Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ν. Σοφιανός (Κ.Ε. ΚΚΕ): Ανάγκη Ενιαίου Δημόσιου Φορέα για τις Εξαρτήσεις - Λ. Καρατζά (Κ.Ε. ΚΚΕ): "Αν δεν είχατε αγωνιστεί, θα σας είχαν τελειώσει"

.
Παρασκευή 6 Μάη 2011

..

Ανάγκη ενίσχυσης κι επέκτασης των Κέντρων Πρόληψης

Περιοδεία σε δύο Κέντρα Πρόληψης της Εξάρτησης στο Δήμο Αθηναίων έκανε, χτες, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

.

Η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, στο πλαίσιο του υπουργείου Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό, χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών, με δομές που θα απλώνονται σε κάθε συνοικία, δήμο και νομό που θα διακατέχονται από φιλοσοφία και κατεύθυνση σύγκρουσης με τις αιτίες του προβλήματος των ναρκωτικών, τέθηκε στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Αθηναίων, στα Κέντρα Πρόληψης της Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας του Δήμου Αθηναίων «ΠΟΛΙΑΣ» και «ΠΑΛΛΑΣ».
.

«Επισκεπτόμαστε τα Κέντρα Πρόληψης του Δήμου Αθήνας θέλοντας να αναδείξουμε και τη δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται από τις τελευταίες εξελίξεις που έχουμε από την πολιτική της κυβέρνησης. Πρώτον, ο ενιαίος χώρος Πρωτοβάθμιας Υγείας (όπως λέει με τις τελευταίες του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας) ανοίγει δρόμους για την επιχειρηματική λειτουργία και την ιδιωτική παρέμβαση και στον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης. Και δεύτερον, η διεύρυνση του περιεχομένου των Κέντρων Πρόληψης, πιάνοντας όλες τις εξαρτήσεις, υπονομεύει την ίδια την προσπάθεια αντιμετώπισης με αυτές τις δομές του προβλήματος των ναρκωτικών.

.

Διεκδικούμε δημόσιες δομές που θα χρηματοδοτούνται από το κράτος κάτω από έναν ενιαίο φορέα που αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα, πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη, το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών, που σε συνθήκες κρίσης δημιουργούνται προϋποθέσεις για να ενταθεί ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

.

Αυτό το στόχο έχει και αυτή η προσπάθεια, πιέζοντας και το Δήμο Αθήνας να επεκτείνει αυτά τα προγράμματα σε όλα τα διαμερίσματα», δήλωσε ο Ν. Σοφιανός.

.

Να σημειωθεί ότι στο Δήμο Αθηναίων υπάρχουν 4 Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), τα οποία λειτουργούν χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 7 για να καλυφθούν στοιχειωδώς όλα τα δημοτικά διαμερίσματα (δεν υπάρχουν ΚΠ στα διαμερίσματα 6ο, 4ο και 7ο). Οι εργαζόμενοι σε κάθε Κέντρο είναι 5 - 6 που πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες - σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα - περίπου 100.000 δημοτών και δεκάδων σχολείων που ζητούν παρεμβάσεις πρόληψης. «Είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε και να αναπτύξουμε όσες δράσεις και παρεμβάσεις χρειάζονται», σημείωναν οι εργαζόμενοι, ενώ εντόπιζαν και άλλα προβλήματα όπως: «Πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη, αλλά όσο περνούν τα χρόνια "γέρνουμε" προς τη θεραπεία και σε παραπομπές σε προγράμματα απεξάρτησης». «Δεν μπορεί τα ΚΠ να γίνουν προπύργιο των θεραπευτικών προγραμμάτων ή των ιδιωτών». «Δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει ο πάσχων πληθυσμός ή ο υγιής. Εδώ σκέφτονται να πάνε στα κοινά σχολεία παιδιά με ειδικές ανάγκες. Εκεί να δεις τι θα γίνει»... «Σ' ένα καθεστώς βαρβαρότητας πρέπει να εκπαιδεύσουμε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, να μάθουν να συνεργάζονται, να λειτουργούν συλλογικά. Αλλά το σημερινό σχολείο είναι χαοτικό»... «Από το Μάη και μετά η χρηματοδότησή μας είναι για άλλη μια φορά στον "αέρα"».

.

.

«Αν δεν είχατε αγωνιστεί το προηγούμενο διάστημα θα σας είχαν τελειώσει. Να είστε σε επαγρύπνηση. Είναι δυνατό η πρόληψη, η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη να μη συνδέονται οργανικά μεταξύ τους; Δεν είμαστε Κασσάνδρες, βάζουμε τα πράγματα κάτω και ακούμε όσα λένε. Επιδιώκουν να φτιάξουν ένα θεσμοθετημένο περιθώριο. Σε κάθε νομό και δήμο πρέπει να υπάρχουν δομές πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης», είπε η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος για τα Ναρκωτικά της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο των ΚΠ παραμένει ίδιο.

.

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να «τσουβαλιάσει» όλες τις εξαρτήσεις στα ΚΠ, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι κάτι τέτοιο έχει στόχο να αποδυναμώσει το ρόλο των Κέντρων στον τομέα της τοξικοεξάρτησης και ταυτόχρονα να απενοχοποιήσει τα ναρκωτικά, ενώ υπογραμμίζοντας και την υποκρισία γύρω απ' αυτή την απόφαση είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να έχεις ένα λαό, ένα κίνημα που θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Δε γίνεται ένας χασισωμένος κόσμος να αλλάξει την κατάσταση. Είναι δυνατό από τη μια να νομιμοποιούν τα "φρουτάκια" και από την άλλη να μιλούν για πρόληψη από τον τζόγο; Είναι παιδαγωγική θέση το παιδί από την 1η Δημοτικού να κάνει χρήση Η/Υ και να μιλούν για πρόληψη από την εξάρτηση στο διαδίκτυο;».

.
Αναδημοσίευση από το: http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/storyPlain.do?id=6231718&action=print
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: