Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009


«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»

(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)
prolipsiworkers@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων και των φορέων εκπροσώπησής τους το Σάββατο, 5 Σεπτέμβρη 2009, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας ιστορικά ανακοινώνεται η υλοποίηση πολιτικών ολοένα εντεινόμενης υποβάθμισης των όρων ζωής των εργαζομένων.
Εδώ και πολλά χρόνια ως εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα Πρόληψης βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με μια σειρά από πολιτικές που υποβαθμίζουν το έργο μας σ’ έναν τομέα κοινωνικά ευαίσθητο, αυτόν της αντιμετώπισης των ουσιοεξαρτήσεων. Πολιτικές που έχουν βάθος μέσα στο χρόνο και σχετίζονται με ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο εφαρμογών τόσο στο χώρο της υγείας όσο και γενικότερα.
Σε ό,τι αφορά στο χώρο της πρωτογενούς πρόληψης, τα αποτελέσματα είναι ήδη καταστροφικά. Συσσωρευμένες οφειλές Υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ, απλήρωτοι εργαζόμενοι, δομές που βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου και κίβδηλες υποσχέσεις διαμορφώνουν το σκηνικό, υπό το βάρος του οποίου εδώ και χρόνια καλούμαστε να δώσουμε τη δική μας μάχη ως κοινωνικοί επιστήμονες, απέναντι σε ένα μείζον ψυχοκοινωνικό πρόβλημα όπως αυτό των ναρκωτικών.
Αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όσους αγνοούν τις φωνές μας και τις φωνές ολόκληρης της κοινωνίας, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, αγωνιζόμενοι για:

· Ανατροπή των πολιτικών αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, που πλήττουν σοβαρά και πολύπλευρα την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ελληνικής κοινωνίας. Δημόσιες δαπάνες για κάλυψη κοινωνικών αναγκών και όχι για την ικανοποίηση των συμφερόντων ιδιωτικών εταιρειών.
· Κατάργηση της ανεργίας. Εργασία για όλους τους κατοίκους της χώρας.
· Αξιοπρεπείς μισθούς για όλους και όλες, στη βάση κοινωνικών κριτηρίων και όχι κριτηρίων κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου. Δημόσια ασφάλιση όλων των εργαζομένων, με αυξημένη συμμετοχή των εργοδοτών στις ασφαλιστικές εισφορές.
· Αποκλειστικά δωρεάν παροχή δημόσιων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης σε όλους τους κατοίκους της χώρας, χωρίς διακρίσεις.
· Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης εξαρτημένων μελών της κοινωνίας μας. Οι αντικοινωνικές πολιτικές, η καθολική υποχώρηση των ούτως ή άλλως υποτυπωδών προνοιακών υπηρεσιών του κράτους αναπαράγουν και εντείνουν τα κοινωνικά προβλήματα που εγκλωβίζουν ολοένα περισσότερους συμπολίτες μας σε έναν φαύλο κύκλο εξαρτήσεων.
· Ξεκάθαρη, σαφή και έμπρακτα υποστηριγμένη κρατική πολιτική για τις εξαρτήσεις. Ενίσχυση των πολιτικών και των δομών πρόληψης των εξαρτήσεων.
· Άμεση εξόφληση των 15 εκατομμυρίων ευρώ που οι διευθύνσεις Υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ οφείλουν στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων. Εξασφάλιση πάγιας και επαρκούς χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 με Αποκλειστικό Κωδικό που θα καλύπτει όλες τις προϋπολογισμένες με προγραμματικές συμβάσεις ετήσιες δαπάνες τους. Θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης και των εργαζομένων τους. Παροχή εκπαίδευσης και εποπτείας σε όλους τους εργαζόμενους, ενίσχυση των υποδομών, εξασφάλιση της εισροής εκπαιδευτικού υλικού και της παροχής των υπηρεσιών μας σε δημόσια ιδρύματα της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και όλες τις εργαζόμενες σε διαρκή αγώνα ενάντια στις «μεταρρυθμιστικές», αντικοινωνικές πολιτικές και τους εκπροσώπους τους, με την ένταξή τους στα υπάρχοντα πρωτοβάθμια Σωματεία και τη σύσταση νέων, όπου δεν υπάρχουν. Η σκληρή επίθεση ενάντια στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας μπορεί και πρέπει να αποκρουστεί και να ανατραπεί προς όφελός μας.
Όσοι προκρίνουν και εφαρμόζουν πολιτικές υποβάθμισης των δικαιωμάτων, των όρων δουλειάς και ζωής και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, θα βρίσκουν το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης σταθερά απέναντί τους. Πιστοί στο πνεύμα της πρόληψης και στους αγώνες που έχουμε διεξάγει μέχρι σήμερα, οι κινήσεις μας θα καθοριστούν στη βάση όχι προεκλογικών δεσμεύσεων, αλλά των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν ως την οριστική δικαίωση των αιτημάτων μας.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: