Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Αφιέρωμα στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" για το ζήτημα της ουσιοεξάρτησης - Με άρθρο του Υπεύθυνου Επικοινωνίας του Σωματείου μας

ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΥΣΙΩΝ

«Γολγοθάς» και μετά την απεξάρτηση

Ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθεια επανένταξής τους στην κοινωνία, λόγω της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουν οι πρώην χρήστες ναρκωτικών, η παγκόσμια μέρα για την καταπολεμησή των οποίων γιορτάστηκε την Πέμπτη.
Παλιότερα, ένας χρήστης αγόραζε ναρκωτικά με 30 ευρώ. Σήμερα του φτάνουν 4 ή 5 ευρώ, αλλά θα αγοράσει πολύ επικίνδυνες μείξεις, οι οποίες θα του προξενήσουν σε έναν μήνα τις βλάβες που κανονικά θα εμφάνιζε σε δύο χρόνια
Οι μεγάλες περικοπές κονδυλίων στο ΚΕΘΕΑ και στον ΟΚΑΝΑ έχουν μειώσει τις δράσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, ενώ, λόγω της μεγάλης ανεργίας, οι πόρτες στην αγορά εργασίας κλείνουν η μία μετά την άλλη.
Πριν από το 2009, δύο ή τρεις μήνες παραμονής στις μονάδες επανένταξης ήταν αρκετές για τον πρώην χρήστη, ώστε να βρει μια δουλειά και να ζήσει μόνος του. Σήμερα, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ξεπερνά τους εννιά μήνες. Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που βρεθεί μια δουλειά, οι απολαβές είναι τόσο ασήμαντες ώστε να είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να σταθεί αυτόνομα στα πόδια του.
Το βάρος μοιράζονται εξίσου οι άνθρωποι που δέχονται βοήθεια από τις μονάδες απεξάρτησης, καθώς επιβαρύνεται η ήδη ευαίσθητη ψυχολογία τους, αλλά και οι δομές που πρέπει να συμβάλλουν στην επανένταξη περισσότερων πρώην χρηστών με πολύ λιγότερα μέσα. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν οι δομές» τονίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτές.
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ είναι βασισμένο στις έννοιες της αυτοβοήθειας και της αλληλοβοήθειας
«Είναι πολύ δύσκολες εποχές. Εκτός από την οικονομική κρίση, εξακολουθούν να υπάρχουν και τα ταμπού για τους πρώην χρήστες που τους εμποδίζουν να βρουν μια δουλειά» λέει στο «Εθνος» ο Αλέξανδρος, ο οποίος βρίσκεται στη φάση της επανένταξης του προγράμματος «Νόστος - Εξάντας» του ΚΕΘΕΑ.
Οι δραστηριότητες
Στο πενταώροφο κτίριο του «Νόστου» στον Πειραιά φιλοξενούνται 12 πρώην χρήστες οι οποίοι βρίσκονται στη φάση της επανένταξης. Ολοι γνωρίζουν ότι για να επιτύχει αυτή η διαδικασία, χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη, πολιτιστικές δραστηριότητες αλλά και εκπαίδευση ώστε να αποκτηθούν τα εφόδια που είναι απαραίτητα για το μέλλον.

Σπ. Σασσάνης Κοινωνιολόγος-Msc, Κέντρο Πρόληψης Ιλίου - Πετρούπολης - Αγ. Αναργύρων - Καματερού «ΦΑΕΘΩΝ».
Λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ όλα αυτά αρχίζουν να αραιώνουν. «Παλαιότερα πηγαίναμε στο θέατρο κάθε δεκαπέντε μέρες. Εχω ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά. Είχαμε ομάδες ζωγραφικής, θεάτρου και μουσικής, που πλέον έχουν συρρικνωθεί. Χάνουμε την επαφή με τον κόσμο που μας είναι απαραίτητη» σημειώνει ο Δημήτρης, ενώ η Σταυρούλα τονίζει: «Δυστυχώς έχουν γίνει και περικοπές στη θεραπεία. Δενόμαστε με τους θεραπευτές μας και είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξουμε σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους όταν φεύγουν τόσο σύντομα».
Με τα παραπάνω συμφωνεί ο υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος «Νόστος - Εξάντας» Γιάννης Ζαμαρίας, ο οποίος λέει ότι οι εκδρομές, οι πολιτιστικές έξοδοι, τα μαθήματα χρήσης υπολογιστών και άλλες δραστηριότητες περιορίζονται δραματικά ή κόβονται. «Η χρηματοδότηση έχει κοπεί κατά 25%, το προσωπικό έχει μειωθεί 20% και οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς γιατί, λόγω της κρίσης, είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που μας προσεγγίζουν».
Το πρόβλημα για τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ αλλά και όλων των οργανισμών που έχουν ως αντικείμενο την καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι το εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργείται από την αύξηση του αριθμού των χρηστών και από την πολύ κακή κατάσταση της υγείας όσων ζητούν βοήθεια, η οποία είναι αποτέλεσμα της χρήσης κακής ποιότητας ουσιών. Και οι δύο παράμετροι, όπως εξηγεί ο κ. Ζαμαρίας, σχετίζονται άμεσα με την οικονομική κρίση.
«Βλέπουμε τεράστια αύξηση του αριθμού των χρηστών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Λόγω της κρίσης, πολλοί στρέφονται σε φθηνότερες λύσεις. Παλιότερα, ένας χρήστης αγόραζε ναρκωτικά με 30 ευρώ. Σήμερα του φτάνουν 4 ή 5 ευρώ, αλλά θα αγοράσει πολύ επικίνδυνες μείξεις, οι οποίες θα του προξενήσουν σε έναν μήνα τις βλάβες που κανονικά θα εμφάνιζε σε δύο χρόνια. Επιπλέον, βλέπουμε περιστατικά με ανθρώπους που δεν προσπαθούν να αποφύγουν ασθένειες όπως το AIDS γιατί θέλουν να πάρουν επιδόματα. Δυστυχώς, το προφίλ του χρήστη στην Ελλάδα αλλάζει προς το χειρότερο» καταλήγει.
Αναστασία, 5 χρόνια καθαρή
Στο μεταξύ είμαι καλά...

Ξεκίνησα στα 19 με αλκοόλ και «μαύρο», προχώρησα στα σκληρά. Στα 29 μου πέρασα στην ηρωίνη. Οταν γέννησα την κόρη μου, στα 32, άρχισα να προσπαθώ να το κόψω.
Είχα πιάσει πάτο. Δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου ως μητέρα. Βρέθηκα στον δρόμο, μετά στη φυλακή. Το παιδί μου μεγάλωνε με την πεθερά μου.
Μέχρι να πάω στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είχα προσπαθήσει ξανά να «καθαρίσω». Εμαθα για αυτό τυχαία, το 2009. Πήγα και μου κίνησε την περιέργεια. Μου φάνηκε πιο ελεύθερο, πιο «εγώ».
Με πλησίασαν οι ψυχολόγοι, οι φοιτητές που κάνανε την πρακτική τους, και άρχισα να νιώθω οικεία. Δεν ένιωθα ότι θα με έκρινε ή θα με κατέκρινε ο «ειδικός». Ηταν σαν παρέα.
Τον πρώτο καιρό ήμουν όλη μέρα εκεί. Ηθελα να κρατηθώ μακριά από την πιάτσα και τη χρήση. Σιγά σιγά ούτε κι εγώ η ίδια το κατάλαβα, αλλά μπήκα σε ομάδες θεάτρου, υπολογιστών, εθελοντισμού, αλληλοβοήθειας, έγινα ενεργό μέλος. Επίσημα έχω ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Συνεχίζω να πηγαίνω, όμως. Στο μεταξύ είμαι καλά, έχω μια δουλίτσα, σε λίγο θα πάρω μαζί μου την κόρη μου.
Στέλιος Βογιατζάκης
Φωτό: Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης

ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ 3.943 ΑΤΟΜΑ
Εναλλακτικό πρόγραμμα από το ΑΠΘ

Εξατομικευμένο πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ ακόμα και τις νομίμως συνταγογραφούμενες ουσίες που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και βασικό πρόταγμα τη χειραφέτησή του και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς του.
Αυτό είναι το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στη συμπρωτεύουσα, στη Σητεία και στα Χανιά και αποτελεί μία εναλλακτική λύση βασισμένη στις έννοιες της αυτοβοήθειας και της αλληλοβοήθειας. Και φαίνεται πως λειτουργεί! Μόνο το 2013 περισσότερα από 1.390 άτομα έλαβαν δωρεάν υπηρεσίες από το πρόγραμμα, που δεν έχει λίστα αναμονής, ούτε υποκατάστατα.
Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο ψυχίατρος Φοίβος Ζαφειρίδης, τ. αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων. Είναι ο άνθρωπος που πριν από περίπου 30 χρόνια έφτιαξε την «Ιθάκη», την πρώτη θεραπευτική κοινότητα για χρήστες ουσιών στην Ελλάδα και μετέπειτα το ΚΕΘΕΑ.
Με τη συσσωρευμένη εμπειρία του το 2001 ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΠΠΑ, όπως εν συντομία το λένε τα μέλη του) μέσα από το Τμήμα Ψυχολογίας στο ΑΠΘ όπου δίδασκε, ενώ από το 2008 το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί στη Σητεία και πρόσφατα, στο τέλος του 2012, και στα Χανιά.
Συνολικά ο αριθμός των ατόμων που έχουν βοηθηθεί ξεπερνά τους 3.943, ενώ στις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος που αφορούν την εκπαίδευση, σε δράσεις προαγωγής αυτοβοήθειας για άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα και σε δράσεις πρόληψης (στο πρόγραμμα της Σητείας) συμμετείχαν γύρω στα 3.000 άτομα.
«Πρόκειται για ένα ανοιχτό πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης εξαρτημένων και μελών του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος που απευθύνεται σε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης τόσο από παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες δηλαδή τα ναρκωτικά, όσο και από νόμιμες, όπως το αλκοόλ. Εχουμε και ανθρώπους με εξάρτηση από ηρεμιστικά και άλλες ουσίες που συνταγογραφούνται νόμιμα. Στο δε πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υποστηρίζονται συστηματικά εξαρτημένοι και από τα τυχερά παιχνίδια», εξηγεί στο «Εθνος» ο ψυχολόγος Σωτήρης Λαϊνάς, υπεύθυνος στα Χανιά.
Το πρόγραμμα ταυτόχρονα αποτελεί και χώρο συστηματικής εκπαίδευσης φοιτητών και λειτουργών υγείας για το πρόβλημα της εξάρτησης. Το πρόγραμμα είναι «στεγνό», δεν υπάρχουν λίστες αναμονής και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Σπ. Σασσάνης

Η πρόληψη είναι ζώνη ασφαλείας
Είναι ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η πρόληψη σε θέματα υγείας σώζει ζωές. Eτσι λοιπόν υπάρχει πρόληψη για καρδιακά νοσήματα, πρόληψη για αναπνευστικά προβλήματα, για καρκινογενέσεις, για εγκεφαλικά επεισόδια, για μυϊκούς πόνους, για σκελετικά προβλήματα και άλλα πολλά. Τι είναι όμως η πρόληψη από εξαρτήσεις; Μήπως είναι μερικές συμβουλές από κάποιους «ειδικούς» για το πόσο κακά για την υγεία μας είναι τα ναρκωτικά και οι ουσίες; Μήπως είναι ο εκφοβισμός, όπως αυτός που δεχόμασταν και οι ίδιοι από τους μεγαλύτερους, «μη το κάνεις αυτό γιατί θα πεθάνεις»; Οχι. Πρόληψη από τις εξαρτήσεις είναι ολόκληρη εκείνη η διαδικασία που λαμβάνει χώρα πριν από την εμφάνιση εξάρτησης. Είναι εκείνη η εκπαιδευτική διαδικασία που μαθαίνει σε όλους, ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσης, την καταγωγή, τον τόπο διαμονής, την κοινωνική και οικονομική του τάξη, πώς να ενδυναμώσουν τις κοινωνικές και προσωπικές τους δεξιότητες, πώς να διαχειρίζονται την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της, πώς να αντιστέκονται σε πιέσεις και πώς να αναγνωρίζουν τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους και να τα αξιοποιούν. Η πρόληψη των εξαρτήσεων είναι η ζώνη ασφαλείας, κανείς δεν σου ορκίζεται ότι δεν θα τρακάρεις με ουσίες, αλλά τουλάχιστον δεν θα χτυπήσεις.

Κοινωνιολόγος-Msc, Κέντρο Πρόληψης Ιλίου - Πετρούπολης - Αγ. Αναργύρων - Καματερού «ΦΑΕΘΩΝ».

Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: