Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Πρωθυπουργός: Αυτοδιοίκηση-"Καλλικράτης" για την Πρόληψη & εθνική συντονίστρια η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ


Ομιλία Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στην Κυβερνητική Σύσκεψη για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις


06-07-2010

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 6 Ιουλίου 2010


Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Κέντρο Πρόληψης της χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών, στο Ίλιον, Κυβερνητική σύσκεψη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός και η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Φώφη Γεννηματά, οι υπουργοί, Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, οι Υφυπουργοί, Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Ντόλιος, Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, καθώς και οι Δήμαρχοι, Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, Πετρούπολης, Στέφανος Βλάχος, Αγίων Αναργύρων, Νίκος Σαράντης, και Καματερού, Νικήτας Καμαρινόπουλος.
Στην αρχή της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός, είπε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη διυπουργική συνάντηση εδώ, στο Δήμο Ιλίου, όπου μας φιλοξενεί ο Δήμαρχος, Νίκος Ζενέτος, έχοντας μαζί μας όμως και τους υπολοίπους Δημάρχους της περιοχής. Είναι μαζί μας ο Στέφανος Βλάχος από το Δήμο της Πετρούπολης, ο Νίκος Σαράντης από τους Αγίους Αναργύρους και ο Νικήτας Καμαρινόπουλος από το Καματερό.

[.......]

Αλλά και σε επίπεδο πρόληψης, η συζήτηση και η ενημέρωση στα σχολεία μας είναι βασική, ως προς το πώς η ίδια η εκπαίδευση και η δουλειά μέσα στην τάξη γίνεται εργαλείο ενημέρωσης του κάθε νέου, για το τι θα αντιμετωπίσει και ποια είναι η πραγματικότητα γύρω του. Και φυσικά, σημαντική είναι και η πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται σε κέντρα πρόληψης, όπως σε αυτό εδώ όπου βρισκόμαστε σήμερα, στο Ίλιον.

Είναι πολλές και οι δυνατότητες που υπάρχουν πια μέσω του «Καλλικράτη», που δίνει νέα δυναμική στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους, πρέπει να δώσουμε χώρο στη δημιουργία των νέων, στη συμμετοχή των νέων, στην καινοτομία των νέων.

Ιδιαίτερα ενόψει της εφαρμογής του «Καλλικράτη», είναι ευκαιρία να δούμε πώς οι τοπικές κοινωνίες, η Αυτοδιοίκηση, παίρνει σιγά – σιγά στα χέρια της ολοένα και μεγαλύτερο – ολόκληρο, αν θέλετε – κομμάτι της διαχείρισης των κοινωνικών ζητημάτων, του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, διότι αυτοί ξέρουν τα προβλήματα, είναι δίπλα στον πολίτη, ξέρουν ποιοι έχουν πράγματι ανάγκη και μπορούν να αξιολογούν άμεσα και τις δράσεις.
.
Γι’ αυτό, η στενή συνεργασία της Πολιτείας με την Αυτοδιοίκηση, της Κεντρικής Διοίκησης με την Αυτοδιοίκηση, είναι καθοριστικό στοιχείο για να μπορούμε να μεταφέρουμε αρμοδιότητες, πόρους και προγράμματα, αλλά και για να ενδυναμωθούν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αυτά τα προβλήματα με αποτελεσματικό τρόπο.

Είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η Αυτοδιοίκηση παίζει αυτό τον καθοριστικό ρόλο. Και ένας λόγος για τον οποίο, σήμερα, δεν έχουμε ένα σοβαρό σύστημα πρόνοιας, είναι ακριβώς επειδή είναι συγκεντρωτικό, δυστυχώς και πελατειακό, καθώς χρησιμοποιήθηκε για λόγους πελατειακής διαχείρισης και εξυπηρέτησης διαφόρων ομάδων, φίλων, γνωστών ή συντεχνιών, αντί να κοιτάει πρώτα απ’ όλα ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του πολίτη, κάτι το οποίο μπορεί να κάνει η Δημοτική Αρχή, που είναι κοντά στον πολίτη.

[.......]

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κλείνοντας την Κυβερνητική σύσκεψη, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Κλείνοντας να πω δυο λόγια, για να καταλήξουμε σε κάποια σημεία. Το ένα είναι να ορίσουμε και τυπικά την Μένη Μαλλιώρη, να είναι η εθνική συντονίστρια αυτής της υπόθεσης. Επίσης το κάθε Υπουργείο, ο κάθε Υπουργός, θα ορίσει είτε έναν συνεργάτη, είτε έναν υπηρεσιακό παράγοντα, είτε έναν Σύμβουλο, είτε έναν Γραμματέα – Ειδικό ή Γενικό, είτε έναν Διευθυντή, οι οποίοι θα αποτελούν την ομάδα προετοιμασίας αυτού του οργάνου και του καθημερινού συντονισμού του, ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε, να έχουν προχωρήσει αυτά τα οποία αποφασίσαμε και να μπορούμε να αξιολογήσουμε πού πήγαμε καλά και πού δεν πήγαμε καλά.

Επόμενο θέμα: συντονισμό και πιθανώς συγχώνευση Υπηρεσιών πρόνοιας, μέσω «Καλλικράτη». Θα κάνουμε μια Επιτροπή στο Υπουργικό Συμβούλιο – θα το ανακοινώσω, αρχές Σεπτεμβρίου – για την κοινωνική μέριμνα, ώστε να συνεργαστούν μεταξύ τους όλα τα Υπουργεία. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει εδώ να παίξει έναν πολύ καθοριστικό ρόλο, προκειμένου όλα τα προγράμματα και όλες οι δομές, να δούμε πώς συνδέονται με την Αυτοδιοίκηση, πώς περνούν στην Αυτοδιοίκηση.

Να παρουσιάσουμε τον Σεπτέμβριο ένα συνολικό πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας, αλλά συνδέοντάς το με την Αυτοδιοίκηση. Μιλήσαμε για συμβουλευτικές υπηρεσίες, κέντρα πρόληψης, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις στις φυλακές, ακόμα και για επιχειρηματικές δράσεις – είτε μέσω Υπουργείου Παιδείας, είτε μέσω ΟΑΕΔ – καθώς και για συλλογικές δράσεις νέων συνεταιριστικών στελεχών, κοινωνικοί Συνεταιρισμοί κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, έχουμε μιλήσει για την αγωγή υγείας στα σχολεία, αλλά αξιοποιώντας και τις άλλες δομές, όχι δημιουργώντας πάλι στεγανά. Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία – υπάρχει και η γενική πρόληψη, που γίνεται τώρα με το πρόγραμμα «Δίας» – τέθηκε και ένα θέμα προστασίας των κέντρων υποκατάστασης, όπου εκεί θα μπορούσε να βοηθήσει.

Θέλω να τονίσω και πάλι ότι, με τον «Καλλικράτη», θα μπορέσετε εσείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πια να συντονίζετε. Δηλαδή, για παράδειγμα, το τοπικό γραφείο του ΟΑΕΔ, τα σχολεία, το Κέντρο Υγείας, τα Νοσοκομεία, να τα συντονίζετε εσείς πια. Οι προνοιακές δομές, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΑΠΗ, αυτά θα μπορείτε να τα συντονίζετε εσείς, με τους κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να υπάρχει μια πιο ενιαία αντιμετώπιση και μια αλληλοσύνδεση στα προγράμματα για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Μπορεί να είναι προσωποκεντρικά αυτά, να χρειάζεται μια προσωποκεντρική αντιμετώπιση.

Αν μείνουν όλες οι κεντρικές Υπηρεσίες και σας μεταφέρουμε τις αρμοδιότητες, τότε θα έχουμε και κεντρικές υπηρεσίες, και δικές σας αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα να μην γίνεται τίποτα. Το θέμα είναι να μεταφερθούν ουσιαστικά αυτές οι υπηρεσίες σε εσάς, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν και συνέργειες. Για παράδειγμα, ο ΟΑΕΔ, τα ΤΕΙ κλπ, γιατί να μην συνεργαστούν σε προγράμματα ανεργίας, ή για τα ναρκωτικά, που θα μπορείτε να τα συντονίζετε εσείς; Ποιος θα αποφασίζει για παράδειγμα, την ένταξη κάποιου στα προγράμματα αποτοξίνωσης; Θα πάει ο ενδιαφερόμενος στο κεντρικό Υπουργείο, για να αποφασίσει εάν κάποιο παιδί στο Καματερό πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αποτοξίνωσης; Θα πρέπει να αποφασίσει η κεντρική Κυβέρνηση; Ή μπορείτε να το οργανώσετε εσείς, τοπικά;

Έτσι, με την αποκέντρωση θα γίνει και οικονομία, σε μεγάλο βαθμό. Θα έχετε εργαλεία στα χέρια σας. Και αν αυτά τα εργαλεία δεν είναι σε χρήμα, εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, θα είναι σε «είδος», σε δράσεις, τουλάχιστον. Και θα έχετε και τους απαραίτητους υπαλλήλους, γιατί το Δημόσιο έχει πολλούς υπαλλήλους.


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα (όπου μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού):
http://www.primeminister.gr/2010/07/06/2404
..

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η ταμπακέρα; τι έγινε η ταμπακέρα; την κάναμε δώρο στην τρόϊκα;

The Bear είπε...

Η ταμπακέρα άνοιξε διάπλατα, δωρίστηκε το περιεχόμενο στην Τρόϊκα και μας πήραν τα ντουμάνια της εθνοσωτηρίας:

"Συγχωνεύσεις", "εργαλεία σε είδος" (δηλαδή... εργαζόμενοι που θα τρέχουν σαν τρελοί!) και "Αξιοποίηση και άλλων δομών", συγκεκριμένα ΜΚΟ, τοπικών φορέων (αναφέρονται εκτός ΟΤΑ), πολιτιστικών συλλόγων, συνεταιριστικών στελεχών(!)

Και οι Δήμοι "θα συντονίζουν" όλους αυτούς μαζί με τα Κέντρα Πρόληψης-αστικές εταιρείες...