Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Θ. Μεγαλοοικονόμου: Σχετικά με τον αδιαφανή ρόλο των ΜΚΟ


Σχετικά με τον αδιαφανή ρόλο των ΜΚΟ




«Διαφάνεια και φιλανθρωπικές οργανώσεις». Όχι  απλά σαν ο τίτλος ενός άρθρου με τον οποίο παρουσιαζόταν στην «Εφ.Συν.» στις 28 Μάρτη το εξώδικο της ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα» και η απάντηση σ΄ αυτό, αλλά σαν δυο αλληλοαναιρούμενοι όροι. 
Η «αδιαφανής» διαχείριση ήταν ανέκαθεν δομικό στοιχείο της λειτουργίας των ΜΚΟ, ιδιαίτερα σ΄ αυτή τη χώρα (αν και όχι μόνο), όπου δεν είχαν ποτέ ίδιους πόρους - στη λογική, υποτίθεται, και του φαντασιακού (στη βάση του οποίου αυτοπαρουσιάζονται) μιας «κοινωνίας των πολιτών». Αντίθετα,  πρόκειται πιο πολύ για μια «κοινωνία των ημετέρων». Δεν είναι και δεν ήταν ποτέ «μη κυβερνητικές» οργανώσεις, αλλά χρηματοδοτούνταν πάντα από το κράτος και από κοινοτικά προγράμματα - ήταν, δηλαδή, κρατικοδίαιτες, με «κατ΄ εξαίρεσιν» την ενίσχυσή τους από κάποιες «δωρεές». 
Το πρόβλημα της διαφάνειας των ΜΚΟ το ζήσαμε (και το ζούμε ακόμη) με τις ΜΚΟ ψυχικής υγείας, για τις οποίες είχαν αποκαλυφθεί και δημοσιευτεί πολλά από διάφορους ελέγχους και παρά τις λάβρες δηλώσεις των εκάστοτε αρμόδιων  υπουργών, δεν υπήρξε ποτέ περαιτέρω έρευνα σε βάθος και η όποια κύρωση. 
Πριν δεκαπέντε χρόνια, το χρήμα «έπεφτε» στη πολύπαθη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» (που ποτέ δεν έγινε, εξαιτίας, μεταξύ πολλών άλλων και του ρόλου των ΜΚΟ ψυχικής υγείας). Σήμερα «πέφτει» στην διαχείριση του «προσφυγικού» με τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, που σαν τα κοράκια έχουν μαζευτεί από παντού για ν΄ αρμέξουν τα πλουσιοπάροχα διατιθέμενα κονδύλια - και μάλιστα, όπως έχει δηλωθεί, απευθείας από την ΕΕ, χωρίς ούτε καν την τυπική κρατική διαμεσολάβηση. 
Χρήμα για παρεμβάσεις στη λογική του ανέκαθεν πυροσβεστικού τους ρόλου. Ενός ρόλου που δεν λειτουργεί στην λογική της απάντησης στο πρόβλημα, αλλά απλώς διευκολύνει την διαχείρισή του από τις κρατικές αρχές, αυτή τη φορά με τις βάρβαρες μορφές του στρατοπεδικού εγκλεισμού, τις βίαιες απωθήσεις στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις κοκ. 
Στη βάση των ανωτέρω, δεν μπορεί να μην προσέξει κανείς ότι, στο εξώδικό της, η «Ηλιακτίδα», δεν απαντά στην αναφορά του δημοσιεύματος ότι αυτά τα τρία διαμερίσματα, στα οποία φιλοξένησε για πέντε μήνες κάποιους πρόσφυγες, προϋπήρχαν και δεν χρηματοδοτήθηκαν  (ούτε στον εξοπλισμό τους, ούτε σε τίποτα άλλο) από την επίμαχη δωρεά. Τα διαμερίσματα αυτά κόστισαν 3000 δολάρια το μήνα το καθένα αν και προϋπήρχαν - χωρίς να το ποσό να παύει να είναι υπερβολικό ακόμα και αν δεν προϋπήρχαν. Ούτε διαψεύδεται η αναφορά, στο αρχικό δημοσίευμα, της απάντησης της προέδρου της εν λόγω  ΜΚΟ στην ερώτηση  σχετικά με τον τίτλο «Lesbian Xenia Land», ότι «δεν γνωρίζω τι είναι», τη στιγμή που  δωρεά ήταν της «Solidarity Now», όπως η ίδια λέει, στην «Ηλιακτίδα-Lesbian Xenia Land». 
Αν το ποσό των 45.000 δολαρίων δαπανήθηκε για την φιλοξενία, στη διάρκεια πέντε (5) μηνών, συνολικά 106 αιτούντων άσυλο, σε τρία προϋπάρχοντα διαμερίσματα, συνολικής δυναμικότητας 20 ατόμων (δηλαδή, σε καθημερινή βάση φιλοξενούνταν το πολύ 20 άτομα), τι να πούμε για την κατάληψη της Νοταρά, ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα που φιλοξενεί καθημερινά 120-135 πρόσφυγες και μετανάστες και στην διάρκεια των περίπου έξι (6) μηνών της λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει, σε αξιοπρεπείς συνθήκες, συνολικά περί τα 3.000 άτομα; 
Και αυτό χωρίς καμιά χρηματοδότηση και χωρίς καμιά δωρεά, αλλά από τη δουλειά και τις τσέπες των (καθόλου πλούσιων) αλληλέγγυων που συμμετέχουν ή συμπαρίστανται στο εγχείρημα; Παρέχοντας σίτιση, ρουχισμό, συστηματική, ολοήμερη διερμηνεία, ιατρική κάλυψη, φάρμακα, συνοδεία σε νοσοκομεία, τεχνική και νομική βοήθεια για υποβολή αιτήσεων για άσυλο, μαθήματα εκμάθησης της  ελληνικής γλώσσας, εξατομικευμένη αντιμετώπιση των όποιων ιδιαίτερων προβλημάτων των φιλοξενουμένων, σε μια λογική διάρκειας τέτοιας, όση απαιτεί η καθεμιά ιδιαίτερη ανάγκη και το χωρίς προβλεπτό τέλος «προσφυγικό ζήτημα» στο σύνολό του και σε όλες του τις παραμέτρους. 
Αντίθετα, η «Ηλιακτίδα» (όπως, αντίστοιχα, και η κάθε ΜΚΟ που αλωνίζει ανεξέλεγκτα και ως χείρα βοηθείας του συστήματος μέσα σ΄ αυτή την χωρίς προηγούμενο κρίση), μόλις έκρινε ότι «τέλειωσαν» τα 45.000 δολάρια, έκλεισε και το πρόγραμμα. Ετσι  κι αλλιώς, τώρα, θα στέλνονται όλοι πίσω στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι εκεί. 
*Ο Θεόδωρος Μεγαλοικονόμου είναι ψυχίατρος

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: