Συλλαλητήριο και συναυλία : Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 19:30 στο Σύνταγμα, ενάντια στη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία απεξάρτηση


‼️Σωματεία και φορείς καλούν σε συλλαλητήριο και συναυλία την Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 19:30 στο Σύνταγμα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που θεωρούν "ταφόπλακα" για τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. 

⚠️Η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις οδηγίες της ΕΕ και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030, σχεδιάζει να κλείσει δημόσιες δομές και να μεταφέρει υπηρεσίες σε ιδιώτες. 

✅✅Οι εργαζόμενοι, η επιστημονική κοινότητα, οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους αντιδρούν έντονα μέσω κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο που αποδυναμώνει τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας. 

   ❌Το σχέδιο νόμου δεν θα περάσει και θα μείνει στα χαρτιά! Αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει:

   ❌Το κλείσιμο δύο από τα τρία ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία, το ΨΝΑ και το ΨΝΘ.

   ❌Τη μεταφορά όλων των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας και των αρμοδιοτήτων τους στις ΥΠΕ, με την ενίσχυση και εκχώρηση υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους, κάτι που θα επιφέρει κέρδη για ιδιώτες εις βάρος της δημόσιας ψυχικής υγείας.

    ❌Την κατάργηση των δημόσιων, δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18 ΑΝΩ», το «ΙΑΝΟΣ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», το «ΑΡΓΩ», και την ενίσχυση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης» σε βάρος της απεξάρτησης.

    ❌Τη δημιουργία ενός ΝΠΙΔ στον τομέα της απεξάρτησης, με αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων.

    ❌Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.

    📉📉Τη χρηματοδότηση με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης, από ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και επιχειρηματικούς ομίλους.

    ❌Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζόμενων στις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης από μία δομή στην άλλη, από μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «εκτάκτων» υπηρεσιακών αναγκών.

  🤝  Την αέναη «πλοήγηση» των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό.

    💊Την ιατρικοποίηση και την ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων, δημιουργώντας «σύγχρονα αναμορφωτήρια». 

Καλούμε πανελλαδικά όλο το λαό, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη νεολαία, τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση, τους ψυχικά πάσχοντες, τους θεραπευόμενους των προγραμμάτων απεξάρτησης και τις οικογένειές τους, να ορθώσουμε όλοι μαζί το ανάστημά μας μπροστά σε ένα σχέδιο νόμου – ταφόπλακα για τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. 

📢📢Να ενώσουμε την 🗣«ΚΡΑΥΓΗ» μας απέναντι στο μέλλον που επιφυλάσσουν για εμάς και τα παιδιά μας! Να παλέψουμε για καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας!

🤝🤝Συμμετέχουμε μαζικά στο μεγάλο συλλαλητήριο – συναυλία την Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 19:30 στο Σύνταγμα. Χρέος μας είναι η ζωή και όχι το «πάμε και όπου βγει» - αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί.

Σωματεία και φορείς που συμμετέχουν:

    #ΕνιαίοςΣύλλογοςΕργαζομένωνΨΝΑ

    Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

    Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας Κεθεα

    #ΕθνικόΣυμβούλιοκατάτωνΝαρκωτικών      #ΣωματείοΥποστήριξηςτουΕπιστημονικούκαιΚοινωνικούΈργουτου18ΑΝΩ

    Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων

    Επιστρέφω - Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ»

    #ΣωματείοΕργαζομένωνΨυχιατρικούΝοσοκομείουΘεσσαλονίκης

#ΨυχικήΥγεία #Απεξάρτηση #ΔημόσιαΥγεία #Συλλαλητήριο #Συναυλία #ΚαθολικάΔικαιώματα #Αλληλεγγύη #Σύνταγμα #ΚοινωνικήΔικαιοσύνη #Ενότητα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δελτίο τύπου για τον Ενιαίο Φορέα

Δελτίο τύπου για τις συναντήσεις στις 23 και 24 Οκτωβρίου