Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Με τον Αντόρ που καταστρέφει την ψυχική υγεία ή ενάντια στον κάθε Αντόρ για την υπεράσπιση της ψυχικής υγείας;

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΟΡ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
΄Η ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΤΟΡ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ;

Η κατάρρευση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας προχωρά καθημερινά με ραγδαίους ρυθμούς συσσωρεύοντας ερείπια παντού. Ακόμα και εκεί που έχει προαναγγελθεί το λουκέτο, όπως στα τρία εναπομείναντα ψυχιατρεία, η κρίση παίρνει τη μορφή της ενδόρρηξης: όσο πιο πολύ δυσκολεύονται οι εντεταλμένοι Διοικητές να βρουν τους όποιους τρόπους για το λουκέτο, τόσο περισσότερο δημιουργούν τους όρους ώστε η όλη κατάσταση να οδεύει προς μιαν άτακτη διάλυση, εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και των δραστικών περικοπών των προϋπολογισμών. Η όποια θεραπευτική διάσταση μπορούσε να υπάρχει μέσα στο κυρίαρχο, ιδρυματικό σύστημα ψυχικής υγείας, γίνεται πλέον όλο και πιο δυσεύρετη...

Αλλά και στον ιδιωτικό «μη κερδοσκοπικό» τομέα, στις περίφημες ΜΚΟ, με κίνητρο την περαιτέρω περικοπή της ήδη δραματικά μειωμένης χρηματοδότησής τους, η απλώς διεκπεραιωτική υφυπουργός Ζ. Μακρή επανέρχεται, με «πληθώρα στοιχείων»  (κι΄) αυτή τη φορά, καταγγέλλοντας μια σκανδαλωδώς παραποιημένη παρουσίαση από τις ΜΚΟ των δεδομένων βάσει των οποίων χρηματοδοτούνται (υπερβολικά διογκωμένους αριθμούς των ληπτών στους οποίους υποτίθεται ότι παρέχουν υπηρεσίες), προκειμένου να απομυζούν κονδύλια για υπηρεσίες που δεν προσφέρουν. Τα έχουν καταγγείλει πολλές φορές αυτά και παρόμοια σκάνδαλα διαδοχικοί υπουργοί - η Ζ. Μακρή, μάλιστα, για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά κανέναν δεν έστειλαν ποτέ στον εισαγγελέα, κανένα όνομα ποτέ δεν ακούστηκε και πάντα ο στόχος ήταν η δημιουργία θορύβου που θα συγκάλυπτε τον πραγματικό στόχο: την περικοπή της χρηματοδότησης. Αυτή τη φορά μάλιστα, επειδή τα πράγματα οδεύουν ταχέως προς την οριστική έξοδο των ΜΚΟ από την μονομερή κρατική προστασία (μετά το 2015 πρέπει να βρίσκουν πρωτίστως ίδιους πόρους, δηλαδή να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω ξεζουμίζοντας τους χρήστες των υπηρεσιών προκειμένου να επιβιώσουν) είναι πιθανό να βρεθούν και κάποια εξιλαστήρια «θύματα», η προσαγωγή των οποίων θα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες και θα σκεπάσει με τον κουρνιαχτό της την ανθρωπιστική κρίση που εκφράζεται και σ΄ αυτόν τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, η αποστολή, προς εκτέλεση της οποίας επαναχρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ, ν΄ αποτελέσουν, δηλαδή, βοηθητικό εργαλείο του κλεισίματος των ψυχιατρείων, εξετελέσθη. Με την άνωθεν επιβαλλόμενη «παραλαβή» ασθενών από όποιο τμήμα χρονίων έμπαινε κάθε φορά σε προτεραιότητα ν΄ αδειάσει, γέμισαν τις κενές τους θέσεις και το «έργο» ολοκληρώθηκε. Σε αρκετές, όμως, ΜΚΟ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πάνω τέσσερις μήνες.

Θα ήταν το λιγότερο αφελές να πιστεύει κανείς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που χορηγεί τις όποιες χρηματοδοτήσεις και ο απερχόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος Αντόρ (αυτός του γνωστού «συμφώνου» για το  άμεσο, μέχρι του χρόνου, κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων) δεν είναι ενήμεροι γι΄ αυτή την κατάσταση, για την προϊούσα κατεδάφιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, για το γεγονός ότι καμιά από τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο των ψυχιατρείων  δεν  υπάρχει. Είναι, όμως, αυτοί που μεθόδευσαν, προ ετών, να δοθεί ένα μεγάλο μέρος της «αποασυλοποίησης» στον ιδιωτικό «μη κερδοσκοπικό» τομέα, ως ένα πρώτο βήμα στην διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, που η ΕΕ προωθεί εδώ και πολύ καιρό σε όλη την Ευρώπη και είναι αυτοί που τώρα επιμένουν, με όρους μνημονιακής υποχρέωσης, να πραγματοποιηθεί το άμεσο κλείσιμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου ανήκει ο Αντόρ (και φυσικά ο διάδοχός του), συμμετέχει, όπως ξέρουμε, στην τρόικα. Είναι η τρόικα. Η πολιτική που επιβάλλουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες είναι η κατεδάφιση του δημόσιου και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των πάντων… και της ψυχικής υγείας.

Γι΄ αυτό προξενεί εντύπωση η τιμή που περιποιεί στον Αντόρ η ΚΙΝΑΨΥ στην ημερίδα της, της 6ης Ιουνίου,  προσκαλώντας τον να συμμετάσχει, έστω και μέσω βίντεο (που, ωστόσο, και ως βίντεο προβάλλεται με έμφαση). Τι μπορεί να περιμένει ένας σύλλογος αδελφών ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας από τον καταστροφέα της ψυχικής υγείας; Σε τι μπορεί να ελπίζει και πού μπορεί ν΄ αποσκοπεί με μια τέτοια πρόσκληση; Ότι κάποιοι θα πάρουν κάποιες χρηματοδοτήσεις; Ότι αντί για αγώνα ενάντια στην καταστροφή της ψυχικής υγείας και ενάντια στους καταστροφείς της ψυχικής υγείας, θα μπορεί να κερδίσει κανείς κάτι συμπλέοντας και εκλιπαρώντας αυτούς ακριβώς τους καταστροφείς για κάποια ελεημοσύνη και… όποιος ζήσει;

Τι είδους συνείδηση αντίστασης μπορεί ν΄ αναπτυχθεί  μ΄ αυτό τον τρόπο; Ο Αντόρ, και ο κάθε Αντόρ, δεν έχει καμιά δυσκολία, αποχαιρετώντας, να σερβίρει το καταστροφικό έργο που αφήνει πίσω του (και που θα συνεχίσει ο επόμενος) με το όποιο συμπονετικό περιτύλιγμα – παρόμοιο με αυτό που σερβίρονται τα διαδοχικά μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς μάλιστα, ακόμα και οι ναζί την μαζική ευθανασία των ψυχικά πασχόντων έλεγαν ότι την έκαναν από συμπόνια, για να τους λυτρώσουν από τον πόνο που βίωναν. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλει ο Αντόρ, ως επίτροπος της ΕΕ, με την καταστροφή του Κοινωνικού Κράτους και την εξόντωση των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα, οδηγούν ταχύτατα σε καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές εκείνης της εποχής.

Δεν συμμαχούμε, δεν συνεργαζόμαστε, δεν εκλιπαρούμε την ευρωπαϊκή συνιστώσα της τρόικας. Αλλιώς, γινόμαστε συνένοχοι. Αγωνιζόμαστε  ενάντια στον κάθε Αντόρ, ενάντια σε κάθε εκπρόσωπο της τρόικας, όλοι μαζί, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, οικογένειες, συγγενείς, λειτουργοί ψυχικής υγείας, κοινωνικά κινήματα, για να φύγουν η τρόικα και τα μνημόνια, για μια κοινοτικά βασισμένη, χειραφετητική ψυχική υγεία.

4/6/2014


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: