Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

200.000 Eυρώ χρωστά στο ΙΚΑ το Κ.Π. Χανίων


Από την εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα "25/09/09 ΤΟΠΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Απαξίωση των Κέντρων Πρόληψης
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ (dmaridakis@yahoo.gr)

Δεν έχει τέλος η απαξίωση των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών από το υπουργείο Υγείας καθώς οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα όλης της χώρας ανέρχονται στα 12 εκατομμύρια ευρώ!
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Κέντρο Πρόληψης Χανίων δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τον ΟΚΑΝΑ στο πλαίσιο της τριετούς προγραμματικής σύμβασης που καλύπτει την περίοδο 2007 - 2010.
Οι παλαιότερες δε οφειλές αγγίζουν τις 46.000 ευρώ.
Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι επιδεινώνεται καθημερινά. Το πανελλήνιο σωματείο τους σε προχθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν "βουλιάξει" τον τομέα της πρόληψης και προσθέτει ότι πολλά Κέντρα της χώρας βρίσκονται κοντά στο "λουκέτο". Ήδη, μάλιστα, σε κάποια από αυτά εκτός από τους απλήρωτους εργαζόμενους, έχει κοπεί το τηλέφωνο και το ρεύμα και εκκρεμούν αγωγές εξώσεων λόγω της μη καταβολής του ενοικίου.
Η κατάσταση στο Κέντρο Πρόληψης Χανίων δεν είναι πολύ καλύτερη. Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν δύο χρόνια που οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ αλλά και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών παραμένουν απλήρωτα. Το συγκεκριμένο ποσό υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ, ενώ μόνο τα πρόστιμα για τη μη καταβολή τους είναι πάνω από 25.000 ευρώ.
Μέσα σε όλα αυτά, συνεχίζονται οι προετοιμασίες του Κέντρου για τις παρεμβάσεις σε σχολεία και η υλοποίηση προγραμμάτων συμβουλευτικής υποστήριξης σε γονείς, εφήβους, χρήστες ουσιών αλλά και άλλες δράσεις που πραγματοποιούνται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Θάλεια Κουκάκη, μιλώντας στα "Χ.Ν.", ανέφερε σχετικά: "Παρότι έχουμε υλοποιήσει τις δράσεις που προβλέπονταν για τα δύο πρώτα χρόνια, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που καλύπτει την περίοδο Οκτώβριος 2007 - Σεπτέμβριος 2010, δεν έχουμε λάβει καμία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΚΑΝΑ και δεν γνωρίζουμε πότε θα πάρουμε χρήματα. Παράλληλα, εκκρεμούν παλαιότερες οφειλές. Η λειτουργία του Κέντρου είναι αναμφίβολα αναγκαία αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Το προσωπικό προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει τον θεσμό της πρόληψης και της εφαρμογής των προγραμμάτων που είναι απαραίτητα, δεδομένης της έξαρσης του φαινομένου στα Χανιά. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά από εκεί και πέρα η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον θεσμό".
"ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Η οικονομική κατάρρευση των Κέντρων Πρόληψης λόγω της ασυνέπειας των υπουργείου Υγείας/ΟΚΑΝΑ καθιστούν το μέλλον των 72 Κέντρων όλης της χώρας αβέβαιο.
Χαρακτηριστικό της προχειρότητας που επιδεικνύει στον χειρισμό του θέματος το υπουργείο είναι ότι 3 μήνες μετά την υπογραφή της νέας πενταετούς προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΟΚΑΝΑ, υπουργείο Εσωτερικών, Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., Ε.Ε.Τ.Α.Α.), που έγινε τον Απρίλιο, το υπουργείο Υγείας κατέβαλε ως έκτακτη επιχορήγηση στον ΟΚΑΝΑ 2 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για παλιές οφειλές ή για την κάλυψη μέρους της πρώτης δόσης όπως προβλέπει η σύμβαση.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ στο δ.σ. του ΟΚΑΝΑ και μέλος της επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, η ΚΕΔΚΕ εξέλαβε την επιχορήγηση ως δόση για τη νέα σύμβαση και με τη σειρά της προχώρησε στην εκταμίευση 2,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος από τις ανάγκες των Κέντρων: "Η σύμβαση - σημείωσε ο κ. Βιρβιδάκης σχετικά - υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2009 και προβλέπει χρηματοδοτήσεις από τους ΟΚΑΝΑ/υπ. Υγείας και ΚΕΔΚΕ/υπ. Εσωτερικών οι οποίες είναι εναλλάξ. Η πρώτη δόση θα έπρεπε να δοθεί από τους υπ. Υγείας/ΟΚΑΝΑ και η δεύτερη από πλευράς υπ. Εσωτερικών/ ΚΕΔΚΕ. Ωστόσο, το υπ. Υγείας δεν έδωσε την πρώτη δόση για το 2009. Αντ' αυτού δόθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ, στις 23 Ιουλίου, χωρίς να προσδιορίζεται από την απόφαση αν αφορούν παλιές οφειλές ή τη δόση. Εμείς, ως ΚΕΔΚΕ, για να διευκολύνουμε τα Κέντρα είπαμε ότι αφού κατέβαλε το υπουργείο τα 2 εκατ. να δώσουμε την δεύτερη δόση που μας αναλογεί, ύψους 2,5 εκατ., για να υπάρξει μια ομαλή λειτουργία των Κέντρων κατά τη θερινή περίοδο".
Το πρόβλημα είναι ότι, όπως υπογράμμισε και ο κ. Βιρβιδάκης, οι δόσεις των συμβαλλόμενων θα πρέπει να καταβάλλονται εναλλάξ, όπως ρητά ορίζεται στην προγραμματική σύμβαση. Συνεπώς, εφόσον το υπουργείο συνεχίσει να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του, η ΚΕΔΚΕ δεν πρόκειται να εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί τα Κέντρα, όπως έκανε όλα τα τελευταία χρόνια υποστηρίζοντας έμπρακτα τη λειτουργία τους.
Το συγκεκριμένο θέμα έθεσε στις αρχές του μήνα με επιτολή της προς τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο η Επιτροπή Παρακολούθησης.
Στην επιστολή σημειώνεται μεταξύ άλλων: "Το πρωτεύον ζήτημα, στο οποίο θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση προκειμένου η επιτροπή να προχωρήσει στα υπόλοιπα θέματα της σύμβασης είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης λόγω των οφειλών του υπουργείου Υγείας προς αυτά, μέσω του ΟΚΑΝΑ και κατά συνέπεια η αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων τους, παραβιάζοντας τους όρους των προγραμματικών συμβάσεων όσον αφορά στην ομαλή χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από το υπουργείο Υγείας".
Ο κ. Βιρβιδάκης σχολιάζοντας είπε σχετικά: "Έχουμε ένα πολύ σημαντικό έργο να κάνουμε ως επιτροπή παρακολούθησης που αφορά τη λειτουργία συνολικά του συστήματος. Αν τα Κέντρα Πρόληψης δεν μπορούν να επιβιώσουν, τι να κουβεντιάζουμε για τα επιμέρους. Περιμένουμε τις απαντήσεις από πλευράς υπουργείου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: