Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Κάλυψη Κοινής Συνέντευξης Τύπου Σωματείων Εργαζομένων στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από την "Εφημερίδα των Συντακτών"


22/05/2013

Κόβουν χρηματοδότηση απ’ τα κέντρα πρόληψης


«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εξαρτημένους σαν ανθρώπινα σκουπίδια, λαμβάνοντας μέτρα καταστολής όπως η επιχείρηση “Θέτις” και η Αμυγδαλέζα. Αυτό αποτελεί μία μνημονιακή και όχι μία ανθρωπιστική προσέγγιση» ήταν το ηχηρό μήνυμα του Ηρακλή Γκότση από τη μονάδα απεξάρτησης 18 ΑΝΩ Αττικής, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν από κοινού ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, οι Εργαζόμενοι του 18 ΑΝΩ και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ.

Εγινε ξεκάθαρο από όλους τους εκπροσώπους ότι τα κέντρα πρόληψης είναι αναγκαίο να παραμείνουν δημόσια προκειμένου να εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Ενα βασικό θέμα που παρουσιάστηκε είναι αυτό της χρηματοδότησης των κέντρων πρόληψης.

«Σε χρηματοδοτούν έτσι ώστε να δημιουργείς χρέη και άρα να αναγκαστείς να βάλεις λουκέτο, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης που ακολουθεί η κυβέρνηση» λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κακλαμάνης από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, δίνοντας μάλιστα στοιχεία για τον οργανισμό. «Ο προϋπολογισμός το 2012 ήταν 20 εκατ. ευρώ. Από αυτά πήραμε τα 18 εκατ., τη στιγμή που μόνο και μόνο η μισθοδοσία έφτανε τα 21,5 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας τελικά χρέη ύψους 28 εκατ. ευρώ».

Τα στοιχεία που έδωσαν οι τέσσερις εκπρόσωποι είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Ο ΟΚΑΝΑ είναι βιώσιμος μέχρι τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, τα Κέντρα Πρόληψης πιέζουν για την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης που λήγει στα τέλη του 2013, το 2014 κλείνουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ στο ΚΕΘΕΑ το θεσμικό καθεστώς είναι τόσο αβέβαιο ώστε έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2006, ενώ 75-80 άτομα αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.

Σε παρέμβαση που έκανε η Κατερίνα Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος 18 ΑΝΩ, είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική κοινωνικής ευγονικής. Δεν μπορεί κανείς να μείνει θεατής σε κάτι τέτοιο. Το διακύβευμα είναι η ζωή, άρα αγώνας μέχρι τέλους». Η δημιουργία κοινού μετώπου αγώνα και η συσπείρωση των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης είναι μείζονος σημασίας, γι’ αυτόν το λόγο οι εκπρόσωποι προανήγγειλαν κοινή σύσκεψη όλων των εργαζομένων την Παρασκευή 24 Μαΐου.

Διαλεκτή Αγγελή


Αναδημοσίευση από το: http://www.efsyn.gr/?p=52580


Δεν υπάρχουν σχόλια: