Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

"...O μηχανισμός του ΟΚΑΝΑ έχει παραλύσει.."


Βενιζέλος Β.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/01/2010
Δια του αυτόματου πιλότου λειτουργούν εδώ και μήνες τα νοσοκομεία και οι άλλοι φορείς στο χώρο της Υγείας

Ασφυκτικές και παραλυτικές καταστάσεις έχει διαμορφώσει στο χώρο της Υγείας η πολύμηνη καθυστέρηση που παρατηρείται στην τοποθέτηση νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία, αλλά και τους υπόλοιπους φορείς οι οποίοι εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας. Η παραλυτική κατάσταση είναι σε γνώση της Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και της υφυπουργού Υγείας Φ. Γεννηματά, οι οποίες αποτελούν πλέον τους καθημερινούς δέκτες των αρνητικών αντιδράσεων.


* Δέκτες των αρνητικών αντιδράσεων η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και η Φ. Γεννηματά, αποφεύγουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους * Διαψεύδεται μόνον ιδιωτικώς το "κάρφωμα" Πάγκαλου - Παμπούκη

Η υπουργός Υγείας, μάλιστα, φέρεται να υποχρεώθηκε την περασμένη εβδομάδα στους διαδρόμους της Βουλής να "καρφώσει" τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδ. Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας Χαρ. Παμπούκη ως τους μόνους υπευθύνους για την ακατανόητη καθυστέρηση σε έναν κρίσιμο τομέα του κοινωνικού κράτους, στον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει σειρά αλλαγών προκειμένου να συγκρατηθεί η αύξηση των δαπανών και να περισταλεί η κακοδιαχείριση και η σπατάλη...

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πάντως, διαψεύδει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις το φερόμενο "κάρφωμα" των δύο ισχυρών ανδρών της κυβέρνησης, ενώ τόσο η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου όσο και η Φ. Γεννηματά αρνούνται να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με τις καθυστερήσεις και την κατάσταση που σοβεί σε όλους τους φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

Στενοί συνεργάτες της Φ. Γεννηματά διαβεβαιώνουν την "Αυγή της Κυριακής" ότι η τοποθέτηση νέων διοικήσεων σε όλους τους φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας είναι ζήτημα μίας εβδομάδας ή δέκα ημερών το πολύ.

Σε αυτό το σκηνικό, είναι χαρακτηριστική η αγωνία που εξέφρασε πρόσφατα σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Στ. Λέφκοβιτς: "Είναι σα να μας έχουν ξεχάσει. Παραμένουμε στη διοίκηση του Κέντρου χωρίς να κάνουμε κάτι και χωρίς να έχουμε την παραμικρή πολιτική κάλυψη, εάν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι άσχημο ή δραματικό. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ποιος θα βρεθεί να μας καλύψει πολιτικά;".

Ανάλογη αγωνία εκφράζουν και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), οι οποίοι περιγράφουν με τα μελανότερα των χρωμάτων την κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό, καθώς η υπηρεσιακή διοίκηση δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να λύσει το παραμικρό πρόβλημα. "Ούτε ένα χαρτί από τη μία υπηρεσία του Οργανισμού στην άλλη μπορεί να σταλεί, γιατί ο μηχανισμός έχει παραλύσει. Δεν κουνιέται φύλλο", έλεγε πρόσφατα σε δημοσιογράφους η Ό. Αναγνώστου, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ.

Την ίδια στιγμή, την άμεση αντικατάσταση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ Γ. Φωτεινόπουλου ζήτησαν μετ' επιτάσεως την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κατάσταση έχει φθάσει στα όρια του γκροτέσκο. Διοικητές νοσοκομείων τηλεφωνούν στους... δημοσιογράφους προκειμένου να ενημερωθούν πότε εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν, ενώ τα νοσοκομεία λειτουργούν εδώ και μήνες δια του αυτόματου πιλότου!

Απογοήτευση στους γιατρούς

Την ίδια στιγμή, διαστάσεις αρχίζει να λαμβάνει το κλίμα απογοήτευσης που σοβεί στο χώρο των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι βλέπουν ότι συνεχίζουν να καθυστερούν δραματικά οι προσλήψεις, αλλά και οι κρίσεις ιατρικού προσωπικού.

Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές στις αμοιβές, αλλά και τις εφημερίες, η Ε.Γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε να συμμετάσχει ο κλάδος στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Στην απόφασή της, η Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: "Τα κονδύλια των εφημεριών που η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2010 είναι μειωμένα κατά 65 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα απαιτηθέντα του 2009. Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών που περικόπτει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 10%, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα κονδύλια εφημεριών, σημαίνει περαιτέρω μείωση κατά 40 εκατ. ευρώ. Με την ίδια απόφαση του υπουργού Οικονομικών περικόπτεται και το 10% των επιδομάτων, πράγμα που σημαίνει σοβαρή μείωση αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Όλα τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία να εφημερεύουν όλες τις μέρες του μήνα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας και οι πολίτες θα βρεθούν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση να καλύψουν ανάγκες περίθαλψης".

Έκθεση - σοκ για το ΕΣΥ

Κι ενώ η αδράνεια και οι καθυστερήσεις διαμορφώνουν αρνητικά αντανακλαστικά στο χώρο της Υγείας, την άθλια κατάσταση που γνωρίζει κάθε πολίτης στην καθημερινή επαφή του με τις υπηρεσίες Υγείας επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά η ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για το 2008, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις... 9 το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.Η έκθεση καταγράφει ουκ ολίγα περιστατικά με "φακελάκια", υπερτιμολογήσεις υλικών, προβλήματα στην φροντίδα των ασθενών, παρατυπίες στις προμήθειες, κατασπατάληση χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων για εξετάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, απουσίες γιατρών από εφημερίες, ακόμη και διαμάχες μεταξύ γιατρών, ακόμη και εμπλοκή... ιατρικών επισκεπτών σε ιατρικές πράξεις!

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=521047

Δεν υπάρχουν σχόλια: