Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Διεύθυνση Γραμματείας: Κέντρο Πρόληψης Αχαρνών-Θρακομακεδόνων «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», Πλατεία Αγ. Νικολάου 3, Τ.Κ. 13671, Αχαρνές, Αττική
Τηλ: 210-2409015 Φαξ: 210-2409016, κινητό:645833231
Ε mail: prolipsiworkers@yahoo.gr

ΠΡΟΣ: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης


ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Τα «Κέντρα Πρόληψης» του ΟΚΑΝΑ & της Aυτoδιoίκησης είναι τοπικές υπηρεσίες που εφαρμόζουν «προγράμματα προαγωγής της υγείας & πρωτογενούς πρόληψης της χρήσης oυσιών».
Έχουν την μορφή μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων κυρίως των Δήμων ή των Νομαρχιών και λειτουργούν με την επιστημονική εποπτεία από τον ΟΚΑΝΑ και την συγχρηματoδότηση 50% από τον ΟΚΑΝΑ και 50% από πόρους της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όλο αυτό το εγχείρημα, πρωτοπορία της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό χώρο ( σύμφωνα και με την άποψη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου κατά των Ναρκωτικών), εγχείρημα που ξεκίνησε από το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά το ξεπερνά κατά πολύ, σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο:

Η χρηματοδότηση τόσο από τον ΟΚΑΝΑ, όσο και από τους πόρους της Αυτοδιοίκησης, είναι πολύ περιορισμένη με αποτέλεσμα σε ορισμένα κέντρα να μη πληρώνονται κανονικά οι μισθοί των Εργαζομένων και να αναστέλλονται δράσεις. Για παράδειγμα στο Κ. Π. Δυτικής Αθήνας (Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρα, Χαϊδάρι) έχουν να πληρωθούν 7 μήνες.
Η πολιτεία δεν φαίνεται να έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την πρωτογενή πρόληψη, που θα οδηγήσει στην παγίωση της χρηματοδότησης και στην δημιουργία ενός σαφούς θεσμικού πλαισίου που θα δημιουργήσει ασφαλές εργασιακό πλαίσιο στα Στελέχη των Κέντρων Πρόληψης και θα διευκολύνει την πρόσβαση των Κέντρων Πρόληψης, τόσο στα Σχολεία όσο και σε άλλους χώρους που κινούνται προνομιακές ομάδες στόχοι τους (π.χ. στρατευμένοι και εργαζόμενοι νέοι).

Οι Εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης, έχουν από το 2000 το συνδικαλιστικό τους όργανο: Το "ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ", που σαν βασικούς σκοπούς έχει την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών του, όπως επίσης την παραπέρα θεσμική και οικονομική "στερέωση" της Πρόληψης.

Οι Εργαζόμένοι στα Κέντρα Πρόληψης ξεκίνησαν δυναμικό αγώνα με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις . Επίκεντρο των κινητοποιήσεων αυτών είναι η 24ώρη Πανελλαδική Απεργία με προειδοποιητικό και συμβολικό χαρακτήρα την 26η Ιουνίου 2007, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Την πάγια χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από την Πολιτεία
Την ταχεία αποπληρωμή των τεράστιων οφειλών του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΚΕ προς τα Κέντρα Πρόληψης.
Την αναγνώριση με νομοθετική πράξη των Κέντρων Πρόληψης ως περιφερειακών φορέων πρωτογενούς πρόληψης μέσα από τη θεσμική ένταξη τους στην άμεση διοικητική ευθύνη και εποπτεία της Πολιτείας.
Την εργασιακή εξασφάλιση των Στελεχών των Κέντρων Πρόληψης ως εργαζόμενων αόριστου χρόνου, διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της δημόσιας υγείας.
Τη κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων μέσα από τη θεσμική μας αναγνώριση ως επιστημονικό και διοικητικό στελεχιακό δυναμικό που εργάζεται στο χώρο της πρόληψης και την πιστοποίηση των δομών που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
Τη θεσμική εισαγωγή βαθμίδων εξέλιξης του προσωπικού, τη σύναψη κλαδικής σύμβασης εργασίας με συγκεκριμένο εθνικό θεσμικό φορέα και την αναγνώριση επιδομάτων και αδειών που προβλέπονται και σε άλλους εργαζόμενους στο χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτησιογόνων ουσιών.
Τη πάγια και συνεχή δωρεάν επιμόρφωση / εκπαίδευση / εποπτεία του επιστημονικού / διοικητικού προσωπικού των Κέντρων Πρόληψης.
Νομοθετικές Πράξεις και όχι μνημόνια που θα προωθούν τη συνεργασία των Κέντρων Πρόληψης με τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Άμυνας και Εργασίας.
Για αυτόν τον λόγο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης σας προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 21 Ιουνίου και ώρα 11.30 στην αίθουσα «Κώστα Τσατσαρώνη» της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23 Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: