Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Εξαιρούνται από την μείωση 10% της χρηματοδότησης τα Κέντρα Πρόληψης και ο ΟΚΑΝΑ

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8550217

(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - Κείμενο συνέντευξης Τύπου πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
-ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,
-ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.


ΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: [.......] Κλείνοντας, θέλουμε άλλη μια φορά να διαβεβαιώσουμε ότι στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων μας, είναι τα θέματα που αφορούν τον ΟΚΑΝΑ και τα κέντρα πρόληψης. Η κατάσταση δυστυχώς που βρήκαμε στον ΟΚΑΝΑ, είναι μια κατάσταση που αντανακλά με τον ίδιο δραματικό τρόπο την κατάσταση που περιέγραψα πριν και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας: Απαξίωση, υποβάθμιση, υποχρηματοδότηση.

Από την πρώτη μέρα που ήρθαμε εδώ, δώσαμε τη μάχη και για να εξασφαλίσουμε επιπλέον πιστώσεις για την προηγούμενη χρονιά και για να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε στον προϋπολογισμό τις πιστώσεις για τα κέντρα πρόληψης! Ώστε πραγματικά να μπορούν να λειτουργήσουν, και εκεί έχουμε και μια ολόκληρη προσέγγιση, πώς μπορούν ν’ αναπτυχθούν αυτά τα κέντρα πρόληψης στο μέλλον, ευρύτερα, σε σχέση με τις ευρύτερες εξαρτήσεις και τα προβλήματα της δημόσιας υγείας αλλά και φυσικά πώς θα μπορέσουμε πάνω απ’ όλα άμεσα, ν’ αντιμετωπίσουμε προβλήματα που χρονίζουν και που δυστυχώς κοστίζουν σε ανθρώπινη ζωή και σε πόνο.

Αυτά όμως τα θέματα όλα θα τα πει με λεπτομέρειες η Υφυπουργός, η Φώφη Γεννηματά και στη συνέχεια η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, η Μένη Μαλλιώρη. Σας ευχαριστώ.

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όπως είπε και η Υπουργός, η κατάσταση και στον ΟΚΑΝΑ είναι δραματική. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα σας ενημερώσουμε μόλις θα έχουμε την πλήρη εικόνα του τι παραλάβαμε και ταυτόχρονα θα σας πούμε και κάποια πράγματα, τις πρώτες μας αποφάσεις για το πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα σε σχέση με τον ΟΚΑΝΑ.

Πραγματικά αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι κάθε ένα αντικείμενο εδώ ξεχωριστά στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι από μόνο μου μια τεράστια μάχη, ένας ξεχωριστός αγώνας. Και θα το καταλάβετε τι εννοώ μόλις σας πω τα στοιχεία για τον ΟΚΑΝΑ. Αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι μια λίστα ντροπής, περίπου 6.000 άνθρωποι περιμένουν μια ευκαιρία ζωής, σε πολλές περιπτώσεις αυτή η λίστα ξεπερνά τα 6 χρόνια αναμονής, στην πραγματικότητα δηλαδή είναι σα να ακυρώνουμε αυτή τους τη δυνατότητα.

Ταυτόχρονα, εκτός από αυτή την τεράστια λίστα, παραλάβαμε πολύ σημαντικά χρέη, χρέη και στον τομέα των Κέντρων Πρόληψης αλλά χρέη και στον κορμό του ΟΚΑΝΑ και έρχομαι συγκεκριμένα και λέω ότι βρήκαμε χρέη στα κέντρα πρόληψης από το 2007 σχεδόν έφταναν τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Οι οφειλές αυτές στα Κέντρα Πρόληψης είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εκπαίδευση των στελεχών, να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για πάρα πολλούς μήνες και ένα μεγάλος μέρος έμπειρων στελεχών από τα Κέντρα Πρόληψης να οδηγηθούν εξ ανάγκης σε παραίτηση.

Στον δε ΟΚΑΝΑ τα χρέη ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, είναι χρέη κυρίως σε φαρμακευτικές εταιρείες ενώ ταυτόχρονα πρέπει να πω ότι υπήρχε σημαντική αύξηση στις δαπάνες μισθοδοσίας του, χωρίς αυτό ταυτόχρονα να σημαίνει αύξηση των δυνατοτήτων να παρέχει υπηρεσίες, να μειώσει τη λίστα, να υπάρχει δηλαδή ένα αντίκρισμα από την αύξηση αυτής της δαπάνης, να υπάρχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

[.......] Θέλω αμέσως να πω τι κάναμε εμείς σε σχέση με τα οικονομικά. Κατ' αρχήν, πριν απ’ όλα αντιμετωπίσαμε το χρέος των Κέντρων Πρόληψης, δόθηκαν τα 14 εκατομμύρια άμεσα, εξασφαλίστηκαν τα 9 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό των Κέντρων Πρόληψης για το 2010, το κονδύλι αυτό διασφαλίζει ότι θα συνεχιστεί και η εκπαίδευση των στελεχών των Κέντρων Πρόληψης και ταυτόχρονα δημιουργήσαμε και ξεχωριστό κωδικό, έτσι ώστε να μπορούν τα Κέντρα Πρόληψης να έχουν χρηματοδότηση, να έχουν ροή στη χρηματοδότηση η οποία δε θα περνάει μέσα από τον ΟΚΑΝΑ έτσι ώστε ν’ αποφύγουμε καθυστερήσεις στις πληρωμές και στη λειτουργία και στα προγράμματα που θέλουμε να έχουν τα Κέντρα Πρόληψης.

Ταυτόχρονα εξαιρέθηκαν και τα Κέντρα Πρόληψης από τη μείωση του 10%. Δηλαδή τα 9 εκατομμύρια θα δοθούν ακέραια στον προϋπολογισμό.

Στον ΟΚΑΝΑ επίσης, τα 27 εκατομμύρια που είχαν αρχικά δοθεί στον προϋπολογισμό δε θα υποστούν τη μείωση του 10%. Θα δοθούν ακέραια στον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ. Ταυτόχρονα το χρέος στις φαρμακευτικές εταιρείες, που είναι το μεγάλο μέρος των χρεών του ΟΚΑΝΑ, θ’ αντιμετωπισθεί συνολικά με τη διαπραγμάτευση και στο διακανονισμό που κάνει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο και το Υπουργείο Οικονομικών για τα χρέη των νοσοκομείων.

Αναλαμβάνουμε αυτή την υποχρέωση διαπραγμάτευσης και διακανονισμού αυτού του χρέους κυρίως όσον αφορά τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ταυτόχρονα ενισχύεται ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ με 5 εκατομμύρια ευρώ έτσι ώστε να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση που σας περιέγραψα και επιπλέον 3 εκατομμύρια ευρώ για νέες δράσεις, γιατί εμείς θεωρούμε ότι είναι άμεσης προτεραιότητας το ζήτημα της σωστής λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ και της αντιμετώπισης και των τριών θεμάτων, δηλαδή και της πρόληψης, και της θεραπείας και της επανένταξης.

Είναι τρία ζητήματα που τα αντιμετωπίζουμε συνολικά, είναι ευθύνη της πολιτείας, είναι προτεραιότητα της πολιτικής μας και μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, κάνουμε αυτή τη στιγμή το καλύτερο δυνατό.

Όπως είπε και η Υπουργός, ιδιαίτερα για τα Κέντρα Πρόληψης, και θα μπω μετά στα θέματα του ΟΚΑΝΑ, υπάρχει ήδη Ομάδα Διοίκησης Έργου που επεξεργάζεται το θεσμικό τους πλαίσιο, έχουμε ξεκινήσει διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας και είμαστε σε άρα πολύ καλό δρόμο γιατί θέλουμε να έχουν τη δυνατότητα μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία να υλοποιήσουν τα προγράμματά τους και γνωρίζετε ότι μέχρι πρότινος αντιμετώπιζαν αρκετά προβλήματα έτσι ώστε να είναι πράγματι αποτελεσματική.

Έχουμε λοιπόν διασφαλίσει με το Υπουργείο Παιδείας ότι θα γίνει αυτό και ταυτόχρονα θεωρούμε ότι πρέπει να επεκταθεί η δουλειά των Κέντρων Πρόληψης, που είναι ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός πανελλαδικά με έμπειρα στελέχη, πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις και εξαρτήσεις, ακόμα και σε θέματα που έχουν να κάνουν πέρα από τις εξαρτήσεις με παρενόχληση, με βία στα σχολεία, στα γήπεδα, μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και που πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλλουν πολύ αποτελεσματικά με τη δουλειά τους τα Κέντρα Πρόληψης.

[.......] Μ. ΜΑΛΛΙΩΡΗ: Αυτό λοιπόν που ανακοινώνεται μέσα από τα άμεσα που πρόκειται να γίνουν είναι διϋπουργικός συντονισμός όπως προβλέπεται και δεν έχει ισχύσει μέχρι τώρα, εθνικό σχέδιο δράσης. Να κλείσουμε με δυο επιπλέον Κέντρα πρόληψης τον σχεδιασμό για όλη τη χώρα, δυο νομοί δεν έχουν Κέντρα πρόληψης το Λασίθι και η Δράμα. [.......]

1 σχόλιο:

The Bear είπε...

Ένα πρώτο θετικό βήμα!

Μπράβο σε όλους μας για τους αγώνες, που όσο συνεχίζονται, φέρνουν αποτελέσματα. Μόνο που για το ΚΕΘΕΑ δεν ειπωθηκε λέξη... Τι γίνεται με τους συναδέλφους μας εκεί; Θά 'χουμε νέα "δεύτερη ταχύτητα" στο χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων;
Εμείς, ως παθόντες εργαζόμενοι και με ισχυρότερο όπλο των αγώνων μας την αλληλεγγύη, θα το επιτρέψουμε;
Ελπίζω όχι.