Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Η παρουσίαση της Έκθεσης του ΕΚΤΕΠΝ στον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"

.

Υπερδιπλασιάστηκε η χρήση κάνναβης σε μια οχταετία!

.
Παρουσιάστηκε χτες η Ετήσια Εκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα

.
Ραγδαία είναι η αύξηση των ατόμων που αναφέρουν ως κύρια ουσία κατάχρησης την κάνναβη, αλλά και των ανθρώπων που ζητούν απεξάρτηση απ' αυτήν.

.
Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών κάνουν παράλληλη χρήση ουσιών.

.
Σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα ποσοστά των χρηστών που ολοκληρώνουν πρόγραμμα υποκατάστασης μεθαδόνης (5,5%), σε αντίθεση με τα «στεγνά» προγράμματα, όπου το 35% των ατόμων αποφοιτά «καθαρό» από ουσίες.


.
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που αφορούν το έτος 2010 και συμπεριλαμβάνονται στην «Ετήσια Εκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα», όπως παρουσιάστηκε χτες από την εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), Μ. Τερζίδου.

.
Τη στιγμή που τα μέχρι τώρα στοιχεία, αλλά και όλοι οι σχετικοί δείκτες αναμένεται να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια, καθώς το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και θα πάρει και νέες διαστάσεις, η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τον τομέα της Ερευνας, της Πρόληψης και της Απεξάρτησης, τινάζει στον αέρα το καθένα απ' αυτά περικόπτοντας επιχορηγήσεις και προσωπικό. «Για το πρώτο 2μηνο του 2012 οι εργαζόμενοι στο ΕΚΤΕΠΝ θα δουλεύουν part time», ανακοίνωσε η Μ. Τερζίδου.

.
«Προσπαθήσαμε να γίνει η μικρότερη περικοπή για να επιτευχθεί το έργο σας», υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική η Μ. Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, και εναπόθεσε τα κονδύλια για τους φορείς στο χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ...«στα έσοδα από τις κατασχέσεις που θα αποδίδονται στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης»! Είπε ότι στο νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών περιλαμβάνεται το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά, ενώ υποστήριξε ότι με τροπολογία αναγνωρίζονται τα Κέντρα Πρόληψης, χωρίς όμως σε αυτή να αλλάζει το θεσμικό τους πλαίσιο που δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων.

.
«Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επιχορήγηση για το 2012, δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός. Αυτό δεν είναι στρατηγική», είπε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χ. Πουλόπουλος, και πρόσθεσε: «Να ξεκαθαρίσουμε τι είναι θεραπεία και τι όχι. Στα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα έχουμε 100% αποχή απ' όλα τα ναρκωτικά. Να γίνει κατηγοριοποίηση αυτών των προγραμμάτων και να δούμε τι προσφέρει η κάθε υπηρεσία. Η part time εργασία θα έχει επιπτώσεις στο έργο του ΕΚΤΕΠΝ στην καταγραφή του προβλήματος».

.
Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες και επιβάλλουν την ενίσχυση κάθε κρίκου (έρευνα, πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη) που αφορά την τοξικοεξάρτηση, και παράλληλα επιβεβαιώνουν ότι «ο διαχωρισμός σε ουσίες είναι πλαστός. Δε πρέπει να τρέχουμε πίσω από την ηρωίνη», όπως είπε χαρακτηριστικά η Μ. Τερζίδου.

.
- Από το 2002 μέχρι το 2010 καταγράφεται η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον αριθμό των ατόμων που αναφέρουν ως κύρια ουσία κατάχρησης την κάνναβη και την κοκαΐνη ή κρακ. Ειδικότερα, η κάνναβη κατέγραψε αύξηση κατά 139% και η κοκαΐνη ή κρακ κατέγραψε αύξηση κατά 437%.

.
- Μεταξύ 2009 και 2010 ο αριθμός των ατόμων που εντάχθηκαν σε προγράμματα για προβλήματα από ηρωίνη ή άλλα οπιοειδή παρέμεινε σταθερός, ενώ αύξηση κατά 19,4% παρουσίασε ο αριθμός των ατόμων που εντάχθηκαν σε προγράμματα απεξάρτησης για προβλήματα από κάνναβη.

.
- Στην πλειονότητά τους οι χρήστες (80,9%) ανέφεραν την κάνναβη ως ουσία πρώτης χρήσης με μέσο όρο ηλικίας τα 15,9 έτη. Μεταξύ 2002 και 2010, η κάνναβη παραμένει η ουσία με την οποία τα άτομα κατά κανόνα ξεκινούν την παράνομη χρήση. Μάλιστα, το ποσοστό της αυξάνεται από 76,6% το 2002 σε 80,9% το 2010.

.

Αναδημοσίευση από το:


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: