Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Δελτίο Τύπου: Συνάντηση με τον Διευθυντή του 18 ΑΝΩ και την Επιστημονική Ομάδα του Τμήματος Οικογένειας του 18 ΑΝΩ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Τηλ.: 6976878867, 6985713648, 6978741064.  Emailprolipsiworkers@gmail.com

08/04/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση με τον Διευθυντή του 18 ΑΝΩ και την Επιστημονική Ομάδα του Τμήματος Οικογένειας του 18 ΑΝΩ 

Την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016, αντιπροσωπεία του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης συναντήθηκε με τον Διευθυντή του 18 ΑΝΩ, κο. Κυρούση, καθώς και την Επιστημονικά Υπεύθυνη, κα. Σχίζα, και την Επιστημονική Ομάδα του Τμήματος Οικογένειας του 18 ΑΝΩ. 

Από πλευράς μας παρουσιάσαμε τη φιλοσοφία και το έργο των Κέντρων Πρόληψης, που ως κεντρικό άξονά τους και κύριο όγκο τους έχουν τις παρεμβάσεις πρωτογενούς και καθολικής πρόληψης στην κοινότητα, επεξηγώντας τη μεγάλη αξία αυτής της προσέγγισης στις σύγχρονες συνθήκες, καθώς και της ενίσχυσης και ανάπτυξής της.

Αναδείξαμε τη διαρκή και πολύπλευρη σύγκρουση που υπάρχει μεταξύ, αφ’ ενός, των εγχειρημάτων των εργαζομένων γύρω από αυτό το κεντρικό ζητούμενο και, αφ’ ετέρου, του θεσμικού καθεστώς ύπαρξης και λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, το οποίο εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα ποικίλων «παιχτών» και όχι την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης και τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Αναφερθήκαμε στην πρότασή μας για οριστικό ξεπέρασμα των φραγμών, που θέτει το παρόν θεσμικό καθεστώς των Κέντρων Πρόληψης, και η οποία αφορά τη σύσταση ενιαίου φορέα των Κέντρων Πρόληψης, με δημόσιο χαρακτήρα, με βασικό στόχο του τον σχεδιασμό και ανάπτυξη προγραμμάτων πρωτογενούς και καθολικής πρόληψης, και ανοιχτό στη συνεργασία με όλους ανεξαιρέτως τους φορείς αντιμετώπισης της εξάρτησης.

Τέλος, επισημάναμε ότι καμία έννοια «διασύνδεσης» στην αντιμετώπιση της εξάρτησης δεν είναι ειλικρινής χωρίς ουσιαστική συνεργασία, δηλαδή τολμήματα ανοιγμάτων στο διαφορετικό και το καινούριο. Και πως, στην κατεύθυνση αυτή, εδώ και χρόνια ως εργαζόμενοι/ες αντιστεκόμαστε στις «ιδιοκτησιακές» λογικές όλων όσων υποστηρίζουν πως δήθεν τα Κέντρα Πρόληψης είναι «δικά τους» και, έτσι, προσπαθούν να τα αποκόψουν από μια πιο ουσιαστική, πιο δημιουργική επαφή με άλλους φορείς της αντιμετώπισης της εξάρτησης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, σε κλίμα συναδελφικό, συμφωνήθηκε από κοινού η ανάγκη συνεργασιών, ανταλλαγών και μιας γενικότερης φρέσκιας πνοής. Στο πνεύμα αυτό ισοτιμίας και αμφίδρομης υποστήριξης σε έναν κοινό σκοπό, συζητήθηκαν ιδέες και συναποφασίστηκε η συνεργασία του Σωματείου μας με το Τμήμα Οικογένειας της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του ΨΝΑ, οι λεπτομέρειες της οποίας θα γίνουν αντικείμενο νέων συναντήσεών μας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου





Δεν υπάρχουν σχόλια: