Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Σωματείου σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" (διανθισμένο με παλιότερα στοιχεία)

.
Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,
Κυριακή 22 Μαΐου 2011

.


Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ, ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΑΡΑΣΜΟ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

.
Η κοινωνική πρόνοια πληρώνει τα σπασμένα του χρέους

. .
Ο λογαριασμός της ντροπής στέλνεται σε χαμηλοσυνταξιούχους, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες και άπορες οικογένειες
..

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

.
Οι λάθος άνθρωποι πληρώνουν το λογαριασμό. Οι ασθενέστερες ομάδες δοκιμάζονται σκληρά στη μάχη της καθημερινής επιβίωσης: Χαμηλοσυνταξιούχοι, παιδιά, ενήλικες ΑΜΕΑ, οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Σε όλο το πλέγμα των κοινωνικών δομών καταγράφονται σοβαρά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν μήνες και οι άνθρωποι που επωφελούνται των υπηρεσιών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αυτό το ελάχιστο προστατευτικό δίχτυ. Χάριν... της δημοσιονομικής εξυγίανσης, βεβαίως.

.
Τα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών θα είχαν προσφέρει ακόμη πιο σημαντικές υπηρεσίες, αν χρόνια τώρα η βιωσιμότητά τους δεν δοκιμαζόταν από την ισχνή χρηματοδότηση και την προβληματική νομική τους υπόσταση (αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες). Το μαχαίρι του μνημονίου έχει μπει πολύ βαθιά κι εδώ.

.
Το υπουργείο Εσωτερικών χρωστάει 11 εκατ. ευρώ για το 2010 και το πρώτο πεντάμηνο του 2011, εξηγεί ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Αλ. Σταθακιός. Οι οικονομικοί πόροι τους προέρχονται κατά 50% από το υπουργείο Υγείας και 50% από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Εχοντας όμως αυτή τη νομική μορφή, "επιτρεπόταν" στην εκάστοτε κυβέρνηση να χρηματοδοτεί τα 71 κέντρα κατά το δοκούν χρησιμοποιώντας κάθε λογής προσχήματα, με τελευταίο αυτό της οικονομικής κρίσης».

.
Ο Αλ. Σταθακιός υποστηρίζει ότι με διάταξη που πέρασε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δόθηκε το μεγάλο χτύπημα στις συγκεκριμένες δομές. «Παραμένουν αστικές εταιρείες, νομική μορφή, δηλαδή, που αποτέλεσε τον ακρόλιθο των τεράστιων προβλημάτων τους». Σύμφωνα με την ίδια διάταξη, εφεξής δήμοι και περιφέρειες δεν δεσμεύονται για τη συμμετοχή τους στις εν λόγω αστικές εταιρείες.

.
Το γεγονός καταδεικνύει ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση για μία έστω, κακήν κακώς, συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης» προσθέτει.
.

Αναδημοσίευση από το:



.

Δεν υπάρχουν σχόλια: