Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Σ.Ε.Κ.Υ.Ι.Φ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ 31 105 60 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ & FAX 210 3231832, 6984 830630
email: social_somatio@yahoo.gr


Παιχνίδια του Υπουργείου Υγείας και των «μη κερδοσκοπικών» σε βάρος των εργαζομένων…
Η περίπτωση του «Ίρις»

Στις 3/9 η διοίκηση της εταιρίας «Ίρις» ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι το Υπουργείο Υγείας με υπουργική απόφαση ανακαλεί τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των δομών από την εν λόγω διοίκηση και η διαχείρισή τους περνάει προσωρινά στο ΨΝΑ και στο ΨΝ Τρίπολης έως ότου προκηρυχτεί διαγωνισμός και τις δομές του «Ίρις» τις πάρει άλλη «μη κερδοσκοπική» εταιρία. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εργαζομένων καθώς και τα δικαιώματά τους παραμένουν ως έχουν.
Το Υπουργείο αιτιολογεί αυτή του την απόφαση δια στόματος της κας Βασιλάτου στηριζόμενη στον ισολογισμό της εταιρίας του 2008 όπου υπάρχει μία «τρύπα» 600.000 € σε σχέση με τα στοιχεία του Υπουργείου. Εδώ να σημειώσουμε πως στους εργαζόμενους, μήνα Σεπτέμβριο πλέον, δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου όπως και το δώρο Χριστουγέννων του 2008!
Το «Ίρις» από τη μεριά του υποστηρίζει πως η παραπάνω απόφαση είναι αποτέλεσμα προσωπικής εμπάθειας της κας Τροχάνη έναντι του κου Κούτα (προέδρου της εταιρίας), πολιτικής διαφωνίας (το «Ίρις» πήρε άδεια επί ημερών κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) και επειδή το Υπουργείο θέλει να επιδείξει έργο πριν τις εκλογές. Ταυτόχρονα η εταιρία προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας αναβολή και ακύρωση της απόφασης. Χαρακτηριστικό είναι πως η υπερασπιστική γραμμή της εταιρίας στηρίζεται στη μη νομιμότητα των αποφάσεων και όχι στην ουσία των κατηγοριών.
Στην ενημέρωση που έγινε στους εργαζομένους, η διοίκηση αν και παραδέχεται πως υπάρχει οικονομική διαφορά με το Υπουργείο, αφενός δεν ανέφερε το ύψος του ποσού και αφετέρου υποτιμά αυτή τη λεπτομέρεια (ύψους 600.000 € !) υποστηρίζοντας πως η ανάκληση των αδειών είναι αποτέλεσμα της χαμηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών βάσει ενός εγγράφου του Υπουργείου που ποτέ δεν είδαν οι εργαζόμενοι. Αυτή η τακτική από μεριάς «Ίρις» υιοθετείται ξεκάθαρα για να πείσει τους εργαζομένους πως το πρόβλημα είναι και δικό τους, να συστρατευτούν με τον κο Κούτα ώστε να τους χρησιμοποιήσει βάζοντας τους μπροστά στον αγώνα του ενάντια στο Υπουργείο.
Εμείς και πάλι λέμε: Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες! Τα συμφέροντα του κου Κούτα, όπως και κάθε άλλου προέδρου, δεν ταυτίζονται με αυτά των εργαζομένων! Η παραπάνω κατάσταση δεν είναι τίποτα λιγότερο από την προσπάθεια του Υπουργείου να βολέψει τους «δικούς» του, κάτι που και η διοίκηση του «Ίρις» με περισσή αφέλεια εμμέσως πλην σαφώς αποδέχεται και για τη δική του περίπτωση όπως βολεύτηκε επί ΠΑΣΟΚ!
Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι είμαστε θεατές και όμηροι μιας πολιτικής του Υπουργείου, αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στις πλάτες τις δικές μας και των ψυχικά πασχόντων στήνεται γλέντι εκατομμυρίων ευρώ. Υπουργείο και πρόεδροι εταιριών από κοινού εκμεταλλεύονται τα κονδύλια των προγραμμάτων της ψυχικής υγείας χρησιμοποιώντας τους εργαζομένους πότε ο ένας και πότε ο άλλος για τη μοιρασιά! Γι’ αυτό δεν υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε το Υπουργείο να κρύβεται πίσω από την υπαρκτή κακοδιαχείριση από τις «μη κερδοσκοπικές» και οι εταιρίες με τη σειρά τους πίσω από την εξίσου υπαρκτή υποχρηματοδότηση.
Στεκόμαστε απέναντι στην απόφαση του Υπουργείου: για μας τους εργαζομένους το ζήτημα δεν είναι ποια εταιρία προτιμούμε να μας εκμεταλλεύεται. Παλεύουμε για Δημόσια δωρεάν ψυχική υγεία με εργατικό έλεγχο της διοίκησης με την έννοια πως οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να ασκούν βέτο στη μία ή την άλλη απόφαση της.
Δεν συστρατευόμαστε με κανέναν κο Κούτα: οι εργαζόμενοι, οι ψυχικά πάσχοντες, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν έχει ανάγκη από ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία. Έξω οι ιδιώτες από τις δομές!

Διεκδικούμε:
· Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο «Ίρις»
· Διατήρηση ΟΛΩΝ των θέσεων εργασίας
· Αυξήσεις μισθών, Επίδομα ανθυγιεινούς εργασίας
· Συμβάσεις αορίστου χρόνου
· Δημόσια δωρεάν ψυχική υγεία


ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙΚΟ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!

ΤΟ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: