Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Κάλυψη Κοινής Συνέντευξης Τύπου Σωματείων Εργαζομένων στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από τον "902"





Συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων στις δομές κατά των εξαρτήσεων 

Δημοσίευση: Τρί, 21/05/2013 - 18:16



Σε κοινές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στις δομές κατά των εξαρτήσεων, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την πολιτική της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης των σχετικών υπηρεσιών, που υλοποιείται με πρόσχημα την κρίση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, επισήμαναν πως η κατάσταση στα Κέντρα Πρόληψης, στον ΟΚΑΝΑ, στο 18 ΑΝΩ και στο ΚΕΘΕΑκαθημερινά επιδεινώνεται λόγω της άγριας υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, που αποτελούν το όχημα για τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών κατά των εξαρτήσεων, σε βάρος τόσο των εξυπηρετούμενων όσο και των εργαζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την περικομμένη επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ για το 2013 και το Μνημόνιο Δεσμεύσεων που έχει υπογραφεί με το υπουργείο Υγείας, ο Οργανισμός καθίσταται βιώσιμος έως τον Ιούνιο. Μάλιστα, στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι για κάθε οργανισμό που συνεχίζει να σωρεύει χρέη και ελλείμματα μετά τον υποτιθέμενο «εξορθολογισμό» του, θα τερματίζεται η λειτουργία του. Επίσης, το Δεκέμβρη τελειώνει η 5ετής προγραμματική σύμβαση χρηματοδότησης που έχουν υπογράψει τα Κέντρα Πρόληψης με το υπουργείο Υγείας, χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση για την ανανέωσή της και με την απουσία θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία τους καθιστά το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης κυριολεκτικά αβέβαιο.
Ακόμη, μέσα στο 2014 πρόκειται να κλείσουν οριστικά όλα τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, με βάση το σύμφωνο ΕΕ και υπουργείου Υγείας για την αποασυλοποίηση, χωρίς ουσιαστική μέριμνα και προϋποθέσεις για την περίθαλψη των ψυχικά πασχόντων.
Άμεσος είναι ο κίνδυνος για τους χρήστες του 18 ΑΝΩ, τη μοναδική δομή απεξάρτησης του ΕΣΥ, αλλά και για τους εργαζόμενους, καθώς απειλούνται με άρση μονιμότητας, εφόσον το ΨΝΑ καταργηθεί.
Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, με χορηγίες και ευρωπαϊκά προγράμματα, με ημερομηνία λήξης, επιχειρεί να σταθεί στα πόδια του την ίδια ώρα τοΚΕΘΕΑ, στο οποίο έχουν δηλώσει παραίτηση οι 70 από τους 580 εργαζόμενους μέσα σε 3 χρόνια, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν οικονομικά, σωματικά και ψυχικά στο έργο τους σε συνθήκες υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δομών.

Αναδημοσίευση από το: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: