Σάββατο 23 Ιουνίου 2007

Δημοσίευματα Ημερήσιων Εφημερίδων της Αθήνας




Ριζοσπάστης

Παρασκευή 22 Ιούνη 2007 - αριθ. φύλλου: 9807
Σελ 1
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Απεργούν για την κατάσταση στα Κέντρα Πρόληψης
Δεκάδες Κέντρα Πρόληψης απειλούνται με λουκέτο. Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης προχωρά σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τρίτη 26 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Κατά Των Ναρκωτικών. Μαζί τους και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Σελ 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Βολοδέρνουν τα κέντρα πρόληψης
Υπό έξωση γιατί δεν πληρώνουν το ενοίκιο ενώ έχουν αφήσει εφτά μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα απεργήσουν στις 26 Ιούνη 2007
Η πρόληψη μαραζώνει και δεκάδες Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) απειλούνται με λουκέτο. Τα ΚΠ, όπως στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, απειλούνται με έξωση, καθώς δεν έχουν ούτε για το νοίκι. Εργαζόμενοι σε πολλά από αυτά παραμένουν απλήρωτοι εδώ και εφτά μήνες.
Αυτή είναι η εικόνα της Πρόληψης, όπως τη σκιαγράφησαν χτες το μεσημέρι μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το Σωματείο με ομόφωνη απόφασή του, προχωρά σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τρίτη 26 Ιούνη, παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών, «τη μοναδική ίσως μέρα που αναγνωρίζουν, τουλάχιστον λεκτικά, την αξία της πρόληψης, για να καταδείξουμε την πολιτική υποβάθμισής της». Μαζί τους σε αυτή την απεργία και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα πορεία προς το υπουργείο Υγείας.
Χτες αντιπροσωπεία του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο, ο οποίος είπε ότι απαντήσεις θα δοθούν την προσεχή Τετάρτη, που θα παρουσιαστεί και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Δεν είναι δουλίτσα που βόλεψε»
«Δεν παλεύουμε σήμερα για την επιβίωση μιας "δουλίτσας που μας βόλεψε", αλλά μιας οντότητας που εν πολλοίς δημιουργήσαμε από το τίποτα», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι στα ΚΠ, κάνοντας σαφές ότι δε διεκδικούν απλώς την αξιοπρέπειά τους, αλλά επεκτείνονται και στη διασφάλιση της Πρόληψης ως θεσμοθετημένη λειτουργία.
Συγκεκριμένα απαιτούν:
· Πάγια χρηματοδότηση των 70 Κέντρων από την πολιτεία.
· Ταχεία αποπληρωμή των τεράστιων οφειλών του ΟΚΑΝΑ (3 εκατομμύρια ευρώ) και της ΚΕΔΚΕ (1,5 εκατομμύρια ευρώ) προς τα ΚΠ.
· Αναγνώριση με νομοθετική πράξη των ΚΠ ως περιφερειακών φορέων πρωτογενούς πρόληψης μέσα από τη θεσμική ένταξή τους στην άμεση διοικητική ευθύνη και εποπτεία της πολιτείας.
· Εργασιακή εξασφάλιση των στελεχών των ΚΠ ως εργαζομένων αορίστου χρόνου, διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της δημόσιας υγείας.
· Πάγια και συνεχή δωρεάν επιμόρφωση, εκπαίδευση και εποπτεία του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού των κέντρων πρόληψης.
Νομοθετικές πράξεις αντί μνημονίων που θα προωθούν συνεργασία των ΚΠ με τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αμυνας και Εργασίας.

περισότερα στην εφημερίδα


Αυγή


Υπό κατάρρευση τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ!

21/06/2007

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Περισσότερα από 3 εκ. ευρώ χρωστάει ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στα Κέντρα Πρόληψης, ενώ περισσότερα από 1,5 εκ. ευρώ είναι τα χρέη του υπουργείου Εσωτερικών προς τα Κέντρα, τα οποία συνεχίζουν να δοκιμάζονται από εγκατάλειψη και απαξίωση από το 2006 και μετά. Παρά το πολύ σημαντικό έργο που προσφέρουν τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν λαμβάνει τόσο σοβαρά το ρόλο τους, αφού, πέρα από τα χρέη, ο ΟΚΑΝΑ διέκοψε φέτος αιφνιδιαστικά τις συμβάσεις με τους φορείς επιμόρφωσης των στελεχών των Κέντρων! Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και... επτά μήνες! Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα διεκδικούν τη θεσμική αναγνώριση της λειτουργίας και του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα και για τη μόνιμη χρηματοδότησή τους, και προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, σε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, μαζί με τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Στελεχών Πρόληψης Αλ. Σταθακιός, οι εργαζόμενοι ζητούν την θεσμοθέτηση των Κέντρων Πρόληψης ως περιφερειακών φορέων πρωτογενούς πρόληψης και προαγωγής της Ψυχικής Υγείας, ενώ ο γενικός γραμματέας του σωματείου Παν. Τριανταφύλλου έκανε λόγο για "πολιτική υποβάθμισης της πρωτογενούς πρόληψης, αφού την τελευταία διετία απαξιώνονται τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης με την προσχηματική δικαιολογία ότι δήθεν δεν παράγουν έργο", τη στιγμή που η προσφορά των Κέντρων Πρόληψης στη χώρα μας αναγνωρίζεται και από τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του σωματείου Β. Αλεξάκη ανέφερε ότι μόνο από το 6,6% των 70 Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα δεν έχει αποχωρήσει ούτε ένας εργαζόμενος, ενώ από το 46,6% έχει αποχωρήσει ένας εργαζόμενος, από το 13,3% τρεις εργαζόμενοι, από το 26,6% τέσσερις εργαζόμενοι, από το 6,6% πέντε εργαζόμενοι και από το 13,3% έξι εργαζόμενοι!
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΕΚΠΝΤ για την κατάσταση των ναρκωτικών στην Ευρώπη το 2005, "η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα της μετατόπισης των πολιτικών πρόληψης από τις παραδοσιακές βασισμένες στην πληροφόρηση και τις ατομικές συμβουλευτικές προσεγγίσεις στην υλοποίηση μιας πραγματικής στρατηγικής για τη δημόσια υγεία, η κάλυψη της οποίας μπορεί να μεγιστοποιηθεί μέσω προσεγγίσεων πρόληψης στο πλαίσιο προγραμμάτων. Ο αριθμός των προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία υπερδιπλασιάσθηκε στην Ελλάδα στο διάστημα από το 2000 έως το 2003, τα δε προγράμματα που βασίζονται στην οικογένεια τριπλασιάσθηκαν στο ίδιο διάστημα".

περισότερα στην εφημερίδα


Ελευθεροτυπία


Απλήρωτοι 7 μήνες

Με απεργία θα «γιορτάσουν» την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ καθώς μεγάλη μερίδα παραμένει απλήρωτη έως και 7 μήνες, καταγγέλλεται εργασιακή ανασφάλεια λόγω ελλείψεως θεσμικού πλαισίου, ενώ έντονη ανησυχία εκφράζεται και για το μέλλον των 70 Κέντρων πανελλαδικά, αφού, αντί της παγίωσης της χρηματοδότησης που ήλπιζαν οι εργαζόμενοι, επανεξετάζεται η συνέχισή της ή όχι από την ΚΕΔΚΕ.

«Δεν παλεύουμε για την επιβίωση μιας δουλίτσας που μας βόλεψε αλλά για μιας οντότητας -των Κέντρων Πρόληψης- που εν πολλοίς εμείς δημιουργήσαμε με δέσμευση και επιμονή, αφού σχεδόν σε κανένα Κέντρο δεν βρήκαμε υποδομή», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Σταθακιός από το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο θέμα της διαρροής εκπαιδευμένου προσωπικού, οι οποίοι ενώπιον της εργασιακής ανασφάλειας και των «συμβάσεων πολιτικής ομηρίας» αποχωρούν από τα Κέντρα. Στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει παύσει και το μοναδικό πραγματικό ατού της εργασίας τους, η συνεχής εκπαίδευση και η επιμόρφωση. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Αυστρία πρωτοστατούν στην Ευρώπη στον καθορισμό προδιαγραφών για την πιστοποίηση υπηρεσιών πρόληψης και ειδικών του τομέα, ενώ αξιολογείται ότι η λειτουργία των Κέντρων στη χώρα μας από το 1998 έως το 2004 έχει συμβάλει στη μείωση της χρήσης κατά 9% στις ηλικίες 18-24 ετών και 3,9% στο γενικό πληθυσμό.

Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/06/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: