Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

η επίσημη πολιτεία αφήνει στο έλεος του θεού τις δομές πρόληψης κατά των ναρκωτικών...



«Υποκατάστατο» οι φορείς... για την οικονομική στήριξη των δομών κατά των ναρκωτικών

16.03.09
narkotika_xasis_smallΤην ώρα που η επίσημη πολιτεία αφήνει στο έλεος του θεού τις δομές πρόληψης κατά των ναρκωτικών, τους εργαζόμενους και βεβαίως όσους χρειάζονται υποστήριξη και η χρήση τους, πλέον και της ηρωίνης,  εξαπλώνεται ραγδαία, έρχονται άλλοι φορείς της κοινωνίας να παίξουν ρόλο... υποκατάστατου και να   τις στηρίξουν και οικονομικά, όπως συμβαίνει με την πρωτοβουλία των Τελωνειακών Υπαλλήλων και της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχουν  η Ν.Α Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Τα έσοδα  από μια θεατρική παράσταση που θα ανεβάσουν στα Γιάννινα τελωνειακοί από την Αθήνα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ν. Ιωαννίνων ο οποίος 15 χρόνια τώρα προσφέρει πολλά στην πρόληψη αλλά και στην θεραπεία.

«Είναι θλιβερό να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όπως της ΑΔΕΔΥ και οι Τελωνειακοί προκειμένου οι δομές αυτές να εξασφαλίσουν κάποια έσοδα και να μην ασχολείται η πολιτεία με το θέμα αυτό», τόνισε ο πρόεδρος του Σταθμού Στέφανος Τζιμογιάννης, κάνοντας λόγο για την  απουσία της κυβέρνησης από την μάχη κατά των ναρκωτικών, δεδομένου ότι οφείλει 15 εκ. ευρώ στα 72 κέντρα πρόληψης και αφήνει τους  400 εργαζόμενους σε δύσκολη θέση.

Ο κ. Τζιμογιάννης για άλλη μια φορά  ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, χαρακτηρίζοντας την «καταστροφική» και  χωρίς εθνικό σχέδιο εδώ και πέντε χρόνια και σε ότι αφορά το νομό, σημείωσε ότι το 2008 από τους 133 χρήστες που ζήτησαν βοήθεια το 85% αυτών είναι χρήστες ηρωίνης, γεγονός που πρέπει να απασχολήσει και την επίσημη πολιτεία.

Ο πρόεδρος του ΣΣΚΝΙ έκανε λόγο για εκρηκτικές διαστάσεις στη χρήση των ναρκωτικών, κάτι που αποτυπώνεται και στους θανάτους, την αύξηση του αριθμού των χρηστών και τη ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών στα σχολεία.

Αυτή είναι η μια πτυχή, όπως είπε,   η άλλη είναι, η πραγματικότητα που βιώνουν, νέοι κυρίως άνθρωποι, που στέκονται ανήμποροι μπροστά στα αδιέξοδα.

Ως ενδεικτικό της κατάσταση που επικρατεί ανέφερε ότι   οι λίστες αναμονής στα προγράμματα υποκατάστατων έχουν μετατραπεί σε «λίστες θανάτου» δεδομένου ότι περιμένουν πάνω από 5.000 χρήστες (1500 το 2004).

Πληρώνει μετά από χρόνια  ο δήμος

Σε ότι αφορά το δήμο Ιωαννιτών ο οποίος ήταν ο μόνος από τους φορείς που μετέχουν στον ΣΣΚΝΙ και δεν κατέβαλε επί 10ετία την οικονομική εισφορά του ο κ. Τζιμογιάννης (και με την ιδιότητα του  δημοτικού συμβούλου) ανέφερε ότι πλέον, μετά και την παρέμβαση των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο,  έχει υπογραφτεί το ένταλμα για 102.000 ευρώ και αναμένεται η είσπραξη του ποσού από το Σταθμό.

Θα μείνει βέβαια υπόλοιπο περίπου 30.000 ευρώ. Κατηγόρησε πάντως τη δημοτική αρχή και για τη μη στήριξη της αρχικά και του ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί πλέον στα Γιάννινα, ενώ εξήρε τη στάση και στήριξη της Ν.Α και στις δυο δομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: