Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

"ακόμη μία φορά οι υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας ..έπεσαν στο κενό.."



ΟΚΑΝΑ Σε λουκέτο οδηγούνται τα κέντρα πρόληψης Εκτυπώσιμη σελίδα
Με λουκέτο απειλούνται τα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ στην Ελλάδα. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, για ακόμη μία φορά οι υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας για σταδιακή εξόφληση των χρεών του προς τα κέντρα έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να είναι πλέον οριακή.

Της Νικολέτας Μπούκα

Συγκεκριμένα το υπουργείο, μέσω του ΟΚΑΝΑ, χρωστάει 13 εκατομμύρια ευρώ στα κέντρα πρόληψης. Μάλιστα, στις 25 Ιουνίου, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε δηλώσει ότι στις 29 Ιουνίου θα δίνονταν 6 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο τέσσερις ημέρες μετά, όχι μόνο δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά κανείς από τους αρμοδίους δεν γνωρίζει αν και πότε θα δοθούν τα χρήματα αυτά.
Ήδη, οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 9 Ιουλίου, διαμαρτυρόμενοι για την κοροϊδία του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ απέναντι τους. Παράλληλα δηλώνουν αποφασισμένοι να χαλάσουν ακόμη και τις… διακοπές των αρμοδίων σε περίπτωση που δεν τους καταβληθούν τα οφειλόμενα.
“Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Υγείας δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. Τα 73 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ αργοπεθαίνουν. Έχουν φτάσει σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν από 400 σε 335 κι είναι απλήρωτοι εδώ κι οκτώ μήνες. Φοβόμαστε ότι η πολιτεία προωθεί σταδιακά το λουκέτο”, δηλώνει στην “Μ” ο οργανωτικός γραμματέας του Πανελλαδικού Σωματείου Στελεχών Πρόληψης, Ανδρέας Τσούνης.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του δ.σ. του κέντρου πρόληψης “Ελπίδα” Μαρία Παυλίδου τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας επιμένει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στα κέντρα πρόληψης, με αποτέλεσμα αυτά να ασφυκτιούν και να αποδεκατίζονται.
“Επικρατεί μία τακτική σαλαμοποίησης. Δηλαδή υποβαθμίζουμε σταδιακά μία δομή και στη συνέχεια την κλείνουμε. Ωστόσο, παρά την οικονομική στέρηση και την εργασιακή ανασφάλεια, οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στα κέντρα πρόληψης συνεχίζουν να είναι σε εγρήγορση και να σχεδιάζουν δράσεις, αν και το μέλλον τους είναι αβέβαιο”, λέει η κ. Παυλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: