Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ανυπαρξία ενίσχυσης των υποδομών πρόληψης

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Σε οριακό σημείο τα Κέντρα Πρόληψης στην Ήπειρο!


Χωρίς στήριξη χρήστες και οικογένειες...

"...Στην περιοχή της Ηπείρου το πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών και της εξάρτησης από αυτά παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, τόσο από την σκοπιά προγραμμάτων πρόληψης και συμβουλευτικής στήριξης χρηστών και των οικογενειών τους, όσο και από αυτή των θεραπευτικών προγραμμάτων..."

Αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση που οργανώθηκε προχθές στην Ηγουμενίτσα από το Κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη» σε συνεργασία με την Μονάδα Συμβουλευτικής και Επανένταξης Ιωαννίνων του ΚΕΘΕΑ.

Επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά η οξύτητα του προβλήματος στην Ήπειρο, αλλά και η ανυπαρξία ενίσχυσης των υποδομών πρόληψης.

Το κομμάτι της πρόληψης κατά των ναρκωτικών στην Ήπειρο διέρχεται… κρίση, μιας και δεν καταβάλλονται οι απαραίτητοι πόροι για την απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης. Μάλιστα ειπώθηκε ότι «η αδιαφορία σκοτώνει και όχι τα ναρκωτικά».

Τα Κέντρα Πρόληψης στην Ήπειρο έχουν φτάσει σε οριακό σημείο σε ό,τι αφορά την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και διαπιστώνεται ότι δημιουργείται σιγά – σιγά μια προοδευτική απαξίωση του θεσμού της πρόληψη.

Επίσης ανέκαθεν υπήρξε και υπάρχει μια έλλειψη θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης, με αποτέλεσμα να μην υπογράφονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να έχουν διαφορετική μισθοδοσία και τέλος, μέσα σʼ αυτό το ασαφές πλαίσιο συμβάσεων αορίστου χρόνου, το αποτέλεσμα είναι η αποχώρηση πολλών στελεχών από τα Κέντρα Πρόληψης όταν βρίσκουν άλλη εργασία.

Η πρόληψη λοιπόν είναι ένα σκέλος κάλυψης του προβλήματος, όπως ένα άλλο είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση και η επανένταξη.

Επισημάνθηκε ότι «είναι αντιμετώπιση τα υποκατάστατα, αλλά δεν είναι η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η μεγάλη σημασία της πρόληψης θα πρέπει να μας απασχολεί όλους.

"...Ακούμε πρόληψη για την παχυσαρκία, πρόληψη για το AIDS. Πρόληψη για τον σακχαρώδη διαβήτη, πρόληψη για την στεφανιαία νόσο και να μην υπάρχει πρόληψη για την μάστιγα του αιώνα, όπως έχουν χαρακτηριστεί τα ναρκωτικά;..."

Το Κέντρο Πρόληψης του Νομού Θεσπρωτίας στηρίζεται ηθικά και οικονομικά από τους ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους τοπικούς φορείς, και γιʼ αυτό συνεχίζει τη λειτουργία του χωρίς σοβαρά προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια.
http://gianniotis.blogspot.com/2009/03/blog-post_2181.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: