Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009


Χωρίς χρηματοδότηση τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων
Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Σεπτεμβρίου 2009 3:05:11 μμ


Προβλήματα χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης, καταγγέλλει το Σωματείο Στεχών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, σημειώνεται ότι 18 από τους 330 εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτήσεων της χώρας δεν θα πληρωθούν μισθούς του Σεπτεμβρίου.
Το πρόβλημα προκύπτει από τις σωρευμένες οφειλές των διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ, οι οποίες ανέρχονται πλέον στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μια ενδεικτική εικόνα της διαμορφωμένης κατάρρευσης στον χώρο της Πρόληψης των Εξαρτήσεων προσφέρουν τα παρακάτω στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο:
Το ιστορικό Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης Αλίμου - Αργυρούπολης - Γλυφάδας - Ελληνικού κλείνει. Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι 14 εργαζόμενοι τους μισθούς Σεπτεμβρίου, το ηλεκτρικό και το τηλέφωνο είναι κομμένα, τα ενοίκια των εγκαταστάσεων σε Άλιμο και Αργυρούπολη είναι απλήρωτα εδώ και ενάμιση χρόνο και εκκρεμούν αγωγές εξώσεων, ενώ οι απλήρωτες εισφορές στο ΙΚΑ και την εφορία ανέρχονται σε 70.000 ευρώ.
Στο Κέντρο Πρόληψης Γλυφάδας έχει μείνει μόνο ένα επιστημονικό στέλεχος και τα στελέχη των όμορων Κέντρων ανέλαβαν πέρα από το ωράριό τους να καλύπτουν το κέντρο αυτό. Πρόσληψη επιπλέον στελεχών σε αυτή την περίοδο, όπως έχει ζητήσει ο ΟΚΑΝΑ, δεν μπορεί να γίνει, καθώς αυτό θα σημάνει την επιδείνωση τ ων οικονομικών προβλημάτων.
Οι τέσσερις εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Κω είναι απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες.
Στο Κέντρο Πρόληψης Αιγάλεω - Αγίας Βαρβάρας - Χαϊδαρίου υπάρχουν οφειλές ασφαλιστικών εισφορών ύψους 90.000 ευρώ των 7 εργαζομένων, οφειλές δύο ετών στην εφορία, οφειλές ενοικίων, μισθών λογιστή και καθαρίστριας.
Στο Κέντρο Πρόληψης Ζακύνθου οφείλονται στο ΙΚΑ οι ασφαλιστικές εισφορές των 6 εργαζομένων, ύψους 60.000 ευρώ.
Στο Κέντρο Πρόληψης Βοιωτίας (Λειβαδιά) οφείλονται γύρω στα 50.000€ στο ΙΚΑ, ενώ έχουν μείνει μόνο 2 επιστημονικά στελέχη. Το παράρτημα της Θήβας έχει μείνει χωρίς εργαζόμενους.
Το Κέντρο Πρόληψης Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο) υπολειτουργεί, καθώς έχουν μείνει δύο επιστημονικά στελέχη. Το παράρτημα του Μεσολογγίου υπολειτουργεί με μία εργαζόμενη.
Το Κέντρο Πρόληψης Ευρυτανίας υπολειτουργεί με δύο επιστημονικά στελέχη. Οφείλονται οι εισφορές τους στο ΙΚΑ και ο λογιστής δεν συντάσσει τους οικονομικούς απολογισμούς των προηγούμενων 2 ετών.
Το Κέντρο Πρόληψης Θεσπρωτίας και το Κέντρο Πρόληψης Γρεβενών υπολειτουργούν, καθώς έχουν μείνει με δύο επιστημονικά στελέχη έκαστο.
Μόνο δύο επιστημονικά στελέχη διαθέτει και το Κέντρο Πρόληψης Λήμνου, όπου δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα σωστής λειτουργίας των υποδομών του.
Το Κέντρο Πρόληψης του πολυπληθούς Νομού Φθιώτιδας υπολειτουργεί με 3 επιστημονικά στελέχη, δεν υπάρχουν χρήματα για κάλυψη θέσης ψυχολόγου, αλλά και για υλικά επιστημονικών και ενημερωτικών παρεμβάσεων.
Στο ταμείο του Κέντρου Πρόληψης Χίου υπάρχουν χρήματα για έναν μήνα ακόμη. Το ίδιο και στο Κέντρο Πρόληψης Ξάνθης, όπου οφείλονται και εισφορές στο ΙΚΑ και δεν υπάρχουν υλικά για επιστημονικές και ενημερωτικές παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: