Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ο Δημοτικός Συνδυασμός Σύρου "Σύρος-Δύναμη Ανάπτυξης" για τα Κέντρα Πρόληψης

ΚΕΝΤΡΟ "ΘΗΣΕΑΣ"

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα ανάμεσα στον υποψήφιο Δήμαρχο Σύρου Πάπιτση Γεώργιο και υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της κίνησης «Σύρος- Δύναμη Ανάπτυξης» και την διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών «Θησέας Κυκλάδων».

Τις έντονες ανησυχίες της για την νομική υπόσταση του «Θησέα» με την εφαρμογή του Καλλικράτη εξέφρασε η Διευθύντρια αυτού, καθώς σήμερα ο Θησέας αποτελεί νομικά αστική μη κερδοσκοπική εταιρία , χρηματοδοτούμενη από τον ΟΚΑΝΑ, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΤΕΔΚ και συμμετέχουν σε αυτήν ως όργανα της Διοίκησής της, εκπρόσωποι τόσο από τη Ν.Α. και την ΤΕΔΚ ενώ προεδρεύει ο Νομάρχης. Ο Καλλικράτης όμως, δεν προβλέπει την συμμετοχή των Δήμων στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες με αποτέλεσμα η νομική υπόσταση του «Θησέα» και κατά συνέπεια η συνέχιση της ύπαρξης και της προσφοράς του να βρίσκονται «στον αέρα», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κα Προκοπίου.

Έντονα προβληματίζονται και οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης όπως ο Θησέας και για το οικονομικό μέλλον των κέντρων καθώς σήμερα οφείλονται σε αυτά περί τα 6,9 εκατ. Ευρώ από πλευράς ΟΚΑΝΑ και περίπου 6,3 εκατ. Ευρώ από πλευράς ΚΕΔΚΕ δια μέσου του ΥΠΕΣ.
.
Το έργο των κέντρων πρόληψης όπως είναι ο Θησέας, θα πρέπει όχι απλώς να συνεχιστεί και να επεκταθεί αλλά και να προβληθεί ανάλογα , καθώς κέντρα τέτοιου τύπου αποτελούν το στήριγμα της νέας κοινωνίας και της νέας πραγματικότητας στην οποία καλούνται οι πολίτες να προσαρμοστούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Η κίνηση Σύρος – Δύναμη ανάπτυξης, προτείνει άμεση υποστήριξη του κέντρου πρόληψης Θησέας, όχι με την μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις για το κέντρο και θα δυσχέραινε την ήδη δύσκολη οικονομική του κατάσταση.

Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για Διαδημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις με συμμετοχή και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, Επιμελητήριο, κ.λπ. οι οποίες θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας και σε όλες τις άλλες δράσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τις Κοινωφελείς επιχειρήσεις των ΟΤΑ.

Ιδιαίτερα στη Νησιωτική περιοχή όπου ζούμε, τούτο κρίνεται απαραίτητο ώστε να εξυπηρετηθούν νησιά που δεν έχουν τις δυνατότητες να δημιουργήσουν Κοινωφελείς επιχειρήσεις.

Τέλος προτάθηκε από τον υποψήφιο Δήμαρχο να αξιοποιηθεί η Δημοτική Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο για προβολή του Κέντρου αλλά και τη δημιουργία εκπομπών ώστε να περάσουν τα μηνύματα άμεσα και γρήγορα στο ευρύ κοινό.

.
Αναδημοσίευση από το: http://www.dasyros.gr/81F752EF.el.aspx
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: