Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" για Κ.Π.: "Βάφτισαν το πρόβλημα λύση και μετά το ψήφισαν"

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τρίτη 24 Μαΐου 2011
.

ΟΚΑΝΑ: Βάφτισαν το πρόβλημα λύση και μετά το ψήφισαν
..

Ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το «Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίας των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων». Στο άρθρο 58 αυτού του σχεδίου νόμου του υπ. Παιδείας «προσαρτήθηκε» το ζήτημα των Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

.
Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, στην ουσία θεσμοθετείται το χρόνιο πρόβλημα των δομών, το οποίο βαφτίζεται τελικά ως η «λύση» του εαυτού του!

.
Τα 71 Κέντρα Πρόληψης αντί να ισχυροποιηθούν θεσμικά από την Πολιτεία, αφήνονται να ψηλαφούν το καθένα χωριστά ένα αβέβαιο μέλλον, μέσα στο παρωχημένο καθεστώς της «Αστικής Εταιρείας του Αστικού Κώδικα», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.

..
Η λειτουργία, η χρηματοδότηση, η συμμετοχή των δήμων και περιφερειών στις δομές παύουν να αποτελούν μέλημα και καθήκον της Πολιτείας και εγκαταλείπονται στην «καλή θέληση» των χωρίς σαφείς αρμοδιότητες -κατά τα άλλα, όμως, «συναρμόδιων»- φορέων, προειδοποιούν για πολλοστή φορά.

.
«Λειτουργικός θάνατος»

.
Ο κίνδυνος να «πεθάνουν λειτουργικά» ορισμένα Κέντρα Πρόληψης και πολλά περισσότερα να «φυτοζωούν» είναι ορατός.

..
Την ίδια στιγμή, προβλέπεται ότι «τα Κέντρα Πρόληψης [...] συμβάλλουν [...] στην υλοποίηση και στην επίτευξη των ιδρυτικών σκοπών του ΟΚΑΝΑ που αφορούν και στην πρόληψη των εξαρτήσεων». Η Πολιτεία απεμπολεί τις ευθύνες της για την πρόληψη των εξαρτήσεων, κρατώντας για τον εαυτό της απλώς έναν ρόλο «συντονιστή» όσων έχουν την «καλή θέληση» να βρουν πόρους για να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες.

..
Παρά τα όσα υποκριτικά λέγονται περί «προτεραιότητας την Πρόληψη», δημόσιος Πυλώνας Πρόληψης εξακολουθεί να μην υπάρχει. Τα Κέντρα Πρόληψης συνιστούν, εν μέσω της μαινόμενης κοινωνικής κρίσης, ένα πειραματικό εργαστήρι εργασιακής ομηρίας, μισθολογικών ανισοτήτων (δεν ίσχυσε ποτέ ενιαίο μισθολόγιο, εξαιτίας ακριβώς του σχήματος των διατηρούμενων 71 διακριτών Αστικών Εταιρειών), διαπλεκόμενων σχέσεων επιλεκτικής ευμένειας ή δυσμένειας μεταξύ Διοικήσεων Αστικών Εταιρειών και κυβερνήσεων, υπογραμμίζει το Σωματείο.
..
Ν.Γ.
..
Αναδημοσίευση από το: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=278036
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: