Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΑΡΓΥΡΗ (ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ       16460

Ημερομ. Καταθέσεως:                  19-3-2009

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ

Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: οικονομικό αδιέξοδο και λειτουργική υποβάθμιση τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών

Η δημιουργία και έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, πριν από 15 χρόνια, αποτέλεσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την πορεία πρόληψης και αντιμετώπισης της χαρακτηριζόμενης ως «μάστιγας» του αιώνα, των ναρκωτικών.

Τα Κέντρα συστάθηκαν με τη μορφή αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών και η λειτουργία τους γίνεται με την εποπτική λειτουργία του ΟΚΑΝΑ (κατά 50%) και της ΚΕΔΚΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών (κατά 50%).

Τα Κέντρα Πρόληψης (72 λειτουργούντα στο σύνολο της χώρας σήμερα), είναι στελεχωμένα με έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης της χρήσης ουσιών σε παιδιά, εφήβους, νέους, προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής, δέχονται αιτήματα βοήθειας που αφορούν ομάδες υψηλού κινδύνου ή κοινότητες σε κρίση.

Αυτός ο σπουδαίος θεσμός κινδυνεύει σήμερα να καταργηθεί λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης τους από το κράτος κατά τα έτη 2007 και 2008.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των Κέντρων αυτών, τη λειτουργική τους υποβάθμιση, την ανασφάλεια των εργαζομένων και εν τέλει την αδυναμία να παίξουν το σπουδαίο ρόλο τους στο θέμα της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από ουσίες.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Νομού Ιωαννίνων, ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία τα τελευταία 15 χρόνια, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της θεραπείας.

Έντονη ανησυχία επικρατεί και μεταξύ των εργαζομένων οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα να οδηγηθεί το Κέντρο σε διάλυση.

Παρά τα επανειλημμένα διαβήματα των εμπλεκομένων, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να προκαλεί με την αδιαφορία του, για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, που είναι η πρόληψη και θεραπεία της εξάρτησης από ουσίες και κυρίως όταν αυτό αγγίζει την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των νέων.

Δεδομένου του εξαιρετικά σημαντικού κοινωνικού έργου που επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών του Ν. Ιωαννίνων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η αποπληρωμή των οφειλών του προς το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών του Ν. Ιωαννίνων, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία αυτού και με βάση πιο χρονοδιάγραμμα;

2) Υπάρχει σχέδιο συνέχισης της λειτουργίας των Κέντρων καθώς και της αναβάθμισής τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ποιο είναι αυτό;

Αθήνα 19.03.09

Ο ερωτών βουλευτής

 

Βαγγέλης Αργύρης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: