Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Κάλυψη Κοινής Συνέντευξης Τύπου Σωματείων Εργαζομένων στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από τον "Ριζοσπάστη"




Τετάρτη 22 Μάη 2013



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΚΕΘΕΑ - «18 ΑΝΩ» - ΟΚΑΝΑ
Αγώνας για τον άνθρωπο, τη ζωή, την αξιοπρέπεια


Η 5ετής προγραμματική σύμβαση των Κέντρων Πρόληψης που αφορά τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία τους λήγει στο τέλος του χρόνου, χωρίς να υπάρχει δέσμευση ότι θα ανανεωθεί. Υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι μέχρι και 3 μήνες απλήρωτοι, ενώ το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Το μέλλον του «18 ΑΝΩ» είναι εξίσου αβέβαιο, καθώς οι δομές του εντάσσονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα οποία προβλέπεται να κλείσουν το 2014. Οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι και σ' αυτές τις δομές τι θα απογίνουν;

Στο ΚΕΘΕΑ οι προσλήψεις έχουν παγώσει από το 2006, περίπου 75 - 80 εργαζόμενοι έχουν παραιτηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών αυξάνονται όλο και περισσότερο, ο αριθμός των χρηστών διογκώνεται δραματικά, ο προϋπολογισμός του Κέντρου έχει συρρικνωθεί κατά 50% από το 2010.

Φέτος, η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ είναι 18 εκατομμύρια ευρώ, όταν η μισθοδοσία και μόνο είναι 17 εκατομμύρια ευρώ. Ο Οργανισμός είναι βιώσιμος μέχρι τις 30 Ιούνη, με βάση το φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος μάλιστα δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Από 1η Ιούλη τι γίνεται;

Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες από εκπροσώπους των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, στο ΚΕΘΕΑ, στον ΟΚΑΝΑ και το «18 ΑΝΩ». Είναι στοιχεία που σκιαγραφούν τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που διαλύει κάθε κρίκο της αλυσίδας στο χώρο της τοξικοεξάρτησης, εξοντώνει χιλιάδες εξαρτημένους, στερεί το δικαίωμά τους στη ζωή και συγχρόνως λεηλατεί και τη ζωή χιλιάδων εργαζόμενων σε αυτές. Την ίδια ώρα ανοίγει τις πόρτες σε ιδιώτες, κλινικάρχες, ΜΚΟ για να θησαυρίσουν κι από αυτόν τον ανθρώπινο πόνο, παρέχοντας αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσίες. Το σημαντικότερο, τα παραπάνω είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ της διάλυσης βασικών υπηρεσιών, δικαιωμάτων, αξιών «καταστρέφουν μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που δεν την αφήνουν να σταθεί στα πόδια της».

Οι εργαζόμενοι όλων των παραπάνω δομών θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες σε μια κοινή σύσκεψη προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους.

«Απαντάμε με την ανθρωπιά και την κοινωνική αλληλεγγύη σε κάθε μορφή κοινωνικού κανιβαλισμού που απειλεί τόσο τους θεραπευόμενους όσο και τους εργαζόμενους», υπογράμμισε ο Δ. Γιαννάτος, εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, ενώ ο Γ. Λεχουρίτης από το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης τόνισε την ανάγκη «για διέξοδο στην κοινωνία από τα αδιέξοδα του μνημονίου». «Να αγωνιστούμε για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας και θέλουν να τους αφήσουν εκεί», σημείωσε ο Ηρακλής Γκότσης, εκ μέρους των εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ» και ο Γ. Κακλαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, επισήμανε την ανάγκη να «δημιουργηθούν κοινωνικές συμμαχίες, σε συνδικαλιστικό επίπεδο να υπάρξει στροφή σε διαδικασίες βάσης σε κάθε χώρο δουλειάς για να σώσουμε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που εξυπηρετούμε».


Αναδημοσίευση από το:


Δεν υπάρχουν σχόλια: