Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ρεπορτάζ του " Ριζοσπάστη" από την Διημερίδα

Τρίτη 2 Μάρτη 2010 Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Πάλη ενάντια στην πολιτική διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών



Μία διημερίδα με ξεχωριστή σημασία - για την «Πρόληψη επί της ουσίας» - οργανώθηκε και στήθηκε με πολύ κόπο από τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σκοπός της διημερίδας ήταν η προβολή του σημαντικού έργου των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ) στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με στόχο την ψυχοκοινωνική ενίσχυση του υγιούς πληθυσμού και τη θωράκιση των νέων απέναντι στην «κουλτούρα» της εξάρτησης.

Για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, μακριά από λογικές νομιμοποίησης και διαχωρισμού «μαλακών» και «σκληρών» ουσιών, που προωθούν από την πίσω πόρτα την τοξικοεξάρτηση, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Είναι αναγκαία μια αντιναρκωτική πολιτική με ενιαία φιλοσοφία και κεντρικό σχεδιασμό που να διασφαλίζει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών στην πρόληψη, στη θεραπεία και στην κοινωνική επανένταξη. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας, που σε ένα μεγάλο βαθμό καθορίζεται και από την αντιναρκωτική πολιτική της ΕΕ, δεν έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Ως στόχο είχε τη διαχείρισή του και το να μας μάθουν να ζούμε με τα ναρκωτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα Κέντρα Πρόληψης υπενθύμισε: «Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι αυτό το θεσμικό καθεστώς με την κατά 50% χρηματοδότηση από τον ΟΚΑΝΑ και τους δήμους αντίστοιχα θα οδηγούσε σε αδιέξοδο τη συνολική υπόθεση της πρωτογενούς πρόληψης στη χώρα. Το καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης ως αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, ουσιαστικά ιδιωτικοποιούσε τη λειτουργία τους και υποθήκευε το μέλλον τους». Υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας δημόσιος ενιαίος φορέας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και τα Κέντρα Πρόληψης να ενταχθούν σε αυτόν έτσι ώστε οι παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης να καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης να συμμετάσχουν στους αγώνες που έρχονται για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Είναι μεγάλο το κόστος αυτών των ανθρώπων (σ.σ. εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης), παρ' όλα αυτά πάλεψαν, έμειναν όρθιοι και είναι σήμερα εδώ για να διεκδικούν ζητήματα πρωτογενούς πρόληψης, όχι συντεχνιακά για τους εργαζόμενους ή για τις καρέκλες τους, αλλά γι' αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, για τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ και εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά των Ναρκωτικών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου αντιναρκωτικού κινήματος που θα παλεύει ενάντια στις αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα.

«Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και θα το περιφρουρήσουμε», ισχυρίστηκε η υφυπουργός Υγείας, Φ. Γεννηματά, χωρίς να δεσμευτεί για το αίτημα αιχμής των εργαζομένων που θέλουν την αλλαγή θεσμικού πλαισίου. Αντ' αυτού η Φ. Γεννηματά, ούτε λίγο ούτε πολύ, εναπόθεσε τη... λύση στον «Καλλικράτη», επιβεβαιώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει αρμοδιότητες του κράτους, όπως είναι η πρόληψη, στην πλάτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρόσθετα οικονομικά βάρη για τους εργαζόμενους. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Ανδριοπούλου πρόβαλε ως λύση το... εγχείρημα της Πορτογαλίας (μερική αποποινικοποίηση ουσιών, κλπ.), ενώ η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Ε. Ντόλα, βρήκε τον υπεύθυνο για την τοξικοεξάρτηση... στους μετανάστες.

Πλούσιο έργο παρά τα προβλήματα

Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα στοιχεία που παρουσίασαν στη διημερίδα οι εργαζόμενοι στα ΚΠ, στα οποία αποτυπώνεται η ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των Κέντρων (θεσμικά, οικονομικά, κλπ.) και των προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης με μακρόχρονο ορίζοντα, που θα είναι προσαρμοσμένα στις τοπικές, γεωγραφικές και άλλες ιδιαιτερότητες. Παράλληλα, αναδεικνύονται οι σοβαρές ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για την έλλειψη θεσμικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του υπουργείου Παιδείας που μόνο εύκολη δεν έκανε τη δουλειά των ΚΠ στα σχολεία.

Συγκεκριμένα: Κάθε ΚΠ δέχεται περίπου 83 αιτήματα για παρέμβαση το χρόνο. Οι εργαζόμενοι, εκτός από απλήρωτοι, είχαν να αντιμετωπίσουν και τη δυσκολία πρόσβασης στα σχολεία, παρότι υπήρχε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας. Παρ' όλα αυτά, το 2007 - 2008 το 42,9% των παρεμβάσεων έγινε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το 49% στη Δευτεροβάθμια. Το 52,9% αφορούσε σε ενημέρωση σε εκπαιδευτικούς και το 47,1% σε μαθητές.

Οι σημαντικότερες δυσκολίες που εντοπίζονται στο χώρο του σχολείου είναι: Το υπουργείο Παιδείας δε δίνει εκπαιδευτικές άδειες για σεμινάρια εκπαιδευτικών, οι διευθυντές δεν είναι πάντα συνεργάσιμοι, οι δράσεις πρόληψης δεν εντάσσονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΚΠ, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους σε σχετικά ερωτηματολόγια, είναι: 47,1% το θεσμικό πλαίσιο και η χρηματοδότηση, 19,6% η εκπαίδευση στελεχών, 15,7% οι δυσκολίες πρόσβασης στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: