Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Βουλευτές ΚΚΕ: 3,3 ευρώ ήταν οι δαπάνες φύλαξης του ΟΚΑΝΑ αντί να δωθούν σε προγράμματα πρόληψης...

Τρίτη 30 Μάρτη 2010, Ριζοσπάστης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη ΒουλήΜέτρα για την υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ, για την ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης και για την επέκτασή τους σε όσες περιοχές της χώρας έχουν σχετικές ανάγκες, ζητούν με Ερώτησή τους προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι βουλευτές του ΚΚΕ: Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Αποστόλης Νάνος, Αντώνης Σκυλλάκος και Μπάμπης Χαραλάμπους.

Οπως σημειώνουν στο κείμενο της Ερώτησης:

«Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού, το άλλοθι της κυβέρνησης για τη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων με στόχο την εκμετάλλευση των εργαζομένων και το στραγγαλισμό της έννοιας του κοινωνικού κράτους, οξύνει περισσότερο το πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, σπρώχνοντας ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην οικονομική ανέχεια, την ανεργία και το περιθώριο. Μεγάλες ευθύνες για την έλλειψη πολιτικής κατά των ναρκωτικών έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που από τη μια επιδιώκουν τη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών της χρήσης - οι οποίες αναζητούνται στις αντιλαϊκές τους πολιτικές - και από την άλλη προωθούν πολιτικές νάρκωσης, κατάργησης των στεγνών προγραμμάτων και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών. Αυτές οι επιλογές ενισχύονται από πολιτικές δίωξης εις βάρος των εξαρτημένων, που εξαγγέλλει κάθε τόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Τώρα, σε μια προσπάθεια να δείξει κοινωνικό πρόσωπο, σε μια περίοδο κατάργησης κάθε δικαιώματος των εργαζομένων, το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλει την ενίσχυση του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος, με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης, με κακοδιαχείριση και αλόγιστες και άσκοπες σπατάλες, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3,3 εκατομμύρια ευρώ ήταν μόνο οι δαπάνες φύλαξης του ΟΚΑΝΑ (για να φυλάνε ποιον άραγε;) αντί να δοθούν σε προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται η προσπάθεια για την απαξίωση των στεγνών προγραμμάτων, των προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης και ιδιαίτερα του ΚΕΘΕΑ, το οποίο πλήττεται ήδη από την περικοπή της επιχορήγησής του και την απαγόρευση κάθε πρόσληψης. Το ΚΕΘΕΑ έχει αποδείξει 27 χρόνια τώρα ότι μπορεί να παρέχει αποτελεσματικό έργο με ορθή διαχείριση δίνοντας βοήθεια σε χιλιάδες χρήστες και τις οικογένειές τους σε όλη τη χώρα. Η ενίσχυση του ΟΚΑΝΑ αποδεικνύει περίτρανα τις προσπάθειες για την υποβάθμιση των στεγνών προγραμμάτων και τον περιορισμό της κοινωνικής επανένταξης με στόχο τη νάρκωση των λαϊκών στρωμάτων».

Οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό:

  • «Τι θα κάνει για την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων και ιδιαίτερα του ΚΕΘΕΑ. Θα δοθεί η αντίστοιχη αύξηση που δίνεται στον ΟΚΑΝΑ ή θα προχωρήσει σε περικοπές;
  • Πώς θα υποστηριχθεί το ΚΕΘΕΑ με προσωπικό ώστε να ανταποκριθεί στα πιεστικά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας 10 διαφορετικών πόλεων;
  • Τι θα γίνει με τους μισθούς των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ οι οποίοι υπέστησαν δραματικές περικοπές στο πλαίσιο της πολιτικής εξόντωσης των εργαζομένων;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: