Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

ΑΠΕΡΓΙΑ 13 5 09 από την τηλεόραση χωρίς σύνορα

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης πραγματοποιήσαν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου στις 10.00. Για τα αιτήματα των εργαζομένων μίλησε στο tvxs ο Αλέξανδρος Σταθακιός, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ.

Βασικό αίτημα των εργαζόμενων είναι η άμεση καταβολή των από κοινού χρεών του υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ που αγγίζουν πλέον τα 13 εκατομμύρια ευρώ καθώς και την αλλαγή του νομικού τους πλαισίου. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση δρομολόγηση της ικανοποίησης των πάγιων θεσμικών τους αιτημάτων και την άμεση ανατροπή της κατάστασης παντελούς έλλειψης εκπαίδευσης των επιστημονικών και διοικητικών στελεχών των Κέντρων Πρόληψης.

Η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων επισημαίνει ότι τα περισσότερα Κέντρα Πρόληψης συνεχίζουν να έχουν ακάλυπτες ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Επίσης, υφίστανται αγωγές εξώσεων από τις εγκαταστάσεις τους, ενώ το προσωπικό τους έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Μάρτιο.

Το υπουργείο Υγείας είχε εξασφαλίσει έκτακτη χρηματοδότηση 3,4 εκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το υπουργείο Οικονομίας καθυστερεί να εγκρίνει το ποσό με την αιτιολογία ότι δεν προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση.

Ασυνεπής προς τις οικονομικές της υποχρεώσεις είναι και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία έπρεπε να έχει εκταμιεύσει μέρος της χρηματοδότησης των Κέντρων από τον περασμένο μήνα.

«Έπειτα από κινητοποιήσεις διαρκείας, που πυροδότησαν επίσημες πιέσεις εντός Κοινοβουλίου αλλά και σε επίπεδο φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το υπουργείο Υγείας στράφηκε επισήμως στο υπουργείο Οικονομικών. Με αυτό ζητά την εκταμίευση ποσού ύψους 3.400.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους των οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς τα Κ.Π. Το υπουργείο καθυστερεί να εγκρίνει το ποσό, με την αιτιολογία πως έκτακτη επιχορήγηση δεν προβλέπεται, εφόσον υπάρχουν ακόμη ποσά δεσμευμένα από το σχετικό με τα Κέντρα Πρόληψης κωδικό επιχορήγησης του ΟΚΑΝΑ για το έτος 2009 καθώς και ότι υπάρχουν και άλλοι «κωδικοί» στο υπουργείο Υγείας από όπου θα μπορούσαν να αντληθούν ποσά.

«(…)Είναι προφανές, ότι με βάση όλο αυτό το σκηνικό, τα Κέντρα Πρόληψης δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά. Αυτή φαίνεται να είναι και η θέληση της κυβέρνησης, παρά το «μπαλάκι» που μας παίζουν» τονίζουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

http://www.tvxs.gr/v11482

Δεν υπάρχουν σχόλια: