Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Πολυπαραγοντικό το φαινόμενο των εξαρτησιογόνων ουσιών


Από την εφημερίδα "Έρευνα" των Τρικάλων 
Η Άννα Καραμπίνα μιλάει στην Ελπίδα Κουτσογιάννη
Η Άννα Καραμπίνα είναι μία γυναίκα της εποχής της. Είναι εξαιρετικά ευφυής, δυναμική, δραστήρια, άμεση. Κυρίως το τελευταίο βοηθά ιδιαίτερα στη δουλειά της. Είναι ψυχολόγος και το επάγγελμά της τη γεμίζει τόσο που φαίνεται ακόμη και με την πρώτη επαφή μαζί της. Είναι ψυχαναλυτική από την πρώτη επαφή. Παράλληλα, ως άνθρωπος είναι εξαιρετικά ζεστή. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που μπορείς να τους εμπιστευτείς με το… καλημέρα σας.
Παράλληλα έχει και μία έτερη σημαντική ιδιότητα. Είναι υπεύθυνη του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης των Τρικάλων. Ενός από τα 72 συνολικά κέντρα του ΟΚΑΝΑ, σε όλη την Ελλάδα, που ασχολούνται με την πρόληψη από την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
1. Πόσο δύσκολο είναι το έργο της υπεύθυνης του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης;
Όσο δύσκολο είναι το έργο της πρόληψης της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών. Δεν απευθύνεται, δηλαδή σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα, δεν έχει απτά αποτελέσματα, όπως ένα θεραπευτικό πρόγραμμα και δεν είναι εύκολο να κατανοήσει ο κόσμος τι είναι η πρόληψη.
2. Είναι μύθος ή πραγματικότητα ότι ο νομός των Τρικάλων έχει υψηλά ποσοστά χρήσης;
Έχει υψηλά ποσοστά ο νομός, όχι όμως τόσο όσο κάποιοι άλλοι νομοί της Θεσσαλίας.
3. Ποιος είναι ο φορέας εκείνος που παίζει τον πρώτο ρόλο στην πρόληψη;
Σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή μόνο τα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ, που είναι 72 τον αριθμό) έχουν αυτό τον πολύ σημαντικό ρόλο. Το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης των Τρικάλων είναι ένα από αυτά.
4. Είναι οι Τρικαλινοί γονείς ενημερωμένοι επί του προβλήματος της χρήσης τοξικών ουσιών;
Περισσότερο είναι τα παιδιά τους. Ακούγεται παράδοξο αλλά η γνώση από μόνη της δεν αποτρέπει την χρήση.
5. Ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν έναν νέο άνθρωπο στην χρήση;
Συνήθως ηλικία έναρξης είναι η εφηβεία. Άρα, η εφηβεία από μόνη της εμπεριέχει κινδύνους. Από εκεί και πέρα πρέπει να συνυπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως άσχημοι οικογενειακοί παράγοντες, παρέες, ψυχολογικά προβλήματα, κ.λπ. Είναι αναμφίβολα ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο.
6. Ναρκωτικά και αλκοόλ. Ποιο από τα δύο έχει τις μεγαλύτερες παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό;
Και τα δύο είναι πολύ σοβαρά. Το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα ύπουλη ουσία για να φτάσει κάποιος στην εξάρτηση αλλά και όταν φτάσει σε αυτή δυσκολεύεται πολύ να το διακόψει, καθότι το συναντάει παντού, καθώς είναι κοινωνικώς αποδεκτό
* Η Άννα Καραμπίνα είναι υπεύθυνη του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης των Τρικάλων 

Δεν υπάρχουν σχόλια: