Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη του προέδρου του Σωματείου για την Ημερίδα της 18/03/2016

Ημερίδα: Η πρόκληση της συνεργασίας στις δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης


Παρουσία του Πέτρου Γιαννουλάτου, ΓΓ του υπουργείου Υγείας, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 (9.30-13.30) η Ημερίδα με τίτλο «Η Πρόκληση της Συνεργασίας στις Δομές Αντιμετώπισης της Εξάρτησης. Συνδέσεις, Φραγμοί, Προοπτικές», που διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Αεριοφυλάκιο Ι της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων.

Η Ημερίδα απευθύνεται σε εργαζόμενους/ες των Κέντρων Πρόληψης, του 18 Άνω (ΨΝΑ), του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ (ΨΝΘ) και του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΑΠΘ).

Στόχος των διοργανωτών είναι να αναδειχθεί ότι για μια σύγχρονη, ειλικρινή προσέγγιση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης από ουσίες, εν μέσω εξέλιξης μιας πολύπλευρης κρίσης με ορατές πτυχές καταστροφής, καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ η συμπόρευση σε δρόμους «υγιών» συνεργειών και δικτύωσης δομών-εργαζομένων-κοινότητας, στη βάση ενός διαρκούς κριτικού διαλόγου που θα αντλεί από τη διαφορετικότητα.
Η Ημερίδα διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, στο οποίο ομιλητής θα είναι και ο Π. Γιαννουλάτος, η θεματική έμφαση θα δοθεί στις θεσμικές παραμέτρους/προϋποθέσεις της συνεργασίας. Στο δεύτερο μέρος η θεματική έμφαση θα δοθεί στον «ανθρώπινο παράγοντα».
«Θέλουμε να γίνει μια κουβέντα γύρω από το πώς μπορούν οι δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης να γίνουν πιο αποτελεσματικές, να απαντάνε σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, να ζυμώνονται περισσότερο με την κοινωνία, ξεφεύγοντας από μια εσωστρέφεια που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό. Μια παλινδρόμηση που οφείλεται και στη γενική κατάσταση στη χώρα και σε φόβους να μη βαφτιστούν τυχόν συγχωνεύσεις «συνεργασίες», να μην απολυθεί κόσμος, αλλά και σε στερεότυπα, αναπαραστάσεις και ανταγωνισμούς που συντηρούνται γύρω από στυλ δουλειάς, προσεγγίσεις κ.λπ., που αντί για πρωτότυπα υλικά ανταλλαγών γίνονται προφάσεις απομονωτισμού. Mέσα σε αυτό το κομμάτι θέλουμε να δούμε ποιες είναι παράλληλα οι θεσμικές προϋποθέσεις για να υπάρξει αυτή η συνεργασία» δηλώνει στο Virus ο Πρόεδρος του Σωμ. Εργαζομένων στα ΚΠ, Νίκος Λάιος.

Αναφερόμενος στα θεσμικά θεμέλια της προαναφερόμενης συνέργειας, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στα ΚΠ, σημειώνει: «Για παράδειγμα δεν υπάρχει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά, δεν υπάρχει ένα ουσιαστικό συντονιστικό κέντρο που να ακούει την κοινωνία και τους εργαζόμενους στις δομές για να υπάρχει ένας διάλογος και να εφαρμόζονται εν συνεχεία οι πολιτικές. Αυτό το μεγάλο έλλειμμα αντανακλά και στα ιδιαίτερα θεσμικά προβλήματα που έχουν ορισμένες από τις δομές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αστάθεια οργανωτική-λειτουργική-οικονομική και να τίθενται ακόμη και ζητήματα ύπαρξης ορισμένων δομών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα 75 Κέντρα Πρόληψης, το 18 Άνω που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και οι δομές που λειτουργούν στο πλαίσιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης» συμπληρώνει.
«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική παρέμβαση, χωρίς να υπάρχει το πολιτικό και το επιστημονικό μαζί» καταλήγει ο κ. Λάιος.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων.
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα: Πρόγραμμα Ημερίδας_3
Αναδημοσίευση από το Virus

Δεν υπάρχουν σχόλια: