Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Δημοσίευμα Ριζοσπάστη




Παρασκευή 29 Γενάρη 2010, ΡΕΠΟΡΤΑΖ, Σελίδα 27


Επικεντρώνοντας στο αίτημα αιχμής για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) και τη θεμελίωση ενός πλαισίου λειτουργίας που θα κατοχυρώνει εργασιακά και επιστημονικά όλους τους εργαζόμενους, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν το υπάρχον πλαίσιο - που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1997, με το οποίο συγχρηματοδοτούνται τα Κέντρα κατά 50% από τον ΟΚΑΝΑ και 50% από τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους - να μετατραπεί σε ΝΠΔΔ. Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους και παραμένουν σε επαγρύπνηση και μπροστά στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», επισημαίνοντας ότι δε θα δεχτούν το κλείσιμο έστω κι ενός ΚΠ, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «δεν είμαστε ανοιχτοί σε διαλόγους διαχείρισης ή υποβάθμισης του επιστημονικού μας έργου». Υπενθυμίζεται ότι με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», η ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας) μέσω της «αποκέντρωσης» και της εξάρτησής τους από το τοπικό φορολογικό βάρος.
Με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης επιβλήθηκε να γίνει επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Πρόληψη επί της ουσίας: Απολογισμός και Προβολή του Εργου των Κέντρων Πρόληψης». Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι - στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους το προηγούμενο διάστημα απέναντι στην πολιτική υποχρηματοδότησης των ΚΠ - αρνήθηκαν να παρουσιάσουν τα παραπάνω στοιχεία στο ΕΚΤΕΠΝ. Το έργο των Κέντρων και τα απολογιστικά στοιχεία για το 2008 θα παρουσιαστούν στη διημερίδα που θα γίνει στις 27 - 28 Φλεβάρη, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: