Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Απάντηση σε ερώτηση της βουλευτή Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την συνεχιζόμενη απαξίωση των Κέντρων πρόληψης του ΟΚΑΝΑ 14/05/2009



Απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρας Τζάκρη, με θέμα την τροχιά διάλυσης που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια τα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ σε ολόκληρη την χώρα, εξαιτίας της συσσώρευσης οφειλών από τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΔΚΕ), το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών αναφέρει ότι στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει προβλεφθεί πίστωση επιχορήγησης του ΟΚΑΝΑ ύψους 32 εκατ. ευρώ. Τονίζει μάλιστα με νόημα ότι «αρμόδιο για την διαχείριση της εν λόγω πίστωσης είναι το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Γίνεται σαφές ότι το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ που χρωστούν τα περισσότερα χρήματα, ύψους 13 εκατ. ευρώ, εμπαίζουν τα Κέντρα Πρόληψης και τους εργαζομένους όταν προβαίνουν συνεχώς σε διαβεβαιώσεις ότι επίκειται χορήγηση έκτακτης επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών τη στιγμή που έχουν καταβληθεί ήδη κονδύλια από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σκοπό να διατεθούν στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Όσο για το Υπουργείο Εσωτερικών, στην απάντησή του επαναλαμβάνει τον ίδιο προσχηματικό όρο για να καταβάλλει τα χρέη του, που ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη τετραετή Προγραμματική Σύμβαση (2004-2008) προς τα Κέντρα Πρόληψης, ότι θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσει τα χρέη του ο ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης και μετά θα εξοφλήσει το ίδιο τις δικές του οφειλές.

Ούτε λέξη βέβαια από τα συναρμόδια υπουργεία για τις οφειλές που προκύπτουν από τη νέα Προγραμματική Σύμβαση (2009-2013) που συνυπογράφθηκε από τους συναρμόδιους φορείς έπειτα δε από έντονες πιέσεις για την λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης κατά των ναρκωτικών.

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης καταγγέλλουν ότι δεν έχει καταβληθεί καν η πρώτη δόση χρηματοδότησης για το 2009 τον Μάρτιο.

Αγανακτισμένοι μάλιστα από την συνεχή απαξία και κοροϊδία που εισπράττουν από την Κυβέρνηση της ΝΔ, παραμένοντας επί μήνες απλήρωτοι και ακάλυπτοι ασφαλιστικά τους τελευταίους 18 μήνες και χωρίς εκπαίδευση, συμμετέχουν σήμερα σε 24ωρη Πανελλαδική απεργία.

Ανευθυνότητα και αδιαφορία είναι οι δυο λέξεις που περιγράφουν τη στάση της Κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στο πρόβλημα των ναρκωτικών και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, καταλήγει η βουλευτής.-


Δεν υπάρχουν σχόλια: