Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου για χρηματοδότηση & θεσμική κατοχύρωση Κέντρων Πρόληψης και εργασιακή ασφάλεια εργαζομένων

.

Ψήφισμα στήριξης των Κέντρων Πρόληψης

Δεκεμβρίου 23, 2011

Κοινωνία

..

Μετά από πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλη Τεντόμα, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Τρίτης 20-12-2011 εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα στήριξης των Κέντρων Πρόληψης, σχετικά με τα προβλήματα στελέχωσης και περιορισμένων οικονομικών, που απειλούν αυτή την ίδια τη λειτουργία τους.

Είναι πλέον αυταπόδεικτη η μεγάλη σημασία ύπαρξης αλλά και επέκτασης των δραστηριοτήτων αυτών των Κέντρων, όταν οι εξαρτησιογόνες ουσίες έχουν εξελιχθεί στη μάστιγα του καιρού μας, απειλώντας κύρια τη νεολαία.

Σας αποστέλλουμε το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος που προώθησε σε όλους τους περιφερειάρχες το Σωματείο των Εργαζομένων σε αυτά τα Κέντρα, καθώς και τη σχετική επιστολή που το συνοδεύει.

Από τη πλευρά μας θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι προκαλεί ερωτηματικά η μεγάλη απόσταση μεταξύ του εγγράφου των εργαζομένων και των προβλημάτων που σε αυτό απαριθμούνται και όσων ελέχθησαν από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Γανιάρη και από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο κ. Βαρελτζή, οι οποίοι μετέφεραν στο περιφερειακό συμβούλιο τα λόγια της Προέδρου του ΟΚΑΝΑ κας Μαλιώρη, που συμπυκνώνονται στα εξής: «Από δω και πέρα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι δεν χρειάζεται να συμβάλλουν στα οικονομικά των Κέντρων Πρόληψης, αφού ο ΟΚΑΝΑ διαθέτει όλα τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία τους».

.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων εδώ και χρόνια υποστηρίζουν τους τοπικούς πληθυσμούς και έχουν υλοποιήσει μια πληθώρα παρεμβάσεων για πολλές κοινωνικές ομάδες των Περιφερειακών Ενοτήτων. Τα Κέντρα Πρόληψης της Περιφέρειας έχουν μεγάλο εύρος λειτουργίας, που αφορά ψυχοκοινωνική στήριξη κάθε ανθρώπου που αντιμετωπίζει δυσκολίες, με έμφαση στην σχολική κοινότητα, δηλαδή σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Η παρουσία τους στον χώρο της εκπαίδευσης, της οικογένειας, της εργασίας, της κοινότητας είναι συνεχής, αφορά κάθε πτυχή της ζωής και είναι αναγκαία, ειδικά στην δύσκολη -από κάθε άποψη- εποχή που βιώνουμε.

Για το λόγο αυτόν και λαμβάνοντας υπ’ όψη:

α) Τις δραματικές περικοπές που έχει υποστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τα Υπουργεία Υγείας (μέσω ΟΚΑΝΑ) και Εσωτερικών (μέσω Κ.Α.Π), παρά την ύπαρξη προγραμματικών συμβάσεων, όπου το κόστος λειτουργίας κάθε Κέντρου Πρόληψης είναι λεπτομερώς προϋπολογισμένο,

β) Tο σοβαρό ενδεχόμενο που υπάρχει τα Κέντρα Πρόληψης να κληθούν να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν παρεμβάσεις το 2012 με το 25%-30% της προβλεπόμενης χρηματοδότησής τους,

γ) Την εκ νέου ασαφή κατάσταση στην οποία περιέρχονται τα Κέντρα Πρόληψης με την επικείμενη ψήφιση του Σχεδίου Νόμου «Κώδικας Ναρκωτικών» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς στα προσχέδια δεν γίνεται καν αναφορά στα Κέντρα Πρόληψης, στη λειτουργία, χρηματοδότηση, επιστημονική παρακολούθηση και εποπτεία τους, στους σκοπούς τους, την διοικητική και λειτουργική σχέση τους με την Πολιτεία.

δ) Ότι ήδη σε ορισμένα Κέντρα Πρόληψης δεν καταβάλλονται μισθοδοσίες και τα στοιχεία δείχνουν ότι εντός του Δεκεμβρίου ο αριθμός αυτών θα πολλαπλασιαστεί,

ε) Τουλάχιστον ένα Κέντρο Πρόληψης περιέργως βρίσκεται στις «λίστες» των οργανισμών υπό συγχώνευση, κατάργηση και συνακόλουθη εργασιακή εφεδρεία μέρους ή όλου του προσωπικού τους,

.

Απαιτούμε την καταβολή των χρεών των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας προς τα Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν στην Περιφέρεια και προς όλα τα Κέντρα Πρόληψης της Χώρας καθώς και τη μη περικοπή των προϋπολογισμών τους για το 2012, οι οποίοι προκύπτουν μέσα από λεπτομερείς προγραμματικές συμβάσεις που έχουν συνομολογηθεί αφενός μεταξύ των εμπλεκομένων Υπουργείων, του ΟΚΑΝΑ, της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, αφετέρου μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και κάθε Κέντρου Πρόληψης ξεχωριστά.

Ζητούμε την νομοθετική κατοχύρωση και παραπέρα θεσμική ενδυνάμωση των Κέντρων Πρόληψης μέσα από τον υπό ψήφιση νέο «Κώδικα Νόμων Κατά των Ναρκωτικών»

Δεν θα δεχτούμε μείωση του προσωπικού των Κέντρων Πρόληψης της Περιφέρειας. Υιοθετούμε την θέση ότι η εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, είναι απαραίτητη συνθήκη, ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν στις δύσκολες σημερινές συνθήκες τις τοπικές κοινωνίες.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί προς τα Υπουργεία: 1. Εσωτερικών, 2. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 3. Δικαιοσύνης – καθώς και στον ΟΚΑΝΑ και στην ΚΕΔΕ.

.

Αναδημοσίευση από το: http://lesvosnews.net/2011/12/23/pr-4/
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: