Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ριζοσπάστης: 17 εκ. ευρώ για τις νέες μονάδες υποκατάστασης - Περαιτέρω υποβάθμιση της Πρόληψης με τον "Καλλικράτη"

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ενταση της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λειτουργία 17 νέων μονάδων υποκατάστασης χωρίς καμιά αύξηση των «στεγνών» προγραμμάτων
.
[.......]
.
Κυνικά ομολογήθηκε μάλιστα στη συνέντευξη ότι «παγκοσμίως μπαίνει θέμα βιωσιμότητας των προγραμμάτων απεξάρτησης και γι' αυτό πρέπει να γίνει κοστολόγηση στις δράσεις». Δηλαδή, προτιμούνται τα προγράμματα συντήρησης της χρήσης, από αυτά της απεξάρτησης που στοιχίζουν ακριβότερα. Προτιμούν να συντηρούν τους εξαρτημένους για να μην πεθάνουν παρά να τους θεραπεύσουν.
.
Ακόμα και αυτά τα προγράμματα υποκατάστατων είναι ενταγμένα στη λογική του «εξορθολογισμού των δαπανών της υγείας» καθώς τα 17 εκατ. ευρώ που χρειάζονται [σ. blogger: για τις 17 νέες μονάδες υποκαταστάτων στα νοσοκομεία] θα εξοικονομηθούν από περικοπές στο υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, όπως είπε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Δηλαδή, ακόμα και η διαχείριση και συντήρηση του προβλήματος των ναρκωτικών θα γίνει με περικοπές στις ήδη υποβαθμισμένες παροχές των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.
.
Οσο για την πρόληψη, αυτή θα υποβαθμιστεί κι άλλο. Σε ερώτηση του «Ρ» για το ποια μέτρα χρειάζονται ώστε οι νέοι να μην έχουν ανάγκη τα ναρκωτικά, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα εφαρμοστούν προγράμματα αγωγής υγείας, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ...δεξιοτήτων ώστε οι νέοι να αποφεύγουν τη χρήση ουσιών. Δηλαδή, υποβαθμίζεται η πρόληψη στο επίπεδο της ενημέρωσης και την ίδια στιγμή εντείνεται η πολιτική που δημιουργεί όλα τα άγρια αδιέξοδα στους νέους που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση.
.
Παράλληλα, η πρόληψη εκτός του ότι υποβαθμίζεται θα υποστεί και τα συντριπτικά κατάγματα του σχεδίου «Καλλικράτης», καθώς όπως αναφέρεται στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, «διαμορφώνονται και οι επιμέρους θεσμικές προβλέψεις που θα κατοχυρώσουν και θα διευκολύνουν τη λειτουργία των Κέντρων (σ.σ. πρόληψης) ενόψει της εφαρμογής του Καλλικράτη». Δηλαδή, τα Κέντρα πρόληψης μεταφέρονται και αυτά στις Καλλικρατικές δομές διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα της πρόληψης.
.
Αναδημοσίευση από το: http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5893629
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: