Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Εφημερίδα "Εβδόμη": ΟΙΚΤΡΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Απειλείται η λειτουργία του κέντρου αν δεν σταλούν άμεσα χρήματα από τον ΟΚΑΝΑ
Η γενική συνέλευση καλεί τον ΟΚΑΝΑ και κατ επέκταση του Υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν να λειτουργεί το κέντρο ή όχι

"Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε, αλλά αν δεν βάλει στο ταμείο αυτά που του αναλογούν, ο Οργανισμός Κατά Των Ναρκωτικών, τότε δεν πρόκειται να δώσουμε ούτε δραχμή". Mε τα λίγα αυτά λόγια ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Ζεκερίδης, έδωσε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος που συζητούσαν την ώρα εκείνη τα μέλη του Κέντρου Πρόληψης και Καταπολέμησης των Ναρκωτικών του νομού, που "λειτουργεί" στην Καβάλα.
Η έκτακτη γενική συνέλευση είχε συγκληθεί με μοναδικό θέμα τα οικονομικά του φορέα που δεν είναι καθόλου καλά, αλλά και για να επισημανθούν σημαντικά πράγματα όπως το ότι οι φορείς μέλη του κέντρου δεν καταβάλουν τις εισφορές τους, ενώ η διοίκηση ζήτησε από τους φορείς μέλη, μέσω των εκπροσώπων τους, να αυξήσουν το ποσό της εισφοράς τους ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε. Τα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και είναι μια ανάσα από το κλείσιμο. Την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης πραγματοποίησαν απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και ο υφυπουργός Μάριος Σαλμάς αντί για 6 εκατομμύρια ευρώ που είχε υποσχεθεί ο υπουργός στις 25 Ιουνίου να δώσει, μίλησε για 2 εκατομμύρια ευρώ, που θα... καταβληθούν.
"Δεν έχουμε δει χρήματα μέχρι τώρα, από το υπουργείο Υγείας και από τον ΟΚΑΝΑ", δήλωσε ο αντινομάρχης Θανάσης Βαφειάδης και πρόεδρος του τοπικού Κέντρου Πρόληψης. Όπως είπε αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης ήταν η αύξηση των εισφορών που καταβάλλουν οι φορείς που συμμετέχουν. Πριν 15 μέρες περίπου είχε γίνει και πάλι συνέλευση με το ίδιο θέμα και είχε και πάλι συζητηθεί η αύξηση των εισφορών και "υπήρξαν προβληματισμοί. Έτσι είπαμε να εκτιμήσει ο κάθε φορέας το ποσό των εισφορών που μπορεί να καταβάλλει, να έχουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων στις περιπτώσεις των δήμων και των Διοικητικών Συμβουλίων στις περιπτώσεις των υπόλοιπων φορέων και σήμερα (σημ. χθες) να αποφασίσουμε οριστικά".
Το Κέντρο Πρόληψης της Καβάλας έχει ένα ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 170.000 ευρώ περίπου, για να λειτουργεί με ένα μίνιμουμ δράσεων. Από το 2006 και εδώ και στα υπόλοιπα 71 Κέντρα, έχει σταματήσει η κρατική επιχορήγηση. Προς το παρόν το Κέντρο της Καβάλας συντηρείται χάρις στις εισφορές των τοπικών φορέων και μόνο. Στα υπόλοιπα Κέντρα η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και οι εργαζόμενοι παραμένουν μήνες απλήρωτοι, ενώ δεν μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που εργαζόμενοι αποχωρούν και έτσι στα τρία τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση του προσωπικού κατά 35% (από 400 οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί περίπου σε 300).
Οι συνολικές οφειλές του κράτους προς τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα ανέρχονται στο ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 25 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πως από τα 13 εκατ. Ευρώ θα καταβάλλει στον ΟΚΑΝΑ άμεσα τα 6 εκατ. Ευρώ. Φαίνεται πως ήταν απλώς μια υπόσχεση. Στη συνάντηση που είχε το Σωματείο την προηγούμενη εβδομάδα με τον υφυπουργό κ. Σαλμά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Βασίλη Ρισβά, τα 6 εκατομμύρια έγιναν 2 και αυτά ακόμα άφαντα.
Μετά την κινητοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας, εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά των Ναρκωτικών (συμμετέχουν πάνω από 120 φορείς) έδωσαν συνέντευξη Τύπου και χαρακτήρισαν επικίνδυνη τη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των ναρκωτικών. Η πολιτική αυτή τόνισαν, στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, στη διαχείριση και όχι αντιμετώπιση του προβλήματος, στη γιγάντωση της υποκατάστασης και στην εγκατάλειψη της πρωτογενούς πρόληψης, μέσω και του "στραγγαλισμού" των Κέντρων Πρόληψης. Επίσης, παρουσίασαν στοιχεία για τη λειτουργία παράνομων ιδιωτικών κλινικών απεξάρτησης, που εκμεταλλεύονται χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους, με την ανοχή της κυβέρνησης.
Αναπροσαρμογή εισφορών
Χθες οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν να αυξήσουν το ποσοστό της εισφοράς τους για την λειτουργία του κέντρου, κάποιοι και κατά 50%, ποσοστό που ακούγεται μεγάλο όμως είναι πολύ μικρό για να λύσει το πρόβλημα. Για παράδειγμα ένας δήμος του νομού που δέχθηκε να αυξηθεί το ποσοστό του κατά 50%, θα δώσει φέτος από 1.000 ευρώ, εισφορά 1.500 ευρώ. Λογικό είναι ότι το αναγκαίο ποσό είναι δύσκολο να μαζευτεί, και όσο το κράτος δεν δίνει το μερίδιό του, αναγκάζεται η νομαρχία Καβάλας να μετατρέπεται στον μεγάλο αιμοδότη για να μην κλείσει το κέντρο. Μείζον πρόβλημα είναι η τύχη του προσωπικού. Ο κ. Ζεκερίδης προέβλεψε ότι και να μαζευτούν οι εισφορές των μελών του κέντρου, δεν θα λυθεί το πρόβλημα, απλά θα πληρωθούν οι μισθοί για δύο ή τρεις μήνες και το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί.
Χθες η έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε να αναπροσαρμόσει το ύψος των εισφορών των μελών, ανάλογα και με το είδος του φορέα, άλλη εισφορά θα πληρώνει ένας δήμος κι άλλη ένας σύλλογος.
Παράλληλα, θα αποσταλεί επιστολή προς τον ΟΚΑΝΑ, με την οποία η γενική συνέλευση θα καλεί τον οργανισμό να είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις, θα καταγγέλλει την μέχρι τώρα στάση του, και θα ζητά να ξεκαθαρίσουν οι αρμόδιοι αν θέλουν να συνεχίσει το κέντρο να λειτουργεί ή όχι.
Χάρης ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ
http://www.evdomi.gr/pub/starcms/repository/static/articles/ar_35275_1.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: