Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ανάρτηση της διαδικτυακής τηλεόρασης tvxs, για τις αντιδράσεις του σωματείου στο σ/ν του υπουργείου παιδείας

«Στον αέρα και με το νόμο» τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
«Στον αέρα και με το νόμο» οδηγείται ο θεσμός της Πρόληψης, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών του ΟΚΑΝΑ.

.
Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται διάταξη που επιχειρεί «στρεβλωτικά» να «υποχρεώσει» τους Δήμους και τις Περιφέρειες, να συμμετέχουν στα Κέντρα Πρόληψης, «διορθώνοντας» με αυτόν τον τρόπο την «μη πρόβλεψη της συμμετοχής τους» στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».
Πάγια θέση τους είναι ότι το «θνησιγενές μόρφωμα» της «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας» αποτελεί τον ακρόλιθο των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τις δομές των Κέντρων Πρόληψης και σημειώνουν πως “μονάχα με οριστική υπέρβαση αυτού του διαμελιστικού, δύσκαμπτου και διαβλητού σχήματος των 71 ασύνδετων μεταξύ τους «Αστικών Εταιρειών» μπορούν τα Κέντρα Πρόληψης να ισχυροποιηθούν σε ενιαίο και βιώσιμο δίκτυο πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας”.

.
Όπως δηλώνουν, η επεξεργασμένη άποψή τους για την συγκρότηση ενός ισχυρού και βιώσιμου θεσμικού πλαισίου των δομών -μετεξέλιξη των Κέντρων Πρόληψης σε 13 Αυτοδιοικούμενα Περιφερειακά ΝΠΔΔ- γνωστοποιήθηκε ευρέως τόσο μέσα από κινητοποιήσεις όσο και με την συμμετοχή μας σε θεσμικές διαδικασίες, με τελευταία την Ομάδα Διοίκησης Έργου που ήταν επιφορτισμένη με την επί του θεσμικού πλαισίου γνωμοδότηση.

.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν, το τελικό πόρισμα τησ ΟΔΕ είναι «πισωγύρισμα», δεδομένου ότι αφήνει ανέπαφο τον σαθρό πυρήνα του προβλήματος («Αστική Εταιρεία») με ρητή εξειδίκευση προς το χειρότερο (υπαγωγή των Αστικών Εταιρειών στον Αστικό Κώδικα, δηλαδή ούτε καν στον Κώδικα των ΟΤΑ).

.
«Με τα δεδομένα αυτά, τα Κέντρα Πρόληψης αφήνονται ανοχύρωτες δομές μπρος στις κρατούσες ιδεολογίες και πολιτικές συρρίκνωσης του Κράτους Πρόνοιας», τονίζουν και προσθέτουν πως κατ’ εξακολούθηση «επιτρέπεται» στην εκάστοτε κυβέρνηση να χρηματοδοτεί τα 71 Κέντρα Πρόληψης κατά το δοκούν, χρησιμοποιώντας κάθε λογής προσχήματα, με τελευταίο το της οικονομικής κρίσης. «Ενδεικτικά, επί κυβερνήσεων ΝΔ έλειπε η προερχόμενη από το Υπουργείο Υγείας χρηματοδότηση, ενώ με την σημερινή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ λείπει η προερχόμενη από το Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή 11εκ. ευρώ για το 2010 και το πρώτο τετράμηνο του 2011».

.
Οι εργαζόμενοι τέλος αναφέρουν ότι η διάταξη του υπουργείου Παιδείας εξαφάνισε και τα λίγα που είχαν συμφωνηθεί σε ένα θεσμικό όργανο, την ΟΔΕ –μαζί με το σχετικό πόρισμα, που δεν έχει καν τεθεί υπ’ όψιν της αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Στη θέση τους, επισημαίνουν, ως δια μαγείας αποτυπώνεται η «πρόταση» του ΟΚΑΝΑ, αντί της πρότασης της ΟΔΕ.

.

Αναδημοσίευση από το: http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%C2%AB%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%C2%BB-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια: