωδικό χθες, τον οποίον δεν ξέρω. Εκείνο που ξέρω όμως είναι –και κλείνω με αυτό- ότι ενώ το ΚΕΘΕΑ το 2008 δαπάνησε 22.975.000, του γράφετε στον προϋπολογισμό 24.000.000. Πώς λοιπόν θα υλοποιήσει το πρόγραμμα; Πώς θα ικανοποιήσει τα αιτήματα είκοσι δήμων και νομών που ζητούν στεγνά προγράμματα; Και πάμε παρακάτω για τον ΟΚΑΝΑ: Έχετε γράψει στον προϋπολογισμό 32.000.000, την ώρα που το 2008 δαπανήθηκαν 34.600.000.
Συνειδητά, λοιπόν, υποχρηματοδοτείτε, γράφετε λιγότερα χρήματα και αυτό δείχνει ποιες είναι οι προτεραιότητές σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Σκουλάκη, ολοκληρώσατε;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Ολοκλήρωσα, κύριε Πρόεδρε.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Σκουλάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Μου κάνει εντύπωση, όμως και θα σας το πω, επιφανείς πολιτικοί άνδρες, πρώην Υπουργοί όπως εσείς, γιατί δεν τηρείτε τον Κανονισμό όπως έχετε εσείς συμφωνήσει και κυρίως για το διάλογο που γίνεται αναμεταξύ σας όσο και αν είναι ζωντανό Σώμα αυτό.
Πριν ανέβει στο Βήμα ο κ. Φλωρίδης θα ήθελα να κάνω μία ανακοίνωση προς το Σώμα.
Στις 3.4.2009 η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων καταθέτει την έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Αναδιάρθρωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Σ.ΕΠ.Ε., ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις».
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα Άνω Δυτικά Θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής τριάντα εννέα μαθητές και μαθήτριες και δυο συνοδοί δάσκαλοι από το Δημοτικό Σχολείο Βέλου Κορινθίας.
Η Βουλής τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Ο συνάδελφος κ. Γεώργιος Φλωρίδης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει το λόγο για πέντε λεπτά από του Βήματος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απόψε είχαμε δύο τραγικά γεγονότα στην Ελλάδα, τα οποία παίζουν στα δελτία ειδήσεων από το πρωί.
Το πρώτο είναι η πρωτοφανούς αγριότητα σε επίθεση σε δύο αστυνομικούς με πυροβολισμούς στο κεφάλι. Είναι προφανές ότι όλοι μας εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τους αστυνομικούς, προς τις οικογένειές τους και ευχόμαστε γρήγορα να επιστρέψουν υγιείς στις οικογένειές τους και στις υπηρεσίες τους. Όμως οφείλω να πω ότι δυστυχώς, αγαπητοί συνάδελφοι, τα πράγματα εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Κατά μία τραγική σύμπτωση η δεύτερη είδηση που παίζει σήμερα είναι ο θάνατος ενός νέου είκοσι εννέα ετών πενήντα μέτρα μακριά από το Τζάνειο Νοσοκομείο τον οποίον είδαν οι αστυνομικοί και κάλεσαν το Ε.Κ.Α.Β. γιατί ένοιωσαν ότι χρειάζεται άμεσης ιατρικής φροντίδας. Ακούμε ότι το Ε.Κ.Α.Β. άργησε δύο ώρες να πάει. Ελπίζουμε να υπάρξουν απαντήσεις γιατί άργησε δύο ώρες να πάει. Και βεβαίως, μας προκαλεί και μία σε πρώτο επίπεδο απορία γιατί δεν ζητήθηκε η βοήθεια από το διπλανό νοσοκομείο.
Όμως, το θέμα που συζητάμε σήμερα συνδέεται ακριβώς με αυτήν την τραγική περίπτωση που έγινε χθες το βράδυ. Τι δηλαδή; Ότι ένας νέος άνθρωπος εγκαταλειμμένος από το δημόσιο σύστημα της χώρας του, δύο ώρες μετά την κλήση για βοήθεια, πεθαίνει έξω από ένα νοσοκομείο επειδή νωρίτερα ενδεχομένως είχε κάνει χρήση ναρκωτικών. Και το ζήτημα είναι πόσες χιλιάδες άλλοι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο κάθε μέρα και πόσοι τελικά πεθαίνουν επειδή παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις της Κυβέρνησης όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, τίποτε απ’ όλα όσα είπε δεν έχουν γίνει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαντάζομαι ότι θυμόμαστε όλοι και όλος ο ελληνικός λαός τον κ. Καραμανλή ως Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επισκέπτεται αρκετά τακτικά θα έλεγα τις θεραπευτικές κοινότητες, όπου νέοι άνθρωποι καταβάλλουν προσπάθεια να απεξαρτηθούν. Τον θυμόμαστε επίσης να αθλείται μαζί τους. Και βεβαίως, οι εικόνες οι οποίες έκαναν το γύρω της χώρας μέσω των τηλεοπτικών μέσων, προκαλούσαν αισθήματα συγκίνησης για το ενδιαφέρον ενός πολιτικού αρχηγού, για τους ανθρώπους που έχουν πέσει στη δίνη των ναρκωτικών.
Δεν μπορούμε και δεν θα κατηγορήσουμε κανένας από μας τον κ. Καραμανλή ότι αυτά τα έκανε υποκριτικά ή τα έκανε παίζοντας θέατρο ή τα έκανε για λόγους επικοινωνίας. Όμως πέντε χρόνια μετά δικαιούμαστε να ασκήσουμε έντονη κριτική στον κύριο Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνησή του γιατί τίποτε απ’ όσα υποσχέθηκε να κάνει και στον τομέα των ναρκωτικών δεν έκανε. Τίποτε απολύτως! Όχι μόνο τα πράγματα δεν είναι στο σημείο που τα παρέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004, αλλά είναι δυστυχώς σε πολύ χειρότερο σημείο.
Ακούσατε προηγουμένως τον Εισηγητή μας τον κ. Σκουλάκη να παραθέτει τα σχετικά στοιχεία. Και βεβαίως όπως και ο κ. Σκουλάκης ανέφερε, την περασμένη εβδομάδα με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του κ. Παπανδρέου έγινε μία εθνική διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους για τα ζητήματα αυτά, πάνω στο ζήτημα της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων. Και εκεί πράγματι ακούσαμε κραυγή αγωνίας από όλους προς την Κυβέρνηση, να σκύψει επιτέλους σ’ αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και να μην επικαλείται δικαιολογίες οι οποίες δεν στέκουν, δεν υπάρχουν, δεν υφίστανται.
Γιατί πράγματι αν υπάρχει σήμερα μια οικονομική δυσκολία εξαιτίας της αποτυχίας της Κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα αλλά και εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, αυτή η δυσκολία φαντάζομαι ότι δεν υπήρχε στην οικονομία που ο κύριος Καραμανλής έλεγε ότι είναι απόλυτα θωρακισμένη και το 2006 και το 2007 και τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2008 όπου παρήχθησαν τα περισσότερα χρέη της Κυβέρνησης προς τον ΟΚΑΝΑ και από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ προς τις δομές οι οποίες στηρίζουν τα άτομα αυτά.
Όλα τα κέντρα πρόληψης ναρκωτικών κινδυνεύουν να κλείσουν και οι λίστες των ατόμων που περιμένουν να μπουν σε προγράμματα υποκατάστατων και σε προγράμματα απεξάρτησης δυστυχώς έχουν φτάσει σε εφιαλτικά νούμερα. Ακούμε για αριθμούς όπως πέντε χιλιάδες και πόσοι ακόμα δεν τολμάνε να πάνε γιατί λένε ότι δεν έχει καμία αξία να πάνε όταν πέντε χιλιάδες ήδη περιμένουν!
Κύριε Υπουργέ, στο ζήτημα αυτό εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τη δική σας τακτική όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Δεν χωράνε αντιπολιτευτικές κραυγές εδώ παρά μόνο ταιριάζουν κραυγές αγωνίας απ’ όλους εμάς τους Βουλευτές οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μεταφορά της κραυγής αγωνίας μιας ολόκληρης κοινωνίας που λέει «επιτέλους σταθείτε σοβαρά απέναντι σ’ αυτή τη μεγάλη κοινωνική μάστιγα». Κάντε αυτό που πρέπει να κάνετε. Υλοποιήστε κάτι απ’ αυτά που ανακοινώνετε στις ιστοσελίδες του Υπουργείου σας. Κάντε κάτι επιτέλους.
Μία τελική φράση, κύριε Υπουργέ, σε σχέση με το προηγούμενο θέμα που κουβεντιάσατε εδώ: Τέσσερις νεοδημοκρατικές διοικήσεις ιατρικών συλλόγων της χώρας σας έστειλαν μια επιστολή όπου λένε «δεν μας αρέσει η διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, να την καθαιρέσετε» και σπεύσατε να την καθαιρέσατε. Ήταν μία διοίκηση που συγκροτήθηκε σε σώμα εκφράζοντας το 64% των αντιπροσώπων στη γενική τους συνέλευση. Οι παρατάξεις που συγκρότησαν το διοικητικό συμβούλιο πήραν το 64% και είπατε ότι το 36% είναι μεγαλύτερο από το 64%. Αυτό είπατε με την απόφασή σας και είπατε ότι οι πέντε είναι περισσότεροι από τους δέκα. Αν επικρατεί αυτή η λογική να στέλνουν οι κομματικοί σας φίλοι επιστολές για να καταργείτε διοικήσεις που δεν θέλετε, να στείλουμε και όλοι εμείς μία επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας καταργήσει από Κυβέρνηση γιατί δεν μας αρέσετε. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Όχι βέβαια. Γιατί δεν μπορούμε; Διότι το Σύνταγμα δεν το επιτρέπει.
Κανένας νόμος λοιπόν δεν σας επιτρέπει να κάνετε αυτά τα οποία κάνετε. Επικαλεσθήκατε ατυχώς, αν θέλετε, μία μεταξική νομοθεσία που μπορούσε να κάνει δικτατορικές παρεμβάσεις. Λυπάμαι πάρα πολύ και γι’ αυτό.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κύριο Φλωρίδη.
Ο Θεσσαλός ασκληπιάδης μας κύριος Έκτορας Νασιώκας έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: …(Δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Παρακαλώ τον κύριο Αδρακτά…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Να του πείτε, κύριε Πρόεδρε, να ηρεμήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Αν ηρεμήσετε εσείς που είστε ο πιο παλιός. Φροντίστε το αυτό γιατί είστε πολύ άτακτος με τη χαριτωμένη έννοια της διακοπής.
Κύριε Νασιώκα, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά από της έδρας.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Το θέμα που συζητάμε σήμερα είναι κοινωνικό, διέπει όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας και του λαού μας, είναι τεράστιο και χρειάζεται τέτοια αντιμετώπιση.
Πριν αναφερθώ σ’ αυτό, θα ήθελα, κύριε Υφυπουργέ, να πω μια κουβέντα σε συνέχεια αυτών που είπε ο κύριος Φλωρίδης. Η απάντησή σας πριν από λίγο στον κύριο Κουράκη ήταν τραγική. Ο Υπουργός έκανε «πραξικόπημα». Δεν κατάργησε τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου γιατί κάποιοι αμφισβήτησαν τις διαδικασίες συγκρότησης που κατά την άποψή μου δεν έχουν κανένα ψεγάδι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Κατάργησε και την εκλογή των δεκαπέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και ξαναστέλνει με «πραξικόπημα» που θυμίζει άλλες εποχές στη γενική συνέλευση για νέα εκλογή.
Κύριε Υφυπουργέ, κατ’ αρχάς σαν φίλος, επειδή δεν είναι δική σας η απόφαση αλλά του Υπουργού, δεν έπρεπε να δεχθείτε να αναλάβετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Κύριε Νασιώκα, θα σας ήθελα να μιλάτε επί του θέματος.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Μπαίνω στο θέμα σε μισό λεπτό.
Δεύτερον, έχουμε κάνει επερώτηση..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Είμαστε εδώ…
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Είμαι επί του θέματος γιατί όλοι αυτοί οι γιατροί συμμετέχουν σ’ αυτόν τον αγώνα κατά των ναρκωτικών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ως γιατρός σας μιλάω και σας καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Στην επερώτηση που σας καταθέσαμε να μην ερχόσασταν εσείς, κύριε Υφυπουργέ, να ερχόταν ο κύριος Υπουργός. Βεβαίως είναι δύσκολο το μάθημα και το σύστημα της δημοκρατίας. Αν οι νεοδημοκράτες έχουν εσωτερικά προβλήματα, ας μη τα λύνουν στις «πλάτες» των γιατρών. Έκλεισα μ’ αυτό και σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την υπενθύμιση.
Ζούμε, κύριε Υφυπουργέ, σε μια γενικευμένη κοινωνική κρίση -όχι μόνο οικονομική και όχι μόνο λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά γενικότερη- και σε μια ανασφάλεια. Έχουμε τα εγκλήματα που αυξάνονται, την αναποτελεσματικότητα του ΕΣΥ και των δομών του και βεβαίως την διακίνηση των ναρκωτικών. Τα στοιχεία λένε ότι χρόνο με το χρόνο -αλλά και για φέτος- αυξάνονται με υψηλό ρυθμό οι χρήστες ναρκωτικών. Αυξάνονται οι λίστες για τα υποκατάστατα. Αυξάνονται οι θάνατοι. Η διακίνηση επεκτείνεται πέραν του κέντρου των πόλεων στις συνοικίες, πέρα από τις μεγάλες πόλεις στις μικρότερες και από τις μικρότερες στα χωριά.
Υπάρχει διακίνηση ναρκωτικών. Αλλά και οι ηλικίες στις οποίες γίνεται χρήση κατεβαίνουν. Από το Λύκειο κατέβηκε στο Γυμνάσιο και υπάρχουν και οι τελευταίες τάξεις στο Δημοτικό των παιδιών μας. Αυτό είναι το πρόβλημα. Συμβαίνει κάθε μέρα. Είναι μεγάλο. Άκουγα πριν τον Υπουργό, να λέει «Τι να κάνουμε; Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε». Τι να κάνετε; Να πληρώσετε τα χρέη. Να ολοκληρώσουμε τις μονάδες. Να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη. Τι να κάνουμε; Πρέπει να παλέψουμε για κάτι; Εύκολο; Όχι, βέβαια. Υπάρχει μια συνταγή αποτελεσματική που αν την εφαρμόσει κάποιος αυτομάτως θα λυθεί το πρόβλημα; Φυσικά όχι.
Αλλά να σας εξηγήσω λίγο. Το πρώτο πράγμα είναι η πρόληψη, η βάση, η ενημέρωση. Ας πάρουμε τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Χάσαμε τον Υπουργό.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Δεν πειράζει. Ο Υπουργός φίλος είναι. Θα του τα μεταφέρουν, κύριε Γείτονα.
Οι μονάδες πρόληψης βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Δεν πληρώνουν τα χρέη τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια, δεν μπορούν να κάνουν τα προγράμματα, δεν μπορούν να κάνουν τις συμβουλευτικές. Βρίσκονται σε κατάσταση τραγική.
Η καταστολή με την κατάσταση της αστυνομίας σήμερα; Και οι νόμοι; Και εκεί έχουμε πρόβλημα. Άρα, η πρόληψη, η βάση, το ακούσατε από τον κ. Σκουλάκη βρίσκεται εκτός ρυθμίσεων. Είναι εκτός ισορροπίας. Βρίσκεται στον αέρα. Έχουμε χάσει τον στόχο. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον στόχο. Λέει μόνο κουβέντες. Αλλά και η θεραπεία, δυστυχώς, έχει πρόβλημα.
Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτό που είπε πριν ο κύριος Υπουργός για το εθνικό σχέδιο δράσης. Να σας πω μόνο ότι στην Σύνοδο Κορυφής του 2005 ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε να φέρει το εθνικό σχέδιο δράσης το οποίο έχει δυο φάσεις. Η πρώτη φάση κλείνει 31/12/2008. Έκλεισε, δηλαδή, αλλά σχέδιο δράσης δεν είχαμε. Έπρεπε να έχουμε απολογισμό. Και η δεύτερη φάση θα άρχιζε την 1/1/2009 ως το 2012. Και εμείς στερούμαστε σχεδίου. Βλέπουμε φιλολογικά κείμενα χωρίς στόχους, χωρίς ιεράρχηση και χωρίς κοστολόγηση.
Να σας δώσω όμως ένα παράδειγμα που είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό. Θα σας μιλήσω για την Λάρισα. Γιατί η Λάρισα έτυχε να είναι ένας νομός που είχε αναπτύξει πριν έρθετε στην Κυβέρνηση και τις τέσσερις σημαντικές δράσεις.
Είχε, δηλαδή, μονάδα πρόληψης, ΟΚΑΝΑ. Τώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Κύριε Σκουλάκη, χρωστάει τώρα τρεις φορές ακριβώς απ’ όσο χρωστάει η μονάδα στα Χανιά.
Είχε μονάδα εφήβων. Δεν λειτουργεί τώρα, κύριε Υφυπουργέ, η μονάδα εφήβων πρόληψης της Λάρισας. Δεν έχει επιστημονικά υπεύθυνους. Σας το λέω. Σας ρώτησα πενήντα φορές. Δεν έχει επιστημονικά υπεύθυνους.
Είχε και έχει μονάδα υποκατάστατων. Η λίστα αναμονής είναι ακριβώς τέσσερις φορές απ’ όση ήταν το 2004 γιατί και τότε υπήρχε η λίστα αναμονής. Και να σας πω κάτι; Δεν αυξήθηκε η δυνατότητά της να παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερους ανθρώπους, σε περισσότερους εξαρτημένους.
Και τέλος είχε και έχει μια πολύ καλή μονάδα στεγνού προγράμματος, την «Έξοδο». Να σας πω; Δυσκολίες τεράστιες. Είχε ειδικό σχολείο μέσα στην μονάδα. Έκλεισε για δυο χρόνια και έπρεπε να γίνει πανστρατιά όλων των φορέων της Λάρισας για να ξαναλειτουργήσει. Έχει αναλάβει την ευθύνη η μονάδα ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» της Λάρισας να λειτουργήσει το στεγνό πρόγραμμα στα Γιάννενα. Και δεν μπορεί. Εδώ και τρία χρόνια έχει κάνει πέντε προσλήψεις και τίποτα άλλο.
Έχει αναλάβει, σύμφωνα και με την νομοθεσία, να λειτουργήσει η μονάδα απεξάρτησης στις φυλακές Τρικάλων. Και δεν μπορεί να το κάνει. Αυτή είναι η κατάσταση, κύριε Υφυπουργέ.
Άρα, αντί να λέμε κουβέντες σε ένα δύσκολο αντικείμενο για το οποίο χρειάζεται εθνική επιστράτευση να δώσουμε τις απαραίτητες πιστώσεις, να κάνουμε σωστή πολιτική και να καλέσετε και τα άλλα κόμματα και όλη την κοινωνία να σας στηρίξει. Αλλά να σας στηρίξει σε τι; Σε κάτι που πάει μπροστά. Μα, πάτε τα πράγματα πίσω.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Η κα Αναστασία – Συλβάνα Ράπτη από την Α’ Αθηνών έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το γεγονός και μόνο ότι στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου συζητείται για τρίτη φορά μέσα στην τελευταία 5ετία ερώτηση που αφορά το θέμα των ναρκωτικών, δίνει ακριβώς την απάντηση για το τι έχει γίνει ή, ακριβέστερα, για το τι δεν έχει γίνει στον τομέα αυτό.
Διότι σίγουρα, κύριε Υπουργέ, εάν έστω και κάτι είχε προχωρήσει κατ’ ελάχιστον, δεν θα ήμασταν εδώ καταθέτοντας και πάλι ερώτηση για το θέμα των ναρκωτικών.
Πηγαίνω στο 2007 και σε μία από τις συνεντεύξεις που είχε δώσει κατά καιρούς ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, ο κ. Φωτεινόπουλος. Πηγαίνω στη συνέντευξη που είχε δώσει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Μεταξύ άλλων είχε τονίσει ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα. Το ένα είναι το θέμα της χρηματοδότησης και το άλλο η λίστα αναμονής. Και τα δύο, βεβαίως, συνδέονται. Και τα δύο αυτά προβλήματα, δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα.
Και κάτι ακόμα χειρότερο: Η κατάσταση αντί να έχει βελτιωθεί, αντί να είναι έστω στάσιμη, είναι πολύ χειρότερη. Η λίστα της ντροπής από 4.500 άτομα έχει πάει στα 5.000 άτομα στα πέντε χρόνια. Και αυτό δεν τιμά κανέναν.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Δυόμισι χιλιάδες.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ: Και το «δεν τιμά κανέναν» δεν έχει να κάνει μόνο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχει να κάνει με τη χώρα. Δεν τιμά τη χώρα. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ουσιαστικά βρίσκεται σε αδιέξοδο με τα θέματα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ερχόμαστε στα Κέντρα Πρόληψης. Συζητούμε για τα Κέντρα Πρόληψης και επισημαίνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί, γιατί όπως ξέρετε όλοι –οι περισσότεροι σε αυτή την Αίθουσα, από τους παριστάμενους, είστε γιατροί- η πρόληψη, το να προλαμβάνουμε, είναι καλύτερα από το να τρέχουμε για να θεραπεύσουμε. Εβδομήντα δύο Κέντρα Πρόληψης σε όλη τη χώρα, τα οποία ψυχορραγούν.
Όταν, λοιπόν, στη θεωρία είμαστε υπέρ της πρόληψης, αλλά δεν κάνουμε απολύτως τίποτα για να την ενισχύσουμε στην πράξη, ή κάτι δεν πάει καλά ή ενσυνείδητα λέμε ψέματα, κάτι που δεν θέλω να πιστέψω.
Από την άλλη μεριά έχουμε τα Εθνικά Σχέδια Δράσης. Είπε ο κ. Σκουλάκης προηγουμένως ότι είναι δεκαέξι. Εγώ πραγματικά κάθε φορά που ακούω για ένα νέο Σχέδιο Δράσης, καταλαβαίνω ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται εκτός φάσης. «Απορία ψάλτου, βιξ». Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα; Πετάμε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, έτσι να υπάρχει, όχι ανηρτημένο, κρεμασμένο στο διαδίκτυο. Και κρεμάμε, στην κυριολεξία, όλους όσους έχουν σχέση με το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο ουδέποτε αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση.
Ερχόμαστε, λοιπόν, σε αυτή τη δραματική πραγματικότητα που αγγίζει πλέον όλη τη χώρα και αγγίζει κυρίως το κέντρο των Αθηνών.
Έχετε κατέβει, κύριε Υπουργέ, στην Ομόνοια; Έχετε περάσει, όχι νύχτα και πρωί και απόγευμα και μεσημέρι; Έχετε ρωτήσει τους καταστηματάρχες και τους ανθρώπους τους οποίους υποχρεώνει η δουλειά τους να βαδίσουν, να περιδιαβούν την Ομόνοια και την πέριξ περιοχή; Είναι περισσότερο δύσκολο να βρουν ένα εισιτήριο για ποδοσφαιρικό αγώνα παρά ναρκωτικά. Είναι το μόνο εύκολο. Κι εσείς στην πράξη, μηδέν.
Αντιλαμβάνεστε ότι είστε εκτεθειμένοι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που ζητούν και έχουν δικαίωμα να τους παρασχεθεί η βοήθεια του Κράτους. Είστε εκτεθειμένοι απέναντι στις οικογένειές τους. Είστε εκτεθειμένοι απέναντι στους ανθρώπους που σας έχουν επιλέξει να κυβερνήσετε, γιατί επί πέντε χρόνια δεν κάνετε απολύτως τίποτα για το θέμα των ναρκωτικών.
(Θόρυβος)
Ακούω ένα συνάδελφο από κάτω να λέει δώδεκα χρόνια. Ακόμα χειρότερο.
Αντιλαμβάνεστε ότι είναι επιβεβλημένο, είναι εξαιρετικά επείγον να σταματήσει να υπάρχει η λίστα της ντροπής και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να σταματήσει να υπάρχει στη χώρα και η Κυβέρνηση της ντροπής.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Συλβάνα Ράπτη.
Η κυρία Σοφία Σακοράφα Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα της Επερώτησής μας περιλαμβάνει δύο λέξεις κλειδιά. Κάνουμε λόγο για πολιτική και για συνειδητή επιλογή, καταστροφική πολιτική στον τομέα των ναρκωτικών και συνειδητή επιλογή υπονόμευσης των κέντρων πρόληψης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, εδώ δεν γίνεται λόγος για πολιτική ανικανότητα, δεν γίνεται λόγος για πολιτική αδυναμία, δεν γίνεται λόγος για έλλειψη συντονισμού. Βεβαίως και σαφώς σας λέω, ότι η κατάσταση της πλήρους απορύθμισης στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, η κατάσταση της πλήρους ανυπαρξίας εθνικού σχεδίου δράσης κατά των ναρκωτικών, η κατάσταση της πλήρους διάλυσης των εμπλεκόμενων φορέων αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή που απορρέει από την αντίληψή σας ότι οι εξαθλιωμένοι χρήστες είναι μιάσματα, που απορρέει από τη λογική σας ότι οι περιπλανώμενες σκιές στο κυνήγι της επόμενης δόσης είναι χαμένη από χέρι, που απορρέει από τη λογική σας αντίληψη περί χρήσιμων και μη χρήσιμων πολιτών και που έχει βέβαια σαν αποτέλεσμα πρακτικές πολύ προσφιλείς στην πολιτική σας κουλτούρα, τη χειραγώγηση, τη γκετοποίηση και την καταστολή. Μόνο μέσα από αυτήν την πολιτική εξηγούνται όχι δικές μας εκτιμήσεις αλλά οι οδυνηρές διαπιστώσεις των αρμοδίων.
Τη διαπίστωση ότι στην ευαισθησία διαφόρων φορέων στηρίζεται πια ο Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ιωαννίνων για να καταφέρει να επιβιώσει από την στιγμή που η πολιτεία έχει αποτινάξει από πάνω της την υποχρέωσή της προς τα κέντρα πρόληψης και κατ’ επέκταση προς τους πολίτες δεν την κάνουμε εμείς αλλά ο Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Στέφανος Τζιμογιάννης.
Τη διαπίστωση ότι το ΚΕΘΕΑ ουδέποτε εκλήθη από την Κυβέρνησή σας μαζί με άλλους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν παγώσει οι τόσο αναγκαίες προσλήψεις δεν την κάνουμε εμείς αλλά το ίδιο το ΚΕΘΕΑ.
Τη διαπίστωση ότι έμειναν στο συρτάρι του προηγούμενου Υπουργού οι υποσχέσεις για τη λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης μέσα στις φυλακές, όπως τις Φυλακές των Τρικάλων, δεν την κάνουμε εμείς αλλά οι υπεύθυνοι των Προγραμμάτων Αποτοξίνωσης του ΚΕΘΕΑ.
Τη διαπίστωση ότι τα 15 μέτρα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης αποτελούν ένα ακατέργαστο μείγμα μέτρων, αποτελούν εξαγγελίες δραστηριοτήτων που μοιάζουν «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι» χωρίς ιεράρχηση και συνοχή, χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς υλοποίηση και προϋπολογισμούς, χωρίς στοιχεία κόστους του σχεδίου, εάν εξαιρέσει κανείς τα χρήματα για την εθνική εκστρατεία πρόληψης, δεν την κάνουμε εμείς αλλά οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ.
Την καταγγελία ότι το τοξικολογικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης που καλύπτει 32 νομούς δεν χρηματοδοτείται με τα απαραίτητα 80.000 ευρώ ετησίως, θέμα που έχει φθάσει και στη Διακομματική της Βουλής, δεν την κάνουμε εμείς αλλά ο Ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης κ. Τσούγκας.
Την καταγγελία ότι οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης απλήρωτοι έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στους Υπουργούς Υγείας και Οικονομίας δεν την κάνουμε εμείς αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι για περισσότερο από 10 χρόνια συμβάλλουν σημαντικά με τις παρεμβάσεις πρόληψης της χρήσης ουσιών και γενικότερα προαγωγής υγείας στα σχολεία, στην οικογένεια και στην ευρύτερη Κοινότητα.
Την καταγγελία ότι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας έχει οδηγήσει πολλά κέντρα πρόληψης ανά την Ελλάδα σε διακοπή λειτουργίας και άλλοι οδηγούνται σε αδιέξοδο δεν την κάναμε εμείς αλλά ομόφωνα με ψήφισμα που σας απέστειλαν οι φορείς που αποτελούν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης και Εξαρτησιογόνων ουσιών του Νομού Αχαΐας.
Τη διαπίστωση ότι οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Στήριξης αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα χρηματοδότησης και στο συνεχιζόμενο αυτό κλίμα των περικοπών καταρρέει το σύστημα ψυχοκοινωνικής στήριξης αλλά και εγκαταλείπεται και ο στόχος του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΟΣ» δεν την κάναμε εμείς αλλά ο Συνήγορος του Πολίτη.
Τη διαπίστωση ότι πριν από το 2004 στις λίστες αναμονής του Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών ήταν εγγεγραμμένα 1000 άτομα ενώ ο αριθμός σήμερα είναι 5.000, εικόνα που δείχνει ότι το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ έχει ουσιαστικά σταματήσει, δεν την κάναμε εμείς αλλά προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ.
Τη διαπίστωση ότι στη Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο πεθαίνει το 1% των χρηστών των λιστών αναμονής δεν την κάναμε εμείς, αλλά ο υπεύθυνος μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ στη Βόρεια Ελλάδα Κώστα Γαζγαγίλης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ μιλάει η πραγματικότητα, μιλούν οι πρωταγωνιστές, μιλούν οι εξαθλιωμένοι χρήστες και οι οικογένειές τους και δεν χωρούν αφελείς αιτιάσεις. Όταν μιλάμε για χιλιάδες χρήστες σε όλη την Ελλάδα, δεν μιλάμε για αριθμούς, αλλά για ανθρώπους με ονοματεπώνυμο, για ανθρώπους της διπλανής πόρτας που αργοπεθαίνουν εγκαταλειμμένοι. Μιλάμε για τα παιδιά μας, για τους νέους μας που ανοχύρωτοι και απροστάτευτοι γίνονται καθημερινά θύματα της ένοχης απραξίας σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντεγκλήσεις, για μικροπολιτικές κορώνες. Για το λόγο αυτό η παρακάτω τεκμηρίωση δεν έχει καμία σχέση με εισπρακτικά πολιτικά οφέλη, παρά μόνο με την αλήθεια μου όπως την αισθάνομαι και όπως τη ζω.
Η Κυβέρνησή σας δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ναρκωτικών. Η Κυβέρνησή σας δεν διαθέτει καμία πολιτική βούληση για τους loosers, για τους περιθωριακούς, για τους εξαθλιωμένους, για τους ηττημένους, για τους αντιπαραγωγικούς, για τους κατεστραμμένους. Η Κυβέρνησή σας και η παράταξή σας ασχολιόταν και ασχολείται πάντα με τους κομψευάμενους, τους ιλουστρασιόν εξωφύλλων, με τα golden boys, με τα business boys του Βατοπεδίου, με τους ισχυρούς και επιτυχημένους τραπεζίτες των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όλοι οι υπόλοιποι είναι φύρα. Ιδιαιτέρως δε οι χρήστες που κοστίζουν πολύ, απέχουν τόσο πολύ από την ορθότητα και την κανονικότητα του συντηρητικού και μη ανεκτικού σας περιβάλλοντος, που η μόνη πολιτική που αναπτύσσετε απέναντί τους, είναι η εξευτελιστική καταστολή με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.
Λυπάμαι και φαντάζομαι ότι ως άνθρωποι λυπάστε και εσείς, όταν σκύβετε και μαζεύετε το κέρδος των πτωμάτων της πολιτικής σας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς ευχαριστούμε, κα Σακοράφα.
Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Ηλίας Καρανίκας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έγινε μια προσπάθεια από τους προηγούμενους ομιλητές να κεντριστεί η λογική του Υπουργείου. Εγώ θα προσπαθήσω να κεντρίσω το φιλότιμο.
Κύριε Υφυπουργέ, είστε γιατρός και το ξέρετε ότι τα παιδιά αυτά, γιατί για παιδιά μιλάμε, είναι άρρωστα παιδιά. Είναι παιδιά δικά μας, της διπλανής πόρτας. Πιστεύω ότι η εικόνα των δρόμων γύρω από την Ομόνοια δεν είναι απλά απεχθής. Δεν είναι απλά λυπηρό να βλέπει κανείς ανθρώπους να φωτογραφίζονται από τους δημοσιογράφους με τη σύριγγα στο χέρι. Πιστεύω ότι είναι οδυνηρή για την ίδια μας την πολιτεία. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το θέμα της εξάρτησης είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα. Έχει πάρα πολλές παραμέτρους και βέβαια επειδή αποδομείται η κοινωνία και όλοι οι ιστοί της και οι θεσμοί, πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και αύξηση τοξικομανών τα τελευταία χρόνια.
Δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν τοξικομανείς πρώτα. Υπήρχαν, αλλά προοδευτικά αυξάνουν. Αυτό σημαίνει ότι η δομή της κοινωνίας μας εγκαταλείπεται και βέβαια όπως και με την ψυχική υγεία, το ίδιο και με τα ναρκωτικά, η πολιτική σας είναι ανύπαρκτη.
Ο πενταετής ουσιαστικά απολογισμός δυστυχώς είναι αρνητικός. Όντως δεν θα ξεχάσει κανείς την επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού σήμερα κ. Καραμανλή στον ΟΚΑΝΑ προεκλογικά. Μίλησε για λίστες ντροπής. Δεν ξέρω εάν σήμερα ντρέπεται για αυτά που βλέπει, γιατί ειλικρινά πρέπει κάποτε να αποκτήσουν οι λέξεις την έννοιά τους, αυτό που λέμε να το εννοούμε. Είμαστε όχι μικρά παιδιά πια. Μας στέλνουν οι συμπατριώτες μας, οι συμπολίτες μας να τους εκπροσωπήσουμε. Άρα, πρέπει ο λόγος μας να έχει περιεχόμενο.
Τι έγινε από τότε μέχρι τώρα; Διπλασιάστηκε η λίστα αναμονής, η λίστα ντροπής, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός. Από δυόμισι χιλιάδες έφτασε τις πέντε χιλιάδες στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη από τριακόσιους εξήντα έφτασε τους χίλιους. Και βέβαια να μην πούμε για τα προγράμματα πρόληψης -τα ξέρετε πάρα πολύ καλά. Και πάλι απευθύνομαι στο φιλότιμό σας ως γιατρός. Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν.
Πού είναι τα κέντρα πρόληψης; Πόσους μήνες έχουν να πληρωθούν; Ποια είναι η απαξίωσή τους; Ποια είναι η μέριμνα; Τι χρωστά ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. σήμερα;

Και εδώ, βέβαια, θα ήθελα να σας τονίσω και κάτι άλλο. Πρέπει να προσέξετε κατά πόσο είναι ή δεν είναι σωστή και χρηστή η διαχείριση στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. Ξέρουμε ότι από τα 34.000.000 που έχει ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. τα 28.000.000 πάνε για μισθούς. Άρα, με τι να κάνει δουλειά; Πώς μπορεί να κάνει δουλειά;
Βέβαια, εκεί που θα σταθώ, όσον αφορά τη σωστή διοίκηση, είναι η υπόθεση Αραμπατζή, την οποία δεν πρέπει να ξεχνάτε. Ήταν Γενικός Διευθυντής στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και έφυγε. Οκτώ με δέκα μήνες είναι χωρίς γενικό διευθυντή ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. Εάν νομίζετε ότι δεν χρειάζεται, μην τον ξαναπηγαίνετε.
Σε τελική ανάλυση, κύριε Υφυπουργέ, εγώ θα σταθώ σε ένα σημείο μόνο. Παίζετε με ανθρώπινες ψυχές. Δεν έχουν δυνατότητες, γιατί δεν έχουν φωνή, γιατί δεν συνδικαλίζονται, γιατί δεν μπορούν, γιατί είναι εκτεθειμένοι στην κοινωνία.
Άρα, δεν σας ενδιαφέρουν. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνετε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε, κύριε Καρανίκα.
Το λόγο έχει ο κ. Γείτονας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, για τα ναρκωτικά χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε τρεις παραδοχές.
Η πρώτη είναι ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα του διπλανού μας, για να αδιαφορούμε.
Η δεύτερη είναι ότι δεν σηκώνει μικροπολιτική. Είναι μείζον θέμα, δυσεπίλυτο σε παγκόσμια κλίμακα, πολύ περισσότερο διότι προσκρούουν οι προσπάθειες στα οργανωμένα συμφέροντα κρατών και στην υποκρισία και ασυνέπεια κρατών.
Η τρίτη παραδοχή είναι ότι αποτελεί κύρια ευθύνη της πολιτείας, αλλά πρέπει να συντρέχει και η κοινωνία. Και το λέω αυτό, για να έρθω και σε ένα από τα ερωτήματα της επερώτησής μας, κύριε Υπουργέ, σχετικά με τα προγράμματα κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο, κύριε Πρόεδρε, από την πολιτεία, δεν έχουμε αποτελέσματα, δεν έχουμε σχέδιο και μετρήσιμους στόχους και βρίσκουμε προκατάληψη της κοινωνίας, την οποία προκατάληψη πρέπει να τσακίσουμε.
Οι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, έβαλαν συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με την επερώτηση, τα οποία ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Εμείς κάνουμε σοβαρή αντιπολίτευση, δεν κάνουμε αντιπολίτευση της γάτας των χειρουργείων. Θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Θα προσπαθήσω στα τρία λεπτά που έχω να συνοψίσω αυτά τα ερωτήματα.
Σας εγκαλούμε γενικότερα για την πολιτική σας στο χώρο της υγείας, η οποία την έχει οδηγήσει σε διάλυση. Το χθεσινό περιστατικό με το ΕΚΑΒ είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα, με το θάνατο νέου ανθρώπου και τη δίωρη καθυστέρηση του ΕΚΑΒ.
Η πραξικοπηματική παρέμβαση για τον ΠΙΣ του Υπουργού είναι άλλο ένα δείγμα.
Στη δε πολιτική για τα ναρκωτικά διακρίνουμε έλλειψη σχεδίου. Δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης. Είναι σε μία ατέρμονα διαβούλευση και δεν έχουμε σχέδιο δράσης, κάτι που είναι και υποχρέωσή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πολιτική σας κινείται με αναποτελεσματικότητα, κύριε Πρόεδρε, σε σχέση και με τους δύο βασικούς στόχους που προ δωδεκαετίας είχε βάλει η ειδική γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε., στην οποία ήμουν παρών τότε ως εκπρόσωπος του κράτους, δηλαδή τη μείωση της ζήτησης και τον περιορισμό της βλάβης. Σας κατηγορούμε και σας εγκαλούμε για συγκεκριμένη αναποτελεσματικότητα και για τους δύο αυτούς στόχους.
Όσον αφορά τον περιορισμό της ζήτησης, κυρίαρχο είναι το θέμα της πρόληψης. Το θέμα της πρόληψης το έχετε τελείως υποβαθμίσει. Στα κέντρα πρόληψης, τα οποία δημιουργήσαμε, προσθέσατε μόνο έξι ή επτά σε όλη αυτή την πενταετία, τα οποία υπολειτουργούν. Υποχρηματοδούνται, χρωστάτε, φεύγουν υπάλληλοι οι οποίοι δεν πληρώνονται. Επομένως, έχετε υποβαθμίσει το βασικό στοιχείο του τριπτύχου –κύριε Πρόεδρε, το γνωρίζετε πολύ καλά εσείς και ως ιατρός- που είναι πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη.
Όσον αφορά το θέμα της επανένταξης, έκανα μια αναφορά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό μόνο, κύριε Πρόεδρε, για να αναφερθώ στα θέματα της θεραπείας. Σας εγκαλούμε, διότι η ανάπτυξη των προγραμμάτων καρκινοβατεί. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν καλυφθεί ακόμα με «στεγνά προγράμματα». Τα προγράμματα υποκατάστασης, όσα έχουν γίνει, υπολειτουργούν και είναι απλά κέντρα υποκατάστασης, χωρίς την απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη.
Όσον αφορά τη λίστα της ντροπής, τις ουρές του θανάτου, αυτές έχουν διπλασιαστεί -αυτό είναι το αποτέλεσμα- ενώ παράλληλα ανθεί εμπόριο μεθαδόνης.
Και όχι μόνο αυτό, κύριε Υπουργέ. Είχαμε σήμερα –και θέλω απάντηση- ένα περιστατικό σύλληψης στη Χαλκιδική του υπεύθυνου για ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης, τα οποία ανθούν. Υπάρχει μεγάλη ανομία στο σύστημα. Έχετε τεράστια ευθύνη και πρέπει να παρέμβετε για να κλείσουν όλα αυτά τα κέντρα απεξάρτησης, τα οποία ουσιαστικά κοροϊδεύουν τον κόσμο και τους οδηγούν και στο θάνατο.
Τελειώνω με την εξής παρατήρηση, κύριε Πρόεδρε: Ο ΟΚΑΝΑ έχει κάνει μια πρόταση για την ελεγχόμενη συνταγογράφηση. Με προϋποθέσεις δημόσιου ελέγχου και άλλες προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει. Θα ήθελα μία απάντηση για το ποια είναι η θέση του Υπουργείου, γιατί θα μπορούσε να δώσει στη λίστα αναμονής συγκεκριμένη λύση πάνω σ’ αυτό το ζήτημα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και για την ανοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Γείτονα γιατί ήταν εμπεριστατωμένος ο λόγος σας.
Θέλω να παρατηρήσω ένα πράγμα. Επειδή για πέμπτη φορά ακούστηκε η λέξη «πραξικόπημα» το φρόνιμο θα ήταν -γι’ αυτό που εννοεί ο καθένας- να είναι «πραξικοπηματικού τύπου», για να είμαστε κοινοβουλευτικά ευπρεπείς.
Από εκεί και πέρα θα ήθελα, όχι χαριτολογώντας, να τονίσω, επειδή λείπουν αντιπρόσωποι από τα άλλα κόμματα, είναι σαφές ότι είστε Αξιωματική Αντιπολίτευση, ποια είναι αυτή η Αντιπολίτευση «γάτας» και «χειρουργείου» που είπατε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Θέλετε να σας απαντήσω, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Όχι, το λέω χαριτολογώντας αυτή την ώρα. Διότι σοβαρή αντιπολίτευση κάνουν όλοι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Επειδή είπατε για ευπρέπεια, ξέρετε στην πολιτική η ευπρέπεια είναι στη δράση. Όταν γίνεται μη ευπρεπής δράση -και αυτή ήταν - τότε οι χαρακτηρισμοί δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα αν είναι επιεικείς ή όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και την προκατάληψη, επειδή μιλήσατε για εμάς τους γιατρούς, θα πρέπει όχι να την τσακίσουμε, αλλά να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο για να γίνουν όλα αυτά που σοφά είπατε.
Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο για 20 λεπτά.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Γείτονα, τι προϋποθέσεις και προϋποθέσεις, αν μου επιτρέπετε, για να λειτουργήσει το δευτεροβάθμιο σύστημα που προτείνει ο ΟΚΑΝΑ; Εδώ ο κ. Παπανδρέου είπε να δίνουμε στο σπίτι τη μεθαδόνη και εσείς βάζετε και προϋποθέσεις για το δευτεροβάθμιο; Ελπίζω να μη σας καλέσει σε απολογία ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Δεν καταλάβατε….
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν τη διαβάσατε καλά τη δήλωση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριοι συνάδελφοι σας παρακαλώ.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αγαπητοί συνάδελφοι, το θέμα που συζητούμε σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό και πράγματι αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Βεβαίως, θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Υπάρχουν και παραλείψεις, υπάρχει και σπουδαίο έργο που έγινε. Βεβαίως, θα είχα και ένα βαθμό δυσκολίας, σε μερικά θέματα, αν η επερώτηση αυτή προερχόταν από κόμμα που δεν υπήρξε ποτέ στην εξουσία και ιδιαίτερα από κόμμα που δεν μας παρέδωσε την εξουσία, πράγμα το οποίο με διευκολύνει να κάνω και μερικές συγκρίσεις, χωρίς να χρησιμοποιήσω αυτή τη σύγκριση ως άλλοθι, διότι είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτά που κάναμε και γ’ αυτά που δεν κάναμε. Και είμαστε εδώ γι’ αυτά που δεν κάναμε, να τα κάνουμε. Και γ’ αυτό είστε και εσείς να μας τα θυμίζετε.
Χαίρομαι, όμως, πραγματικά που η σημερινή μας συζήτηση είναι αναβαθμισμένη. Και είναι αναβαθμισμένη για το λόγο ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον τομέα ψυχικής υγείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο Ζάππειο την προανήγγειλε. Μάλιστα, σας έκανε και την τιμή να αναφέρει και τα ονόματα των Βουλευτών που θα είστε εδώ στην επερώτηση, με τη μόνη διαφορά ότι τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -που γνωρίζω ότι είναι ευαισθητοποιημένος στα θέματα των ναρκωτικών και το έχει δείξει- τον παρέσυραν οι σύμβουλοί του σε μερικά λάθη.
Κατ’ αρχήν, αυτός που του έγραψε την ομιλία μπέρδεψε την ψυχική υγεία με την πρόνοια και τα ναρκωτικά. Βέβαια, έχω κάνει δυο, τρεις επισημάνσεις που θέλω να τις συζητήσουμε και επιφύλαξα να απαντήσω στον κ. Παπανδρέου, ως αρμόδιος για τα ναρκωτικά Υφυπουργός, από αυτό το Βήμα της Βουλής επίσημα. Μίλησε για διανομή κατ’ οίκον –έχω την ομιλία του μπροστά μου- μεθαδόνης στους θεραπευόμενους χρήστες ναρκωτικών.
Να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. δίνει κατ’ οίκον μεθαδόνη στους ασθενείς, χρήστες υπό θεραπεία. Επειδή δε αναφέρθηκε στη μεθαδόνη, θα σας πω ότι έχει περάσει στη βουπρενοφίνη και πλέον συζητούμε να περάσουμε και στο Suboxone. Όμως, αυτές είναι λεπτομέρειες και δεν είχα την απαίτηση να τις γνωρίζει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Όμως, εκτός από το γεγονός ότι δίδουμε την ουσία αυτή κατ’ οίκον στους ασθενείς υπάρχει και το πρόγραμμα take home, που αφορά τη λήψη της μεθαδόνης κατ’ οίκον στους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης και έχουν δείξει ότι είναι σε καλό δρόμο, ως επιβράβευσή τους.
Σίγουρα, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορούμε να δίνουμε ανεξέλεγκτα υποκατάσταση κατ’ οίκον, διότι αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και εν τέλει, υπάρχει και ο κίνδυνος –το βάζω ως προβληματισμό- να καταλήξουμε να γίνεται διακίνηση υποκατάστατων χωρίς ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Αυτό εννοεί ο κ. Παπανδρέου; Ανεξέλεγκτα οι ναρκομανείς να παίρνουν τη δόση στο σπίτι, χωρίς κανέναν έλεγχο; Να χαλαρώσουμε εντελώς το σύστημα;
Πρέπει επιτέλους και είναι εδώ ευκαιρία, γιατί είμαστε σε ένα σοβαρό διάλογο, να ξεκαθαρίσετε: Θέλετε διανομή κατ’ οίκον, διανομή κατ’ οίκον υπό προϋποθέσεις, ή θέλετε να υπάρξει το πρόγραμμα ελεγχόμενης δευτεροβάθμιας περίθαλψης ουσιοεξαρτημένων που τόσο η κυρία Δαμανάκη υποστήριξε πριν λίγες μέρες εδώ; Αυτό, ούτως ή άλλως, είστε υποχρεωμένοι σήμερα να το ξεκαθαρίσετε. Στις επόμενες δε εβδομάδες έχω ζητήσει από τον κ. Μελά, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, να κάνουμε διακομματικό διάλογο για την πρόταση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. για το πρόγραμμα ελεγχόμενης δευτεροβάθμιας περίθαλψης ουσιοεξαρτημένων ατόμων που προφανώς, αν συμφωνήσουμε, θα λύσει το πρόβλημα της λίστας της ντροπής.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανακοίνωσε δημοσίως ότι το 40% των φυλακισμένων στις ελληνικές φυλακές είναι από μικροπαραβάσεις του νόμου για τα ναρκωτικά και ότι θα έπρεπε, εν τέλει, να αποφυλακιστούν και να δικάζονται από κοινοτικά λαϊκά δικαστήρια.
Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας οι φυλακισμένοι ανέρχονται πράγματι στους 11.300. Απ’ αυτούς το 40% περίπου, 4.800, είναι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Όχι, όμως, για μικροπαραβάσεις. Αυτός δε που έγραψε το λόγο του κ. Παπανδρέου και ανέφερε αυτόν τον αριθμό δεν νομίζω να θεωρεί ότι όλοι αυτοί είναι για μικροπαραβάσεις. Μέσα σε αυτούς η πλειοψηφία είναι για κακουργηματική διάκριση, είτε για εμπορία.
Οι υπόδικοι και οι κατάδικοι για χρήση έχουν ήδη αποφυλακιστεί με τον πρόσφατο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Επομένως, τι εννοεί ο κ. Παπανδρέου; Να αφήσουμε όλους όσοι εμπλέκονται με τα ναρκωτικά και το άφησε ασαφές και τους εμπόρους έξω; Και ποια είναι τα κοινοτικά δικαστήρια που είπε ο κ. Παπανδρέου; Για ξεκαθαρίστε το σήμερα εσείς εδώ. Ποια είναι τα κοινοτικά δικαστήρια; Τι είναι αυτά; Λαϊκά δικαστήρια; Πώς θα γίνονται αυτά; Στις αίθουσες δικαστηρίων, στις γειτονιές; Τι σημαίνει κοινοτικά στην Κοινότητα με ψυχολόγους, όπως ανέφερε και κοινωνικούς λειτουργούς που θα συμμετέχουν στα δικαστήρια; Δεν το κατάλαβα και θέλω να μου το εξηγήσετε. Δεν είναι αυτό μομφή.
Ας περάσουμε τώρα στις ερωτήσεις, γιατί δεν θέλω να μείνει τίποτα αναπάντητο. Καταρχήν, να σας πω ότι έχουμε το σοβαρό πρόβλημα, των χρημάτων δηλαδή που χρωστούμε στα κέντρα πρόληψης. Είναι το μόνο θέμα σοβαρό για το οποίο έχετε δίκιο. Και να σας πω εδώ ότι δεν θα κλείσει κανένα κέντρο πρόληψης. Ήδη, όπως θα σας πω και στη συνέχεια, δρομολογούμε μορφές μόνιμης χρηματοδότησης που θα μπορέσει να λύσει αυτό το πρόβλημα, αλλά και άμεση στήριξη από το Υπουργείο Οικονομικών, που δεν θέλω σήμερα να το ανακοινώσω, αλλά να ξέρετε ότι δεν θα κλείσουν.
Στην επερώτηση μας κατηγορείτε καταρχήν, για έλλειψη πολιτικής βούλησης. Δεν μπορεί να νομιμοποιείστε γι’ αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι στην πρόσφατη 52η Διάσκεψη του ΟΗΕ και μάλιστα της Επιτροπής των Ναρκωτικών που έγινε στη Βιέννη στις 11 και 12 Μαρτίου που ήταν σε υπουργικό επίπεδο από τις 95 χώρες που συμμετείχαν, ήμασταν μία από τις λίγες χώρες που συμμετείχαμε σε επίπεδο Υπουργών. Είχα την τιμή και τη χαρά να παρευρεθώ ο ίδιος, να λάβω το λόγο, αλλά και να παρακολουθήσω όλες τις συζητήσεις.
Θα ήθελα να σας πω τι έγινε σ’ αυτή τη συνεδρίαση που γίνεται κάθε δέκα χρόνια. Υπήρξε ένας διάλογος που από τη μια μεριά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –που και εμείς συνταχτήκαμε μ’ αυτές- επέμειναν στη μείωση της βλάβης για τα ναρκωτικά και από την άλλη μεριά χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία και άλλες χώρες, επέμειναν να μην γίνει η αναφορά στη συζήτηση και στο τελικό κείμενο για μείωση της βλάβης αλλά να υπάρξει αόριστη αναφορά περί πρόληψης, καταπολέμησης της παραγωγής, διακίνησης των ναρκωτικών και γενικά για τη θεραπεία.
Να σας πω και δυο πράγματα για την κατάσταση στη χώρα μας αναφορικά με τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Παρουσιάζεται ενθαρρυντική θα έλεγα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι εύκολο κανείς να καταγράψει τους χρήστες και τα άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Το γνωρίζετε ότι έχει ένα βαθμό δυσκολίας. Όμως από τα στοιχεία που παίρνουμε απ’ αυτούς που απευθύνονται για θεραπεία και από τα άλλα στοιχεία που έχουμε από διάφορους οργανισμούς, μπορούμε να πούμε ότι η χώρα μας διαθέτει πανευρωπαϊκά τους λιγότερους χρήστες. Απ’ αυτούς έχει ένα σημαντικό ποσοστό –που δεν έχει νόημα να αναφερθώ- που κάνουν ηρωίνη. Υπάρχει μια σημαντική μείωση –τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά- για τη χρήση της κοκαϊνης, όσο μπορεί να καταγραφεί, που είναι στο 0,7% στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες. Σας θυμίζω ότι στη Μεγάλη Βρετανία είναι 7,7%, στην Ιταλία 6,6% και στην Ισπανία 7%.
Αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό είναι ότι η εικόνα των θανάτων στη χώρα μας που προέρχονται από τα ναρκωτικά παρουσιάζει μια μείωση σταθερή ετησίως. Έχει διακυμάνσεις αλλά σας θυμίζω ότι το 2001 είχαμε 421 θανάτους και το 2007 έχουμε 178.
Να σημειώσω κατ’ αρχήν ότι ο ΟΚΑΝΑ που είναι ο βασικός πυλώνας για τα ναρκωτικά συστάθηκε επί υπουργίας του κ. Σιούφα το 1993 και πραγματικά πήρε σάρκα και οστά από τον κ. Σκουλάκη που ήταν η ψυχή της δημιουργίας του ΟΚΑΝΑ για να αναγνωρίσουμε και τα θετικά βήματα.
Ακούστηκαν όμως μερικές υπερβολές που αδικούν την ουσία του θέματος, ακόμα και στην ερώτηση. «Καταστροφική μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική σας». Εάν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταστροφή είναι οι 4.200 που θεραπεύτηκαν στον ΟΚΑΝΑ το 2008, τότε αναρωτιέμαι ποια λέξη μπορεί να περιγράψει τους 690 που θεραπεύτηκαν το 2000 και τους 1878 το 2003. Εάν καταστροφή είναι τα 24 κέντρα θεραπείας και τα 71 κέντρα πρόληψης που διαθέτει σήμερα η χώρα μας, τότε ποια λέξη θα μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση της Ελλάδας το 2000, που διέθετε μόνο πέντε κέντρα θεραπείας και μόλις 48 κέντρα πρόληψης, και το 2003 που διέθετε 13 κέντρα θεραπείας και 63 κέντρα πρόληψης; Εάν καταστροφή είναι τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε ως έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2008 –έγινε μια αναφορά στο 2009 από κάποιον συνάδελφο, αν και δεν έχει καμία σχέση το τι γράφεται στον προϋπολογισμό, όπως ξέρει και ο κ. Φλωρίδης που είναι εδώ, και με το τι πληρώνεται μέχρι το τέλος και ποιες επιχορηγήσεις έχουμε, αλλά για το 2008 μπορώ να σας πω- σε έναν προϋπολογισμό με 43 εκατομμύρια ευρώ δαπάνες και 39,9 εκατομμύρια κρατική ενίσχυση, τότε ποια λέξη θα μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση του ΟΚΑΝΑ του 2000 όπου σε έναν προϋπολογισμό 11,9 εκατομμυρίων το ? παρουσίαζε έλλειμμα 1,6 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από το μισό που έχουμε τώρα, και έλαβε κρατική επιχορήγηση 10,5 εκατομμύρια; Δηλαδή το κράτος με άλλα λόγια το 2000 έδωσε 10,5 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΚΑΝΑ και παρόλα αυτά δεν το εξόφλησε. Είχε και ένα έλλειμμα 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς δώσαμε 39,9 εκατομμύρια ευρώ, 40 δηλαδή, και είχαμε 2,9 εκατομμύρια έλλειμμα.
Σχετικά με το σχέδιο δράσης. Λέτε ότι το σχέδιο δράσης δεν υπάρχει. Προφανώς δεν θα θυμάσθε ότι παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο. Το καταθέτω.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάριος Σαλμάς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν σχέδιο δράσης, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Θα έλθει στην Επιτροπή; Είχε δεσμευτεί ότι θα το φέρει μετά τις βελτιώσεις.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Έχει συζητηθεί ήδη στην Επιτροπή κύριε Σκουλάκη. Ίσως να μην το θυμάστε. Το έχουμε παρουσιάσει από το Δεκέμβριο.
Και πρέπει να σας απαντήσω, επειδή παρασυρθήκατε σ’ αυτό κύριε Σκουλάκη, για το τι έχουμε κάνει για τα σχέδια δράσης. Είναι σχέδιο δράσης 2008-2012. Παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2008. Είμαστε στους πρώτους τρεις μήνες του 2009.
ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ: Δεν θα είσαστε το 2012.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αυτό, κυρία Ράπτη….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Μην κάνετε διάλογο, κύριε Υπουργέ.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία Ράπτη, αν θα είμαστε το 2012, είναι πολύ μακρινό να σας το απαντήσω.
Τι έχουμε κάνει, όμως, από αυτό το Σχέδιο Δράσης; Είμαι βέβαιος ότι θέλετε να το ακούσετε, γιατί πραγματικά μπορούσαμε να μην έχουμε κάνει τίποτα και να μην έχω τι να πω.
Αυτό το Σχέδιο Δράσης, όταν το δείτε, στο τέλος έχει κάποια βήματα που πρέπει να κάνουμε. Το πρώτο βήμα ήταν ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα στην Επιτροπή, που έγινε. Το δεύτερο βήμα ήταν η διενέργεια ανοιχτού δημοσίου διαλόγου από τους φορείς, που έγινε. Θα απαντήσω μετά για το ΚΕΘΕΑ, στο οποίο νομίζω ότι αναφέρθηκε η κυρία Σακοράφα.
Το τρίτο βήμα είναι η σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης. Ορίστηκε πρόσφατα, αυτή την εβδομάδα. Δεν είχα την απαίτηση να το γνωρίζετε, δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα, όμως, σας ενημερώνω ότι αποτελεί το τρίτο βήμα και θα σχεδιάσει το πώς θα εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης. Τα μέλη τα έχουμε ορίσει, να μην σας τα πω τώρα.
Το τέταρτο βήμα, που περιγράφεται στο Σχέδιο Δράσης, είναι το προεδρικό διάταγμα. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, γνωρίζοντας τις αυξημένες απαιτήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών στη χώρα μας, προχώρησε σε έκδοση σχεδίου προεδρικού διατάγματος, όπως σωστά αναφέρθηκε, για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτικών κέντρων και συμβουλευτικών σταθμών για τα ναρκωτικά από νοσοκομεία που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από δήμους και κοινότητες, φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, εφόσον αυτό προβλέπεται από τις καταστατικές τους αρχές.
Εν συνεχεία απεστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν γύρισε ως απαράδεκτο, όπως ειπώθηκε, γύρισε για συμπληρώσεις και ήδη αυτόν και τον επόμενο μήνα, σας λέω ότι θα το δρομολογήσουμε για να ξανασταλεί πίσω με όλες τις διορθώσεις.
Όπως, όμως, είναι γνωστό το προεδρικό διάταγμα θα δώσει και λύση στο θέμα των παρανόμων κέντρων θεραπείας. Όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσετε και εσείς…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Προωθήθηκε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Υπάρχει νομοθεσία, κύριε Υπουργέ.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Τώρα διορθώνουμε το προεδρικό διάταγμα και θα το στείλουμε πάλι πίσω.
Πρέπει, όμως, να ξεκαθαρίσετε και εσείς σαν κόμμα –θα μας βοηθήσετε- αν είστε υπέρ των ιδιωτικών κέντρων, αυτά τα οποία σήμερα είναι παράνομα. Σας λέω ότι εμείς δεν έχουμε ποτέ δώσει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σε κανέναν. Αν κάποιος έχει παράνομη δραστηριότητα στην ελληνική δημοκρατία, υπάρχει η δικαιοσύνη και οι αρχές. Πάντως, εμείς δίνουμε άδειες μόνο και δεν έχουμε δώσει σε κανέναν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Νίπτετε τας χείρας σας δηλαδή.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Για τις σχετικές, όμως, καταγγελίες για τα παράνομα έχει επιληφθεί τους θέματος η ελληνική δικαιοσύνη και ο εισαγγελέας. Όμως, ενόψει της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος, προφανώς δεν θα εξέδωσε απόφαση.
Η κυρία Σακοράφα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ΚΕΘΕΑ δεν συμμετείχε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Αυτό είναι ανακριβές, συμμετείχε και κατά πολύ. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι χθες το ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ ήταν στα Γιάννενα και εγκαινίαζαν νέο πρόγραμμα, νέα δομή.
Αναφορικά με τη λίστα της αναμονής, κατηγορούμαστε ότι μας παραδώσατε μία λίστα δύο χιλιάδων εξακοσίων ατόμων και σήμερα αυτή έχει φθάσει στους πέντε χιλιάδες. Σωστό, αν και η λίστα στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς πέντε χιλιάδες άτομα, είναι κάτι λιγότερο. Αυτό για τη δικαιοσύνη. Μα, και η λίστα των δύο χιλιάδων εξακοσίων ήταν λιγότερη, για να είμαστε δίκαιοι, γιατί δεν διαγράφονται από τη λίστα, από τη μονάδα.
Αν αναζητήσει τον αιτούντα και δεν τον βρει, πολλές φορές διπλογράφεται σε διπλανές μονάδες για να πάρουν σειρά, αλλά και ένας θεραπευμένος δεν διαγράφεται, αν εγκλειστεί σε σωφρονιστικό κατάστημα. Σημασία, όμως, έχει ότι εμείς δημιουργούμε νέες θέσεις και οι θεραπευόμενοι δεν εξέρχονται ποτέ από το πρόγραμμα και εμείς δεν τους διώχνουμε.
Με την πολιτική μας φέραμε κόσμο στις λίστες. Όταν λέω φέραμε, εννοώ ότι φέραμε ανθρώπους που είναι χρήστες και που ζητούν τη θεραπεία τους. Να σας ενημερώσω όμως ότι σε μερικά περιφερειακά Κέντρα Υποκατάστασης, όπως η Κέρκυρα είναι μηδενική λίστα. Το πρόβλημα είναι κυρίως στην Αθήνα.
Δείτε όμως ποια είναι η πραγματικότητα και γιατί υπερβάλλετε και χάνετε το δίκιο σας, το όποιο δίκιο. Το 2003 οι θεραπευμένοι ήταν χίλιοι οκτακόσιοι και δύο χιλιάδες εξακόσιοι στη λίστα φθάνουμε στα τέσσερις χιλιάδες τετρακόσια άτομα που απευθύνθηκαν στον ΟΚΑΝΑ.
Σήμερα είναι 4.000 οι θεραπευμένοι στα Κέντρα Υποκατάστασης και 5.000 στη λίστα, σύνολο 9.000 άτομα που απευθύνθηκαν στον ΟΚΑΝΑ. Δηλαδή η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από τη δυνατότητά μας να αντεπεξέλθουμε.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Και οι χρήστες είναι περισσότεροι.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αν έχετε στοιχεία, κύριε Νασιώκα, ότι οι χρήστες είναι περισσότεροι σήμερα από το 2003 στη δευτερολογία σας, που θα σας δοθεί ο χρόνος, να μου τα καταθέσετε -είμαι σαφής- και θα το δεχθώ εγώ στη δευτερολογία μου.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Θα σας τα δώσω μετά. Είναι κοινό μυστικό!
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Επομένως ήταν 6.000 το 2003 που ζητούσαν, τώρα ζητάνε 9.000. Άρα έχουμε 50% αύξηση. Απ’ αυτό το 50% τους μισούς τους απορροφήσαμε.
Σημασία όμως έχει ότι εκτός από τις περισσότερες θέσεις που δημιουργήσαμε παρέχουμε σήμερα πανελλαδική κάλυψη. Παραλάβαμε δεκατρείς Μονάδες Υποκατάστασης και σήμερα έχουμε είκοσι τέσσερις, περίπου διπλάσιες.
Επί των ημερών σας ο χρήστης της Κέρκυρας και ο χρήστης όλης της Πελοποννήσου ξέρετε πού έπρεπε να πάει για να κάνει υποκατάσταση; Στο Αγρίνιο. Σήμερα δεν ισχύει αυτό. Γιατί ουσιαστικά αν έπρεπε να πάει στο Αγρίνιο όλη η Ήπειρος και η Πελοπόννησος για υποκατάσταση και καλή πρόθεση να είχε κάποιος και βούληση, ακυρώνονταν. Γι’ αυτό δεν είχατε πολλούς ενδιαφερόμενους στις λίστες. Μαγικό!
Από το 2000 και μετά εξάλλου έπαψαν να είναι αυστηρά τα κριτήρια αποπομπής των χρηστών από τα θεραπευτικά προγράμματα για λόγους ανθρωπιστικούς, γιατί άλλαξε και η φιλοσοφία της θεραπείας τους. Εξ αυτού του λόγου οι χρήστες παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις Μονάδες -πολλοί δεν βγαίνουν και ποτέ- κι αυτοί συμβάλλουν στην αύξηση της λίστας.
Το 2008 έχουν ήδη ιδρυθεί και λειτουργούν πέντε νέες μονάδες θεραπείας εντός του περιβάλλοντος χώρου των νοσοκομείων: μία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, μία στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, μία στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, μία στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας και μία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας έξι νέων μονάδων θεραπείας στον περιβάλλοντα χώρο των νοσοκομείων Ξάνθης, Καβάλας, Ηρακλείου Κρήτης –που αναφερθήκατε, κύριε Σκουλάκη-, Πύργου Ηλείας, Μυτιλήνης και Ιωαννίνων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, θέλω ελάχιστα λεπτά και από τη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Συνεχίστε.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Τέλος, το σχέδιο ανάπτυξης νέων Μονάδων του ΟΚΑΝΑ προβλέπει εντός του 2009 να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν ακόμη τέσσερις νέες μονάδες σε Κυκλάδες, Δυτική Μακεδονία, στο Νομό Έβρου και στη Νότια Πελοπόννησο. Με τη λειτουργία όλων αυτών των μονάδων που θα γίνει καλύπτεται πλέον απόλυτα γεωγραφικά όλη η ελληνική επικράτεια.
Παράλληλα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη για τη μείωση της λίστας αναμονής ο ΟΚΑΝΑ προωθεί την ίδρυση και λειτουργία απογευματινών Τμημάτων στις ήδη υπάρχουσες μονάδες θεραπείας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Πότε θα λειτουργήσουν αυτά;
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Σύμφωνα μ’ αυτόν τον σχεδιασμό, ήδη προέβη στην ίδρυση και λειτουργία απογευματινού Τμήματος στην Αττική, πιλοτικά στη Μονάδα του Πειραιά, με θετικά αποτελέσματα. Έχει ήδη απορροφήσει από τη λίστα εκατόν δέκα ασθενείς και συνεχίζει.
Κατόπιν αυτού προγραμματίζεται άμεσα η ίδρυση και η λειτουργία απογευματινού Τμήματος στη Μονάδα της οδού Καποδιστρίου.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ)
Με το σχεδιασμό αυτό στοχεύουμε στο διπλασιασμό των ήδη υπαρχουσών θέσεων θεραπείας στην Αττική και Θεσσαλονίκη και στην είσοδο αντίστοιχου αριθμού θεραπευμένων χρηστών.
Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα του νέου σχεδιασμού του ΟΚΑΝΑ και της δημιουργίας νέων μονάδων είναι εμφανή, με περαιτέρω βελτίωση αφού έχουν απορροφηθεί από τη λίστα αναμονής εντός του 2008 πλέον των τετρακοσίων πενήντα ασθενών στις νέες δομές στην Αττική και στην περιφέρεια και η απορρόφηση συνεχίζεται.
Ερώτημα, για να καταλήγουμε για τις λίστες: Υπάρχει οριστική λύση και μάλιστα για να μην ξαναϋπάρξει λίστα; Υπάρχει και θα το κουβεντιάσουμε, όπως σας προανέφερα στην αρχή, τις επόμενες εβδομάδες. Εγώ ζήτησα συζήτηση για την επόμενη εβδομάδα. Προσδιορίστηκε να γίνει την Τρίτη και την Τετάρτη αλλά επειδή θα λείπω στο εξωτερικό δεν μπορέσαμε να το κάνουμε. Στις επόμενες εβδομάδες θα μπούμε σ’ έναν διάλογο για την πρόταση του ΟΚΑΝΑ «Πρόγραμμα ελεγχόμενης δευτεροβάθμιας περίθαλψης ουσιοεξαρτήσεων» που σημαίνει ότι αν καταλήξουμε σ’ αυτό τελειώνουμε και με τις λίστες.
Ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε και που νομίζω ότι αναφέρθηκε κι ο κ. Νασιώκας είναι η αποκέντρωση των Μονάδων Υποκατάστασης.
Σ’ όλη την Ελλάδα οι Μονάδες Υποκατάστασης είναι στα νοσοκομεία. Μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το πρόβλημα. Είμαστε σε συζήτηση, στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Αθηναίων και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. και οι εμπλεκόμενοι φορείς, για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τις πάμε στα νοσοκομεία και αυτές. Είναι στις προτεραιότητές μας, πραγματικά, για να φύγουν από το κέντρο της Αθήνας, που σωστά επισημάνατε ότι διαμορφώνουν και μια άσχημη εικόνα.
Όσον αφορά την παρατήρηση του κ. Νασιώκα για τη Μονάδα Εφήβων στη Λάρισα, υπάρχει ένας προβληματισμός ότι σ’ αυτές τις Μονάδες πάνε τέσσερα με πέντε άτομα το μήνα και ίσως να μην πολυενδιαφέρονται, για το λόγο ότι είναι στεγνά προγράμματα.
Γίνεται μια αναφορά στην επερώτηση οι νέες Μονάδες Υποκατάστατων γίνονται χωρίς ψυχοκοινωνική στήριξη. Είναι πέρα για πέρα ανακριβές. Έχω και τη λίστα των εργαζομένων. Έχω μαζί μου τα ονόματα όλων όσων εργάζονται στην ψυχοκοινωνική στήριξη των νέων Μονάδων της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Πρέβεζας, της Κέρκυρας, της Κατερίνης. Αν θέλετε, σας διαβάζω τη λίστα, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Ωστόσο, αν μου τη ζητήσετε, θα σας τη δώσω.
Ως προς τα Κέντρα Πρόληψης, είναι γνωστό ότι αυτά αποτελούν πράγματι την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση της ζήτησης των ναρκωτικών και σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο δράσης προβλέπεται και επιδιώκεται η αναβάθμισή τους.
Πράγματι –και αυτό το λέω και το πιστεύω- οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα Κέντρα Πρόληψης με αφοσίωση, χωρίς να έχουν πληρωθεί για ένα μεγάλο διάστημα, τα στήριξαν και τους ευχαριστούμε. Όμως, ήδη είμαστε σε συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν χρειάζεται να κάνω αναφορά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία γιατί είναι προτεραιότητά μας οι κοινωνικά ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες. Επομένως, είμαστε στη διαδικασία που θα μας δώσει κάποια χρήματα το Υπουργείο Οικονομικών άμεσα και θα μπορέσουμε να πληρώσουμε.
Όμως, θέλω να σας πω ότι με τα εβδομήντα ένα Κέντρα Πρόληψης σε ολόκληρη χώρα, με ενέργειες και δραστηριότητες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την εντατικοποίηση των πολιτικών πρόληψης προχωρούμε μπροστά. Έχουμε αυξήσει τα Κέντρα Πρόληψης.
Θέλω να σας πω ότι –για να αφήσω τα υπόλοιπα για τη δευτερολογία μου- προχωρούμε. Ήδη υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΚΕΔΚΕ, του Υπουργείου Υγείας, της ΕΑΤΑΠ για τα πέντε χρόνια που θα πληρώνονται με 50% από την τοπική αυτοδιοίκηση και 50% από το Υπουργείο Υγείας. Αυτό υπεγράφη την εβδομάδα που μας πέρασε και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Είμαστε και σε μια διαδικασία οριστικής επίλυσης. Δεν μπορώ να το ανακοινώσω, γιατί δεν έχει τελειώσει. Ο ιδρυτικός νόμος του Ο.ΚΑ.ΝΑ. προέβλεπε ότι το 65% των εσόδων από την εκποίηση περιουσίας που εμπλέκεται στις παράνομες εγκληματικές ενέργειες για τα ναρκωτικά, αλλά και από τις χρηματικές ποινές, έρχεται στο Υπουργείο Υγείας και το 35% πάει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Είμαστε σε μια διαδικασία υπογραφών, γιατί είναι μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, οπότε αν το τελειώσουμε, λύνεται οριστικά και για πάντα η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης.

Σας ευχαριστώ και στη δευτερολογία μου θα απαντήσω και στα υπόλοιπα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς τον κύριο Υπουργό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα επτά μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις συνοδοί δάσκαλοι από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρήστος Παπουτσής για δώδεκα λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου κατ’ αρχήν να κάνω ένα-δυο πολιτικά σχόλια, γιατί πέρα από την εξαιρετικά σημαντική συζήτηση, την οποία έχουμε σήμερα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη χώρα μας, αφορούν τον κόσμο ολόκληρο, αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χθες συνεδρίασε το G20 και σήμερα νωρίς το πρωί προέβησαν στις ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις τους. Και είναι απολύτως σαφές πλέον ότι οι αποφάσεις του G20 επισφράγισαν το τέλος της εποχής της ανεξέλεγκτης δράσης του κεφαλαίου, της κερδοσκοπίας και της απληστίας εις βάρος της κοινωνικής προόδου και της ζωής των ανθρώπων.
Επίσης, είναι προφανές ότι σταδιακά εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημαντικότατες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του παγκοσμίου εμπορίου.
Όλοι οι υπερεθνικοί οργανισμοί θα χρειαστούν μια νέα αρχιτεκτονική. Θα χρειαστούν νέες δομές, νέες λειτουργίες, νέες πολιτικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες. Kαι φυσικά ακόμα και από τις χθεσινές αποφάσεις προκύπτει ότι οι έννοιες του δημοσίου συμφέροντος, της κρατικής εποπτείας, του ελέγχου, της ρύθμισης των αγορών, της παρέμβασης ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους στην υπηρεσία πάντοτε των πολιτών, η έννοια της πολιτικής και κοινωνικής διαβούλευσης αποκτούν ξανά την αξία τους και επανέρχονται στο προσκήνιο. Ένα είναι οριστικά βέβαιο: Την επόμενη ημέρα της κρίσης για τον κόσμο, για την Ευρώπη, για τα κράτη και φυσικά για τη χώρα μας, για την Ελλάδα δεν μπορούν να την εγγυηθούν οι ίδιες λειτουργίες, ούτε οι ίδιες πολιτικές επιλογές, ούτε φυσικά οι ίδιοι άνθρωποι που επέλεξαν μέχρι σήμερα να γίνουν οι υπηρέτες και οι κήρυκες του οικονομικού φιλελευθερισμού, οι θιασώτες της ανεξέλεγκτης δράσης του κεφαλαίου.
Στη συνείδηση των πολιτών δεν έχουν ούτε την εμπιστοσύνη πλέον, αλλά το κυριότερο δεν έχουν την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση για να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας και την πρόοδο της κοινωνίας. Ας το λάβει αυτό υπόψη της η Κυβέρνηση, ας το λάβει υπόψη του ο κύριος Καραμανλής και ας διευκολύνουν τις εξελίξεις. Η 7η Ιουνίου, η ημέρα των ευρωεκλογών είναι ευκαιρία απαλλαγής των ιδίων από την κούραση, από το άγχος, από τα προβλήματα της διακυβέρνησης και ιδιαίτερα είναι ευκαιρία απαλλαγής από τη ντροπή των συνεχιζόμενων σκανδάλων που επιμένει η Νέα Δημοκρατία να συγκαλύπτει με κάθε τρόπο. Με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών την 7η Ιουνίου, την οποία ζητούμε εδώ και τόσο καιρό, θα έχουν την ευκαιρία και οι πολίτες να απαλλαγούν από την χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Κάθε μέρα βιώνουμε μια τραγική καθημερινότητα, μια τραγική πραγματικότητα. Είχαμε το χθεσινό τραγικό περιστατικό με το επεισόδιο στην Κυψέλη στην οδό Σκιάθου και η σκέψη μας σήμερα από αυτό εδώ το Βήμα –είμαι βέβαιος όλοι οι συνάδελφοι- είναι στραμμένη στους δυο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν μαζί με τις ευχές μας για τη διάσωση και την πλήρη ανάρρωση.
Θέλω όμως να εκφράσω την ανησυχία μου για τη συνεχιζόμενη αύξηση της εγκληματικότητας και την εξάπλωση της βίας, όπως θέλω να τονίσω την ανάγκη της άμεσης ενίσχυσης με σύγχρονα μέσα και με στελεχιακό δυναμικό της αστυνομίας, με σοβαρή εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο στον επιχειρησιακό όσο και στον ψυχολογικό τομέα για την αντιμετώπιση του σύγχρονου εγκλήματος το οποίο διαρκώς εκσυγχρονίζεται, διαρκώς τροφοδοτείται και χρηματοδοτείται από τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου, του εμπορίου σάρκας και της διακίνησης των ναρκωτικών. Γι’ αυτό και επιμένω ότι το φαινόμενο της βίας και της εγκληματικότητας απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, αλλά και αποφασιστική συμβολή της κοινωνίας. Απαιτεί συγκεκριμένη πολιτική πρόληψης με ενεργό ρόλο των συνδικάτων, με ενεργό ρόλο των επαγγελματικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών συμβουλίων πρόληψης της εγκληματικότητας τα οποία επί χρόνια αρνείστε να συγκροτήσετε.
Σήμερα οι συνάδελφοι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έλαβαν το λόγο παρουσίασαν με αληθή συγκεκριμένα στοιχεία και κυρίως με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ναρκωτικών. Παρά το γεγονός ότι έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι η πολιτική της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε πολυάριθμα προβλήματα, δεν βλέπουμε να γίνεται καμία προσπάθεια ώστε να λυθούν. Και δεν είμαστε εμείς που δεν τα βλέπουμε γιατί μας τυφλώνει, όπως είπατε προηγουμένως, το αντιπολιτευτικό μένος. Δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας της επιστημονικής κοινότητας της χώρας που να επιμένει ή που μπορεί να υποστηρίξει ότι το πρόγραμμά σας υλοποιείται αυτή τη στιγμή. Εσείς βεβαίως το υποστηρίζετε, όπως και ο Υπουργός σας.
Εδώ και πέντε χρόνια ακούμε τις συνεχείς εξαγγελίες για το περιβόητο εθνικό σχέδιο δράσης. Μόλις πριν από λίγο μας αναλύσατε τα τέσσερα βήματα τα οποία έχετε κάνει από τον Δεκέμβριο μέχρι τώρα. Δεν κυβερνάτε από τον Δεκέμβριο μέχρι τώρα. Κυβερνάτε από το 2004 μέχρι σήμερα. Και από το 2004 μέχρι τώρα, από τότε δηλαδή που καταγγέλλατε τις περίφημες λίστες ντροπής των δύο χιλιάδων τετρακοσίων ανθρώπων που περιμένουν για να μπουν στο πρόγραμμα απεξάρτησης, φτάσαμε στα πέντε χιλιάδες άτομα. Θέλετε να πούμε «τέσσερις χιλιάδες εννιακόσια»; Να πούμε τέσσερις χιλιάδες εννιακόσια. Δυο χιλιάδες τετρακόσια άτομα ήταν για την ακρίβεια το 2004 και δεν ήταν δυο χιλιάδες εξακόσια, όπως είπατε.
Επαναλαμβάνω, όμως, ότι δεν έχει σημασία αυτό. Σημασία έχει, όμως, ότι σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, το περίφημο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, όπως αρέσκεται και ο Υπουργός σας να αναδεικνύει συνεχώς, γιατί είναι Υπουργός Εθνικής Πολιτικής και όχι του τομέα της Υγείας, όπως, εξάλλου και άλλοι συνάδελφοι σας σε άλλους χώρους, έγινε στην πραγματικότητα «Γιοφύρι της Άρτας».
Και για να κυριολεκτήσω -για να ακριβολογήσω, μάλλον- το Σχέδιο Δράσης επιλέξατε να το κάνετε σχέδιο ανάδρασης των πεπραγμένων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του προγράμματος το οποίο είχε ξεκινήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα προηγούμενα χρόνια και στο οποίο αναλάβατε -υποτίθεται- εσείς να διορθώσετε τα κακώς κείμενα, να δημιουργήσετε μία ανάδραση σε όλα τα προγράμματα, έτσι ώστε να έρθετε σήμερα και να ξεκινήσετε ουσιαστικά όχι από την αρχή, αλλά υπό το μηδέν.
Οι λίστες, λοιπόν, της αναμονής του Ο.ΚΑ.ΝΑ. είναι λίστες ντροπής, στην κυριολεξία, όπως όλοι οι συνάδελφοι προηγουμένως ανέφεραν και αυτό σας χαρακτηρίζει. Όμως, το κυριότερο είναι ότι όταν αυτά τα νέα παιδιά περιμένουν τόσα χρόνια -και από ό,τι λένε οι ίδιοι οι υπολογισμοί, οι οικογένειές τους, ο φόβος των οικογενειών τους είναι περίπου πέντε χρόνια για να μπουν στη λίστα- αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι ο κίνδυνος για τη ζωή τους μεγαλώνει. Διότι αυτοί οι άνθρωποι, οι νέοι άνθρωποι είναι άνθρωποι άρρωστοι, είναι άνθρωποι σε εξάρτηση και αυτή η αρρώστια την οποία έχουν είναι μια αρρώστια που δεν διασφαλίζει ότι θα έχουν πέντε χρόνια ζωής, αν συνεχίσουν στην ίδια κατάσταση.
Αυτό ακριβώς είναι που επιμένω. Και επιμένουμε και ανησυχούμε, όπως όλες οι οικογένειες. Όμως, από ό,τι φαίνεται, δεν ανησυχεί η ίδια η Νέα Δημοκρατία, γιατί ίσως δεν το θεωρεί τόσο σημαντικό, καθώς από ό,τι φαίνεται -γιατί εμείς εδώ είμαστε για να κρίνουμε την κυβερνητική πράξη, τα κυβερνητικά πεπραγμένα, τις κυβερνητικές επιλογές- με εσάς που ενδιαφερόσασταν τόσο πολύ επί πέντε χρόνια έχουμε σταθερή ετήσια υποχρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων τα οποία αφορούν τον τομέα των ναρκωτικών.
Και αποδεικνύεται τελικά ότι σ’ αυτόν τον τομέα εφαρμόζετε την πάγια τακτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ωθεί τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα. Τα ίδια, εξάλλου, κάνατε και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ίδιο κάνετε και γενικότερα στον τομέα της υγείας. Ωθείτε τον κόσμο στο ιδιωτικό σύστημα, αφού επιτρέπετε, κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, ανέχεστε δήθεν γιατί είσαστε ευαίσθητοι, ανέχεστε, όμως, τα παράνομα ιδιωτικά θεραπευτικά προγράμματα με την ανοχή του ιδίου του Υπουργείου. Αυτή είναι η αλήθεια.
Και είχατε, μάλιστα, την ευκαιρία προηγουμένως, κύριε Υπουργέ, να θέσετε και το ερώτημα προς τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να αποσαφηνίσουμε τη θέση μας ενόψει του Προεδρικού Διατάγματος που φέρνετε, για να κάνετε τι; Δεν μας το είπατε. Για να νομιμοποιήσετε τα παράνομα ιδιωτικά…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Έτσι είναι γι’ αυτό και ανέχονται…
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Παπουτσή…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Άρα, να είναι σε καλύτερη θέση προκειμένου να συμμετάσχουν. Η ουσία είναι η νομιμοποίηση των παρανόμως λειτουργούντων σήμερα ιδρυμάτων, όπως ακριβώς κάνατε…
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι το νόμο που το προβλέπει αυτό τον ψηφίσατε το 1993.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πολύ ωραία. Και λοιπόν;
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Τι και λοιπόν;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ένα λεπτό. Κοιτάξτε, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως και όλες οι Κυβερνήσεις, επιμένει να λειτουργούμε μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφαρμόζουμε Οδηγίες οι οποίες διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενσωματώνουμε στο εθνικό δίκαιο πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες οι οποίες αναφέρονται στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ουδείς μας υποχρεώνει να τις εφαρμόσουμε. Το αν θα εφαρμοστούν ή όχι, από εκεί και πέρα, είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. Και αυτή την πολιτική επιλογή εσείς την παίρνετε. Και την παίρνετε σήμερα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Μπορεί να έχει γίνει νόμος…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Τη δυνατότητα δίνει.
Κύριε συνάδελφε, για να γίνω συγκεκριμένος, μόλις χθες τελείωσε η συνεδρίαση στη Βουλή, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησής σας το οποίο αφορούσε τη νομιμοποίηση των εταιρειών -γιατί αυτό είπε ο κύριος Υπουργός Οικονομικών- των εισπρακτικών εταιρειών που ορίζονται από τις τράπεζες για να αναζητήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών. Αυτό αφορά εφαρμογή, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του κοινοτικού δικαίου, το οποίο κοινοτικό δίκαιο επιτρέπει αυτές τις εταιρείες να υπάρχουν.
Η Κυβέρνησή σας, λοιπόν, ήρθε εδώ και μας είπε ότι απαγορεύει να είναι εισπρακτικές και τις κάνει μόνον ενημερωτικές. Γιατί εκεί η Οδηγία είναι ελαστική και εδώ δεν είναι;
Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι στο κοινοτικό δίκαιο και στη διαδικασία ενσωμάτωσης των Οδηγιών, οι Οδηγίες απαιτούν και παρέχουν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ελαστικής εφαρμογής τους στην εθνική νομοθεσία. Οι Κανονισμοί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν ανελαστική εφαρμογή στο εθνικό δίκαιο.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Παπουτσή, επιτρέπετε να σας διακόψω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Παπουτσή, επιτρέπετε τη διακοπή;
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Για ένα δευτερόλεπτο μόνο, κύριε Παπουτσή, για την αποκατάσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαρίστως.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το 1993, ο νόμος που ψήφισαν τριακόσιοι Βουλευτές, ήταν εθνική, εσωτερική νομοθεσία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πολύ ωραία.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Γιατί εκτίθεσθε, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε; Μας μιλάτε για κοινοτική Οδηγία. Μα, δεν είναι ενσωμάτωση. Τριακόσιοι Βουλευτές, όλα τα κόμματα, το ψήφισαν το 1993.
Τέλος πάντων, δώστε μας τη θέση σας ξεκάθαρα. Θέλετε ή δεν θέλετε να αδειοδοτήσουμε τα ιδιωτικά κέντρα να λειτουργούν νόμιμα; Ναι ή όχι;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι, κύριε Σαλμά.
Και επειδή αναφερθήκατε και στην ομιλία του κ. Παπανδρέου, την οποία επιλεκτικά διαβάσατε προηγουμένως…
Κύριε Σαλμά, με μένα μιλάτε. Ανταλλαγή μηνυμάτων με συναδέλφους οι οποίοι ενδεχομένως έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, παρακαλώ πολύ, όχι παρουσία μου. Με εμένα μιλάτε, λοιπόν.
Και επειδή αναφερθήκατε προηγουμένως στην ομιλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος δήθεν ανέφερε όλα αυτά τα πράγματα, τι είπε; Είπε ότι μόνο υπό τον έλεγχο των δημοσίων οργανισμών υγείας. Ψεύδεστε ή δεν ψεύδεστε λοιπόν;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Έτσι είναι. Αυτό δεν το διάβασε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αφήστε, λοιπόν, την παραπληροφόρηση. Μη νομίζετε ότι εμείς δεν γνωρίζουμε.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Για ποια λέτε; Για τα ιδιωτικά λέτε; Μήπως τα μπερδέψατε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Για τα δημόσια νοσοκομεία λέει, για τους δημοσίους φορείς λέει. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Έχω εδώ την ομιλία του κ. Παπανδρέου. αφήστε τα αυτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Αυτή είναι η πολιτική τους. Της γάτας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ να ολοκληρώσει ο κ. Παπουτσής και μετά όποιος θέλει να απαντήσει, εφόσον έχει τη δυνατότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως, έχει τη δυνατότητα ο κύριος Υπουργός.
Αλλά ένα πράγμα δεν επιτρέπω. Δεν επιτρέπω την παραπληροφόρηση σε καμία περίπτωση από κανέναν Υπουργό. Και αν θέλετε, ευχαρίστως να μου δώσει ο Πρόεδρος το χρόνο, να διαβάσω ολόκληρη την ομιλία του κ. Παπανδρέου. Εδώ είναι. Δεν βλέπετε το σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε όλοι μας.
Βεβαίως, εμείς δεν μιλούμε γενικώς στον αέρα. Γνωρίζουμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι πίσω από την υπόθεση των ναρκωτικών δεν είναι απλώς η καλή πρόθεση κάποιων, αλλά ότι υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει το οργανωμένο έγκλημα και ότι υπάρχουν εκβιασμοί. Υπάρχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα, άνομα συμφέροντα, παράνομος πλουτισμός, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αυτό γίνεται με τα ναρκωτικά. Μια ολόκληρη βιομηχανία, η οποία λειτουργεί πίσω από την Κυβέρνηση και από κάθε Κυβέρνηση. Αυτή είναι η αλήθεια.
Βεβαίως και το γνωρίζουμε, αλλά την ίδια ώρα είναι συγκλονιστικό, όταν για του νέους ανθρώπους, στην ηλικία που ανακαλύπτει κανείς τη ζωή, δηλαδή ακόμα και στην ηλικία των δεκαπεντέμισι χρόνων…
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να ανακαλέσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, να ολοκληρώσει ο κ. Παπουτσής και μετά μπορείτε να πάρετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν επιτρέπω διακοπή από τον κύριο Υπουργό.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Λέτε ότι υπάρχει ένα παράνομο κύκλωμα πίσω από την Κυβέρνηση για τη διακίνηση των ναρκωτικών.
Παρακαλώ, επειδή ίσως δεν κατάλαβε τι είπε εν τη ρύμη του λόγου του, να το διορθώσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ. Αυτό μπορεί να γίνει, όταν ολοκληρώσει ο κ. Παπουτσής. Μπορείτε να ζητήσετε το λόγο και να θέσετε όποιο θέμα θέλετε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αν αυτό είναι το πρόβλημά σας, εγώ σας είπα από κάθε Κυβέρνηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Είπε πίσω από κάθε Κυβέρνηση. Δεν το ακούσατε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Παρακολουθείτε παρακαλώ πολύ το τι ακριβώς λέμε.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Από εμάς δεν είναι πίσω. Δεν ξέρω από άλλες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μάλιστα, καλώς. Θα είστε παγκόσμια πρωτοτυπία εσείς, όπως το έχετε αποδείξει και σε μια σειρά άλλους τομείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Παπουτσή, κατανοώ ότι υπήρξαν διακοπές, αλλά σας παρακαλώ σε ένα λεπτό, αν μπορέσετε, να ολοκληρώσετε για να προχωρήσουμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως θα ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε, αλλά θα ολοκληρώσω, αναφερόμενος στην ευαισθησία την οποία έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στην ευαισθησία που έχει όλη η κοινωνία. Γιατί είναι συγκλονιστικό για τα νέα παιδιά να ανακαλύπτουν και να επιχειρούν να ανακαλύψουν έναν άλλο κόσμο μέσα από τα ναρκωτικά και να επιλέγουν έτσι ουσιαστικά το θάνατο και την ίδια στιγμή η πολιτεία, να σφυρίζει αδιάφορα και να κοιτάει από μακριά τις εξελίξεις, αρεσκόμενη απλώς και μόνο σε διάφορα επικοινωνιακά τρικ και σε διάφορες επικοινωνιακές ανακοινώσεις και φιέστες. Γιατί αυτό κάνατε. Επικοινωνιακές φιέστες, τις οποίες σήμερα επαναλάβατε εδώ και μας λέτε ότι έτσι αντιμετωπίζετε το πρόβλημα των ναρκωτικών. Και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει στον περίγυρό της έναν τουλάχιστον άνθρωπο του οποίου να μην είναι επίφοβη η ζωή τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό αγωνιούμε.
Επιπλέον, αναφέρατε και κάποια στοιχεία προηγουμένως. Υποτίθεται ότι αυξήθηκε, λέει, η ζήτηση. Ακούστε! Αυξήθηκε η ζήτηση!
Γιατί αυξήθηκε η ζήτηση, λοιπόν, κύριε Υπουργέ και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Τι είναι αυτό το οποίο αυξάνει τη ζήτηση για τα ναρκωτικά; Είναι η ανεργία, είναι η έλλειψη χρημάτων, είναι το άγχος, η αβεβαιότητα για το αύριο, είναι η ανία, είναι οι γονείς που δεν μιλούν, είναι η κοινωνία μας που έχει ευθύνη, μα πάνω απ’ όλα είναι η πολιτεία η οποία δεν χρηματοδοτεί τα κέντρα πρόληψης τα οποία εσείς κλείνετε.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Τη ζήτηση για θεραπεία είπα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτή είναι η πραγματικότητα και μην εξεγείρεστε. Γιατί αυτήν την πραγματικότητα τη βλέπει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Δεν είμαστε μόνο εμείς εδώ, οι συνάδελφοι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ενδεχομένως των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βλέπει μια Κυβέρνηση άπραγη, κουρασμένη, ανίκανη να δώσει λύση στα βασικά της προβλήματα. Και τα βασικά της προβλήματα δεν είναι μόνο η οικονομία, όπου τα έχετε κάνει, όπως τα έχετε κάνει τα πράγματα. Υπάρχουν και αυτά που είναι σημαντικά και που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και κυρίως των νέων ανθρώπων.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Παπουτσή.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο για μια σύντομη παρέμβαση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι μπορεί να μην είστε γιατρός, κύριε Παπουτσή, και να μην είχατε ποτέ τη δυνατότητα να είστε σε επαφή με τη διαχείριση του Υπουργείου Υγείας, αυτό όμως δεν σας στερεί τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεστε τα όσα λέμε. Είστε ένας πολιτικός υψηλού επιπέδου, με κύρος, με εμπειρία και δεν επιτρέπεται να μπερδεύετε ορισμένα πράγματα.
Αυξήθηκε η ζήτηση στους ανθρώπους, στους χρήστες, που πάνε για υποκατάσταση, οι οποίοι από τέσσερις χιλιάδες που ήταν το 2003, έγιναν εννέα χιλιάδες. Δεν είπα εγώ ότι αυξήθηκε η ζήτηση των ναρκωτικών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έγινε διάλογος, κύριε Υπουργέ, με τους συναδέλφους.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επομένως, παρακαλώ να το διορθώσετε για να μην εκτίθεσθε στα Πρακτικά. Είπατε ότι ισχυρίστηκα ότι εννιά χιλιάδες δηλώνουν αύξηση της ζήτησης για τα ναρκωτικά. Αυτό δεν ισχύει. Οι πρώην Υπουργοί το κατάλαβαν. Κρατώ όμως την υποσημείωσή σας –και είναι σημαντικό- ότι ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. είστε αντίθετοι με τα ιδιωτικά κέντρα που θα προσφέρουν υπηρεσίες, παρ’ ό, τι ψηφίσατε το νόμο που θα προέβλεπε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Και αυτό είναι σημαντικό για να καταλάβει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης πως δεν είναι δυνατόν να βρίσκεστε σε τόση αναντιστοιχία με τα όσα λέτε μεταξύ σας.
Ευχαριστώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Τι είναι αυτά που λέτε, κύριε Υπουργέ; Σοβαρολογείτε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Αδρακτάς, για έξι λεπτά, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητώντας μια επερώτηση τόσο σπουδαία, είχα το δίλημμα να απαντήσω σε όσα ακούστηκαν εκτός επερωτήσεως, ως ίσως θα όφειλα ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος; Γιατί συνηθίζεται να γίνεται η επερώτηση μια γενική ερώτηση για τα πάντα προς την Κυβέρνηση. Θα αρκεστώ μόνο στο να πω και να ευχηθώ «καλή ανάρρωση» στους αστυνομικούς που χτυπήθηκαν άνανδρα χθες και να μπω κατευθείαν –έχω, δυστυχώς, λίγα λεπτά στη διάθεσή μου- στο πολύ σπουδαίο θέμα, τα ναρκωτικά.
Είναι ένα θέμα που δεν έχει χρώμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Και δεν ξέρουμε ποια οικογένεια αύριο είναι υποψήφια για να χτυπήσει. Εγώ έχω μια προσωπική εμπειρία από το 1980 που ασχολούμαι με τα ναρκωτικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ενθυμούμαι και ως γιατρός πόσες επιθέσεις υφιστάμεθα τότε εμείς οι γιατροί που μπορούσαμε να γράψουμε παυσίπονα περίπου κοντά στην κατηγορία των ναρκωτικών. Μας έσπαγαν τα γραφεία για να πάρουν τα συνταγολόγια, τις σφραγίδες, τις τσάντες μας από τα αυτοκίνητα. Δυστυχώς, δεν κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε ως πολιτεία μέχρι σήμερα. Και δεν το κάναμε γιατί στεκόμαστε και κάνουμε εδώ έναν ανταγωνισμό αριθμών. Τι έγινε σήμερα; Πού πήγε σήμερα η κουβέντα; Σε μια λογιστική αντιπαράθεση αν έβαλε περισσότερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., εάν η Νέα Δημοκρατία έφτιαξε περισσότερα κέντρα και πλήρωσε αυτά που χρωστούσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αν πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω.
Κύριοι συνάδελφοι, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στην ομιλία σας είπατε και λίγα για τα ναρκωτικά. Και είπατε πολύ σωστά για το μεγάλο πόλεμο των συμφερόντων. Εκεί είναι το κλειδί. Σήμερα υπολογίζεται ότι ο Προϋπολογισμός της Ιταλίας είναι μικρότερος από τη διακίνηση των ναρκωτικών σε χρήμα και σε όπλα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θέλουμε να τη δούμε; Εάν θέλουμε να τη δούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε αποφάσεις, αλλά αποφάσεις ουσιαστικές.
Θυμάμαι το 1990-1993, όταν υπήρξε μια πραγματικά ευαισθητοποιημένη διακομματική κίνηση. Ήταν τότε και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Κατσανέβας, εγώ, ο κ. Ανδριανόπουλος, η κα Δαμανάκη, από όλα τα κόμματα. Τι είχαμε πει τότε, που είναι ακόμα επίκαιρο; Τι είναι που κάνει τα ναρκωτικά να έχουν μεγάλη δύναμη; Αυτό που είπα: το οικονομικό.
Εάν δεν σπάσει αυτός ο κρίκος, όσα κέντρα και να κάνουμε, ό,τι και να προσφέρουμε από την οικονομία του ελληνικού λαού –αλλά και του κάθε λαού, γιατί δεν είναι ελληνικό μόνο, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο- δεν θα λύσουμε το πρόβλημα. Πρέπει να σπάσει ο κρίκος που αυτός ισχυροποιεί τα ναρκωτικά. Ποιος τα ισχυροποιεί τα ναρκωτικά; Ο έμπορος. Δεν ξέρουμε όλοι πώς γίνεται; Δεν ξέρουμε ότι την πρώτη δόση του τη δίνει δωρεάν, με την υποχρέωση να φέρει το δεύτερο φίλο; Έτσι δεν διακλαδώνεται σαν δέντρο στην κοινωνία μας σήμερα;
Άρα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα παιδιά, αυτή η νεολαία μας, το μέλλον του τόπου μας, είναι άρρωστοι. Είναι άρρωστοι! Πώς αντιμετωπίζουμε τον καρκινοπαθή; Γιατί αυτό το παιδί –που έχει και εκεί ευθύνες η πολιτεία, αλλά επειδή έχω λίγο χρόνο, δεν θα μπω στις ευθύνες της πολιτείας- έφθασε στα ναρκωτικά; Έχει μεγάλες ευθύνες η πολιτεία που το παιδί έφθασε στα ναρκωτικά. Οι αξίες, οι αρχές, οι θεσμοί κατέρρευσαν. Η οικογένεια κατέρρευσε. Αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι που δεν έχω το χρόνο να το αναπτύξω. Όμως, λέω τι πρέπει να κάνει η πολιτεία. Πρέπει να κόψει αυτόν τον κρίκο του συμφέροντος και του χρήματος και να υιοθετήσει αυτά τα παιδιά, αυτούς τους αρρώστους ως αρρώστους της κοινωνίας μας. Είναι άρρωστα παιδιά δικά μας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Και τι πρέπει να κάνουμε; Όπως είχαμε πει τότε, το 1990-1993 που κάναμε αυτήν την προσπάθεια, πρέπει να τα περιθάλψουμε. Δεν χαλάμε εκατομμύρια και δισεκατομμύρια για όλες τις άλλες παθήσεις; Να προσέρχεται, λοιπόν, στο νοσοκομείο, κάτω από τον έλεγχο του ψυχολόγου του, να εξατομικεύεται η δόση του, να έχει τον κοινωνικό λειτουργό δίπλα του, να πάρει καθαρή σύριγγα για να αποφύγει το AIDS –άλλη μάστιγα- και να έχει και τον κοινωνικό λειτουργό να τον πείσει να πάει για αποθεραπεία, για να έχουν τότε αξία αυτά τα ιδρύματα. Και να ενταχθεί, αφού λάβουμε και ειδικά μέτρα, στην κοινωνία.
Αυτή είναι η λύση. Και μάλιστα, εδώ θα έλεγα στον κύριο Υπουργό ότι μπορεί η Κυβέρνηση, μπορεί ο Υπουργός μας –ο κ. Αβραμόπουλος έχει αυτή τη δυνατότητα- στο Συμβούλιο όλων των Ευρωπαίων Υπουργών να το θέσει πανευρωπαϊκά αυτό το ζήτημα, να μπούμε μπροστά σ’ αυτή τη μάχη, αν θέλουμε να μη χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα, αλλά να είμαστε ουσιαστικοί στη λύση του προβλήματος.
Όσα χρόνια και αν περάσουν, αν δεν δοθούν τέτοιες ουσιαστικές λύσεις, δεν πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα. Θα χάνουμε το μέλλον της κοινωνίας μας, του τόπου μας, τα παιδιά μας. Και θα χάνουν όλες οι κοινωνίες τα παιδιά τους.
Και θα πλουτίζουν άνθρωποι! Πράγματι, κύριε Παπουτσή, πλουτίζουν άνθρωποι! Πολλοί πλουτίζουν εις βάρος των παιδιών μας που σήμερα τα βλέπουμε και τα κοιτάμε με απορία!
Έχουμε ευθύνη όλοι, και η οικογένεια και η πολιτεία και η κοινωνία. Τουλάχιστον, εμείς εδώ στη Βουλή, έχουμε υποχρέωση. Σήμερα μιλώ κυρίως ως άνθρωπος, ως γιατρός, αλλά και ως Βουλευτής και έχω την υποχρέωση να κάνω μία πρόταση. Σ’ αυτήν την Επιτροπή που έχουμε για τα ναρκωτικά, να έρθει επιτέλους αυτή η πρόταση, γιατί τότε, δυστυχώς, εξαιτίας άλλων μηχανισμών δεν προχώρησε η Διακομματική. Να επιβάλουμε σήμερα να έρθει για συζήτηση και να πάρουμε απόφαση γι’ αυτήν την πρόταση. Και να την κατευθύνουμε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτήν την πρόταση και να τη συζητήσουμε πανευρωπαϊκά.
Αν αφήσουμε τους εμπόρους να νέμονται και να λυμαίνονται όλα αυτά τα παιδιά, τα σημερινά, δεν θα έχουμε ποτέ και κανένα αποτέλεσμα και θα ερχόμαστε εδώ και θα λέμε ποια κυβέρνηση έδωσε περισσότερα, ποια κυβέρνηση έδωσε λιγότερα και θα γίνεται μία στείρα αντιπαράθεση για το μέλλον και το θάνατο των παιδιών μας.
Φθάνει η υποκρισία! Μέχρι εδώ! Ας πάρουμε πρωτοβουλία, αν νομίζουμε ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας. Πιστεύω ότι αυτό θα το πράξουμε αυτή τη φορά.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο κ. Δρίτσας για έξι λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα αναφερθώ στην τελευταία πρόταση που έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο εξαιρετικός συνάδελφος κ. Αδρακτάς, δηλαδή να πάρουμε πρωτοβουλία. Να κόψουμε ένα μιράζ από τις εξοπλιστικές δαπάνες, κύριε Αδρακτά και να το δώσουμε στην υπόθεση των ναρκωτικών, στην υγεία, στην πρόνοια. Να κάνουμε αναθεώρηση των επιλογών μας και των ιεραρχήσεων.
Διαφορετικά, η καλή πρόθεση –την οποία δεν θα αμφισβητήσω εγώ για κανέναν μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα- καταλήγει να είναι υποκριτική αντικειμενικά όσον αφορά το αν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση. Διότι η πραγματική πολιτική βούληση αναφέρεται σε ιεράρχηση αναγκών και σε ιεράρχηση στόχων για την αντιμετώπιση των αναγκών μιας κοινωνίας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Πολλά μιράζ είναι στα συμφέροντα των άλλων…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ωραία.
Εδώ αναδείχθηκε μία πάρα πολύ απλή και προφανής αλήθεια. Κέντρα Πρόληψης. Εβδομήντα ένα, είπε ότι είναι ο κύριος Υπουργός, ενώ εγώ ξέρω για εβδομήντα δύο σε όλη την Ελλάδα. Το προϋπολογισμένο κόστος για τη λειτουργία τους ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Είναι ένας κοινωνικός θεσμός, στον οποίο συμμετέχει κατά το ήμισυ η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλοι κοινωνικοί φορείς, όπως κατά το ήμισυ επίσης και το κράτος. Πρόκειται για 5,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και δεν δίνονται. Ήδη από το 2007 εκκρεμεί η χορήγηση αυτού του τεράστιου ποσού για την κάλυψη των αναγκών των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία επιτελούν, όπως είπαν όλοι εδώ οι συνάδελφοι, έναν κεντρικό στρατηγικού χαρακτήρα ρόλο στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης.
Πράγματι, η ουσιοεξάρτηση είναι ένα πρόβλημα περίπλοκο και έχει πολλαπλές απαντήσεις. Έχει την πρόληψη, έχει τη θεραπεία, έχει την απεξάρτηση, την υποκατάσταση, την επανένταξη και την αποποινικοποίηση. Για να μη γεμίζουν οι φυλακές και γίνονται χώροι διάδοσης των ναρκωτικών.
Και δεν είναι ακριβές αυτό που είπε ο κύριος Υφυπουργός ότι είναι οι περισσότεροι με βαριά ποινικά αδικήματα. Είναι χρήστες που είναι κατηγορούμενοι για εμπορία.
Κύριε Υφυπουργέ, κατανοείτε τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός; Δεν μπορείτε να έχετε αυτό το επιχείρημα, γιατί σας απαλλάσσει από ευθύνες, τις οποίες εσείς πρέπει να αναλάβετε.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εσείς τι προτείνετε;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Και έρχεστε να πείτε ότι θα ρυθμίσετε τα ιδιωτικά κέντρα, όταν αναγνωρίζετε ότι παρανόμως λειτουργούν επί πέντε χρόνια. Εμείς είμαστε εναντίον των ιδιωτικών κέντρων. Δεν μπορεί να γίνεται εμπόρευμα η απεξάρτηση, όπως και καμία κοινωνική παροχή και καμία κοινωνική πρόνοια. Όμως, δεν φτάνει αυτό.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εσείς τι προτείνετε;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Αναγνωρίζετε τώρα, πέντε χρόνια μετά τη διακυβέρνηση της χώρας από την παράταξή σας, ότι ανεχθήκατε επί πέντε χρόνια την παρανομία και εξανίστασθε γιατί υπάρχει στην κοινωνία του εμπορίου –και όχι στην κοινωνία των αναγκών- η ισχύς των εμπόρων ναρκωτικών οι οποίοι καθορίζουν και κυβερνήσεις.
Πράγματι, καθορίζονται κυβερνήσεις από την οικονομική ισχύ των εμπόρων ναρκωτικών έμμεσα και όχι άμεσα, κύριε Υφυπουργέ. Και μην υποκρινόμαστε. Είναι πανίσχυρο το εμπόριο του χρήματος, το εμπόριο των όπλων και το εμπόριο των ναρκωτικών που κυβερνάει την παγκόσμια οικονομία. Αυτή κυβερνάει και σ’ αυτήν έρχεστε εσείς ως απολογητές.
Η Αριστερά λέει αυτό ακριβώς. Λέει ότι δεν μπορεί να εμπορευματοποιούνται τα πάντα και ότι πρέπει να βάλουμε φραγμό. Καμία σχέση δεν μπορούν να έχουν ιδιωτικά συμφέροντα στην καταπολέμηση των ναρκωτικών. Καμία!
Το 1985 ήμουν στο Παρίσι και βρέθηκα μπροστά σε μία εικόνα. Ένας clochard πέφτει αναίσθητος μπροστά μου. Σε λιγότερο από πέντε-έξι λεπτά ήρθε ένα ασθενοφόρο, έβαλε ένα παραβάν γύρω-γύρω, κατέβασε στρώμα που το φούσκωσε και με πολύ μεγάλη φροντίδα τον έβαλε πάνω στο στρώμα, κατέβασαν ένα μικρό κινητό ιατρείο επί τόπου και του έδωσαν την περίθαλψη που χρειαζόταν για να τον επαναφέρουν και να σιγουρέψουν ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του και μετά τον μετέφεραν.
Το 1995, δέκα χρόνια μετά, στο Παρίσι είχαμε εκατοντάδες ηλικιωμένους νεκρούς στα σπίτια τους από το ψύχος. Πρόκειται για διεθνείς πολιτικές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, της ακύρωσης του κοινωνικού κράτους και μην υποκρινόμαστε. Και όταν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα 5,5 εκατομμύρια για τα κέντρα πρόληψης, τι να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα; Τι να μιλήσουμε για το εθνικό σχέδιο δράσης, που ενάμιση χρόνο μετά -2008 έως 2012- έχει κάνει ένα διάλογο, μια επιτροπή και τώρα ετοιμάζεται να κάνει ένα προεδρικό διάταγμα και έχει διανυθεί ήδη ο μισός περίπου χρόνος και αυτό είναι έργο κυβερνητικό; Και αυτό είναι επιχείρημα, για να αντιμετωπίσετε τη σημερινή επερώτηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Να μη μιλήσουμε για τις ευθύνες του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά να μιλήσουμε για τις πολιτικές εκείνες που όποιες κυβερνήσεις οποιουδήποτε Κόμματος ιεραρχούν υπέρ της ελεύθερης αγοράς όπλων –όχι μόνο εμπορευμάτων και αγαθών- και ναρκωτικών και χρήματος.
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη και να μπορούμε να συνεργαστούμε, αν θέλετε, με ειλικρίνεια και χωρίς, πράγματι, υποκρισίες σε αυτές τις ιεραρχήσεις. Αλλιώς, θα συνηγορούμε στην κατεύθυνση ενίσχυσης και της λίστας, που θα γίνει από 5 χιλιάδες σε 10-15 χιλιάδες, και στην περαιτέρω ανάπτυξη της ζήτησης. Γιατί όλα αυτά είναι φαινόμενα της φτώχειας, της απαξίωσης των αγαθών της ζωής, της αδυναμίας των νέων ανθρώπων να δουν τον εαυτό τους ενταγμένο σε μια προοπτική δημιουργική. Ακριβώς αυτά θα πρέπει να δούμε ως θεραπείες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Απ’ αυτήν την άποψη η χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης πρέπει να γίνει αύριο πλήρης. Να εξοφληθεί το 2007, να εξοφληθεί το 2008, να εξοφληθεί το 2009 και να προϋπολογιστεί σε αναβαθμισμένο επίπεδο το 2010. Τουλάχιστον αυτό, ως δείγμα γραφής ότι έχουμε λάβει ένα ελάχιστο μήνυμα.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επειδή άκουσα το συνάδελφο Βουλευτή που κατήγγειλα για τα παράνομα ιδιωτικά θεραπευτήρια, θα ήθελα, κύριε συνάδελφε, σε εύλογο χρόνο να πάτε στη δικαιοσύνη, να τα καταθέσετε και να τα καταγγείλετε, διότι οφείλω να σας ξαναπώ άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνησή μας και το Υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει καμιά τέτοια άδεια λειτουργίας και εφόσον γνωρίζετε ότι λειτουργούν παράνομα και τα καταγγέλλετε στη Βουλή, έχετε υποχρέωση να πάτε στη δικαιοσύνη και να τα καταγγείλετε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εσείς είπατε ότι λειτουργούν παράνομα. Δεν το είπα εγώ. Εσείς το είπατε, κύριε Υφυπουργέ.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εσείς γνωρίζετε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εσείς το είπατε. Είναι γραμμένο στα Πρακτικά. Δείτε το. Επικαλέστηκα τη δική σας τοποθέτηση.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εγώ το είπα, γιατί επερωτώμαι για τα ιδιωτικά και απήντησα και ήμουν υποχρεωμένος να απαντήσω. Εσείς έχετε άποψη; Γνωρίζετε αν υπάρχουν ιδιωτικά;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εσείς είπατε ότι λειτουργούν και ότι θα τα νομιμοποιήσετε. Λειτουργούν και είναι απαράδεκτο.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Α, εσείς, λοιπόν, δεν γνωρίζετε! Εσείς δηλαδή δεν ξέρετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ, σημειώστε τα θέματα που προκύπτουν. Στη δευτερολογία μπορεί να τεθούν και να υπάρξει συνέχεια της συζήτησης.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η Κυβέρνηση πρέπει να μιλήσει επί των γεγονότων και των καταστάσεων. Εμείς δηλαδή πώς να μιλήσουμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Βαΐτσης Αποστολάτος για έξι λεπτά.
ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πρώτα απ’ όλα θέλω να πω πως αυτό που έχει βγει μέχρι τώρα από τη συζήτηση είναι ότι, όπως είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δείχνει ότι έχει ευαισθησία. Τουλάχιστον αυτό δείχνει. Και το έχει δείξει έμπρακτα από το γεγονός ότι και ο ΟΚΑΝΑ έχει και επίθετο του κυρίου Σκουλάκη.
Και επειδή στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και ειδικά με τα θέματα των ναρκωτικών ασχολούμαι για δεύτερο χρόνο συνεχώς, θα πω πως ό,τι μπορούσε να κάνει έκανε. Το να κρίνω εγώ, κάνοντας αντιπολίτευση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, γιατί γέννησε ένα παιδί που δεν είχε την κατάλληλη προίκα κ.λπ., δεν είναι δική μου δουλειά, γιατί κυβερνάτε εσείς. Εσείς είστε Κυβέρνηση και εσείς διαχειρίζεστε την τύχη του τόπου αυτήν την ώρα.
Είναι αλήθεια βέβαια ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε με τη σύμπνοια και τον πολιτισμό που χρειάζεται αυτό το θέμα της κοινωνικής ευαισθησίας που μας αφορά όλους το ίδιο, όπως είναι βέβαιο και ο φίλος μου ο κ. Δρίτσας που είδε στο Παρίσι αυτό το event με τον Κλωροσά που έτρεξαν και τον μάζεψαν.
Εγώ θυμάμαι ότι στο Παρίσι που γράφτηκαν και «Οι Άθλιοι» του Ουγκώ τα πράγματα είναι πολύ πιο άγρια, αλλά σίγουρα αυτή την ώρα συναγωνιζόμαστε και το Παρίσι σε αθλιότητα, το είδαμε σε εξώφυλλο μιας λαϊκής εφημερίδας προχθές, με τις σύριγγες που χτυπούν στα χέρια τους στην Πλατεία Θεάτρου. Και ομολογώ ότι δεν ξέρω ως συντεταγμένη κοινωνία εμείς και ως πολιτικοί άντρες αυτή την ώρα, τι κάνουμε για αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα, στο κέντρο.
Παλιότερα σε μια σχετική επίκαιρη ερώτηση είχα πει ότι η Ομόνοια έχει γίνει ένα σούπερ μάρκετ. Σήμερα έχουν γίνει πολλές Ομόνοιες σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και το φαινόμενο είναι κάτι περισσότερο από τραγικό, είναι μια κόλαση του Ντάντε.
Το θέμα των ναρκωτικών λοιπόν το οποίο δεν έχει να κάνει ακριβώς με το πρόσωπό σας κύριε Πρωθυπουργέ, που απουσιάζετε αυτή την ώρα, έχει να κάνει όμως με αυτό που θεσμικά εκπροσωπείτε. Είναι δε η μεγαλύτερη πρόκληση στο χώρο της υγείας και της ζωής κάθε Έλληνα πολίτη. Είναι έξαλλο και προκλητικό το ότι δεν είστε εδώ. Πρόκληση, γιατί μαστίζει κυρίως τα παιδιά μας, τους νέους, δηλαδή αυτό το κοινότατο μέλλον μας. Πρόκληση, γιατί έχει ως άμεση συνέπεια το θάνατο. Και μάλιστα εδώ θα κάνω μία παρένθεση και θα πω, επειδή πράγματι διαβάσατε επιλεκτικό το κείμενο της πρωτοβουλίας του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τα ναρκωτικά όπως με έμφαση είπε και ο κ. Αδρακτάς, είναι ασθένεια πριν και πάνω απ’ όλα. Είναι νόσος και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Και ως ασθενείς εμείς τουλάχιστον, αντιμετωπίζουμε όλους τους πάσχοντες.
Είναι απολύτως βέβαιο επίσης ότι εκτός από τις θανατηφόρες ασθένειες, όπως το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας και όλες οι άλλες, ακόμα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες από τις βελόνες, είναι γιατί έχουμε διάφορες μορφές βίας και διάφορες μορφές παραβατικών συμπεριφορών. Και βεβαίως έχουμε και βαριά κατάθλιψη, η οποία είναι μία άλλη βαριά αρρώστια πρώιμη ή συνοδός της ναρκομανίας θα πω εγώ, με τον παλιό όρο που αντιμετωπίζαμε τη νόσο αυτή.
Θα σας πω ότι συμβαίνει ένα πολύ παράδοξο. Η αγωγή των μαθητών, γιατί τα σχολειά και οι φυλακές έχουν γίνει τα κέντρα διακίνησης και δεν είναι μόνο οι έμποροι φίλτατε κύριε συνάδελφε, αυτοί οι οποίοι πρέπει να κτυπηθούν. Οι έμποροι είναι μέρος μιας κοινωνίας η οποία είναι διαρθρωμένη έτσι με αυτά τα κοινωνικοοικονομικά, όχι ακριβώς πρότυπα, αλλά συμβαίνοντα αυτών των χρόνων που ζούμε. Είναι όμως τελείως παράλογο να μιλάμε για προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων που καρκινοβατούν και τις λίστες αναμονής του ΟΚΑΝΑ που όλοι όσοι μίλησαν εδώ, τα είπαν ακριβώς όπως έχουν τα πράγματα, που περιμένουν σήμερα για να ενταχθούν κυριολεκτικά –είναι σίγουρο πια- πάνω από 5.000 άτομα, πολύ πάνω.
Βέβαια, σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί –δεν είναι καθόλου παρένθεση- ότι η μεθαδόνη δεν είναι πανάκεια, το έχει παραδεχθεί όλη η ιατρική κοινότητα, ως θεραπευτική μέθοδος. Συντηρεί, αυτό είναι καλό, γιατί δίνει την ελπίδα, αλλά αυτό σημαίνει ότι είναι απολύτως απαραίτητο, πρώτον, να βρεθούν τα χρήματα. Άκουσα που είπατε για την τοπική αυτοδιοίκηση, για το 50%, για διάφορα πράγματα που δρομολογούνται, προκειμένου να γίνουν σοβαρά προγράμματα.
Επιτέλους, αυτό σας λέμε: Κάντε τα! Χρηματοδοτείστε, πληρώστε τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους ψυχολόγους, όλο αυτό το προσωπικό που έχει να πληρωθεί μήνες, που κάνουμε τη μία ερώτηση μετά την άλλη, απλή, επίκαιρη, επερωτήσεις.
Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Σκουλάκης μας έχει σύρ
ει σε ένα χορό ερωτήσεων. Επιμένω δείχνοντας μία ευαισθησία και εσείς δείχνετε ένα χορό του Ζαλόγγου στο θέμα αυτό. Διότι κυριολεκτικά, δεν βλέπουμε να γίνονται πράγματα που να δείχνουν ότι νοιάζεστε για τον άνθρωπο, νοιάζεστε γι’ αυτήν την πραγματικά κολάσιμη κατάσταση που βιώνουν όλοι.
Θέλω να πω τελειώνοντας, ότι είναι απολύτως απαραίτητο να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα προγράμματα απεξάρτησης όλοι οι χρήστες που θέλουν να ενταχθούν σ’ αυτά.
Για όλους αυτούς τους έγκλειστους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών χρειάζεται ένας εμπλουτισμός και μια επέκταση των προγραμμάτων συμβουλευτικής υποστήριξης των κρατουμένων της ομαδικής αλλά και της ατομικής προσέγγισης, δηλαδή μια ολοκληρωμένη θεραπευτική πρόταση. Γι’ αυτούς τους ασθενείς που είναι άτομα που τελούν υπό καθεστώς κράτησης, αλλά και για αποφυλακισμένους χρήστες, χρειάζεται η λειτουργία εξειδικευμένων δομών υποδοχής καθώς και ένα είδος πολυεπίπεδο, έναν προγραμματισμό ζωής. Τα συγκεκριμένα μέτρα και η υλοποίησή τους για ομαλή κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων έχουν στόχο την επαγγελματική τους αποκατάσταση και βελτίωση της κοινωνικής τους θέσης. Αυτό είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μιας διαδικασίας πραγματικά απεξάρτησης.
Για τα σχολειά δεν προλαβαίνω να πω. Για τα μέτρα πρόληψης υποστήριξης στους κόλπους της οικογένειας πρέπει να πάτε ακόμα πιο κει και πιο κει το όλο πρόγραμμα. Τέλος είναι αναγκαίος ένας αυστηρότερος έλεγχος στην ηλεκτρονική διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Κι όλα αυτά για να αισθανθούν οι άνθρωποι αυτοί ότι ζουν σε ένα κράτος πραγματικής πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και μέριμνας όπως είναι ο τίτλος του Υπουργείου σας. Και αυτό ξέρετε είναι ένα τεράστιο βήμα για την ενεργή δική τους συμμετοχή στη θεραπεία και την επιτυχία της θεραπείας. Αυτά βέβαια συμβαίνουν σε ένα σύστημα ουμανιστικό, ανθρωποκεντρικό, σε ένα κράτος ανθρώπινο και ελεύθερο.
Εδώ αυτά που συμβαίνουν και επισυμβαίνουν, με αυτά τα δύο φαινόμενα που ήδη ο κ. Φλωρίδης είπε πριν, το θάνατο έξω από το Τζάνειο με δίωρη καθυστέρηση του αυτοκινήτου της υπηρεσίας και με τον τραυματισμό των δύο αστυνομικών, δείχνουν ότι ζούμε σε ένα κράτος το οποίο ελάχιστα δημοκρατικό φαίνεται να είναι γιατί υπάρχει μια τρομοκρατία και μία ανικανότητα ελέγχου τρομακτική.
Κάντε ό,τι μπορείτε. Ακόμα και η πρόταση του κ. Δρίτσα να κόψετε ένα μιράζ και να δώσετε τα λεφτά αυτά, θα βοηθήσει ώστε τα προγράμματα αυτά των ναρκωτικών να λυθούν εδώ και τώρα.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι συνάδελφοί μου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που μίλησαν, νομίζω επαρκέστατα και εκτεταμένα αναφέρθηκαν στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών. Και από την πλευρά μου θα ήθελα να μιλήσω για μία παράμετρο αυτού του μεγάλου προβλήματος, τη σύνδεση του προβλήματος των ναρκωτικών με τα προβλήματα της ψυχικής υγείας.
Θέλω να αναφέρω το εξής στο Σώμα. Το ερέθισμα ήταν μια εκπομπή που άκουσα πριν από λίγες μέρες σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Στην Ελλάδα και αυτό είναι συγκλονιστικό, το 55% των εισαγομένων στα δημόσια ψυχιατρεία γίνεται ύστερα από εισαγγελική παραγγελία. Και ένα μεγάλο μέρος αυτών που εισάγονται ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, είναι άτομα εξηρτημένα από ψυχοτρόπους ουσίες, όπως επιστημονικότατα ανέφερε ο κ. Βαϊτσης και νομίζω είναι και ο καλύτερος όρος από το τοξικομανής κ.λπ.
Αντιλαμβάνεται κανείς, λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα. Αν συγκρίνει αυτό το ποσοστό που ανέφερα, το 55%, με ένα νούμερο που δεν υπερβαίνει το 5% με 6% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνει ότι η κοινωνία, οι εισαγγελικές αρχές και το δημόσιο σύστημα υγείας συνεργούν σε μία κατάσταση μεσαιωνικού χαρακτήρα.
Στον Μεσαίωνα αυτός που είχε εκδηλώσει οποιαδήποτε ψυχική νόσο, βαπτιζόταν όργανο του διαβόλου και ερρίπτετο στην πυρά.
Εγώ νομίζω ότι δεν είναι μακριά η μεταχείριση με αυτόν τον τρόπο που γίνεται τον εξαρτημένο από ψυχοτρόπους ουσίες δι’ αυτής της μεθόδου.
Έχω υπόψη μου την περίπτωση των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων που είναι και αυτά στη Δυτική Αθήνα, εκεί στην περιοχή των δήμων –ο κ. Αδρακτάς ως Περιστεριώτης το γνωρίζει- των «κολασμένων». Και δεν ξέρω ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις οι κοινωνικές στα κέντρα πρόληψης ή ακόμα και στα κέντρα αποθεραπείας και ενσωμάτωσης των απεξαρτουμένων από τις ουσίες αυτές, εάν αυτά δημιουργούνταν γιατί όχι στην Κηφισιά, γιατί όχι στην περιοχή που μένω κι εγώ, στην περιοχή του Αμαρουσίου; Γιατί να τα τοποθετούμε εκεί που χαρακτηρίζουμε ως λαϊκές συνοικίες; Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος αντιδράσεων.
Έρχομαι, λοιπόν, σε αυτό το κύριο ζήτημα και πιστεύω ότι θα απασχολεί όλους όσους μου κάνετε την τιμή να με ακούτε αυτήν τη στιγμή.
Κάθε εβδομάδα το Δρομοκαϊτιο Νοσοκομείο, το οποίο όπως ξέρετε στερείται βασικών υποδομών, δηλαδή δεν υπάρχουν γιατροί ούτε μέσα -για να μην πω ότι έχουν και άλλες ελλείψεις ακόμα και στο Ακτινολογικό τους Τμήμα- υποδέχεται αυτούς τους υποτιθέμενα ψυχικώς πάσχοντες αλλά που στην πραγματικότητα είναι κάποια άτομα που έχουν την εξάρτηση αυτή από ψυχοτρόπους ουσίες και ταυτόχρονα εκδηλώνουν μία παραβατική συμπεριφορά, η οικογένεια ή ο περίγυρος δεν μπορεί αλλιώς να το αντιμετωπίσει και λένε, ας βρούμε κάποιον γιατρό, να βρούμε κάποιον τρόπο ο Εισαγγελέας να τον στείλει στο Ψυχιατρείο. Εκεί υπάρχει μία περιοχή 400 στρεμμάτων με έναν μόλις φύλακα και γύρω από τη μάντρα του Δρομοκαϊτίου μπορεί κανείς να διαπιστώσει καθημερινά να περιφέρονται άτομα, «βαποράκια» όπως τα λένε, που εφοδιάζουν με ναρκωτικά φυσικά αυτούς τους ασθενείς αντί να τους πάνε σε κάποιο κέντρο αποθεραπείας.
Εδώ όμως και στις φυλακές, όπως ξέρουμε, είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Ακόμα και στον Αυλώνα στις φυλακές ανηλίκων έχουμε 15χρονα και 16χρονα παιδιά μαζί με καταδικασμένους για βαρύτατα εγκλήματα του Κοινού Ποινικού Δικαίου. Και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η εγκληματικότητα συνυπάρχει τουλάχιστον με τη χρήση ναρκωτικών, αν δεν υπάρχει και με την εμπορεία ναρκωτικών και με τα γνωστά που γνωρίζουμε όλοι. Είναι γνωστό ότι κατηγορούμενοι με βαρύτατα εγκλήματα και ταυτόχρονα έμποροι ναρκωτικών διαφεύγουν από τις κυρώσεις που πράγματι τους αξίζουν, γιατί περνούν ως χρήστες και ως απλοί χρήστες μπορούν να φιλοξενούνται σε οποιαδήποτε φυλακή και να συνυπάρχουν με άλλους κρατουμένους και έτσι οι φυλακές μας να είναι ένας τρόπος ανάπτυξης και επέκτασης της ζήτησης ναρκωτικών, κύριε Υφυπουργέ!
Οι συνάδελφοί μου σας είπαν για την αύξηση της ζήτησης. Υπάρχει και είναι λογικό να υπάρχει αύξηση της ζήτησης ναρκωτικών από τη στιγμή που η ζήτηση άλλων αγαθών ολοένα και μειώνεται.
Όταν επέρχεται αυτή η «καταιγίδα» της φτώχειας και της δυστυχίας, τέτοια «αγαθά» ζητούνται περισσότερο και τέτοιες τάσεις και άλλες πολύ πιο επικίνδυνες αναπτύσσονται στην κοινωνία.
Κύριε Πρόεδρε, είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δύο μήνες δύο ασθενείς από το ψυχιατρείο μεταφέρθηκαν σε κώμα από υπερβολική χρήση ναρκωτικών στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Είναι πράγματι συγκλονιστικό. Από το νοσοκομείο όπου υποτίθεται ότι εισήχθησαν ως ψυχικώς πάσχοντες μεταφέρθηκαν σε κώμα στο Γενικό Νοσοκομείο. Δεν ήταν φυσικά δυνατή η προστασία τους ούτε καν από τους επισκέπτες διότι δεν προβλέπεται η λήψη κάποιων μέτρων ώστε να ελέγχονται συγγενείς ή φίλοι που επισκέπτονται τους ψυχασθενείς και φέρνουν και ναρκωτικά μαζί τους. Βέβαια είναι χαρακτηριστικό αυτό για να καταλάβουμε όχι μόνο την ανάγκη πρόληψης αλλά και θεραπείας και ενσωμάτωσης στη συνέχεια των ατόμων αυτών στην κοινωνία. Δεν υπάρχει το περίφημο σχέδιο, όπως είπαν οι συνάδελφοί μου πριν. Εδώ και ενάμισι χρόνο είναι στα συρτάρια του Υπουργείου.
Είναι χαρακτηριστικό, κύριε Πρόεδρε, ότι άτομο που με εισαγγελική παραγγελία οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο άρπαξε το πιστόλι από τον αστυνομικό που το συνόδευε στο αυτοκίνητο της Αστυνομίας και το όπλο βρέθηκε κάτω από το μαξιλάρι του γιατί η μητέρα του είχε την πρόνοια να επιστήσει την προσοχή κάποιων. Είναι μια κατάσταση οργουελική, μια κατάσταση μεσαιωνική, τριτοκοσμική. Σωστά είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. ο οποίος γνωρίζει καλύτερα τα ζητήματα αυτά, όπως και ο κύριος Δρίτσας –εμείς δευτερογενώς από πολιτικό ενδιαφέρον προσεγγίζουμε το ζήτημα- ότι είναι κρίμα, είναι αδύνατο να ψάχνουμε στο παρελθόν να βρούμε δικαιολογίες για το τι δεν κάνουμε εμείς σήμερα. Το παιδί γεννήθηκε. Την «προίκα», αφού μεγάλωσε, ας την κοιτάξουν αυτοί που έχουν τώρα την επιμέλειά του κι εμείς αυτό ζητάμε.
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα πω πως είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή είμαστε η μόνη χώρα από τις 27 όπου δεν λειτουργεί Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης των Βρυξελλών, του κέντρου των αποφάσεων, σ’ ό,τι αφορά τα ναρκωτικά διότι το ΕΠΙΨΥ το οποίο διαχειρίζεται αυτό το πρόγραμμα το καταχρεώσατε από πάνω και τελικά έπαψε να υπάρχει.
Επίσης, κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν ξανάρχισε η λειτουργία του κέντρου, αλλά το πρόγραμμα που υπήρχε στο ΕΠΙΨΥ για την εκπαίδευση των στελεχών των κέντρων πρόληψης καταργήθηκε και δεν λειτουργεί. Επομένως τι μιλάμε για κέντρα πρόληψης όταν το στελεχειακό δυναμικό τους δεν μπορεί πλέον να εκπαιδεύεται εκεί που εκπαιδευόταν γιατί καταργήσατε το πρόγραμμα;
Αυτά ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ομιλητών.
Γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα νότια θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, 20 μαθήτριες και μαθητές και 2 συνοδοί καθηγητές από το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Εισερχόμαστε στις δευτερολογίες.
Ο κύριος Σκουλάκης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κύριος Υφυπουργός εμφανίστηκε λίγο-πολύ σήμερα υπερήφανος για ό,τι έχει κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα των ναρκωτικών. Ξεκινώντας την αγόρευσή του διέπραξε ένα μείζον ατόπημα: Παραποίησε τις δηλώσεις και την ομιλία του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ζάππειο. Ευτυχώς που έκανε αυτή τη δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος και ξεκαθάρισε τα πράγματα γιατί η πρόταση που έχει έλθει στην Επιτροπή –κύριε Υφυπουργέ, εσείς λείπατε- δεν τα ξεκαθαρίζει.
Γι’ αυτό και εμείς ζητήσαμε να γίνει ειδική συνεδρίαση σχετικά με την πρόταση του ΟΚΑΝΑ για ελεγχόμενη συνταγογράφηση και χορήγηση των υποκατάστατων κατ’ οίκον. Να σας διαβάσω επί λέξει. Και να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και ειδικά εσείς όταν αναφέρεστε στον αρχηγό του κόμματός μας και αυριανό Πρωθυπουργό. Ακούστε με παρακαλώ. Λέει επί λέξει: εγκαταλείφτηκε ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτά τα παιδιά. Ακόμα και να παίρνουν την συνταγή τους και να χορηγείται το υποκατάστατο στο σπίτι τους μέσα από την σωστή επίβλεψη πάντα των αρμόδιων αρχών της υγείας, των νοσοκομειακών αρχών».
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πώς θα γίνει αυτό, κύριε Σκουλάκη. Πείτε το μου να το καταλάβω. Στη Βουλή πείτε το. Εξειδικεύστε το, κύριε Σκουλάκη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έπρεπε να κάνει εξειδίκευση; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Έτσι θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται αυτά τα παιδιά σωστά και ανθρώπινα. Αυτή ήταν η γενική θέση του Προέδρου μας. Εμείς δεσμευθήκαμε στην Επιτροπή, όταν ήρθε το θέμα, ότι θα την μελετήσουμε με πολύ προσοχή, να γίνει ειδική συνεδρίαση, να έρθουν οι θεραπευτές στην Επιτροπή, να γίνει διεξοδική συζήτηση διότι είναι ένα πάρα πολύ λεπτό θέμα. Αυτή ήταν η θέση μας, αυτή είναι η θέση μας, αυτή τη θέση εξέφρασε ο Πρόεδρός μας.
Και να σας πω και κάτι; Είμαστε περήφανοι σαν παράταξη που εμείς επιβάλλαμε στην ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίζονται οι χρήστες ως ασθενείς και όχι ως εγκληματίες. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Και έχουν ανάγκη ειδικής θεραπευτικής προσέγγισης. Και αυτό κάναμε με πολύ κόπο και παρά τις δικές σας αντιδράσεις.
Επίλεκτα στελέχη της παράταξής σας, κύριε Υφυπουργέ, σήκωσαν την επανάσταση στην Βόρεια Ελλάδα και έκαναν δηλώσεις και έπαιρναν αποφάσεις των οργάνων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος πήρε απόφαση ομόφωνη να μην αφήσει το Κέντρο Επανένταξης στα Λαδάδικα. Τον φέραμε στην Επιτροπή και αναγκάστηκε να αλλάξει απόφαση. Μήπως ενθυμήστε τη θέση του επίλεκτου στελέχους σας της Νέας Δημοκρατίας, του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο οποίος έλεγε «όποιος θέλει μονάδα μεθαδώνης να την στείλει δίπλα στο σπίτι του»;
Αυτά ήταν η καταστροφή του προγράμματός μας, των προσπαθειών μας γιατί βεβαίως υπήρχαν αντιστάσεις, υπήρχαν προβλήματα. Και βγαίνουν επίλεκτα στελέχη της παράταξής σας και κάνουν αυτόν τον πόλεμο χωρίς να παρέμβει κανένας τότε. Ούτε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ούτε κανένα άλλο στέλεχος να τους επαναφέρει στην τάξη. Και είχαμε τεράστια προβλήματα.
Και πάρα ταύτα με πολύ δυσκολία καταφέραμε και στήσαμε ένα δίκτυο και των Κέντρων Πρόληψης. Πολύ σωστά είπε ο Πρόεδρος κ. Κακλαμάνης ότι το Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Πρόληψης δεν λειτουργεί από το τέλος του 2006 λόγω μη χρηματοδότησης. Σταμάτησε το εθνικό παρατηρητήριο να λειτουργεί για ένα εξάμηνο το 2008 λόγω μη χρηματοδότησης. Και τώρα κινδυνεύει να ξανακλείσει γιατί σταμάτησε πάλι η χρηματοδότηση.
Για ποια επιτέλους επιτεύγματα είστε υπερήφανος; Για το ότι μετά από έξι χρόνια μας είπατε σήμερα ότι προωθείτε το Προεδρικό Διάταγμα για τα θεραπευτικά; Καλά, δεν είναι ντροπή μετά από έξι χρόνια να μας λέτε ότι τώρα θα το προωθήσετε; Μας καταθέσατε σήμερα το εθνικό σχέδιο δράσης. Μετά από έξι χρόνια. Έξι χρόνια δεν εφάρμοζαν το δικό μας. Έλεγαν ότι θα φέρουν το δικό τους. Δεν έφεραν τίποτα. Σήμερα το κατέθεσαν. Θα δούμε τι λέει.
Διάβασα όμως πρόχειρα και ήθελα να σας παρακαλέσω να μου απαντήσετε κάτι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Σκουλάκη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Τελειώνω.
Λέει εδώ στην οικονομοτεχνική μελέτη, στο τέλος, ότι για την πρόληψη μέσα στην τετραετία θα διατεθούν 16.742.000 ευρώ, το οποίο μεθερμηνεύεται σε 4.180.000 το χρόνο. Αυτή είναι η δέσμευσή σας ότι θα στηρίξετε τα κέντρα πρόληψης; Για όνομα του Θεού, κύριε Υφυπουργέ. Εξηγήστε μας γιατί δεν ξέρουμε τι σημαίνουν αυτά τα πράγματα. Θα τα μελετήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Σκουλάκη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Είναι επιτυχία σας ότι το…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Σκουλάκη, ρίξτε μια ματιά στο ρολόι σας παρακαλώ.
Είναι επιτυχία σας ότι το Κέντρο Απεξάρτησης Φυλακισμένων Χρηστών στον Ελαιώνα σάς το παραδώσαμε με πενήντα χρήστες και εξακολουθεί να έχει πενήντα, ενώ έχει δυναμικότητα τριακοσίων ασθενών; Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας;
Πρέπει να είστε προσεκτικός, κύριε Υφυπουργέ. Εμείς δεν λύσαμε το πρόβλημα των ναρκωτικών. Είμαστε περήφανοι, όμως, που δρομολογήσαμε ένα δίκτυο και υπηρεσιών πρόληψης και υπηρεσιών θεραπείας, το οποίο επαινέθηκε και από τον ΟΗΕ που επαινεί την Ελλάδα για τα θεραπευτικά της προγράμματα και από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, που λέει ότι τα Κέντρα Πρόληψης έχουν μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα.
Αυτή είναι η προσφορά μας στον αγώνα. Κανείς δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά για όνομα του Θεού, μην εγκαταλείπετε αυτές τις προσπάθειες που με κόπο χτίσαμε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Σκουλάκης με φέρνει σε δύσκολη θέση, διότι λέει ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά πρέπει να τηρήσουμε και τη διαδικασία.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είναι αυθεντία σε αυτά τα θέματα επί χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Φλωρίδης έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρώτα απ’ όλα πρέπει να σας πω ότι οφείλω να συγχαρώ τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αδρακτά, ο οποίος με το μεγαλύτερο μέρος της αγόρευσής του συνετάχθη απολύτως με τα όσα είπαμε όλοι εμείς και όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στις πολύ μεγάλες παραλείψεις της Κυβέρνησής του, της Κυβέρνησης που υποστηρίζει και σ’ αυτό το μεγάλο ζήτημα το οποίο συζητάμε.
Απευθυνόμενος στον κύριο Υφυπουργό έχω να του πω το εξής: Κύριε υφυπουργέ, η δική μας κυβερνητική και κοινοβουλευτική εμπειρία διδάσκει –και πιστέψτε αυτά που σας λέω- ότι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος όταν συζητάμε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όπως αυτό της εξάρτησης των ανθρώπων και κυρίως των νέων από τα ναρκωτικά να χρησιμοποιούμε πολλούς αριθμούς. Θα έλεγα ότι είναι ο χειρότερος τρόπος. Σήμερα άραγε σε ποιον αριθμό θα εντάξουμε αυτόν τον 29χρονο νέο που πέθανε πενήντα μέτρα από το Τζάνειο Νοσοκομείο αβοήθητος; Ποιος αριθμός καλύπτει αυτό το θάνατο και ποιος αριθμός καλύπτει αυτή τη μεγάλη αγωνία των χιλιάδων οικογενειών στην Ελλάδα για αυτό το πρόβλημα;
Έχω να σας πω μια φράση. Υπάρχουν πορίσματα ομόφωνα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής αυτά τα χρόνια που εσείς κυβερνάτε για το ζήτημα των ναρκωτικών. Επιτέλους στο λίγο χρόνο που σας απέμεινε ως Κυβέρνηση, ελάχιστο θα έλεγα, τουλάχιστον ασχοληθείτε, όσο μπορείτε να ασχοληθείτε σοβαρά, με τα πορίσματα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Κάντε κάτι απ’ αυτά που λέει η Επιτροπή της Βουλής. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες πολιτικές στην Κυβέρνηση για όλα όσα συμβαίνουν στο ζήτημα της αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών. Και βεβαίως είναι και στίγμα για το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο δια της Κυβερνήσεως αυτή τη στιγμή δηλώνει απολύτως αδύναμο να ανταποκριθεί σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Φλωρίδη.
Ο κ. Νασιώκας έχει το λόγο.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Ευχαριστώ, πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ζήτησα να δευτερολογήσω για να κάνω τέσσερις παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι ότι δεν είναι πως δεν έχετε σχέδιο –εθνικό σχέδιο δεν έχετε, θα σας εξηγήσω- αλλά και πρόγραμμα ως Κυβέρνηση. Για το εθνικό σχέδιο το παραδεχθήκατε. Είπατε ότι από το 2009 έως το 2012 αυτό το προσχέδιο που πέρασε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα γίνει σχέδιο και θα αρχίσει να υλοποιείται. Ξέρετε, όμως, ότι υπήρξαν άλλα δύο προηγούμενα εθνικά σχέδια το 1996-2000 και το 2000-2004. Από το 2005, 2006, 2007 και 2008 κανένα σχέδιο δεν ήρθε. Κανένα! Ήρθε ένα προσχέδιο, συζητήθηκε, απεσύρθη. Άλλωστε, η αποτυχία και ως έργο και ως σχέδιο φαίνεται από τις πολλές αλλαγές των Προέδρων του ΟΚΑΝΑ.
Δεύτερον, φαίνεται ότι έχετε και λάθος φιλοσοφία και στην ομιλία σας και στον όποιο απολογισμό κάνατε. Μιλήσατε πάρα πολύ για τα υποκατάστατα, αλλά τα υποκατάστατα ούτε θεραπεία είναι ούτε βασική πολιτική.
Είναι αναγκαίο, είναι μείωση της βλάβης.
Για την πρόληψη και τα στεγνά προγράμματα μιλήσατε ελάχιστα, αλλά δεν έχετε κάνει τίποτα. Θα μπορούσα να μιλήσω πολύ πάνω σ' αυτό θέμα. Κυρίως, όμως, θλίβομαι, ακούγοντας ότι δεν έχει ζήτηση η Μονάδα Εφήβων της Λάρισας. Μα, αφού μαράζωσε και δεν έχει επιστημονικά υπεύθυνο η Μονάδα Πρόληψης της Λάρισας, πώς θα έχει ανθρώπους που θα πάνε εκεί; Να κάνουν τι;
Έρχομαι τώρα στην τρίτη παρατήρηση. Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει αύξηση και των χρηστών και της διακίνησης. Ζητήσατε στοιχεία. Θα σας παραπέμψω σε δύο εργασίες, μία του ΕΠΙΨΥ και μία του Πανεπιστημίου Αθηνών, του καθηγητή κ. Τούντα, στην οποία φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση όχι μόνο στη χρήση ναρκωτικών, αλλά και στο αλκοόλ και στο κάπνισμα, όπως και σε άλλα, σε λοιμώδη, στο AIDS κ.λπ. Υπάρχει αύξηση. Μπορεί να μην φθάσαμε σε όλα την Ευρώπη, αλλά έχουμε αύξηση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και δεν έχουμε μόνο αύξηση, αλλά και όλα τα άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν αλλάξει δυσμενώς. Δηλαδή, έχουμε μικρότερες ηλικίες, ακόμα και παιδιά δημοτικού, κάτι που δεν ήταν τόσο έντονο παλαιότερα και είναι περισσότερο τώρα.
Το μόνο που δεν άλλαξε δυσμενώς είναι οι θάνατοι, οι οποίοι πράγματι μειώθηκαν. Αυτό, όμως, πρώτον, εξαρτάται από το τι είδους χρήση κάνει, δηλαδή ποιο ναρκωτικό παίρνει και την καθαρότητά του ή όχι.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, με μία κουβέντα.
Άρα, το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό. Είναι εθνικό και δεν αντιμετωπίζεται ούτε καν με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, αλλά μόνο με εθνική πανστρατιά.
Τέταρτη παρατήρηση. Κύριε Υπουργέ, ποια είναι η θέση μας για αυτές τις ιδιωτικές μονάδες απεξάρτησης; Σας απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός μας, κ. Παπουτσής, ποια είναι η θέση μας. Εγώ το αναφέρω, γιατί ακούστηκε κάτι καινοφανές. Υπάρχουν, είπατε, είναι ανεξέλεγκτα και εμείς τι να κάνουμε; Άδειες δίνουμε. Εάν αυτό το είπατε ως αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου, να το συζητήσουμε. Εγώ, όμως, θα σας έλεγα το εξής: Δηλαδή, αυτός ο χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι; Δεν υπάρχει φύλακας; Δεν υπάρχει Κυβέρνηση; Δεν ξέρω εάν είναι μόνο δική σας αρμοδιότητα, αλλά είναι δυνατόν να ξεφυτρώνουν έτσι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να πω το εξής. Φυσικά, υπήρχαν και παλαιότερα, υπάρχουν και τώρα και αυξάνονται. Όμως, αποδοχή ότι δεν υπάρχει Κυβέρνηση που μπορεί να το αντιμετωπίσει δεν υπήρξε ποτέ, κύριε Υπουργέ. Μην το ξαναπείτε αυτό. Να πούμε πώς θα βάλουμε τάξη και να ζητήσετε και από εμάς να συμβάλουμε, αλλά αυτό μην το ξαναπείτε.
Επειδή για τα υποκατάστατα είπαμε τόσα πολλά...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε συνάδελφε, μου κάνει εντύπωση πραγματικά…
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κλείνω. Τρία λεπτά έπρεπε να έχω και όχι δύο. Γιατί μου βάλατε δύο λεπτά; Τρία λεπτά έχω στη δευτερολογία μου. Κλείνω με μία κουβέντα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε συνάδελφε, βλέπετε ότι προσπαθώ να εξαντλώ τα όρια ανοχής, επειδή είναι το συγκεκριμένο θέμα. Μην κάνετε, όμως, κατάχρηση.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Μια κουβέντα. Ξέρετε ότι η ηρωίνη εισήχθη ως υποκατάστατο της κοκαΐνης και τώρα μιλάμε για τους ηρωινομανείς. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τόσο την κουβέντα για τα υποκατάστατα και ας πούμε πάρα πολλά για όλα τα άλλα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα μία και μαθήτριες και μαθητές και πέντε συνοδοί δάσκαλοι από το 39ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας και τριάντα εννέα μαθήτριες και μαθητές και δύο συνοδοί δάσκαλοι από το Δημοτικό Σχολείο Λεβιδίου Μαντινείας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει και τους εύχεται να έχουν καλή διαμονή στην Αθήνα.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει η κυρία Ράπτη για τρία λεπτά.
ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ: Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Καθώς κλείνουμε αυτήν τη διαδικασία συζήτησης της επερώτησης για τα ναρκωτικά, ενώ στην καταμέτρηση είπα ότι πρόκειται για την τρίτη επερώτηση, πολύ φοβούμαι ότι θα έχουμε πολύ σύντομα και μία τέταρτη επερώτηση για το ίδιο θέμα. Το συμπέρασμα το συνάγω από τις απαντήσεις που έδωσε ο κύριος Υφυπουργός στην επερώτησή μας.
Πρώτα και κύρια μας είπε ότι λύνεται σύντομα, οσονούπω, το οικονομικό ζήτημα. Πλην, όμως, στον Προϋπολογισμό του 2009 δεν φαίνονται πουθενά τα σχετικά κονδύλια. Μακάρι, να είναι σε κάποιο μυστικό πουγκί κρυμμένα και ως δια μαγείας κάποια στιγμή να βγουν και να λύσουν το πρόβλημα.
Το δεύτερο είναι ότι προσπάθησε να μας πείσει ότι οι λίστες της αναμονής, οι λίστες της ντροπής, δεν είναι στην ουσία πραγματικές, διότι υπάρχουν διπλοεγγραφές. Παρακαλώ πάρα πολύ, εάν υπάρχουν στοιχεία για τις διπλοεγγραφές, να μας πείτε πόσες είναι αυτές.
Μας είπε, επίσης, ότι στα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι τόσο έντονο το πρόβλημα με τους εργαζόμενους και ότι αντιμετωπίζεται. Θα ήθελα, λοιπόν, επίσης να ακούσω πόσοι είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από τα Κέντρα Πρόληψης, γιατί κάποιες πληροφορίες και δεδομένα που έχουμε εμείς μιλάνε για ποσοστό 35% έως 40%.
Επισημαίνω δε σ' αυτό το σημείο –και ξέρετε εσείς πολύ καλύτερα από εμένα- ότι το να αποχωρεί ένας εργαζόμενος από Κέντρο Πρόληψης δεν είναι η αποχώρηση ενός ανθρώπου, δεν είναι μείον ένας αριθμός. Είναι μείον εμπειρία, είναι μείον συγκεκριμένη γνώση για ένα πολύ ευαίσθητο πρόβλημα.
Τέλος, αναφερθήκατε στο θέμα της σύγκρισης, λέγοντας ότι σε σχέση με τις άλλες χώρες του εξωτερικού, είμαστε πάρα πολύ καλά. Να υποθέσω ότι κινούμαστε με τη λογική ότι στους τυφλούς ο μονόφθαλμος πρέπει να πανηγυρίζει; Έχω εδώ ένα δημοσίευμα, της 2 Απριλίου, από το ΒΗΜΑ: «Μητέρες διαδηλώνουν στην Αργεντινή κατά του ναρκωτικού που θερίζει τις φτωχογειτονιές». Δηλαδή πρέπει να βλέπουμε αυτό το δημοσίευμα και να λέμε ότι εμείς είμαστε μια χαρά και αυτό να μας αρκεί; Προφανώς, όχι.
Πραγματικά, αισθάνομαι ότι δεν έλαβα τις απαντήσεις που θα ήθελα να λάβω ως Ελληνίδα πολίτης. Πραγματικά, ανησυχώ για το μέλλον της υπόθεσης που αφορά την καταπολέμηση των ναρκωτικών και για έναν επιπλέον λόγο, διότι από τις απαντήσεις του κυρίου Υπουργού, προέκυψε ότι συζητούμε, διαπιστώνουμε το πρόβλημα το 2004, σχεδιάζουμε το 2007-2008 και παραπέμπουμε την εφαρμογή των σχεδίων για το 2012. Κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μας ικανοποιεί, διότι εδώ δεν μιλάμε για ολυμπιάδες. Δεν μπορούμε με τη χρονολογική σειρά των ολυμπιάδων να αντιμετωπίζουμε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Και εν πάση περιπτώσει, εάν πραγματικά δεν είχε υπάρξει η περίφημη διαδικασία της ημερίδας της διαβούλευσης για την ψυχική υγεία, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αισθάνομαι ότι ο μισός χρόνος της ομιλίας του κυρίου Υπουργού δεν θα υπήρχε, διότι δεν θα είχε πάρα πολύ απλά, τι να πει.
Και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, αμέσως και ευχαριστώ για την ανοχή σας, λέγοντας το εξής πάρα πολύ απλό: Εάν, πραγματικά θέλετε κάτι να κάνετε, υπάρχει διακομματική βάση ανάπτυξης των σχεδίων σας και είναι τα ομόφωνα πορίσματα της Διακομματικής Επιτροπής, τα οποία έχετε στα συρτάρια σας, για να μην πω εγγεγραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων σας.
Κλείνοντας θα ήθελα, παρακαλώ, εάν έχετε σκοπό να φέρετε και άλλο εθνικό σχέδιο δράσης στη Βουλή από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, ας είναι, αυτό τουλάχιστον, ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά της κούρασης. Ίσως μας εξυπηρετήσετε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η κυρία Σακοράφα έχει το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, τι στεγνή γλώσσα είναι αυτή που χρησιμοποιούμε; Τι αριθμολαγνία; Μιλάμε για ασθενείς, μιλάμε για νέα παιδιά και λέμε σώθηκαν δέκα, σώθηκαν είκοσι, περιμένουν τριάντα. Ξέρετε πόσοι περιμένουν στις λίστες; Ξέρετε πόσα παιδιά περιμένουν στην ουρά, πεθαίνουν και δεν προλαβαίνουν; Ξέρετε πόσες οικογένειες ταλαιπωρούνται; Ξέρετε πόσες οικογένειες αποκλείονται κοινωνικά μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία;
Εσείς που λέτε ότι ο Προϋπολογισμός αυξήθηκε, πιστεύετε ότι βάζοντας έστω και μία δραχμή σε αυτόν τον Προϋπολογισμό, χάνει το κράτος; Εγώ σας λέω ότι επενδύει στο μέλλον, γιατί μιλάμε για νέα παιδιά και αυτά τα νέα παιδιά θα πρέπει εμείς να τα σώσουμε.
Είπε ο κ. Αδρακτάς προηγουμένως ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα και πρέπει να ντρεπόμαστε. Εγώ ντρέπομαι πραγματικά. Το λέμε εμείς αυτό σαν Βουλευτές στους πολίτες, των οποίων τα συμφέροντα πρέπει να προασπίζουμε και να παλεύουμε εδώ μέσα;
Μας είπατε ότι θεωρείτε το θέμα της υγείας σοβαρό. Όλοι το θεωρούμε σοβαρό. Εγώ προσωπικά, όμως, για τη δική σας την Κυβέρνηση δεν το πιστεύω, διότι απαξιώνετε συνειδητά ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν νοσεί απλώς, πεθαίνει κάθε μέρα -και το ξέρετε- και με το γεγονός ότι δεν γίνονται προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με το γεγονός ότι λείπουν τα φάρμακα και έχουμε προσωπικές εμπειρίες από αυτό και με το γεγονός ότι κλείνουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τι θα γίνει με αυτή την ιστορία;
Μιλήσατε για τις φυλακές. Τις έχετε επισκεφτεί; Εγώ θα σας παρότρυνα να πάτε και να επισκεφτείτε τις φυλακές Κορυδαλλού στο γυναικείο τμήμα, να δείτε το ΚΕΘΕΑ τη δουλειά κάνει εκεί. Ένα πρόγραμμα το οποίο πριν από λίγο καιρό θέλατε να το κλείσετε για να μεταφέρετε τις κρατούμενες σε άλλη πόλη. Ευτυχώς, με παρεμβάσεις, παρέμειναν στην Αθήνα. Καταλαβαίνετε τι κάνουν αυτές οι κοπέλες εκεί μέσα;
Είναι μεγάλες γυναίκες οι οποίες έχουν παιδιά έξω και ζουν μόνα τους. Είναι νέα κορίτσια τα οποία αγωνιούν για το μέλλον τους, αγωνιούν για το πώς θα επανενταχθούν στην κοινωνία και αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν όταν θα βγουν έξω. Μαθαίνουν τέχνες εκεί μέσα. Και σεις θέλετε αυτό το πρόγραμμα να το σταματήσετε.
Είπατε λοιπόν ότι εμείς δεν έχουμε σταθεί όσο θα έπρεπε σ’ αυτό το θέμα. Εγώ θέλω να σας πω και να σημειώσω ότι ο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αυτό που δημιούργησε τα κέντρα πρόληψης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αυτό που έχει μια άλλη φιλοσοφία πάνω σ’ αυτό το θέμα.
Για μας κύριε Υπουργέ, στο επίκεντρο της πολιτικής μας παραμένει ο άνθρωπος. Η κοινωνία για μας είναι ένα ενιαίο σύνολο που όλο μαζί πρέπει να πάει μπροστά, όλο μαζί να έχει αύριο, όλο μαζί να απολαμβάνει ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό και για το συγκεκριμένο πρόβλημα σας παραδώσαμε ένα σύνολο εργαλείων και θεσμών, που ακόμα και με τα λειτουργικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν καθρεφτίζει αυτή η συγκεκριμένη πολιτική μας αντίληψη, καθρεφτίζει την πολιτική μας αγωνία να μην επιτρέψουμε να δημιουργούνται περιθώρια στην κοινωνία, να υπάρχει ελπίδα για τους παρίες του συστήματος να πιστεύουν και να ωθούν τη δύναμη της πολιτείας που στέκεται δίπλα τους και αυτό θα συνεχίσουμε εμείς να το κάνουμε μόλις γίνουμε Κυβέρνηση.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Καρανίκας.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εκείνο που με εκπλήσσει με αυτή την Κυβέρνηση είναι ότι κάνει μία ήπια αυτοκριτική και χρησιμοποιεί έναν ενεστώτα διαρκείας. Μετά από πέντε χρόνια αυτός ο ενεστώτας έπρεπε να έχει σταματήσει. Υπάρχουν τα «θα», βρισκόμαστε στον καλό δρόμο –ειδικά ο κύριος Υπουργός δεν μας έχει συνηθίσει σε τίποτε άλλο- είμαστε καλά, είμαστε υπό επίλυση…!
Όσον αφορά τα κέντρα πρόληψης είπε ο κύριος Υφυπουργός ότι εξοικονομήθηκαν λεφτά. Γιατί όμως έπρεπε να περιμένουμε τόσο καιρό και να είναι για μήνες απλήρωτοι τόσοι άνθρωποι, αλλά και να υπάρχουν και πολλοί άλλοι που να έχουν αποχωρήσει από τα κέντρα πρόληψης. Δεν το καταλαβαίνω αυτό.
Βέβαια θα του θυμίσω αν δεν το ξέρει ο ίδιος, γιατί έτσι μας μεταφέρθηκε από εργαζόμενους στα κέντρα πρόληψης ότι σύμβουλος του Υπουργού
τους έλεγε «ψάχνω να βρω ποιο είναι το αντικείμενο δουλειάς σας». Δεν θα ευχηθώ σε κανέναν αυτό να το καταλάβει εκ των υστέρων όταν στον περίγυρό του συμβεί.
Τα κέντρα πρόληψης κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά. Και είπαμε πρωτύτερα –είναι γιατρός ο κύριος Υπουργός- ότι πρέπει να προλαμβάνουμε και να θεραπεύουμε.
Είπε ότι δόθηκαν περισσότερα λεφτά στον ΟΚΑΝΑ. Ξεχνάει ότι ο ΟΚΑΝΑ αποτελεί πύλη εισόδου προσλήψεων εκτός Α.Σ.Ε.Π.; Ήταν τετρακόσια τα άτομα και τώρα είναι εξακόσια πενήντα χώρια, αυτά που είναι με μπλοκάκι και αυτά που έχουν μετακινηθεί σε Υπουργεία. Άρα το ότι δόθηκαν περισσότερα λεφτά αυτά δεν πήγαν ούτε για την πρόληψη ούτε για τη θεραπεία.
Θα κλείσω με το θέμα της θεραπείας. Το δικαίωμα στη θεραπεία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και προπαντός το δικαιούνται οι νέοι γιατί οι νέοι είναι άρρωστοι με την εξάρτηση από τις ουσίες. Δεν είναι οι μεγάλοι. Κατά συνέπεια είναι υποχρέωση, είναι καθήκον της πολιτείας και δεν κάνει χάρη.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Γείτονα, δεν έχετε το λόγο. Όπως με ενημερώνουν οι υπηρεσίες έχετε εξαντλήσετε και τη δευτερολογία σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Δεν την εξήντλησα, ζήτησα και πήρα το λόγο για ένα λεπτό κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Να μην αντιδικήσουμε τώρα. Ξέρετε πώς λειτουργεί το Προεδρείο. Υπήρξατε αρκετά χρόνια αντιπρόεδρος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε ότι θα μπορούσα να πάρω το λόγο με βάση άλλο άρθρο λόγω παλαιότερης ιδιότητάς μου ως Υπουργού. Παρακαλώ να μου δώσετε το λόγο για ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν με ικανοποίησε η απάντησή σας γιατί επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να ζει στον κόσμο της. Κινείται χωρίς σχέδιο. Τώρα μας μίλησε για ένα σχέδιο δράσης και για τα πρώτα βήματα, χωρίς τα απαιτούμενα αντανακλαστικά.
Δεν με ικανοποιήσατε κύριε Υπουργέ και για έναν άλλο λόγο, ότι δείξατε ότι δεν είσαστε διατεθειμένος να λάβετε υπόψη σας διακομματικές και σχεδόν ομόφωνες προτάσεις και γιατί εξακολουθείτε να στρεψοδικείτε πάνω σε ένα ζήτημα. Και φάνηκε αυτό από την όλη σας προσπάθεια να διαστρεβλώσετε θέσεις που εξέφρασε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τουναντίον έπρεπε να πάρετε αυτές τις θέσεις και να τις εντάξετε στη δημόσια διαβούλευση που θα θέλατε να κάνετε. Αυτό θα ήταν μια σωστή άποψη.
Είπα και στην πρωτολογία μου ότι τα ναρκωτικά δεν είναι εκείνο το πρόβλημα το οποίο σηκώνει μικροπολιτική. Εγώ καταλαβαίνω ότι προσπαθήσατε μέσα από συγκριτικές αλχημείες ουσιαστικά να καλυφθείτε. Καταλαβαίνετε ότι η Κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο για όλη αυτή την πολιτική στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στο χώρο των ναρκωτικών. Έτσι εξηγείται η στάση σας.
Όμως, παρ’ όλα αυτά εμμέσως πλην σαφώς παραδεχθήκατε ότι είμαστε σωστοί στη βασική κριτική μας. Παραδεχθήκατε ουσιαστικά ότι έχει διπλασιαστεί περίπου η λίστα αναμονής. Εκεί είναι το πρόβλημα. Αυτή είναι το μέτρο της αποδοτικότητας μιας συγκεκριμένης πολιτικής και εδώ δεν υπάρχει αποδοτικότητα στην πολιτική σας. Παραδεχθήκατε επίσης μέσα από αυτό ότι έχετε υποβαθμίσει το θέμα της πρόληψης που είναι κυρίαρχο. Ακόμη παραδεχθήκατε την ανάγκη ανάπτυξης των στεγνών προγραμμάτων, που είναι και η βάση σας, όπως είπε και ο κ. Νασιώκας. Όλα τα άλλα της υποκατάστασης, κύριε Υπουργέ είναι ζητήματα που έχουν σχέση με τον περιορισμό της βλάβης. Το βασικό ζήτημα είναι τα παιδιά αυτά να απεξαρτηθούν. Και σ’ αυτά τα προγράμματα δεν έχετε καθόλου προχωρήσει. Η ανάπτυξη είναι σχεδόν μηδενική.
Συνέλθετε όσο είσαστε ακόμα κυβέρνηση. Ακούσατε και σήμερα μέσα από την κριτική συγκεκριμένες προτάσεις και από τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην ημερίδα που κάναμε. Προσαρμόστε την πολιτική σας έτσι ώστε να γίνει πιο αποδοτική, κάτι που θα είναι σε όφελος της ζωής και της υγείας πολλών παιδιών, πολλών Ελλήνων.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Πριν δώσω το λόγο στον κύριο Υφυπουργό, να ανακοινώσω στο Σώμα ότι οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Δικαιοσύνης, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις».
Παραπέμπεται στην αρμόδια διαρκή επιτροπή
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για 7 λεπτά.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κατ’ αρχήν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταλαβαίνω την αγωνία σας να έρθετε στην Κυβέρνηση. Το επαναλάβατε πολλές φορές. Επειδή είμαι και λίγο προληπτικός, εγώ στη θέση σας δεν θα το επαναλάμβανα συνέχεια για να μη το γρουσουζέψω κιόλας. Θέλω, όμως, να καταλάβετε ότι αυτή η πορεία μέχρι να φθάσετε εκεί έχει δύσκολο δρόμο και πάνω από όλα δεν σας απαλλάσσει από το τεράστιο φορτίο της ευθύνης που έχετε, τη στιγμή που κυβερνήσατε όλα εκείνα τα χρόνια, για τα ναρκωτικά.
Κατ’ αρχήν, όφειλα να απαντήσω στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όταν έκανε ημερίδα για τα ναρκωτικά, γιατί θεσμικά έχω την αρμοδιότητα για τα ναρκωτικά στο Υπουργείο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Επιμένετε….
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Και βεβαίως θα επιμείνω πάλι στη δευτερολογία μου. Όταν ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπό την επίβλεψη των νοσοκομείων και του κράτους οι χρήστες –όταν θα συμβεί αυτό, να τους πω ασθενείς- που αποθεραπεύονται θα φθάσουν σίγουρα μαζί με την εξαφάνιση της λίστας στους 10.000 με 11.000, τι θα κάνετε, κύριε Σκουλάκη; Και σωστά εσείς προβλέψατε, γιατί είστε έμπειρος στο χώρο της υγείας, να μην το εξειδικεύσετε. Πώς το φαντάζεστε, όμως, να λειτουργήσει αυτό; Θα πηγαίνουν 10.000 γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σπίτια για να επιβλέπουν πώς θα παίρνει τη μεθαδόνη, το υποκατάστατο χάπι ο χρήστης; Ξεκαθαρίστε το στην τριτολογία σας γιατί θα εκτεθείτε οικτρά.
Για την χρηματοδότηση τώρα που τόσο κόπτεσθε. Εάν θυμάστε, στον ιδρυτικό νόμο για το ΟΚΑΝΑ το 1993 προβλεπόταν χρηματοδότηση όπως σας είπα πριν, χρηματική εισροή από μετατροπή των ποινών και χρηματικές ποινές περί των ναρκωτικών να έρχεται στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Γιατί τόσα χρόνια δεν το ενεργοποιήσατε αυτό; Υπήρξε μια κοινή υπουργική απόφαση που έλεγε ότι το 65% θα παίρνει το Υπουργείο Υγείας και το 35% το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Γιατί τόσα χρόνια το ξεχάσατε;
Υπήρχε και μια άλλη διάταξη για τα ναρκωτικά που τόσο κόπτεστε. Υπήρξε ότι το 1% από το ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ θα πηγαίνει για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του ΟΚΑΝΑ.
Όταν, όμως, το 2000 καταργήσατε τον ΟΠΑΠ, το 1% ξεχάσατε να δείτε ότι δεν υπάρχει στην καινούρια ανώνυμη εταιρεία του ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορεί να παραληφθεί αυτό το ποσό.
Όσον αφορά το προεδρικό διάταγμα, σας θυμίζω ότι ο νόμος που και εσείς ψηφίσατε το 1993, ο ιδρυτικός νόμος των ναρκωτικών -που δεν ήταν Κοινοτική Οδηγία και ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας, κύριε Παπουτσή- δυστυχώς ήταν εθνική εσωτερική νομοθεσία και την οποία ψηφίσατε εσείς τότε…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Ποια κυβέρνηση ήταν, κύριε συνάδελφε;
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): …και σωστά κάνατε και ψηφίσατε. Προέβλεπε ότι με προεδρικό διάταγμα θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών που θα κάνουν απεξάρτηση.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν το ψηφίσαμε αυτό.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Να τελειώσω και θα απαντήσετε μετά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: …δημόσιων μονάδων.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σήμερα στην επερώτησή σας μας εγκαλείτε, γιατί καθυστερούμε το προεδρικό διάταγμα, δηλαδή γιατί καθυστερούμε να εκδώσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών και άλλων φορέων που θα κάνουν απεξάρτηση. Και έρχεται ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος και λέει «είμαι αντίθετος στο να δίνεται υποκατάσταση και προγράμματα παρόμοια από ιδιωτικές μονάδες».
Δεν με παραξενεύει, γιατί μέσα σε τόσα χρόνια έχετε μεταβάλει την άποψή σας σε βασικά θέματα, γιατί έχετε μεταβάλει την άποψή σας ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε πολύ σπουδαιότερα θέματα. Δεν είναι όμως δυνατόν να μην έχετε μία ενιαία γραμμή. Επίσης, να έρχεται και ο Συνασπισμός και να κάνει ολόκληρη αναφορά στα ιδιωτικά κέντρα που ανεξέλεγκτα υπάρχουν και όταν τον καλώ να πάει το βράδυ στον εισαγγελέα να τα καταγγείλει, να μου λέει «εγώ δεν είπα τίποτα, εσείς το είπατε». Εγώ είπα γιατί έδωσα μία απάντηση, ότι αν υπάρχουν παράνομα να πάνε στον εισαγγελέα. Τώρα για τη χρηματοδότηση…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Μία καταγγελία υπήρξε επί των ημερών μας και ο ομιλών το έκλεισε.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Σκουλάκη, θα σας απαντήσω, αφού επιμένετε.
Προσέξτε, γιατί πρέπει να καταλάβει και ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί. Δυστυχώς, κυρία Σακοράφα, με νούμερα πρέπει να μιλήσω, διότι πραγματικά ψυχές είναι που ταλαιπωρούνται, αλλά εδώ πρέπει να σας απαντήσω με νούμερα, αλλιώς θα είναι αόριστες κουβέντες, θεωρητικές.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Δεν ξέρω πόσοι θεραπεύονται, αλλά πόσοι περιμένουν στην ουρά και πόσοι πεθαίνουν χωρίς να φτάσουν εκεί. Αυτό έχει σημασία.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εδώ δεν είμαστε Βουλή των Εφήβων, να λέμε…
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Αυτό έχει σημασία, κύριε Υπουργέ.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος είναι μία πολύ σοβαρή διαδικασία, όπου ο καθένας που εγκαλεί την Κυβέρνηση πρέπει να είναι υπεύθυνος και να έχει στοιχεία.
Το 2000 με κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ., κυβέρνηση του κ. Σημίτη, δόθηκαν από το κράτος στον ΟΚΑΝΑ 10.400.000 ευρώ για τα ναρκωτικά. Το 2008 δόθηκαν 40 εκατομμύρια. Υποχρηματοδότηση είναι αυτό; Το 2001 δόθηκαν 14 εκατομμύρια, το 2002 δόθηκαν 18 εκατομμύρια, το 2003 δόθηκαν 21 εκατομμύρια, τότε που μας αφήσατε και το έλλειμμα του 7,8%. Και ξέρετε γιατί ήσασταν ελλειμματικοί και το 2000; Γιατί τότε θέλατε να μπείτε στην ΟΝΕ και βεβαίως μετακινούσατε τους προϋπολογισμούς, όπως θέλατε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Γιατί προσετίθεντο μονάδες.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θέλετε να σας πω και για τις δαπάνες που έχει κάνει ο ΟΚΑΝΑ; Το 2000 ήταν 11 εκατομμύρια και το 2008 ήταν 43 εκατομμύρια. Ακούστηκε βεβαίως ότι αυξήσατε, λέει, το προσωπικό. Μα, αφού ανοίξαμε νέες μονάδες, προσωπικό δεν θα παίρναμε; Μα, είναι εκτός ΑΣΕΠ. Δηλαδή, πριν το 2004 με ΑΣΕΠ τις κάνατε, κύριε Σκουλάκη, τις προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ; Συνεννοηθείτε μεταξύ σας.
Εμείς σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα που δίνουμε για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Εσείς δεν το σεβαστήκατε. Ξέρετε τι τα κάνατε τα λεφτά; Θα σας καταθέσω τα στοιχεία. Αγοράσατε κτίρια. Είχατε μετατρέψει τον ΟΚΑΝΑ σε real estate, άχρηστα κτίρια που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ο ΟΚΑΝΑ επί των ημερών σας σήμαινε «Οργανισμός Κτιριολογικής Αναπαλαίωσης Αθηνών». Εκεί τον είχατε καταντήσει τον ΟΚΑΝΑ. Δεν θέλω να σας πω τίποτε περισσότερο, αν συνεχίσετε έχουμε και τριτολογία.
Σας ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Σαλμάς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Εγώ νομίζω ότι μπορεί να κλείσει η συζήτηση με τον κ. Παπουτσή.
Κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Τελικά φαίνεται ότι ο κύριος Υπουργός, γνήσιος εκφραστής της Δεξιάς, είναι αμετανόητος.
Τι μας είπατε τώρα, κύριε Υπουργέ; Θεωρείτε ότι απαντήσατε στις αιτιάσεις των συναδέλφων Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Θεωρείτε ότι είστε συνεπής στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στον Κανονισμό της Βουλής; Προβοκάτσια κάνετε. Αυτό κάνετε. Μόνο αυτό κάνετε!
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, θέτω εγώ το ερώτημα. Είναι αληθή τα στοιχεία τα οποία σας έχουν δώσει οι κομματικές σας δυνάμεις στον ΟΚΑΝΑ για μια υπόθεση όπου συγκρούονται τα συμφέροντα των υπαλλήλων οι οποίοι ήταν εμπλεκόμενοι στα κυκλώματα αυτά τα προηγούμενα χρόνια; Είναι αληθή; Τα υιοθετείτε; Στον Εισαγγελέα λοιπόν!
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):Τι εννοείτε; Για να απαντήσουμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Απευθύνετε κατηγορία για τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Εξεταστική Επιτροπή, όπως εμείς ζητάμε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παυλίδη! Σήμερα, εδώ και τώρα! Αφήστε λοιπόν τα υπόλοιπα. Να απαντάτε επί της ουσίας!
Δεύτερον, μιλάτε για προεδρικό διάταγμα. Τι λέει η επερώτηση την οποία έχουμε καταθέσει; Αναφέρεται σε προεδρικό διάταγμα για τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών κέντρων; Σ’ αυτό αναφέρεται; Λέει επί λέξει: «Για τη μη έκδοση του προεδρικού διατάγματος για τα θεραπευτικά προγράμματα». Σ’ αυτό αναφέρεται. Γιατί λοιπόν εσείς παραποιείτε τη δική μας επερώτηση; Για ποιους πολιτικούς λόγους; Για ποιες κομματικές σκοπιμότητες; Είναι αυτό στάση πολιτικού ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ο οποίος εκπροσωπεί Κυβέρνηση η οποία υποτίθεται ότι λειτουργεί υπέρ της διαφάνειας; Ντροπή, κύριε Υπουργέ!
Εκείνο το οποίο αποδείξατε δια της ανυπαρξίας απαντήσεων, δια της κενής περιεχομένου ομιλίας σας είναι ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει την απραξία για το θέμα, έχει επιλέξει την αδιαφορία για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, έχει επιλέξει την υποκρισία ως μέθοδο άσκησης της πολιτικής εξουσίας. Διότι υποκριτικά παριστάνετε τους Υπουργούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, αλλά εδώ έχουμε προκληθεί βάναυσα από τον κύριο Υφυπουργό και θα πάρει απαντήσεις. Και θα πάρει απαντήσεις επί της ουσίας.
Ένα τρίπτυχο χαρακτηρίζει την πολιτική σας, την πολιτική της Κυβέρνησής σας τα πέντε χρόνια –έξι χρόνια πλέον- στα οποία βρίσκεστε στο Υπουργείο, όσον αφορά την υπόθεση των ναρκωτικών: το τρίπτυχο της ιδιωτικοποίησης, της ψυχοϊατρικοποίησης του προβλήματος των ναρκωτικών και βεβαίως της ποιοτικής υποβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και συνδέετε αυτή την πολιτική, γιατί στρέφετε τον κόσμο ουσιαστικά στα ιδιωτικά κέντρα.
Θα αναφερθώ σ’ ένα παράδειγμα που γνωρίζω. Το 2001 οι Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος συνέλαβαν ένα πολυτελές σκάφος έξω από τη Μύκονο, όπου γινόταν διακίνηση και χρήση ναρκωτικών. Ήταν υπόθεση του Λιμενικού Σώματος. Όταν μου το ανέφερε ο Αρχηγός έδωσα εντολή να ζητηθεί η άδεια του Εισαγγελέα και παρουσία του Εισαγγελέα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού και να κάνουν επιτόπια έρευνα στην κλινική του ιδιοκτήτη του σκάφους. Η κλινική ήταν ψυχιατρική κλινική και μέσα από την έρευνα απεδείχθη ότι γινόταν ευρύτατη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με εκλεκτή πελατεία της αθηναϊκής και όχι μόνο κοινωνίας. Για ψυχιατρικές κλινικές μιλούσαμε. Γι’ αυτό και απεστάλη αμέσως στον Εισαγγελέα, γι’ αυτό και η υπόθεση αυτή απασχόλησε τη δημόσια συζήτηση επί μακρόν.
Τι μας λέτε λοιπόν τώρα; Εσείς δεν ξέρετε τίποτα και δεν γνωρίζετε τίποτα; Και τότε δεν γνώριζαν ούτε οι Υπουργοί μας, ούτε οι Υπηρεσίες μας, ούτε η Αστυνομία. Δεν μπορούσαν να γνωρίζουν. Όμως αυτή η υπόθεση είναι μία υπόθεση η οποία αφορά ένα καρκίνωμα στη χώρα, όπως και σε όλα τα κράτη του κόσμου: στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία, στη Γερμανία, παντού. Γι’ αυτό όμως είμαστε εδώ. Γιατί εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία, με βάση τη δική μας κοινωνική και πολιτική ευαισθησία, να ζητήσουμε τη συνέργεια όλου του πολιτικού κόσμου, όλων των κοινωνικών δυνάμεων, όλης της κοινωνίας, για να δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη μάστιγα των ναρκωτικών, να εξαλείψουμε τις εστίες. Μα, πάνω απ’ όλα με τον πολιτικό μας λόγο εμείς επισημαίνουμε και τους λόγους και τα αίτια τα οποία οδηγούν στην αύξηση των ναρκωτικών και τα οποία είναι: η οικονομική ανέχεια, τα κοινωνικά προβλήματα, η φτώχεια, η πολιτική δηλαδή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία πέντε χρόνια, που έχει και τα αποτελέσματά της και καταγράφεται και στους αριθμούς. Γι’ αυτό και δεν στεκόμαστε στα ποσοστά και στους αριθμούς. Γιατί γνωρίζουμε καλά ότι πίσω από τους αριθμούς και τα ποσοστά υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν ασθενείς, υπάρχουν οικογένειες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και βεβαίως πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν και χρήματα, πολλά χρήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ, κύριε Παπουτσή, ολοκληρώστε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Γι’ αυτό και για να μην έχει καμία απολύτως αμφιβολία ο κύριος Υπουργός –δίκην συνδικαλισμού της κακιάς ώρας αμφιθεάτρου παλαιάς εποχής- υπενθυμίζω την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., την οποία ο κ. Παπανδρέου επανειλημμένα έχει παρουσιάσει και θα σας αναφέρω τα τμήματα της πρότασής μας που αφορούν τη συζήτησή μας, πρόταση που αμφισβητήσατε και την οποία επίσης έχουμε παρουσιάσει και στη Βουλή.
Προτείνουμε η παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης να είναι δημόσια και δωρεάν. Η ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εμπορική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και της ανθρώπινης δυστυχίας.
Προτείνουμε ακόμη να δημιουργηθούν στα νοσοκομεία ειδικές υπηρεσίες που θα συνδέονται οργανικά με τους αντίστοιχους φορείς απεξάρτησης.
Προτείνουμε επιπλέον να κλείσουν, με παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και των κατά τόπους Νομαρχιών, τα παράνομα ιδιωτικά θεραπευτικά προγράμματα που αυτή την περίοδο εμφανίζονται ως θαυματουργά.
Αυτές είναι οι δηλώσεις, το μέρος του προγράμματός μας που αφορά το συγκεκριμένο θέμα και κυρίως το θέμα της παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης. Όλα τα υπόλοιπα είναι φθηνά επιχειρήματα και εκ του πονηρού.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά, για να κλείσετε τη συζήτηση.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι ποτέ δεν έχεις μια δεύτερη ευκαιρία να μην κάνεις ένα πολύ σοβαρό λάθος στην πρωτολογία σου, ειδικά όταν –συμπληρώνω εγώ- είσαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.
Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση του κ. Παπουτσή και να έχω εκθέσει τόσο πολύ τον κ. Παπανδρέου και το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το λέω ξεκάθαρα...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Θέλετε να το κάνετε σαφές αυτό; Για πείτε μας, λοιπόν!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Για διαβάστε τι λέει.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κατ’ αρχήν, 26 Μαΐου 2006, άρθρο 57, Κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Σας θυμίζω τον ιδρυτικό νόμο: «Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των ως άνω Μονάδων, ο τρόπος άσκησης της εποπτείας και του ελέγχου.»
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Ποιες μονάδες; Για πείτε! Δημόσιες ή ιδιωτικές;
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το λέει πιο πάνω, για τις ιδιωτικές Μονάδες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πού το λέει αυτό; Για διαβάστε το! Επειδή επιμένετε συνέχεια!
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μισό λεπτό, να βρω το σχετικό έγγραφο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς απορρίψαμε όλα τα αιτήματα, διότι δεν το προβλέπει ο νόμος.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Σκουλάκη, μην εκτίθεσθε κι εσείς!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Για διαβάστε το, λοιπόν!
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Στην παράγραφο 3 λέει «ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. μπορεί να ιδρύει και να λειτουργεί Μονάδες που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου, επίσης με δαπάνες κ.λπ.», «και την ίδια δυνατότητα μπορεί να έχουν δήμοι και κοινότητες, φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, εκκλησιαστικοί φορείς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά ή Τεχνολογικά Ιδρύματα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν», «για την ίδρυση και λειτουργία των ανωτέρω Μονάδων εξαιρουμένων εκείνων που λειτουργούν βάσει του άρθρου τάδε, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ο.ΚΑ.ΝΑ.»
Γι’ αυτά μιλάει. Τι φωνάζετε; Γιατί υψώνετε τον τόνο της φωνής σας, ενώ είστε αδιάβαστοι;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι!
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Γι’ αυτό το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίσει τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ζητήσετε συγνώμη για την παραπληροφόρηση που κάνετε στο Σώμα;
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): ...των ιδιωτικών φορέων που λειτουργούν τέτοιες Μονάδες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Συγνώμη θα ζητήσετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ, κύριε Παπουτσή. Ο κύριος Υπουργός δεν δέχεται διακοπές. Να ολοκληρώσει.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Να απαντήσω και δέχομαι ό,τι θέλετε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ....
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Όχι, κύριε Σκουλάκη. Δεν έχετε το λόγο!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Απέρριψα αίτημα φορέων ιδιωτικής κλινικής μετά από διερεύνηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ότι δεν προβλέπεται από το νόμο στην Ελλάδα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Σκουλάκη, δεν έχετε το λόγο και το γνωρίζετε. Μπορείτε να επανέλθετε με νέα επερώτηση.
Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Προσέξτε, κύριε Πρόεδρε. Για το προεδρικό διάταγμα που λέει ότι ο νόμος θα καθορίζει τους όρους άδειας και λειτουργίας των Μονάδων που θα λειτουργούν όλοι αυτοί οι φορείς που προανέφερα αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, γι’ αυτό το προεδρικό διάταγμα στην επερώτηση μας εγκαλείτε γιατί το καθυστερούμε!
Την ώρα που μας εγκαλείτε γιατί καθυστερούμε, διαβάζω...
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι αυτό που στείλατε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1996 και επεστράφη ως απαράδεκτο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ όχι διακοπές!
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ προστατέψτε τη συζήτηση, τουλάχιστον να συνεννοηθούμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κάνω ό,τι μπορώ και παρακαλώ πραγματικά.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Διαβάζω τώρα από το κείμενο της επερώτησης: «Κατόπιν των ανωτέρω επερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί: 3. Για τη μη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τα θεραπευτικά προγράμματα»...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Για τα θεραπευτικά προγράμματα.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επερωτώμαι γιατί δεν βγάλαμε ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα για το πώς θα καθορίζονται οι όροι λειτουργίας και ίδρυσης από ιδιώτες θεραπευτικών μονάδων. Και ο κ. Παπουτσής σήμερα είπε ότι είναι αντίθετος με τα ιδιωτικά κέντρα και μάλιστα, για να μην αφήσει απέξω από την έκθεση και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κ. Παπανδρέου, φρόντισε να επαναλάβει τι είπε την προηγούμενη Πέμπτη, ότι εμείς θέλουμε να είναι δημόσια.
Σας ζήτησα να ξεκαθαρίσετε αν θέλετε δημόσια ή ιδιωτικά. Είναι δικαίωμά σας να εκτίθεστε…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτή είναι διαστρεβλωτική τοποθέτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Σκουλάκη, δεν έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Τα καταθέτω αυτά στη Βουλή για να ξέρουν οι πολίτες πόσο εκτεθειμένοι είστε πάνω στο θέμα των ναρκωτικών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε.
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι δεν ολοκληρώθηκε τίποτε, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να κάνω μια δήλωση η οποία αφορά εσάς. Παρακαλώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Μόνο επί προσωπικού. Διαφορετικά με ποια διαδικασία;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν υπάρχει προσωπικό. Υπάρχει η δήλωση η οποία αφορά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έχω την αίσθηση ότι το Προεδρείο της Βουλής έχει την υποχρέωση να προστατεύει το Σώμα και τους συναδέλφους και κυρίως την αλήθεια. Ο κύριος Υπουργός συστηματικά ψεύδεται από την αρχή της ομιλίας του και δεν τον έχετε διακόψει. Και μάλιστα είχε το θράσος –γιατί περί θράσους πρόκειται- να διαβάσει συγκεκριμένα λέξη προς λέξη ό,τι αφορούσε μη κυβερνητικές οργανώσεις και μη κυβερνητικά ιδρύματα και αναφέρεται συνεχώς σε δηλώσεις και θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίες υποτίθεται ό,τι αφορούν ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα.
Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να αποκαταστήσετε την αλήθεια και η δήλωσή μου να κατοχυρωθεί στα Πρακτικά.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Λέει για φυσικά πρόσωπα. Τι είναι τα φυσικά πρόσωπα, κύριε Παπουτσή;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, δεν έχετε το λόγο.
Καταγράφεται η δήλωση του κυρίου Παπουτσή. Το Προεδρείο δηλώνει ότι δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη λεπτομέρεια των διατυπώσεων. Θα μελετήσω προσωπικά ό,τι κατατεθεί στα Πρακτικά και επιφυλάσσομαι για την αυτοκριτική μου, αν υπάρξει λόγος.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 64/19/18-3-2009 επερώτησης τριάντα δύο Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρίων Εμμανουήλ Σκουλάκη, Αικατερίνης Περλεπέ – Σηφουνάκη, Ιωάννη Αμοιρίδη, Μιλτιάδη Βέρρα, Κωνσταντίνου Γείτονα, Λεωνίδα Γρηγοράκου κ.ά. αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα των ναρκωτικών.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 13.45’ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2009 και ώρα 17.00΄ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



1 / 154 ΚΟΥΛΑΜΠΑ 03/04/2009

Τελευταία Αποθήκευση: 3/4/2009 10:30:00 πμ Από: Μητροπούλου Ευγενία
Εκτυπώθηκε: 3/4/2009 10:35:00 πμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: