Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Κάλυψη Συνέντευξης Τύπου του Σωματείου μας από τον "Ριζοσπάστη"



ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Υποχρηματοδοτείται συνεχώς η πρόληψη

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5566208&publDate=24/3/2010
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2010

Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού (και μάλιστα, επαρκώς ειδικευμένου όπως πρέπει) στις δομές που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά χτες.


Ο Σύλλογος των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) παρουσίασε τη συνόψιση των αποτελεσμάτων της 1ης Πανελλήνιας Διεπιστημονικής Διημερίδας που διοργάνωσε, όπου αναδείχτηκε ως κεντρικό πρόβλημα η μειωμένη χρηματοδότηση.


Απ' τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν φάνηκε η ανάγκη για άμεσες προσλήψεις και για κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού. Το 2008, αναφέρθηκε, σε 51 Κέντρα Πρόληψης προσλήφθηκαν 21 άτομα και αποχώρησαν 25. Η διαρροή του 1/3 των εργαζομένων από τα ΚΠ - που ήταν συνέπεια της έλλειψης χρηματοδότησης - δεν αναπληρώνεται, καθώς έφυγαν εργαζόμενοι που ήταν έμπειροι, ενώ οι νέοι δεν εκπαιδεύονται. Σήμερα στα 72 συνολικά ΚΠ υπολογίζεται ότι εργάζονται περίπου 300 εργαζόμενοι, ενώ σε πολλές περιοχές ένα στέλεχος πρόληψης αντιστοιχεί σε 500.000 πληθυσμού (χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΚΠ Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρα - Χαϊδάρι).

Υπενθυμίζεται ότι οι παρεμβάσεις των ΚΠ στοχεύουν στην ψυχοκοινωνική ενίσχυση του πληθυσμού, στη θωράκιση των νέων απέναντι στην κουλτούρα της εξάρτησης. Η οικογένεια, η σχολική κοινότητα, οι έφηβοι - νέοι, οι εργαζόμενοι, αποτελούν τις κύριες κοινωνικές ομάδες παρέμβασης, με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης στην υιοθέτηση υγιών στάσεων και συμπεριφορών.


Στο μεταξύ, χτες, στοιχεία για τον ΟΚΑΝΑ έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία, στον οργανισμό εργάζονται 617 άτομα. Ενας αριθμός έχει προσληφθεί μέσω ιδιωτικών εταιρειών και είναι συμβασιούχοι οχτάμηνης διάρκειας, η θητεία των οποίων μπορεί να ανανεωθεί για μια ακόμα φορά. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το υπουργείο, θα πρέπει να απολυθούν αυτοί οι εργαζόμενοι και στη θέση τους να προσληφθούν άλλοι! Δηλαδή, τα «δουλεμπορικά» και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κυριαρχούν και σε αυτούς τους χώρους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: