Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Κάλυψη Κοινής Συνέντευξης Τύπου Σωματείων Εργαζομένων στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από την "Καθημερινή"



Δημοσίευση : 22-05-13



Οριακή η κατάσταση στις μονάδες απεξάρτησης

Ιωάννα Φωτιάδη

Toν κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν εκ νέου οι εργαζόμενοι στις μονάδες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ και στα Κέντρα Πρόληψης όλης της χώρας, που κατήγγειλαν τις σοβαρές επιπτώσεις που απορρέουν για την κοινωνία από τις μεγάλες περικοπές του προϋπολογισμού λειτουργίας των εν λόγω μονάδων.

Ενδεικτικά, ο μειωμένος προϋπολογισμός για τον ΟΚΑΝΑ το 2013 ορίστηκε στα 18 εκατ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, που εδώ και 39 μέρες έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις, Γιάννης Κακλαμάνης, διευκρίνισε ότι οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να λειτουργούν εύρυθμα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Με ιδιωτικές χορηγίες και ευρωπαϊκά προγράμματα προσπαθεί να επιβιώσει και το ΚΕΘΕΑ, το προσωπικό του οποίου έχει αρχίσει να φυλλορροεί. Οπως κατέθεσε ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος Δημήτρης Γιαννάτος, 80 συνάδελφοί του από τους συνολικά 580 έχουν παραιτηθεί. Οι προσλήψεις έχουν πάψει από το 2006, ενώ ο προϋπολογισμός από το 2010 έχει μειωθεί στο 50%.

«Η κρίση έχει λάβει μια υπαρξιακή διάσταση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, κ. Γ. Λεχουρίτης, «έρευνες ανέδειξαν ότι το ποσοστό των ανθρώπων που νιώθουν ότι υποφέρουν έχει τριπλασιαστεί στα χρόνια της κρίσης». Στο πλαίσιο αυτό έχουν οξυνθεί η ενδοοικογενειακή βία, ο εκφοβισμός στα σχολεία, η εξάρτηση από το Διαδίκτυο, η μοναξιά και οι αυτοκτονίες.

«Η στάση της κυβέρνησης οδηγεί ουσιαστικά στη διάλυση του συστήματος ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», σημείωσε η διακεκριμένη ψυχίατρος, επικεφαλής του 18 ΑΝΩ, Κατερίνα Μάτσα, «πρόκειται για κοινωνική ευγονική». Η κ. Μάτσα επέκρινε τις επιχειρήσεις «Θέτις» του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, που προέβλεπαν τη σύλληψη και μεταφορά για έλεγχο των τοξικομανών στην Αμυγδαλέζα, αλλά και την επαναφορά του ψυχιατρείου εντός της φυλακής, μιας παρωχημένης δομής που έχει πάψει να υφίσταται για πάνω από δύο δεκαετίες.



Αναδημοσίευση από το:

Δεν υπάρχουν σχόλια: