Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Δελτίο Τύπου: Follow-up Ημερίδας 18ης Μαρτίου21/03/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα "Η Πρόκληση της Συνεργασίας στις Δομές Αντιμετώπισης της Εξάρτησης: Συνδέσεις, Φραγμοί, Προοπτικές", την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, στην "Τεχνόπολη" του Δήμου Αθηναίων.


Κύριος στόχος της Ημερίδας, που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ήταν η διασύνδεση και η δικτύωση των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης με τρόπους ουσιαστικούς και με στόχο την κοινωνική προσφορά σε μια εποχή επίπονων μεταβάσεων. 


Οι ομιλητές/ομιλήτριες -εργαζόμενοι/ες από διαφορετικές δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης- παρουσίασαν με συνοπτικό και αποκαλυπτικό τρόπο τη δύσκολη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία και στις δομές, αλλά και τις δυνατότητες και προοπτικές για μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση στις νέες προκλήσεις. Ανέλυσαν τα θεσμικά προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης, του 18 Άνω και των δομών του ΨΝΘ, προτείνοντας ανοιχτά και την μεταξέλιξη των 75 ασύνδετων Κέντρων Πρόληψης σε αυτοκέφαλο, ενιαίο Φορέα Πρόληψης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πλέγματος διασυνδέσεων που θα αντλεί από τον πλούτο και την πολυφωνία, σε αντίθεση με "άνωθεν φωνές" που επιζητούν φαραωνικά, γραφειοκρατικά, υδροκέφαλα σχήματα μέσα από συγχωνεύσεις, βαφτίζοντάς τις "διασύνδεση". 

Έθεσαν, επίσης, το ζήτημα αλλαγής πολιτικών, πλαισίου, αντιλήψεων, για την ενίσχυση και ανάπτυξη των υπαρκτών συνεργασιών και δικτυώσεων μέσα στην κοινότητα, με μια δυναμική ανάγνωση του ζητήματος του "θεσμού" ως πραγματικότητα διαρκώς μεταβαλλόμενη τόσο "από τα πάνω" όσο και "από τα κάτω" - και όχι την καταπίεσή τους από "στεγνές" εγκυκλίους και αποφάσεις που όχι μόνο δεν λαμβάνουν υπ' όψη όσα ήδη συμβαίνουν "από τα κάτω" στην κοινότητα, αλλά και τα αποτρέπουν θεσμοθετώντας αναποτελεσματικές και, συχνά, επικίνδυνες καρικατούρες τους.Ένας φρέσκος και ζωντανός διάλογος αναπτύχθηκε γύρω από τα ζητήματα του απομονωτισμού, της εξατομίκευσης, της υποταγής σε "σκληρά", πυραμιδικά ιεραρχικά σχήματα και της αλλοτρίωσης των "ειδικών" και των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης. Αυτές οι διαρκείς, "εκ των έσω" απειλές αναίρεσης προσπαθειών κοινωνικής παρέμβασης και συμβολής στην ενεργοποίηση των μελών της κοινωνίας γύρω από το φαινόμενο της εξάρτησης συνδέθηκαν με τις ευρύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν η χώρα και η ελληνική κοινωνία ως επίκεντρα μιας πολύπλευρης κρίσης.  Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών, κος. Αυγουλάς, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, κα. Θανοπούλου, ο Διευθυντής της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, κος. Κυρούσης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κος. Καφετζόπουλος, εκπρόσωπος της Εθνικής Συντονίστριας για τα Ναρκωτικά, η πρώην Διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, κα. Μάτσα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, κος. Κατσούλας, πρόεδροι Κέντρων Πρόληψης, φοιτητές/φοιτήτριες κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και συνάδελφοι από τις δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης.

Το Πρόγραμμα και την Αφίσα της Ημερίδας μπορείτε να βρείτε στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο


ΤΕΛΟΣ Follow-Up

_

Δεν υπάρχουν σχόλια: