Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Τα Κέντρα Πρόληψης στην Συνέντευξη Τύπου για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας

Ξένη δημοσίευση)- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ-08-01-2010:Δελτίο Τύπου με θέμα:Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Από το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Τοπική Αυτοδιοίκηση

μαζί στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας


Σε ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στα αστικά κέντρα τάχθηκαν σήμερα (08/01/2010), οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νομαρχίας Αθηνών μετά από πρόσκληση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στην προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί συμμετείχαν ο Νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός, ο Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης, 48 Δήμαρχοι και η Υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τη νέα αντεγκληματική πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τόνισε την ανάγκη συμμετοχικής δράσης για την αντιμετώπιση του εγκληματικού φαινομένου.



Επίσης ανακοίνωσε εξειδικευμένες δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και εφαρμόζονται από τις αρχές του έτους. Περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του Αστυνομικού της Γειτονιάς, των Πιλοτικών Αστυνομικών Τμημάτων και των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας.
Στις προτεραιότητες του Υπουργείου βρίσκεται επίσης η ενεργοποίηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης εγκληματικότητας σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, η σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης και η άμεση λειτουργία τους, η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τους κατά τόπους Δήμους για κοινές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας με τις δημοτικές αστυνομίες. Στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αντίστοιχες συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν και με τους Αυτοδιοικητικούς φορείς της υπόλοιπης Αττικής και των Περιφερειών της χώρας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις:
Δήλωση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Επιδίωξή μας είναι η μηδενική ανοχή στην ανομία, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική δικαιοσύνη. Επιδιώκουμε ακόμα ασφαλείς πόλεις, ασφαλείς γειτονιές και πολίτες χωρίς φόβο, με αίσθημα ασφάλειας.

Επιδιώκουμε επίσης συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες - ακούμε τις τοπικές κοινωνίες - και σήμερα ακούσαμε τους εκπροσώπους τους, όλων, της ΚΕΔΚΕ, του κ. Κακλαμάνη, το Νομάρχη Αθηνών τον κ. Σγουρό και 48 Δημάρχων που εκπροσωπούν περίπου 4 εκατ. κατοίκους στο Λεκανοπέδιο να περιγράφουν τα προβλήματά τους και να υποβάλουν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, να καταστήσουμε τις πόλεις μας ασφαλείς. Τους ευχαριστώ όλους και όλες για τη συμπαράστασή τους. Θα συνεχίσουμε έναν γόνιμο διάλογο και να είστε βέβαιοι ότι θα επιδιώξουμε πάση θυσία τη μηδενική ανοχή στην ανομία, την προστασία των δημοκρατικών ελευθεριών, τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην ανθρώπινη υπόσταση, στα ατομικά δικαιώματα και στο Σύνταγμα».



Δήλωση Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Φώφης Γεννηματά

«Έχουμε την πολιτική βούληση, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μαζί με τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, εμείς στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θέλουμε να δούμε την αιτία του προβλήματος, τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, τη γκετοποίηση, τη φτώχεια, τα ναρκωτικά. Γι αυτό θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα διαδημοτικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, με τα Κέντρα πρόληψης που θα παρεμβαίνουν στα σχολεία, στους μαθητές, να αντιμετωπίσουμε τη βία στο σχολείο, στα γήπεδα, την παρενόχληση στο διαδίκτυο. Θέλουμε να δώσουμε ουσιαστικό ρόλο στον ΟΚΑΝΑ για να αποκτήσει επιτέλους ο κάθε χρήστης το δικαίωμα στη θεραπεία, το δικαίωμα στη ζωή. Μαζί με τον τριψήφιο αριθμό 197, που είναι ένα κέντρο έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης προβλημάτων για κάθε άνθρωπο, για κάθε ομάδα, για κάθε οικογένεια, για κάθε περίπτωση κρίσης, είμαστε μαζί με τους Δημάρχους του Λεκανοπεδίου, τους Δημάρχους της Αττικής, τους Δημάρχους της Ελλάδας ενωμένοι και αποφασισμένοι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Για τα κέντρα πρόληψης εξασφαλίσαμε ότι θα έχουν ειδικό κωδικό από το Υπουργείο Οικονομικών για να μπορούν να έχουν τα χρήματα εγκαίρως και να μπορούν να λειτουργούν. Εξασφαλίσαμε τα κονδύλια και πληρώθηκαν μετά από πάρα πολλούς μήνες που είναι απλήρωτοι και θα προχωρήσουμε ξανά στην εκπαίδευσή τους που είχε σταματήσει δυστυχώς τους τελευταίους μήνες γιατί πιστεύουμε ότι κάνουν πάρα πολύ σημαντικό έργο».


Δήλωση Δημάρχου Αθηναίων και Προέδρου ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτα Κακλαμάνη

«Η σημερινή συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη και εφόσον έχει συνέχεια και κυρίως αποτελεσματικότητα- κάτι που υποσχέθηκε ο Υπουργός και δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω γι αυτό-νομίζω ότι είναι θετική καταρχήν και θα είναι ακόμα θετικότερη εφόσον τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις και στην εξέλιξή της. Συμφωνώ με το ιδεολογικό - ας μου επιτραπεί η έκφραση - πλαίσιο που έθεσε με τους τρεις άξονες που ακούσατε και σε ό,τι αφορά την Αθήνα, η οποία λόγω του μεγέθους και της πολυπολιτισμικότητάς της έχει αυξημένα προβλήματα θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό και τους συνεργάτες του και τότε θα έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα. Σαν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ θα ήθελα μόνο να επισημάνω ακούγοντας την υφυπουργό Υγείας κα Γεννηματά ότι για τα Κέντρα Πρόληψης συμφωνώ, αλλά η χρηματοδότηση είναι 50% από την Αυτοδιοίκηση η οποία δεν καθυστέρησε ποτέ ούτε ένα ευρώ από τους πόρους που έπρεπε να βάλει και 50% από το κράτος όπου πράγματι τακτοποιήθηκε μια εκκρεμότητα πολλών μηνών. Οφείλω να υποστηρίζω και τους Αυτοδιοικητικούς».

Δήλωση Νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρού

«Πρώτα απ’ όλα επικροτούμε την πρωτοβουλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αυτό το οποίο θέλω να πω εγώ είναι τι έχουμε σήμερα. Σήμερα λοιπόν έχουμε το φόβο του πολίτη, φόβος στο σπίτι, φόβος στο μαγαζί, φόβος στο σχολείο, φόβος στο δρόμο. Όλα αυτά λοιπόν για να λυθούνε μαζί με όλα αυτά που είπαμε προηγουμένως χρειάζεται συνοχή και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κοινωνικών φορέων. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έδωσε πραγματικά ένα χέρι βοηθείας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο το οποίο λέγεται παραβατικότητα. Η παραβατικότητα αυτή κρύβει ναρκομανείς, κρύβει εμπόρους ναρκωτικών, κρύβει εγκληματικότητα, κρύβει στο κέντρο της Αθήνας θέματα τα οποία άπτονται του τουρισμού και μια σειρά από άλλες καταστάσεις. Εγώ θέλω πραγματικά να μείνω ότι δεσμεύθηκε ο κ. Υπουργός ότι θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία για το καλό όλων των πολιτών, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: